Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce părere aveţi despre aparatele de radio româneşti

ctepeo

Postări Recomandate

TDA 7000 a fost lansat undeva in 1983 si a durat pana prin 2004. Treaba este ca desi PHILIPS l-a facut, nu l-am intalnit in nici macar un aparat de-al lui PHILIPS ! A fost conceput preponderent pentru cei incepatori ce vroiau sa experimenteze o superheterodina simpla pe UKW. De functionat functiona bine cat erau 2-3 posturi in CCIR in Romania, insa dupa aglomerarea lor , se incalecau posturile intr-o veselie, am incercat sa reduc "capacitatea" circuitului de acord , sa reduc spirele la bobina ( am ajuns si la 1 spira) insa selectivitatea era slaba. Cablajul pentru TDA7000 il ai in datasheetul aferent insa trebuie respectat la scara 1:1 ! Altfel un traseu prea lung sau prea scurt sau intortocheat cauzeaza imposibilitatea de a functiona !Folosirea lui a fost in chinezarii gen ceasuri cu radio facute pe vapor, radiouri de 2 lei, radiocassuri mono pe care scria 100 W PMPO hi-fi, si alte rapandule d-astea. PHILIPS utiliza alte circuite integrate pentru UKW, mult mai performante. In plus TDA7000 are FI 70 KHZ . Tocmai folosirea filtrelor RC duce la functionarea precara. Oricum simplitatea isi cere tributul ei. Exista si un KIT din asta la conex electronic pe Maica Domnului. Pe multi i-a atras la acest circuit faptul ca era extrem de usor de construit un radio FM cu el, dezamagirea fiind mare dupa aia.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 92
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• kripton

16

• md_2910

12

• doru3160

7

• Trabant

7

Top autori în acest subiect

Salut,@whitesnake ,Si "Electromures " a lucrat cu aceleasi componente unguresti ( capete de redare si motoare ) .Pe langa uzura prematura , motoarele aveau si zgomot ( datorat acelorasi periute de colector din cate doua sarme fiecare ) . Inainte de montare , acestea se testau ( in privinta zgomotului ) . Capetele de redare trebuiau lipite cu foarte mare precautie ( intreruperea acestora , la lipirea conductoarelor pe terminale , era frecventa ).

Link spre comentariu

asa este. prin 1987 am reparat un deck Electromures care a fost livrat cu amplitunerul Delia. capul de redare/inregistrare era pur si simplu gaurit intr-o pastila cu burghiu de 1 mm. nu stiu ce-a fost in capul celui care a facut asta. suficient ca deck-ul sa nu lucreze pe un canal. am schimbat capul cu unul recuperat de pe un casetofon Philips, au fost refacute corectiile si deck-ul a functionat foarte bine. rusii vad ca mai aveau cat de cat pretentii, in schimb romanii importau pana si rebuturile.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Am si eu un radioreceptor Roial pe care ma gandeam sa-l arunc,dar acum dupa ce am citit acest topico sa fac tot posibilul sa-l repar,vreodata cand o sa am timp.Mai am si doua radioreceptoare pe tuburi,unul este Istria si celalalt este Opera .Amandoua isi asteapta randul la reparat,dar nu se stie cand o sale vina randul :jytuiyu

Link spre comentariu

Zilele acestea, am primit si eu un Royal fabricat la Electronica, la 26 martie 1976 - conform stampilei de pe carcasa. Redresarea se face cu punte cu seleniu MG25C 800cs, asa cum scrie chiar si in schema de mai tarziu, varianta Tehnoton. Cine are acest radio dar facut la Tehnoton, poate sa-mi spuna daca se pastreaza puntea cu seleniu, sau este punte pe siliciu? Merci.Nu le arunca. Reconditionarea aduce multe satisfactii. De pilda, mie imi place sa patrund in mintea proiectantului, o calatorie in timp si in sufletul aceluia... La Royal, am observat tendinta de a oscila (fasait, nu fluierat) pe zona de peste 1000kHz Unde Medii. Probabil, de aceea au prevazut niste bobine de soc in serie cu condensatorul variabil, la intrare. Grid-dip-metrul arata o "activitate" ciudata la bara de ferita a antenei, adica oscilatia locala pe UM se regaseste la antena de ferita. Adica: apropii bobina de la dipmetru de bobina ecranata a oscilatorului local pe unde medii si acul instrumentului arata o crestere, la absorbtie; mutandu-ma langa bobina de pe antena de ferita cresterea aste si mai mare (?!).

Link spre comentariu

O parere strict personala:NASPA ! O simpla comparatie:Care era cel mai tare si mai de fala receiver (amplituner) romanesc in anii 80 ?Poate fi facuta vreo comparatie intre CEL MAI SLAB receiver din gama celor produse de SANSUI, PIONEER cu trancotele autohtone ?Pacat de cuprul si fierul consumat pentru realizarea transformatoarelor de retea/iesire :da

Tot respectul pentru aparatura romaneasca , avand in vedere epoca si conditiile in care au fost construiteam spart zeci de aparate pe lampi cand eram mic, cand eram adolescent am visat sa am Technicsacum ca am vreo 10 bucati Technics de toate felurile, m-am apucat sa le explorez si am ramas socat sa vad in interior semnal audio paralel cu semnalele logice, lipsa cablurilor ecranatede exemplu, respectabilul meu ampli Technics are potentiometrul la 25 cm de cablaj, legat printr-o tresa de 6 fire ca un cablu ATA de calculator, ma miram de zgomotul de fond, de unde vine. Sa nu uitam ca toate celelate firme de prestigiu au avut realizari buget cu mult sub limita medie a aparaturii romanesti, am vazut tone de Panasonic, National, RCA, unele chiar foarte ordinare. Dar exista si exceptii, aparate de mare calibru care sfideaza timpul, cum ar fi Marantz, JVC etc. Industria comunista de profil are singura vina de a fi existat, astazi nu se mai poate vorbi de asa ceva in Romania, ok, am uitat fabrica Nokia de la JUCU!
Link spre comentariu

TDA 7000 a fost lansat undeva in 1983 si a durat pana prin 2004. Treaba este ca desi PHILIPS l-a facut, nu l-am intalnit in nici macar un aparat de-al lui PHILIPS ! A fost conceput preponderent pentru cei incepatori ce vroiau sa experimenteze o superheterodina simpla pe UKW. De functionat functiona bine cat erau 2-3 posturi in CCIR in Romania, insa dupa aglomerarea lor , se incalecau posturile intr-o veselie, am incercat sa reduc "capacitatea" circuitului de acord , sa reduc spirele la bobina ( am ajuns si la 1 spira) insa selectivitatea era slaba. Cablajul pentru TDA7000 il ai in datasheetul aferent insa trebuie respectat la scara 1:1 ! Altfel un traseu prea lung sau prea scurt sau intortocheat cauzeaza imposibilitatea de a functiona !Folosirea lui a fost in chinezarii gen ceasuri cu radio facute pe vapor, radiouri de 2 lei, radiocassuri mono pe care scria 100 W PMPO hi-fi, si alte rapandule d-astea. PHILIPS utiliza alte circuite integrate pentru UKW, mult mai performante. In plus TDA7000 are FI 70 KHZ . Tocmai folosirea filtrelor RC duce la functionarea precara. Oricum simplitatea isi cere tributul ei. Exista si un KIT din asta la conex electronic pe Maica Domnului. Pe multi i-a atras la acest circuit faptul ca era extrem de usor de construit un radio FM cu el, dezamagirea fiind mare dupa aia.

Se poate pune decodor stereo dupa tda7000? mersi!
Link spre comentariu

E adevărat că după ce demontai un Stereo Spaţial nu mai reuşeai să-l pui la loc? :nebunrau:

cand eram mic am demontat un radio RIC si nu am mai reusit sa il pun la loc. Apoi un SOLO 100, SOLO 300
Link spre comentariu

Eu am o Glorie cumparata de batranul meu in 1975,cred ca erau proaspat aparute,si asa e,a costat 1450 lei,si daca nu pun la socoteala modificatul blocului de UUS,as putea spune ca merge fara defect de atunci,pana in '89 europa libera in fiecare seara,iar dupa 89 au aparut puzderia de posturi locale pe UUS si a fost si inca mai este radioul de companie de la servici,min 8 ore/zi(e tipul cu masca de fata din aluminiu,si cablajul plantat complet).Nu stiu cum de o adunatura de piese proaste au putut functiona (bine)atata vreme,cert e ca se intampla,si sunt sigur ca multi au avut surpriza ca dupa ani,cand au dat de vreun aparat vechi si l-au pus in priza sa constate ca inca functioneaza-e drept,daca le comparam la performante sau disign,nu s-au ridicat la nivelul celor facute chiar in fostul lagar comunist,dar eu le pastrez cu respect,au fost o etapa,si in zilele noastre se mai desfasoara o etapa,aceea de consumator, ca de produs... cine mai are vreme :rade:

Si eu am un aparat Moldova, care a functionat vreo 30 de ani fara intrerupere si ar mai functiona si astazi daca m-ar mai interesa. Sa nu uitam un lucru cand judecam aparatele mai primitive, UL, UM, US, acum 20 de ani sunetul era mult mai curat datorita absentei aproape totale a parazitilor radio ( ma refer la calculatoare, celulare, routere, parc auto incomparabil )De fapt acum e aproape imposibil sa asculti receptorul de 153 khz de la Bod, dar pe vremea ..... era chiar hi-fi mai ales in regiunile montane.
Link spre comentariu

Corect, acum sunt multe surse de paraziti . Sa nu uitam nici becurile economice , o sursa de perturbatii foarte apropiata de noi .Receptorul " Moldova" un aparat mai rar , a fost reusit si fiabil comparativ cu aproape toate tipurile de aparate contemporane acestuia .

Link spre comentariu

Eu receptionez binisor 153kHz pe Darclee, (in zona Bucuresti centura) se aude o fluieratura dar slaba, la volum normal nu se mai sesizeaza.Referitor la Gloria: este un aparat foarte bun, nu am ce sa-i reprosez. Am un exemplar fabricat in '75 (Gloria auto). Claviatura perfecta, lucru rar intalnit la alte aparate autohtone. Sensibilitate si selectivitate excelente, pe scurte "rupe banda" cum se spune, nu stiu ce i se poate reprosa, este un adevarat "world receiver".Aratati-mi un aparat din aceeasi clasa cu performante ca ale Gloriei existent LA ORA ACTUALA pe piata autohtona :rade: Eu nu am vazut, pur si simplu NU EXISTA sau nu se importa, nu stiu, decat kko made in China, niste surogate ca radiouri nu se pot numi. Din ce am testat pana acum, doar Selena e ceva mai performant si bineinteles REGELE "Grundig Satellite 2000" fabricat prin '73 - '75, cel mai bun receptor al tuturor timpurilor, un punct de referinta pt orice receptor.

Link spre comentariu

Astazi m-am apucat de reconditionat radioreceptorul Roial,am scos praful si paienjenii din el,l-am demontat pe tot,i- am schimbat difuzorul pentru ca avea membrana distrusa,i-am schimbat toti conzii electrolitici si in tot acest timp am observat ca-i lipseste ceva,mai exact bara de ferita cu bobinele afertente.Am continuat reconditionarea in speranta ca va functiona macar pe banda UUS,dar surprizaradioreceptorul nu functioneaza.Problema este ca nu am de unde sa fac rost de bara de ferita cu tot cubobine.Intrebarea este de unde pot sa fac rost de schema lui si daca se poate face ceva ca sa functionezemacar pe UUS :jytuiyu

Link spre comentariu

Astazi am incercat varianta cu sarma pe care ai propus-o,dar nu prinde nimic pe nici o gama,nici macar vreo tentativa de post,e liniste totala.O sa mai incerc,poate imi scapa mie ceva. :jytuiyu

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări