Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ceas cu laser proiectat pe perete

Vizitator ozy

Postări Recomandate

Vizitator ozy

Are cineva idee cum s-ar putea realiza un ceas care sa proiecteze ora pe perete sau tavan eventual,in format digital sau clasic (rotund cu ace)?

As putea folosi niste oglinzi comandate?

Aveti alte idei?

bogdanm: se muta la "dyi"

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 52
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• MaxSteel

4

• one

3

• The Stressmaker

3

• aghora17

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator bdf1000

era pe net un proiect cu pic-uri si un motor cu care afisai ora in format analogic si digital ... incearca cu google .. e un bun prieten ;)

Link spre comentariu
Vizitator ozy

Se gasesc pe undeva prisme argintate?Cred ca mecanismul trebuie sa aiba masa cat mai mica pentru a putea fi "vibrat" macar cu 50 Hz; ca sa nu apara un efect stroboscopic.

Link spre comentariu

si eu am in plan asa ceva,cu prisma rotitoare cum se foloseste in imprimantele laser sau in xerox-uri,am gasit un frezor bun, sper sa fie gata pt la iarna - de sarbatori

Link spre comentariu

salut...am incercat si eu as ceva...aduca avean o oglinda hexagonala, care se rotea, si proiectam un laser pe ea. faza e ca laseru nu prea avea atata putere incat sa se poata vedea bine.eu mam gandit ca poti sa folosesti ca un cilindru hexagonal(?!) care se roteste. proiectezi lseru pe el si iti da ca imagine o linie, de exemplu pe orizontala. inainte ca laserul sa cada pe cilindurl asta, in treci printro oglinda cu care faci o deflexie pe verticala. oglinda ar trebui sa fie comandata de un electromagnet pe cae aplici o tensiune in dinte de fierastrau.si ultima faza, aprinzi si stingi laseru unde iti trebuie, si poti obtine o imagine din pixeli.am citit undeva(nu mai stiu unde) facuse unu tot asa, o coloana de LED-uri, care erau proiectate pe o oglinda din asta, si avea fum in camera, si se vedea super. cu vreo 10 leduri din alea RGB(apropo, stie careva pe unde se gasesc pe la noi?)nu mai stiu unde, pe net in orice caz am citit. avea si niste poze misto. poate mai gasesc situ.

Link spre comentariu

Se gasesc pe undeva prisme argintate?Cred ca mecanismul trebuie sa aiba masa cat mai mica pentru a putea fi "vibrat" macar cu 50 Hz; ca sa nu apara un efect stroboscopic.

faza cu prismele argintate nu e obligatorie, ideea este sa ai o prisma care sa reflecte f bine lumina. poate sa fie si nichelata, cromata sau ceva de genul asta. si apoi ti-a dat cineva o idee deja, un frezor bun, poate si un strungar, si apoi te duci la un atelier de galvanizare care sa iti puna crom pe ele. nu cred ca ar trebui sa iti faci probleme cu masa. cred ca este suficient sa invarti piesa aia cu viteza constanta. tot ce iti trebuie s-ar putea sa fie un motor pas cu pas.
Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

Salutare

Wow..un ROMAN de-al nostru a facut asa ceva...

Ia aruncati un ochi:

http://www.circuitcellar.com/flash2002/honorable.htm

Derulati in jos, proiectul se numeste "Mechanically Scanned Laser Display"

Practic omul foloseste un microcontroller PIC si o prisma exact cum ati zis voi ca sa proiecteze pe un ecran text(care text poate sa reprezinte ceas, din moment ce tot e un microcontroller acolo) Partea grea cred ca e mecanica..dar a fost realizat asa ceva :) Felicitari

Mi se pare mai interesant decat ce a facut tipul care a castigat "Grand prize" dar in fine...

___Andrei

Link spre comentariu
  • 7 luni mai târziu...

Am un ceas original, care proiecteaza ora pe tavan sau pe perete, la alegere.... am tras un ochi inauntru. concluzii: foloseste un display de genul celor de la ceasurile de mana digitale. In spate sunt niste led-uri rosii, iar in fata o lentila care se poate apropia sau departa de afisaj cativa centimetri, cu ajutorul unui buton si melc, pentru focalizare, in functie de distanta de proiectie.... cred ca este un afisaj mai deosebit, deoarece cifrele apar rosii, deci este o chestie "negativa", deoarece lumina trece prin segmentele active.....bineinteles ca afisajul este cu fundul in sus, astfel ca imaginea sa apara corect.... Pentru proiectie permanenta, aparatul trebuie alimentat de la retea, cu bateriile interne nu se poate realiza decat o afisare "la cerere" prin apasare pe un buton, sau numai atunci cand suna soneria.... (GEO Proiection Clock)

Link spre comentariu
Vizitator geopalade

Ca sa obtii un afisor similar cu cel vazut de gelvis e suficient sa iei un afisor de la un ceas de mina sa dezlipesti folia polarizoare de pe una din fete si sa o intorci invers. In felul asta se vor vedea segmentele active transparente iar fondul va fi black.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Un ceas care afiseaza pe perete nu stiu daca merita sa te chinui sa il faci tu.

Mai degraba ii inlocuiesti afisajul cu altul mai smecher.

Ceasurile cu proiectie au un led (laser, cred - bine asta nu inseamna ca face un fascicul paralel, si pointerele ieftine au lentila pentru a face fascicolul respectiv) si o lentila. Led-ul este o sursa aproape punctiforma, lumineaza ecranul lcd si fascicolul de lumina astfel reflectat este focalizat cu o lentila. Aceasi principiu ca si la videoproiectoare.

http://www.digitalworld.ro/produs.php?i ... &idcat=734

http://www.fungift.ro/magazin-online-ca ... 16203.html

Link spre comentariu
  • 9 luni mai târziu...

Salut!ma gandeam si eu la ceva de genul "mechanically scanned display" despre care s-a vorbit ceva mai sus , dar cu o constructie putin diferita...8 fascicule de la brelocuri laser (2 RON si ceva) aliniate (unul deasupra celuilalt). Pe axul unui motor pas cu pas fixata o oglinda.Motorul pas cu pas este controlat sa execute o miscare ceva mai mica de 180 de grade.intr-un sens si in celalalt.Astfel se proiecteaza o matrice de puncte inalta de 8 punte (ma rog, pot fi mai multe sa mai putine lasere) si lata in functie de numarul de pasia ai motoruluipas cu pas pana la schimbarea sensului de miscare al oglinzii.Ma gandeam sa folosesc un floppy disk de 5,25'' pe care il am acasa si pe care l-am controlat pe portul paralel prin pinii de conexiune.Faza naspa e ca nu am soft suficient de rapid care sa lucreze cu portul paralel si sa comande miscarea motorului si aprinderea/stingerea laserelui in functie de ceea ce trebuie afisat.Softul pe care il realizasem in Visual basic imi misca fff. greu motorul, ce sa mai vorbewsc de comanda laserelor....Cred ca solutia este cu pic.Am un programator cumparat de la adelaida.ro , un 16f84 si cartea "microcontrolere pentru toti" care explica foarte bine utilizarea limbajului JAL pentru microprocesoare.Dar sunt abia la inceput de drum in ale pic-urilor.daca mai aveti idei referitaore la proiectul asta, va ascult.

Link spre comentariu

salut,foarte buna ideea cu 8 (sau n) diode laser, sau pointeri de 2 leieu le-as monta pe axul unui motor, si nu neaparat unul linga altul (sunt destul de groase) ci chiar radial, ca spitele unei roti, fiecare avand de tras propria linie astfel rezolvi problema prismei argintate, nichelate -etc pe care cu greu o faci [rost/gasesti].motorul nu-i musai sa fie pas cu pas, si la floppy are un index fata de care se raporteaza in timp la fiecare rotatie.spor la lucru.asta merge si la proiecte de vacanta, chiar daca a cam trecut vacanta.

Link spre comentariu

ai putea incerca sa folosesti un ceas ieftin cu LCD din piata si sa faci un sistem de "proiectie" prin transparenta LCD-ului cu un sistem de lentile si oglinzi adecvat poti reusiasta daca nu vrei sa iei unul gata facutsucces

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări