+_Florin_+ Postat Iulie 9, 2010 Partajează Postat Iulie 9, 2010 La condensatorii variabili cu aer lucrurile stau exact invers, am constatat slaba calitate a celor care echipau receptoarele cu tuburi autohtone comparativ cu cele de fabricatie sovietica.Am vazut multe aparate romanesti nefunctionale din cauza unor scurt-circuite intre placile variabilului.La inceput credeam ca vreun neavizat a incercat sa "repare" aparatele respective insa fenomenul are frecventa prea mare ca sa fie asa. Probabil rulmentii axului erau de proasta calitate si ca urmare a utilizarii intensive se uzau deregland distanta dintre placi provocand in cele din urma scurt-circuit.La radiourile sovietice (v. "Vef acord", "Ceaika", etc) nu am avut problema aceasta. Oricum, variabilii sovietici sunt mai voluminosi iar distanta dintre placi este mai mare. Link spre comentariu
kripton Postat Iulie 11, 2010 Partajează Postat Iulie 11, 2010 Daca singura problema a aparatelor fabricate in tara ar fi fost condensatoarele variabile cu aer , nu am avea de ce sa ne plangem. Probleme au fost insa la toate tipurile de condensatoare variabile cu dielectric solid si asta din cauza finisajului precar al placutelor din componenta rotoarelor .Marginile acestora ,ramanand taioase, zgarie dielectricul si il strapung , astfel la schimbarea pozitiei condensatorului variabil ,se aud pocnituri sau portiuni mai mari unde nu se receptioneaza nimic . Totusi si aceste condensatoare se pot remedia prin inlocuirea placutelor dielectrice ( de la un condensator similar ) avand in vedere ca atat statorul cat si rotorul celor romanesti , sunt montate cu suruburi .Operatuinea de refacere a unui astfel de condensator este foarte migaloasa si nu se justifica in cazul unui receptor ( unde este indicata schimbarea ) dar in cazul unui instrument de laborator unde capacitatea condensatorului variabil nu este cea standard ( difera numarul de placute din rotor si stator ) , remedierea este strict necesara .Revenind la componentele slabe din aparatura fabricata la noi , pe primul loc sunt condensatoarele fixe ( plachete ) incepand cu valori de la 10 la 100 nF ( mai rar defecte sub acesta valoare) si cele styroflex cu valori mici ( interuperi ) . Link spre comentariu
doru3160 Postat Iulie 12, 2010 Partajează Postat Iulie 12, 2010 Daca facem referire la variabili,e adevarat ca si aici au existat deficiente si nu atata de prelucrare(ma refer la cei cu dielectric cu aer)ci de material,s-a folosit drept suport un aliaj de aluminiu(antimoniu)care in timp isi modifica structura si geometria,mai simplu spus...se umfla,si de aici tot necazul,rotorul este deplasat lateral si scurtcircuiteaza cu placile statorului.La unele variabile,am putut corecta prin reglajul lateral,prevazut cu surub,la altele,acel surub era asa de strans/gripat incat nu s-a mai putut face nimic,acelasi material a fost folosit si la carcasele potentiometrelor,care degeaba stand in sertar,dupa ani de stationare,noi fiind,cand am incercat sa pun piulita pe filet,era cu 0,5-0,7mm mai mare,piulita fiind din aluminiu,si-a pastrat dimensiunile...cu alte cuvinte,economiile raportate in productie la acele vremuri,si-au spus cuvantul in timp... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum