Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ceas cu laser proiectat pe perete

Vizitator ozy

Postări Recomandate

Are cineva idee cum s-ar putea realiza un ceas care sa proiecteze ora pe perete sau tavan eventual,in format digital sau clasic (rotund cu ace)?

As putea folosi niste oglinzi comandate?

Aveti alte idei?

bogdanm: se muta la "dyi"

De obicei cand obiectul exista faci rost de unul si-l desfaci sa vezi cum arata pe dinauntru. Un ceas simplu cu proiectia afisajului cu LED-uri pe perete utilizand pur si simplu lumina emisa de LED-uri si o lentila convergenta pentru focalizare costa cam 30-45RON. Are inclus si radio bineinteles.

Variante mai complicate se pot face cu oglinzi hexagonale cu fete plane si un set de 8 lasere modeste de 3-5mW sau oglinzi hexagonale cu fete decalate cu unghiuri precise (cu posibilitate de reglaj a decalajului) si un laser puternic de 30-100mW. Invartirea se poate face cu un motor DC iar sincronizarea cu microcontrolerul cu un optocuplor.

Variantele complicate palesc insa in fata simplitatii oferite de afisoarele cu LED-uri superbright de dimensiuni minuscule + optica de focalizare.

De obicei afisarea se face "in oglinda" iar optica "intoarce" imaginea pe perete.

cele bune,

Vasile

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 52
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• MaxSteel

4

• one

3

• The Stressmaker

3

• aghora17

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator Alexandrulcn

Eu am vazut la cineva acum un an un asemenea ceas ...proiecta ora si data pe tavan ... dar permanent si culmea am trecut acum o luna pe la om si inca ceasul mergea si proiectia nu era mai stearsa :( cum credeam eu ... dar nu cred ca m-ar lasa mosul sa-i desfac ceasul trimis de copil din Germania :d ... da e super chestia ;))

Link spre comentariu

Buna,

Interesant subiectul mai ales ca m-am tot preocupat/documentat despre cum se fac animatiile laser. Si am gasit destul de multe link-uri pe aceasta tema :

http://www.dioda.ro/link-31.html

Imi pare rau sa va dezamagesc insa pasionatul nostru cu PIC a facut de fapt o recompilare a unui proiect cu avr (vezi primul link din lista de mai sus).

Ideea este ca daca doriti jocuri complicate trebuie sa va ganditi la galvanometre si un laser puternic.

Daca doreste cineva modul cu motor de viteza mare cu oglinzile hexagonale din imprimante laser am eu destule la dispozitie. Pentru un test o bucata este gratis, pentru mai multe ...

Daniel

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...
Vizitator skyline_net

Baaa cum puteti sa spuneti k laserul e led.LASERUL E O DIODA k si led-ul da nu e led.E ca si cum ai zice ca rezistenta e tranzistor.Poiectia pe perete a ceasului se face cu laserul da nu cu un dsplay in fata,cum puteti sa spuneti asemena prostii?Sunt galvanmetre care fac acest lucru au o oglinda in cap si se misca la stanga si la dreapta dar nu mult in functie de Voltajul p care il da procesorul.Se misca p axa xy.Un galvanometru deplaseaza sus jos raza iar celalalt la stanga si la dreapta iar cominate pot si sa scrie rice kiar sa si deseneze.Ceva d genu face mause.Acolo unde este bila sunt un fel d potentiometre p intelesul vostru in numar de 2.Unu deplaseaza sageata in sus ar cealalta in jos combinate poti face un cerc kiar sa si scri.Acelasi lucru se intampla la laser numa k acolo sunt 2 galvanometre ca 2 motoare kre se misk la stanga si la dreapta sus si jos.E greu de facut trebe sa si sa controlezi PWM sant o gramada de kestii.Si ala ce ati vazut voi pe perete nu e laser e un display cu un bec in spate si un filtru de culore

Link spre comentariu

Ceva d genu face mause.Acolo unde este bila sunt un fel d potentiometre p intelesul vostru in numar de 2.Unu deplaseaza sageata in sus ar cealalta in jos combinate poti face un cerc kiar sa si scri.Acelasi lucru se intampla la laser

Ia uite ca am mai invatat ceva azi :toimonster: edit: (dupa juma de ora)frate da de calitate potentiometrele astea ca am mers cu mouseu prin toata casa si n-am ajuns la capatu de cursa :axe:
Link spre comentariu

Un moderator, va rog frumos editati postul lui skyline_net si scrieti acolo cu BOLD ca ce spune el e gresit. Ma refer la postul care incepe cu "Baaa". Cred ca si daca stergeti postul respectiv, acest forum va putea supravietui si fara informatiile impartasite noua de catre skyline_net. :dark1: Sunt incepatori care ar putea lua de bune cele postate de el.

Link spre comentariu
Vizitator skyline_net

Uitativa bine la poza asta si aveti grija ce vorbiti.Mie unu mi-ar fi rusine sa spun k laserul este un led si ca dk pun un display in fata lui va fi proiectat pe perete ce scrie pe display

Link spre comentariu

salut,

foarte buna ideea cu 8 (sau n) diode laser, sau pointeri de 2 lei

eu le-as monta pe axul unui motor, si nu neaparat unul linga altul (sunt destul de groase) ci chiar radial, ca spitele unei roti, fiecare avand de tras propria linie astfel rezolvi problema prismei argintate, nichelate -etc pe care cu greu o faci [rost/gasesti].

motorul nu-i musai sa fie pas cu pas, si la floppy are un index fata de care se raporteaza in timp la fiecare rotatie.

spor la lucru.

asta merge si la proiecte de vacanta, chiar daca a cam trecut vacanta.

Era pe net un proiect asemanator. Erau montate oglinzi pe un disc, astfel incat se forma o prisma. Particularitatea consta in faptul ca fiecare oglinda era inclinata diferit si reflecta raza incidenta sub un anumit unghi. Astfel, prima oglinda crea pe un ecran de proiectie o linie, urmatoarea oglinda, o linie paralela cu prima, dar un pic mai jos si tot asa. Lumarul de linii care compuneau imaginea era ergal cu numarul de oglinzi. Apoi, nu ramanea decat sincronizarea led-ului laser cu rotatia discului cu oglinzi.

Pt. skyline_net:

Galvanometre :toimonster:

Vezi ca LED inseamna dioda electroluminiscenta, deci dioda laser e tot un LED.

Link spre comentariu
Vizitator skyline_net

celalat galvonometru care nu e pus muta raza in sus si jos.iar amandou combinate pot si scrie.Daca nu ma credeti cautati prin magazine(nu alimentare)unde se gasesc lasere care scriu pe perete si uitativa la obiectiv si o sa va convingeti.

Link spre comentariu
Vizitator skyline_net

"frate da de calitate potentiometrele astea ca am mers cu mouseu prin toata casa si n-am ajuns la capatu de cursa "Am spus un fel de potentiometre. Si mause elea vechi cam asa ceva au da fara capat nush exact cum functioneaza.

Link spre comentariu
Vizitator skyline_net

"frate da de calitate potentiometrele astea ca am mers cu mouseu prin toata casa si n-am ajuns la capatu de cursa "Am spus un fel de potentiometre. Si mause elea vechi cam asa ceva au da fara capat nush exact cum functioneaza.

Link spre comentariu

Faci salturi in gandire? Daca as fi admin te-as bana. Daca as avea pistol te-as impusca.
Link spre comentariu

Si mause elea vechi cam asa ceva au da fara capat nush exact cum functioneaza.

Acel "ceva au da fara capat" se numeste encoder rotativ mecanic. Mousurile cu bila au encoder optic.Ceea ce tu numesti galvanometru ar fi mai corect spus actuator sau mini-micro-actuator. Un cuvant care se termina cu -metru este ori un multiplu sau submultiplu al metrului, ori este un aparat de masura.Termometru, higrometru, galvanometru.Inainte de a corecta pe altii fii atent la tine:mause, elea, nush...
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări