Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce părere aveţi despre aparatele de radio româneşti

ctepeo

Postări Recomandate

Potentiometrele rectilinii romanesti au fost alte bombe, indiferent pe ce erau montate, stiu ce nenorocire era cu ele pe TV Sirius 251-2-3, Diana H1 si H2, si care au mai fost, evitau sa faca contact, exact pe locul in care volumul, contrastul sau luminozitatea erau cele dorite. :sparge: trebuia sa bati usor in potentiometru sa faca contact si nici de reparat nu erau usor , erau dintr-un plastic infect. Nici cele din afara , ( RSC, RDG )nu erau grozave , mai bune au fost cele din Polonia si Urss si Iugoslavia. Doar ca alea rusesti erau destul de greu de montat , si multe din ele aveau cursa relativ scurta, insa erau solide.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 92
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• kripton

16

• md_2910

12

• doru3160

7

• Trabant

7

Top autori în acest subiect

Eu am desfacut un potentiometru romanesc de la un TV Miraj, si nici ca am mai reusit sa il recompun asa ca a trebuit sa il schimb. Insa ce te faci la rectilinii cand incep sa aiba joc si sa nu mai faca contact sau sa inceapa sa se intrerupa stratul rezistiv ( sa se "ciupeasca")? Oricum , la modul general , potentiometrele rectilinii nu prea mi-au placut. Ca deviatie de subiect, o singura data am folosit un rectiliniu la un radio cu acord pe varicap facut de mine cu TDA7000 , imi placea ca puteam sa fac o scala gradata si doar sa mut cursorul, ca TDA7000 e o prastie e partea a doua.

Link spre comentariu

Multumesc Nicolae pentru ideea cu lampile expuse la frig , a dat rezultate excelente , tubul este un RCA 75 iar cel de nu se putea vedea nimic era 6K7G , tubul redresor e un RPV415 iar 6A8 are echivalentul original 6A8G , finala e soclata cu un PHIL.CO 42 E dar am sa o gasesc si pe asta ... momentan am dat aproape tot jos de pe sasiu si il curat , am inceput cu traful care era copt , cind e gata sasiul am sa il pun pe aici in poza...

Link spre comentariu
Vizitator viobio

E adevărat că după ce demontai un Stereo Spaţial nu mai reuşeai să-l pui la loc? :nebunrau:

da asa este ,daca aveai profesia de brutar,macelar,frizercum sa nu il poti pune? se punea la fel cum se demonta!eu am reparat citeva si nu am avut nici o problema
Link spre comentariu

Domnule Viobio, respectele mele :31 daca ati avut rabdarea necesara de a repara tentativa aia de radiocasetofon numita Stereo Spatial.Eu am avut doua la reparat, unul l-am facut dar al doilea , am dat cu el de pamant de am gasit ramasitele lui prin camera si la 2 ani dupa ce am comis-o. In loc de Stereo Spatial, i-am dus lui respectivul pagubit un International cu boxe detasabile....ce se mai bucura de el, mai ales ca era si dublu , oricum alta prastie si Internationalul ala.Aparatele romanesti erau bune ca si schema, insa ca si executie erau sub orice critica.

Link spre comentariu

Domnule Viobio, respectele mele :31 daca ati avut rabdarea necesara de a repara tentativa aia de radiocasetofon numita Stereo Spatial.Eu am avut doua la reparat, unul l-am facut dar al doilea , am dat cu el de pamant de am gasit ramasitele lui prin camera si la 2 ani dupa ce am comis-o. In loc de Stereo Spatial, i-am dus lui respectivul pagubit un International cu boxe detasabile....ce se mai bucura de el, mai ales ca era si dublu , oricum alta prastie si Internationalul ala.Aparatele romanesti erau bune ca si schema, insa ca si executie erau sub orice critica.

ca si executie SPATIAL-ul era ceva de groaza (fire duse aiurea asamblare mecanica dezastru :ras: etc).in schimb imi placea calitatea sunetului. :da
Link spre comentariu

Calitatea sunetului se datora in special difuzoarelor care nu erau romansesti. Erau RFT sau TESLA. Care erau stiute ca suna bine, fata de porcariile romanesti. Etajul final, nu cumva era pe TBA810 sau TCA150 ? Sau era cu tranzistori? chiar ca nu mai stiu.Despre faza cu firele , aia ma scotea din pepeni, incercai sa repari si fara sa vrei rupeai un fir sau faceai alta dandana. Iar mecanica era de toata jena, desi nu era romaneasca ( era parca aceeasi cu cea de la combina romaneasca cu pickup si 7 lungimi de unda).Cat despre combina aia........era misto asa ca si tematica, reglaje de joase, medii ,inalte, 2 benzi UKW, intrare de linie, suna relativ bine desi puterea era undeva la 2x6W, insa mecanica de la casetofon era jale, cea de pickup era RFT ziphona. Sa nu mai zic de contacte si intrerupatoare si comutatoare , potentiometre ca dupa primele zile incepeau sa dea semne de oboseala. Parca Stereo Spatial si aceasta combina ( nu imi aduc momentan aminte numele ei exact), erau facute tot dupa RFT, ca si Telecolor si Cromatic.Cel putin daca stereo spatial avea o mecanica mai buna, cu executia proasta ma impacam. De asemenea, selectivitatea pe UKW CCIR era dezastru insa nu se prea poate face nimic in aceasta privinta. Si totusi pe KW, LW,MW avea o sensibilitate acceptabila, seara chiar reusea sa prinda destule posturi , desi pentru europa libera trebuia sa il pui langa fereastra .

Link spre comentariu

Ca deviatie de subiect, o singura data am folosit un rectiliniu la un radio cu acord pe varicap facut de mine cu TDA7000 , imi placea ca puteam sa fac o scala gradata si doar sa mut cursorul, ca TDA7000 e o prastie e partea a doua.

Pe langa subiect:Pe la mijlocul anilor '90 mi-am construit un radio cu TDA7000 si LM386 dupa o schema publicata in Tehnium. Avea si niste greseli cablajul din revista.In fine, acordul era cu dioda varicap, potentiometrul rectiliniu multitura recuperat dintr-un TV pe lampi, Venus (cred).Am abandonat proiectul datorita rezultatelor slabe (in ceea ce priveste sensibilitatea), desi locuiesc in oras, si erau destule posturi FM.Acum, vad ca a mai avut si altcineva o parere nu tocmai buna despre TDA7000. In datasheet spune ca are o sensibilitate buna: undeva la 2 microvolti. Are si dubla schimbare de frecventa. TDA7010T este varianta SMD stereo; evident cu decodor separat. In lipsa unor scule potrivite pentru lipituri fine, radioul cu TDA7010T a fost un fiasco.Am citit despre TDA7000, prima oara, in cartea "Radioreceptoare cu circuite integrate" de Marinescu, la Casa Pionierilor, inainte de revolutie.Care e de fapt povestea acestui integrat ? De ce nu obtineau rezultate bune ?
Link spre comentariu

are o sensibilitate buna: undeva la 2 microvolti.

:57 Dar ce, 2uV e o sensibilitate buna?! Am un tuner Pioneer F-225 din 1993, ce are sensibilitatea de 0,7UV/m...exista tunere FM chiar si cu 0,3uV/m!Cu TDA7000 n-am avut de-a face, ca fapt divers nici CXA1191M de la Sony nu mi s-a parut mare minune, era performant, dar prea "bolnavicios", o secunda de neatentie, si sfaraia plasticul pe el.
Link spre comentariu

Pe la mijlocul anilor '90 mi-am construit un radio cu TDA7000 si LM386 dupa o schema publicata in Tehnium. Avea si niste greseli cablajul din revista.In fine, acordul era cu dioda varicap, potentiometrul rectiliniu multitura recuperat dintr-un TV pe lampi, Venus (cred).Am abandonat proiectul datorita rezultatelor slabe (in ceea ce priveste sensibilitatea), desi locuiesc in oras, si erau destule posturi FM.Acum, vad ca a mai avut si altcineva o parere nu tocmai buna despre TDA7000. In datasheet spune ca are o sensibilitate buna: undeva la 2 microvolti. Are si dubla schimbare de frecventa. TDA7010T este varianta SMD stereo; evident cu decodor separat. In lipsa unor scule potrivite pentru lipituri fine, radioul cu TDA7010T a fost un fiasco.Am citit despre TDA7000, prima oara, in cartea "Radioreceptoare cu circuite integrate" de Marinescu, la Casa Pionierilor, inainte de revolutie.Care e de fapt povestea acestui integrat ? De ce nu obtineau rezultate bune ?

TDA7000 a fost folosit intens in cateva aparate de radio chinezesti aparute dupa lovilutie pe piata noastra. designul era in forma de casti. intr-una din cabinete era amplasat montajul, pe peretele cabinetului se gasea butoanele de acord, volum. avea antena telescopica, iar in celalalt cabinet era compartimentul pentru baterii. sensibilitate slaba, selectivitatea lasa de dorit. inginerii de la Philips au proiectat acest c.i cu scopul de a fi folosit in aparate ieftine, fara pretentii, din acest motiv s-a renuntat la clasicul standard al frecventei intermediare de 10,7 mhz, inlocuit cu 70 khz, in care se puteau folosi filtre RC.
Link spre comentariu

Iar mecanica era de toata jena, desi nu era romaneasca ( era parca aceeasi cu cea de la combina romaneasca cu pickup si 7 lungimi de unda).Cat despre combina aia........era misto asa ca si tematica, reglaje de joase, medii ,inalte, 2 benzi UKW, intrare de linie, suna relativ bine desi puterea era undeva la 2x6W, insa mecanica de la casetofon era jale, cea de pickup era RFT ziphona. Sa nu mai zic de contacte si intrerupatoare si comutatoare , potentiometre ca dupa primele zile incepeau sa dea semne de oboseala. Parca Stereo Spatial si aceasta combina ( nu imi aduc momentan aminte numele ei exact), erau facute tot dupa RFT, ca si Telecolor si Cromatic.Cel putin daca stereo spatial avea o mecanica mai buna, cu executia proasta ma impacam. De asemenea, selectivitatea pe UKW CCIR era dezastru insa nu se prea poate face nimic in aceasta privinta. Si totusi pe KW, LW,MW avea o sensibilitate acceptabila, seara chiar reusea sa prinda destule posturi , desi pentru europa libera trebuia sa il pui langa fereastra .

mecanica de pe majoritatea casetofoanelor produse de Electronica era ungureasca, fabricata de BRG Budapest. capetele si motorul erau tot unguresti. cele mai slabe motoare folosite vreodata pe casetofoane. periutele din fire de otel uzau rapid colectorul motorului si apareau fluctuatii mari de turatie. capetele se uzau rapid, aceleasi capete erau puse si pe radiocasetofonul rusesc VEGA 328 Stereo, acelasi motor. stiu ce probleme am avut cu ele si la scurt timp (dupa cca 1 an) am schimbat motorul si capetele cu altele japoneze.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări