Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

dimmer cu tiristor

Reynolds

Postări Recomandate

http://www.eleinmec.com/article.asp?28

Ce rol are primul circuit 555 in aceasta schema? Nu as putea satura un tranazistor si cu un singur circuit 555?(sanu fara primul 555 nu ma ieste modulat impulsul!)

Am vazut circuite specializate pentru asa ceva cum ar fi cel din schema data mai sus de userul Reynolds (am gasit SG3525AN )

si am mai vazut si circuitul UC3842N care din datasheet pare destu lde usor de folosit!

din schema cu aceste circuite..vad doua potentiometre de acolo se regleaza factorul de umplere din celalalt frecventa care comanda tranzistorul?

Factorul de umplere cat de important este intr-o astfel de aplicatie? din factorul de umplere se regleaza si acceleratia motorului si puterea lui in sarcina? :freaza:

Ms!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 71
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Nucleu

20

• miron1947

16

• Reynolds

13

• em2006

6

Top autori în acest subiect

Da este util..am inteles partea cu frecventa...!Insa nu stiu ce face primul integrat 555 din linkul ce l-am pus mai sus...! cand as putea sa folosesc bine mersi doar unul...! Ajuta la modularea impulsurilor celui de-al doilea 555 care comanda si tranzistorul? :ciuda:

Link spre comentariu

Un SG3525 este 3,2 lei!

Din acest video

se pare ca factorul de umplere este cel care trebuie sa varieze pentru variatia puterii!

http://www.terrypin.dial.pipex.com/Images/PWM1.gif

Acum cred ca inteleg pentru ce sunt 2x555! unul este cum a spus si userul miron1947 pentru declansarea celui de-al doilea iar din potentiometrul de 220k se regleaza factorul de umplere cu care este comandata baza tranzistorului...! desi la primul 555 factorul de umplere este de ex 50% el foloseste doar pentru declansare acesta nefiind asa important...! Al doilea 555 va oscila cu aceeasi frecventa cu care oscileaza si primul dar din potentiometrul de 220k se regleaza factorul de umplere pentru frecventa respectiva... :ciuda:

In schema de PWM cu SG3525 este un tranzistor MOS! Daca doresc sa comand un 2N3055 trebuie sa fac un montaj darlington cu un tranzistor mai mic pentru a nu distruge circuitul integrat?

Desi nu este ceva specializat montajul cu 555 pare mai simplu si mai nepretentios...! Daca doresc sa comand mai multe 2N3055 de ex 3 sau 4 ...ar trebui un montaj darlington deoarece 555 nu poate furniza curentul necesar pentru toate 4 si daca doresc sa comand un MOS cu acest montaj ar trebui modificata rezistenta din baza pentru polarizarea corecta a unui MOS ?

Multumesc!

PS. Poate sunt offtopic cu aceste intrebari despre PWM dar sper sa ajunge iar la tiristor ... :rade:

Link spre comentariu

Un SG3525 este 3,2 lei!

[attachment=0]555.JPG[/attachment]

Daca doresc sa comand mai multe 2N3055 de ex 3 sau 4 ...ar trebui un montaj darlington deoarece 555 nu poate furniza curentul necesar pentru toate 4

555 poate debita cca.150mA,pentru a comanda 4 x 2N3055,puteti prelua cu un BD(ex.139) comanda din 555.
Link spre comentariu

dar de ce tranzistor bipolar si nu mosfet ? ma leg de asa ceva intentionat, ca nici eu nu prea stiu, nelucrand cu mosfeti, dar banuiesc ca un mosfet se comanda cu un curent muuult mai mic decat un bipolar. Prin datasheeturi nu zice de curenti necesari pe poarta, doar tensiuni. Un irf530 cu 10V pe poarta, cu un curent de drena de 8A are rezistenta drena-sursa cand e ON la aprox. 0,1 ohm, adica foarte putin...cred. Da nu imi dau seama ce curent trebuie sa aibe totusi pe poarta...nu cred ca nu conteaza .

Link spre comentariu

Teoretic tranzistoarele MOS au nevoie doar de polarizare pentru a se deschide pe cand cele bipolare consuma si curentul care il primesc in baza si trebuie sa te asiguri ca sursa semnalului poate asigura curentul necesar pentru functionarea numarului de tranzistoare pe care vrei sa le utilizezi!Am construit partea cu 555 care comanda tranzistorul (cealalta pentru impusuri de declansare o aveam facuta)Si a aparut prima nelamurire: la 555 factorul de umplere poate fi mai mic de 50% ? la iesire 555 am conectat direct un motor mic care nu consuma mai mult de 200mA(in documentatia de la 555 scrie ca poate duce maxim 200mA pe iesire)! Observatii: tuatia motorului se observa ca este mai mica doar cand factorul de umplere este de 50% adica potentiometru este la 0 si singura rezistenta este cea de 1k. Cand invart putin de potentiometru factorul de umplere creste foarte brusc, motorul se tureaza putin si turatia ramane constanta pe toata cursa potentiometrului de aici in colo! Tind sa cred ca este necesa un factor de umplere mai mic de 50%! Deci factorul de umplere la 555 poate fi si mai mica de 50% ? :nas:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări