Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inductanta drosel tub fluorescent

norad

Postări Recomandate

Deci, cu fizica de clasa a 7-a am calculat ca droselul pentru un tub de 40W are aprox. 1.77H. Singura necunoscuta din acest calcul a fost valoarea caderii de tensiune pe tub (Vtub) care am pus-o din burta. Orice valoare de bun simt as fi pus, ordinul de marime al inductantei tot il puteam calcula. Succes si pune mina pe carte!

E, de fapt, clasa a XI-a. Sau, cel putin, atunci se studia la inceputul anilor '90Merci.La ce imi foloseste?In cartea lui Presura Ion "Amplificatoare de inalta fidelitate", filtrul LC pentru netezirea tensiunii redresate contine o bobina cu inductanta de 3-5 Henry.Am folosit un drosel si un condensator dublu 2x50 uF din televizoarele pe lampi, iar brumul retelei este redus cu rezultate bune.

Putem afla destul de simplu inductanta folosind doar voltmetrul AC, ampermetrul AC si un ohmetru. Aplicam o tensiune cunoscuta bobinei (o si masuram, cu bobina alimentatai), masuram curentul, apoi masuram si rezistenta ohmica pentru a tine cont si de ea in formula impedantei. Stim frecventa retelei 50Hz si din reactanta inductiva deducem inductanta.

. Super.
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 32
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• norad

8

• Depanatoru

6

• mișa

3

• blue

3

Top autori în acest subiect

Deci, cu fizica de clasa a 7-a am calculat ca droselul pentru un tub de 40W are aprox. 1.77H. Singura necunoscuta din acest calcul a fost valoarea caderii de tensiune pe tub (Vtub) care am pus-o din burta. Orice valoare de bun simt as fi pus, ordinul de marime al inductantei tot il puteam calcula. Succes si pune mina pe carte!

E, de fapt, clasa a XI-a. Sau, cel putin, atunci se studia la inceputul anilor '90

Merci.

La ce imi foloseste?

In cartea lui Presura Ion "Amplificatoare de inalta fidelitate", filtrul LC pentru netezirea tensiunii redresate contine o bobina cu inductanta de 3-5 Henry.

Am folosit un drosel si un condensator dublu 2x50 uF din televizoarele pe lampi, iar brumul retelei este redus cu rezultate bune.

Putem afla destul de simplu inductanta folosind doar voltmetrul AC, ampermetrul AC si un ohmetru. Aplicam o tensiune cunoscuta bobinei (o si masuram, cu bobina alimentatai), masuram curentul, apoi masuram si rezistenta ohmica pentru a tine cont si de ea in formula impedantei. Stim frecventa retelei 50Hz si din reactanta inductiva deducem inductanta.
.

Super.

Trebuie sa t-i cont ca miezul unui drossel se satureaza din cauza componentei continuue in lipsa unui intrefier ,ori cel propus de tine nu prea poate fi modificat, dar ma rog, saturatia lui, depinde de curentul ce strabate infasurarea, asa ca este posibil sa fie folosibil...

Link spre comentariu

E clar ca fara intrefier nu poate functiona bine in cc numai daca curentul e mic .Drosel se poate obtine din orice traf , chiar si fara sa se bobineze nimic ( bineinteles ca ideal ar fi sa se rebobineze dupa formule ) , se monteaza tolele cu intrefier si gata . Primarul are tot in jur de 1H la un traf in jur de 100W ( la unul mic cativa henry ) , ca regula , cu cat e mai mare traful cu atat are inductanta mai mica primarul .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări