bogdan_ Postat Ianuarie 3, 2007 Partajează Postat Ianuarie 3, 2007 one,exista si un galvanometru optic. principiu de functionare nu il mai stiu exact(a trecut mult timp de cand l-am studiat la fizica), dar ideea este ca un curent foarte mic produce o deplasare a unei oglinzi. oglinda reflecta o raza de lumina pe un cadran destul de mare unde se poate vedea si cea mai mica deplasare.probabil skyline_net se referea la faptul ca se poate folosi un curent/tensiune pentru a roti 2 oglinzi in felul acesta pe 2 axe pentru a forma o imagine.Eu am incercat ceva de genul asta, dar folosint o prisma x-gonala(nu mai stiu cat) care se rotea si o oglinda pe un electromagnet. lumina era laser breloc.de mers, mergea, dar era prea slab laserul ca sa iasa ceva.vroiam sa fac un fel de osciloscop pt muzica proiectat pe perete. daca o sa fac rost de un laser mai puternic, voi mai incerca. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 4, 2007 Partajează Postat Ianuarie 4, 2007 Felul ala de "potentiometre pe intelesul nostru, al prostimii", si despre care nu isi poate explica skyline_net cum de functioneaza mouse-ul cu ele, sunt encoder-e in quadratura asa cum scria si one mai devreme. La un mouse cu bila encoder-ele sunt optice, uneori pe rotita de scroll sunt encoder-e cu contacte, care nu au vreo legatura cu potentiometrele pe intelesul nostru, si asa mai departe... Link spre comentariu
Vizitator skyline_net Postat Ianuarie 4, 2007 Partajează Postat Ianuarie 4, 2007 poate vrei sa desfac motoru acela sa-ti arat ca nu e motor.O sa mai revin cu poze acum nu sant acasa. Link spre comentariu
Vizitator skyline_net Postat Ianuarie 4, 2007 Partajează Postat Ianuarie 4, 2007 Si de mause aveti dreptate.Nam stat sa studiez mause-ul.Si nu stiam exact cum le zice. Link spre comentariu
Vizitator skyline_net Postat Ianuarie 4, 2007 Partajează Postat Ianuarie 4, 2007 ba io laserul acela l-am vazut la un electronist in orash la mine.Si acel galvanometru care il numesti tu motor kiar este galvanometru si si statoru e facut din aluminu pe strung.Lucreaza foarte bine.Nu face lucruri tziganesti.Sant facute profesional.Cand am sa mai ajung pe la el am sa mai fac niste poze sa va arat Link spre comentariu
MaxSteel Postat Ianuarie 18, 2007 Partajează Postat Ianuarie 18, 2007 Da, si intreaba-l si cat cere pe un galvanometru de ala daca realizeaza el asa ceva Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 10, 2007 Partajează Postat Februarie 10, 2007 Si zici ca ai luat examenele, skaarj? :smt003 Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 11, 2007 Partajează Postat Februarie 11, 2007 La mousii pe care i-am vazut eu pana acum sunt detectoare in quadratura, nu prea le-as numi optocuploare, dar analogia e buna. Mai nou, la mousii optici am vazut ca pe rotita mouse-ului au inceput sa puna detectoare mecanice, tot in quadratura.In plus detectoarele in quadratura nu au ceas, au doua semnale defazate cu 90 de grade (nu 180) intre ele, cu plus sau minus 90 in functie de directia de miscare. Durata pulsurilor depinde de viteza de miscare.Am vazut proiectul, felicitari.Din pacate nu mergea link-ul cu filmuletul de pe youtube, era catre altceva... :weedman: Link spre comentariu
Blind Postat Februarie 11, 2007 Partajează Postat Februarie 11, 2007 skaarj cel putin jumatate din noi stiu ce e aia un galvanometru. Am si eu o intrebare pentru tine: tot asa vorbesti si cu elevii/studentii cand le predai? Te intreb asta din simplul motiv ca ai dat o definitie pentru care, eu daca ti-as fi elev/student te-as scuipa. (e adevarat ca inca nu mi-am scuipat nici un profesor, chiar daca unii ar merita pentru explicatii de genul asta). Galvanometrul este un aparat de masura de curent continuu, magnetoelectric, foarte sensibil, cu posibilitatea detectarii variatiilor foarte miciale unui semnal. Galvanometrul are o caracteristica foarte importanta, care il deosebeste de celelalte aparate: are 0-ul la mijlocul scarii.Asta ar fi definitia pe care as da-o eu. Apoi, i-as intreba ce-nseamna magnetoelectric si le-as face o scurta descriere a principiului de funtionare, fara sa uit de amortizoare si acul indicator (pentru cei ce nu stiu, este greu de inteles cum funtioneaza ceva pana nu le dai toate detaliile, chiar daca sunt la facultate) In plus, google ne spune ca exista galvanometru vibrator, nu doar magnetoelectric. (e drept, asta nu imi mai aduceam aminte din clasa a 10-a) In incheiere: Daca tu stii insa nu dai o definitie calumea, nu te astepta ca elevii/studentii sa inteleaga; nimeni nu-ti poate citi gandurile. Invata definitiile pe dinafara si spune-le ca pe poezii. Am avut si inca mai am parte de multi profesori care nu au habar sa explice si ajung sa fie subiect de caterinca pentru studenti. Un exemplu: dupa o explicatie de kkt privind vectorii ce apar in cazul inducerii campului magnetic la trecerea curentului printr-un conductor, profesorul (cociorva il cheama, preda electrotehnica la UTCB-instalatii) se chinuie juma' de ora sa explice, dand din maini aiurea (cand incearca cu dreapta, cand cu stanga...penibil pentru cei ce stiau ce vrea sa explice defapt), din fundul laboratorului se aude o voce: "ne-ati explicat de ne-ati omorat dom' profesor" (si nu eram eu ala). Incercand sa ignore asta, proful spune "da, ati inteles voi" sa trecem mai departe. Iti dai seama cat misto s-a facut in facultate pe tema asta, nu? Si ca totul sa fie mai penibil pentru proful respectiv, s-au dus studentii la prodecan (care preda si electrotehnica printre altele) si l-au intrebat cum sta defapt treaba cu vectorii ce apar, pentru ca de la respectivul prof nu au inteles. Link spre comentariu
Blind Postat Februarie 11, 2007 Partajează Postat Februarie 11, 2007 De curiozitate, unde predai?Am si eu un profesor care are cateva ore de laborator, insa cand se incurca, spunea ca este depasit si imi cerea ajutorul oarecum subti "ma ajuta si pe mine cineva?" si se uita la mine (m-a ginit din prima ora de laborator ca "le am")Faza cu profesorul descrisa in postul anterior nu se refera -culmea- la un profesor incepator, ci unul care preda de cativa ani buni in facultate.Incepatori cu aere de profesori se gasesc in schimb la incalziri, sau alte materii.Bafta in cariera ta de prof! Link spre comentariu
Vizitator gigel Postat Martie 4, 2007 Partajează Postat Martie 4, 2007 one e corect ce spui tu dar popular se numesc galvanometre pentru faptul ca au acelasi principiu de functionare dar si in cazul asta mai pe departe tot un aparat de masura este fiindca el masoara curentul ce trece prin bobina si afiseaza optic transforma mA in grade dar corect se spune actuator defapt se spune deflector laser pentru ca asta e Link spre comentariu
MaxSteel Postat Martie 4, 2007 Partajează Postat Martie 4, 2007 mi se pare mie, sau intram in detalii teoretice, in loc sa vorbim de practica?..... Link spre comentariu
Vizitator victorescu Postat Octombrie 28, 2011 Partajează Postat Octombrie 28, 2011 Da, sa va sun cum se face proiectie de ceas pe perete, foarte simplu. Se cumpara un ceas cu afisaj LCD(cel mai ietin), se demonteaza afisajul, se dezlipeste folia de aluminiu de pe spate, se dezlipeste si plasticul de polarisare al luminii, se curata de lipiciul de pe ambele parti cu o carpa inmuiata in alcol si se pune in spatele afisajului invers. V eti constata ca segmentele care formeaza cifrele vor deveni transparente si restul afisajului negru. Se demonteaza un DVD RW defect din care scoateti dioda laser. Alimentati dioda cu 100-150 mA si o pozitionati in fata afisazului cu folia de polrizare intoarsa si gata aveti un ceas cu proiectie laser pe perete. simplu dar migalos. Sfaturi. afisajul de la ceas trebuie montat pe o rama facuta din cablaj pentru a lasa lumina sa treaca prin afisaj. Pe aceasta rama se fac si contactele care erau pe placuta ceasului care la randul lor se lipesc cu bareta de fire pe placa ceasului. Eu l-am facut asa si merge foarte bine.Pentru mai mule detalii va stau la dispozitie. Link spre comentariu
Dr.L Postat Octombrie 28, 2011 Partajează Postat Octombrie 28, 2011 Pune si poze Link spre comentariu
Ticu Postat Octombrie 29, 2011 Partajează Postat Octombrie 29, 2011 ... laserul acela l-am vazut la un electronist in oras la mine. Si acel galvanometru care il numesti tu motor chiar este galvanometru si statorul e facut din aluminu pe strung. Lucreaza foarte bine. Nu face lucruri tiganesti. Sant facute profesional. Cand am sa mai ajung pe la el am sa mai fac niste poze sa va aratAcum cativa ani cand am avut treaba cu niste sisteme de deflexie a fasciculului laser si pe mine m-a mirat denumirea veche de galvanometru (cu oglinda), dar asa se numesc dispozitivele de deplasare controlata a oglinzii cum este cel din poza (sursa wikipedia - http://en.wikipedia.org/wiki/Mirror_galvanometer si http://en.wikipedia.org/wiki/Laser_light_shows ). Doua asemenea "galvanometers" sau "galvo-scanner motors" sunt montate perpendicular intr-un cub metalic si - comandate de PC printr-o interfata - deplaseaza spotul laser cu plus/minus 30 grade si cu vreo 10000 pasi/secunda. Parca era 5000 USD toata jucaria. La iesirea din cub se adauga un obiectiv care mareste imaginea. Un exemplu aici:http://www.alibaba.com/product-free/261 ... h_a_4.html Pentru cine nu are timp sa caute, citez de mai sus esentialul:In modern times, high-speed mirror galvanometers are employed in laser light shows to move the laser beams and produce colorful geometric patterns in fog around the audience. Such high speed mirror galvanometers have proved to be indispensable in industry for laser marking systems for everything from laser etching hand tools, containers, and parts to batch-coding semiconductor wafers in semiconductor device fabrication. They typically control X and Y directions on Nd:YAG and CO2 laser markers to control the position of the infrared power laser spot. Laser ablation, laser beam machining and wafer dicing are all industrial areas where high-speed mirror galvanometers can be found. Closer to home, mirror galvanometers are located in most retail outlets, warehouses, and parcel delivery service providers, in the form of barcode readers for Universal Product Codes and other forms of barcodes. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum