Nucleu Postat Septembrie 24, 2009 Partajează Postat Septembrie 24, 2009 http://www.eleinmec.com/article.asp?28 Ce rol are primul circuit 555 in aceasta schema? Nu as putea satura un tranazistor si cu un singur circuit 555?(sanu fara primul 555 nu ma ieste modulat impulsul!) Am vazut circuite specializate pentru asa ceva cum ar fi cel din schema data mai sus de userul Reynolds (am gasit SG3525AN ) si am mai vazut si circuitul UC3842N care din datasheet pare destu lde usor de folosit! din schema cu aceste circuite..vad doua potentiometre de acolo se regleaza factorul de umplere din celalalt frecventa care comanda tranzistorul? Factorul de umplere cat de important este intr-o astfel de aplicatie? din factorul de umplere se regleaza si acceleratia motorului si puterea lui in sarcina? Ms! Link spre comentariu
Reynolds Postat Septembrie 24, 2009 Autor Partajează Postat Septembrie 24, 2009 Variable-frequency drive How to Control Motor Speed with a PWM Circuit PWM sper sa fie util ! Link spre comentariu
Nucleu Postat Septembrie 24, 2009 Partajează Postat Septembrie 24, 2009 Da este util..am inteles partea cu frecventa...!Insa nu stiu ce face primul integrat 555 din linkul ce l-am pus mai sus...! cand as putea sa folosesc bine mersi doar unul...! Ajuta la modularea impulsurilor celui de-al doilea 555 care comanda si tranzistorul? Link spre comentariu
miron1947 Postat Septembrie 24, 2009 Partajează Postat Septembrie 24, 2009 Primul 555 este configurat ca astabil si oscilatiile lui declanseaza al doilea 555 care este configurat ca monostabil.Perioda de revenire este reglata din potentiometru(220K). Link spre comentariu
Reynolds Postat Septembrie 25, 2009 Autor Partajează Postat Septembrie 25, 2009 nui mai bun SG3525 ? Link spre comentariu
miron1947 Postat Septembrie 25, 2009 Partajează Postat Septembrie 25, 2009 Posibil,n-am lucrat cu el,dar probabil este si mai scump decat 2 x 555. Link spre comentariu
em2006 Postat Septembrie 25, 2009 Partajează Postat Septembrie 25, 2009 nui mai bun SG3525 ?Sigur ca-i mai bun, doar e specializat pt asa ceva. Link spre comentariu
Nucleu Postat Septembrie 26, 2009 Partajează Postat Septembrie 26, 2009 Un SG3525 este 3,2 lei! Din acest video se pare ca factorul de umplere este cel care trebuie sa varieze pentru variatia puterii! http://www.terrypin.dial.pipex.com/Images/PWM1.gif Acum cred ca inteleg pentru ce sunt 2x555! unul este cum a spus si userul miron1947 pentru declansarea celui de-al doilea iar din potentiometrul de 220k se regleaza factorul de umplere cu care este comandata baza tranzistorului...! desi la primul 555 factorul de umplere este de ex 50% el foloseste doar pentru declansare acesta nefiind asa important...! Al doilea 555 va oscila cu aceeasi frecventa cu care oscileaza si primul dar din potentiometrul de 220k se regleaza factorul de umplere pentru frecventa respectiva... In schema de PWM cu SG3525 este un tranzistor MOS! Daca doresc sa comand un 2N3055 trebuie sa fac un montaj darlington cu un tranzistor mai mic pentru a nu distruge circuitul integrat? Desi nu este ceva specializat montajul cu 555 pare mai simplu si mai nepretentios...! Daca doresc sa comand mai multe 2N3055 de ex 3 sau 4 ...ar trebui un montaj darlington deoarece 555 nu poate furniza curentul necesar pentru toate 4 si daca doresc sa comand un MOS cu acest montaj ar trebui modificata rezistenta din baza pentru polarizarea corecta a unui MOS ? Multumesc! PS. Poate sunt offtopic cu aceste intrebari despre PWM dar sper sa ajunge iar la tiristor ... Link spre comentariu
miron1947 Postat Septembrie 26, 2009 Partajează Postat Septembrie 26, 2009 Un SG3525 este 3,2 lei![attachment=0]555.JPG[/attachment] Daca doresc sa comand mai multe 2N3055 de ex 3 sau 4 ...ar trebui un montaj darlington deoarece 555 nu poate furniza curentul necesar pentru toate 4555 poate debita cca.150mA,pentru a comanda 4 x 2N3055,puteti prelua cu un BD(ex.139) comanda din 555. Link spre comentariu
nelu57 Postat Septembrie 26, 2009 Partajează Postat Septembrie 26, 2009 Un SG3525 este 3,2 lei!...?i un 555 este 50 de bani...( 5 mii vechi ) ! :daReeditare...Cu mii de scuze ...nu am v?zut c? o parte din r?spunsul lui miron1947 are acela?i subiect ca al meu ! Link spre comentariu
XAN77 Postat Septembrie 27, 2009 Partajează Postat Septembrie 27, 2009 dar de ce tranzistor bipolar si nu mosfet ? ma leg de asa ceva intentionat, ca nici eu nu prea stiu, nelucrand cu mosfeti, dar banuiesc ca un mosfet se comanda cu un curent muuult mai mic decat un bipolar. Prin datasheeturi nu zice de curenti necesari pe poarta, doar tensiuni. Un irf530 cu 10V pe poarta, cu un curent de drena de 8A are rezistenta drena-sursa cand e ON la aprox. 0,1 ohm, adica foarte putin...cred. Da nu imi dau seama ce curent trebuie sa aibe totusi pe poarta...nu cred ca nu conteaza . Link spre comentariu
Nucleu Postat Septembrie 27, 2009 Partajează Postat Septembrie 27, 2009 Teoretic tranzistoarele MOS au nevoie doar de polarizare pentru a se deschide pe cand cele bipolare consuma si curentul care il primesc in baza si trebuie sa te asiguri ca sursa semnalului poate asigura curentul necesar pentru functionarea numarului de tranzistoare pe care vrei sa le utilizezi!Am construit partea cu 555 care comanda tranzistorul (cealalta pentru impusuri de declansare o aveam facuta)Si a aparut prima nelamurire: la 555 factorul de umplere poate fi mai mic de 50% ? la iesire 555 am conectat direct un motor mic care nu consuma mai mult de 200mA(in documentatia de la 555 scrie ca poate duce maxim 200mA pe iesire)! Observatii: tuatia motorului se observa ca este mai mica doar cand factorul de umplere este de 50% adica potentiometru este la 0 si singura rezistenta este cea de 1k. Cand invart putin de potentiometru factorul de umplere creste foarte brusc, motorul se tureaza putin si turatia ramane constanta pe toata cursa potentiometrului de aici in colo! Tind sa cred ca este necesa un factor de umplere mai mic de 50%! Deci factorul de umplere la 555 poate fi si mai mica de 50% ? Link spre comentariu
XAN77 Postat Septembrie 27, 2009 Partajează Postat Septembrie 27, 2009 banuiesc ca nu ai pus potentiometru logaritmic. Verifica masurand intre cursor si capete, cu cursorul la mijloc, daca ai jumate din valoarea potentiometrului . Link spre comentariu
Nucleu Postat Septembrie 27, 2009 Partajează Postat Septembrie 27, 2009 A fost potentiometru semireglabil din ala mic...! Probabil liniar! Link spre comentariu
Nucleu Postat Septembrie 29, 2009 Partajează Postat Septembrie 29, 2009 Deci factorul de umplere la 555 poate fi si mai mic de 50% ? Se pare ca se poate! Schema se poate vedea in tutorialul de aici: Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum