kripton Postat August 18, 2009 Partajează Postat August 18, 2009 Cu toate astea , iata inca un aparat romanesc care a ajuns unde trebuie. Felicitari. Link spre comentariu
augustin87r Postat August 28, 2009 Partajează Postat August 28, 2009 Frumoasa poza cu ariciul MOLDOVA vad ca e Select care are doar 3 game, carcasa e identica cu Select.Eu am mai spus cred in alte randuri. Din blocul comunist, am facut cele mai slabe radiouri, calitate proasta si la carcasa si la cablaj si la rezistente si la claviatura. Tranzistorii, diodele si condensatorii ceramici erau buni .... La noi, schemele erau cam aceleasi, doar aspectul exterior diferea. Poate ca e bine ca schemele erau acealeasi ca gaseai piese (bobine de ex) pe care sa le inlocuiesti in alt model de radio. LA unele am copiat si design-ul, dar nu aranjarea din interior. Comparati radioul acesta, VIDEOTON RM5642 cu Stereo Spatial. Sa vedem ce seamana:1. Amplasarea VU-metrului si a ledurilor de inregistrare si UUS Stereo (la primele modele de Spatial era identic cu Videoton, apoi Spatial avea Vu-metru cu leduri)2.Scala e identica, inclusiv stilul de notare al gamei de unda si al frecventelor3.Usa de la casetofon e identica la design.Interiorul e foarte diferit pt ca Videoton are blocurile conectate cu mufe, la al nostru sunt numai fire lipite pe oriunde, un ghem de fire incurcate.....Mai am si alte exemple de alte radiouri......Cehii, polonezii si ungurii au facut radiouri fine, chiar digitale, erau toti cu un pas inaintea noastra...Acum stiu ca Sorin a spus ca radioul a venit in fiecare casa, dar uitand-ma prin "almanahe" Tehnium si nu nu numai, constat ca preturile lor erau mari. Gloria costa 1450 lei. Taica-meo mare avea salariu 800 de lei, era gestionar la cooperativa. Bine, stiu si mecanici care lucrau la combinat (Oltchim) care aveau 2200 lei (altii poate si mai mult)....Si totusi, Gloria era foarte scump, nu facea munca pe o luna sau doua. Bucur nici nu vreau sa imi imaginez cat costa sau vreo combina Electronica. Un televizor era rar in comuna, poate 10-15 gospodarii aveau. La mine la ?ar? , unde stau in vacanta, ungurenii (ciobani veniti din Ardeal) nu si-au cumparat radiouri decat aproape de revolutie sau dupa. Aveau difuzorul de radioficare care ?era bun ca te trezea dimineata? si costa putin abonamentul pe luna. Eu nu ma trag din familie de ungureni asa ca ai mei aveau si alte ganduri in afara de pastorit si au cumparat radioul Nordic prin 1965 (care acum e la dl.Doru) si un TV VEnus 5 cumparat prin 1973. Cand imi spuneau ca toate au fost facute cu greu nu ii credeam...am inceput sa ii cred cand am vazut preturile prin ?almanahe?. Un Pesacrus cred ca era 650 lei....Deh, poate ca ma vorbit cam pe dinafara, ca nu am avut serviciu in perioada respectiva, dar am facut o medie si veniturile medii pe luna erau cam 1500 lei per comuna (cei care lucrau la CAP aveau venit mic)..... Link spre comentariu
jack Postat August 28, 2009 Partajează Postat August 28, 2009 Uitati-va pe proradioantic.ro , cineva are in colectie un radio SIMONETTA . Tare mai seamana cu MAMAIA romanesc... Link spre comentariu
Vizitator Motreanu Sorin Postat August 28, 2009 Partajează Postat August 28, 2009 Simonetta e romanesc din cate am inteles.Un Mamaia pt export.Mai este un radioreceptor asemnator cu Simonetta numit Perla.Legat de ce spunea Augustin:Oftopic: poza cu ariciul este facuta la tara in locul unde imi depozitez aparatele din colectie si chair cand probam aparatul aud pe la fereastra niste pufaituri (asa face el).Curios ma duc jos sa vad ce este si...surpriza..un arici.L-am pus pe o masa (fiindu-i frica de inaltime) altfel s-ar fi ascuns sub mobila cum a incercat initial si nu-l mai scoteam de acolo.Precizez ca este bine mersi,inapoiat "familiei" lui . Ontopic:cu aparatele parerea mea este ca totusi raportat la numele cu pretentii erau mai accesibile.Din cate stiu aparatele de radio se puteau cumpara in anii '80 de exemplu si in rate..daca nu ma insel 18 rate lunare cu avans minim 20% din valoare. Pescarusul era 450 lei cel mai ieftin era Cora in anii '80 iar Madrigal si Gloria erau peste 1000 (aprox 1200-1400 rotunjit).Oricum fara existenta aparatelor de radio fabricate la noi cu siguranta numarul utilizatorilor era mult mai scazut !!Totusi accesibile au fost pentru ce inca insemna un aparat de radio atunci.Trebuie privit prin prisma vremurilor respective cand aparatul de radio nu era ca azi,o banalitate pe care o gasesti la orice colt cu 3 lei si pe masura ce mergem inapoi in timp era o investitie,un bun de durata cum este de exemplu in ziua de azi calculatorul care pe zi ce trece devine tot mai accesibil dar inca nu e chiar la posibilitatiile oricui..sau la fel ca la aparatele de radio un calculator brand e mai scump decat un no name..zic eu ca e un exemplu fericit intrucat aceasta minune numita "pc" tine azi loc aparatului de radio. Dar totusi nu poti vedea si aprea celalta a lucrurilor si anume,cum spunea si Augustin calitatea,finisajul estetic,modul in care erau lucrate comparativ cu vecinii nostrii...cu toate astea ca dovada a industriei romanesti care este amintire merita pastrate. Link spre comentariu
doru3160 Postat August 28, 2009 Partajează Postat August 28, 2009 Eu am o Glorie cumparata de batranul meu in 1975,cred ca erau proaspat aparute,si asa e,a costat 1450 lei,si daca nu pun la socoteala modificatul blocului de UUS,as putea spune ca merge fara defect de atunci,pana in '89 europa libera in fiecare seara,iar dupa 89 au aparut puzderia de posturi locale pe UUS si a fost si inca mai este radioul de companie de la servici,min 8 ore/zi(e tipul cu masca de fata din aluminiu,si cablajul plantat complet).Nu stiu cum de o adunatura de piese proaste au putut functiona (bine)atata vreme,cert e ca se intampla,si sunt sigur ca multi au avut surpriza ca dupa ani,cand au dat de vreun aparat vechi si l-au pus in priza sa constate ca inca functioneaza-e drept,daca le comparam la performante sau disign,nu s-au ridicat la nivelul celor facute chiar in fostul lagar comunist,dar eu le pastrez cu respect,au fost o etapa,si in zilele noastre se mai desfasoara o etapa,aceea de consumator, ca de produs... cine mai are vreme Link spre comentariu
Vizitator Motreanu Sorin Postat August 28, 2009 Partajează Postat August 28, 2009 Mie mi-a placut Gloria Nova cu FM in banda V si E....ati avut unul de vanzare,pacat ca nu s-au mai produs..ca design era tipic ultimelor produse ale industriei ro adica prost finisat dar ca functionalitate e super.Aparatul de radio nu este inca demodat si ar mai fi avut zic eu cautare un astfel de aparat.Tin minte prin '96 (parca) intr-un orasel de provincie (Brad) aparusera in vitrina unui magazin cateva variante de Gloria noi,puse cu antenele inclinate,ca la prezentare...s-au "evaporat" rapid. Link spre comentariu
doru3160 Postat August 28, 2009 Partajează Postat August 28, 2009 Inainte de gloria am avut Modern,din pacate a ramas la sora-mea si s-a "pierdut",si ala a mers de prin 63 pana in 85 cu o singura reparatie,traf-ul de iesire dus...cat despre aparatele ramanesti,nu au avut nici o sansa pe piata dupa ce ne-au invadat toate pocnitorile de 3 lei,dar sa recunoastem,fata de cele serioase straine,eram ceva in urma,zilele astea am lucrat cu un saba,si fizic seamana cu gloria,dar nu exista comparatie nici la selectivitate,sensibilitate si chiar la calitatea auditiei-difuzor de calitate+dif de inalte,finali AD fata de AC,cu toate astea,putem sa ne laudam ca am produs aparate de radio,am si exportat,spre deosebire de zilele noastre,cand am ajuns sa importam si cartofi Gloria nova a fost o ultima zvacnire a industriei noastre,au asimilat o schema cu integrat specializat pt radio,cu final integrat(TBA810)si structural era ceva diferit fata de ce stiam noi despre aparatele romanesti,doar carcasa mai amintea de fosta Glorie,dar chiar si asa piata era deja spre saturatie,omul de rand nu stia care e diferenta intre o chinezarie si un aparat de radio ca produs de folosinta indelungata,singurul criteriu care a facut diferenta a fost pretul,si aici ne-au batut chinezii Link spre comentariu
Vizitator Motreanu Sorin Postat August 28, 2009 Partajează Postat August 28, 2009 [...]cu toate astea,putem sa ne laudam ca am produs aparate de radio,am si exportat,spre deosebire de zilele noastre,cand am ajuns sa importam si cartofi Prin asta merita pastrate in primul rand , aparatele de radio si televizoarele produse de noi.De fapt mie mi-e drag de orice aparat pe care mai scrie ceva in limba romana semn ca am avut candva o industrie serioasa (ca azi suntem robii companiilor multinationale care pun uneori traista-n bat si pleaca sau a zecilor de hiper/supermarket-uri ) Link spre comentariu
augustin87r Postat August 28, 2009 Partajează Postat August 28, 2009 Simonetta e romanesc din cate am inteles.Un Mamaia pt export.Mai este un radioreceptor asemnator cu Simonetta numit Perla.Legat de ce spunea Augustin:Oftopic: poza cu ariciul este facuta la tara in locul unde imi depozitez aparatele din colectie si chair cand probam aparatul aud pe la fereastra niste pufaituri (asa face el).Curios ma duc jos sa vad ce este si...surpriza..un arici.L-am pus pe o masa (fiindu-i frica de inaltime) altfel s-ar fi ascuns sub mobila cum a incercat initial si nu-l mai scoteam de acolo.Precizez ca este bine mersi,inapoiat "familiei" lui . Ontopic:cu aparatele parerea mea este ca totusi raportat la numele cu pretentii erau mai accesibile.Din cate stiu aparatele de radio se puteau cumpara in anii '80 de exemplu si in rate..daca nu ma insel 18 rate lunare cu avans minim 20% din valoare. Pescarusul era 450 lei cel mai ieftin era Cora in anii '80 iar Madrigal si Gloria erau peste 1000 (aprox 1200-1400 rotunjit).Oricum fara existenta aparatelor de radio fabricate la noi cu siguranta numarul utilizatorilor era mult mai scazut !!Totusi accesibile au fost pentru ce inca insemna un aparat de radio atunci.Trebuie privit prin prisma vremurilor respective cand aparatul de radio nu era ca azi,o banalitate pe care o gasesti la orice colt cu 3 lei si pe masura ce mergem inapoi in timp era o investitie,un bun de durata cum este de exemplu in ziua de azi calculatorul care pe zi ce trece devine tot mai accesibil dar inca nu e chiar la posibilitatiile oricui..sau la fel ca la aparatele de radio un calculator brand e mai scump decat un no name..zic eu ca e un exemplu fericit intrucat aceasta minune numita "pc" tine azi loc aparatului de radio. Dar totusi nu poti vedea si aprea celalta a lucrurilor si anume,cum spunea si Augustin calitatea,finisajul estetic,modul in care erau lucrate comparativ cu vecinii nostrii...cu toate astea ca dovada a industriei romanesti care este amintire merita pastrate.Aveti dreptate domnule. Imi place ca discutam cu argumente....Am uitat sa completez la postul meu ca desi am parerea pe care am spus-o, caut cat sa am cat mai multe radiouri romanesti si cand eram mic si faceam radiouri cu amplificare directa si alte montaje facute paianjen, ma incapatanam sa pun numai piese romanesti...In prezent , daca mai fac ceva, caut cat caut pe placile pe care le am depozitate si daca nu gasesc ceva bun, pun piese chinezesti ca sunt ieftine si pe toate drumurile, nu ma mai incapatanez ca atunci cand eram mai mic....Dl Doru, cum se auzea Europa Libera? Pe cati am intrebat nu au stiut sa explice sau au uitat sau nu vor sa isi aminteasca si blesteama vremurile respective. Ma intereseaza in special daca efectul de fading stanjenea rau auditia... Eu mai ascult China Radio International, Voice of Turkey etc si cateodata renunt ca puterea semnalului oscileaza prea mult.... Link spre comentariu
doru3160 Postat August 28, 2009 Partajează Postat August 28, 2009 Dupa cum am spus,am avut in casa un Modern si dupa asta o Glorie,ambele s-au comportat f bine,la cel cu lampi aveam antena exterioara serioasa,dar in functie de atmosfera,mai erau zile cand aveam fading,iar la gloria era mai simplu,avea telescopica si era de ajuns,numai ca in vremea aia stateam la casa,nu in cutii Faraday ca acum Ascultam ore in sir,seara,pana noaptea tarziu,emisiunile lor,si era sentimentul fructului interzis,numai ca a sadit in suflet hai sa nu zicem speranta,ca pe vremea aia nici prin vis nu ne trecea ce avea sa se intample,vorbesc de anii 80,da satisfactia ca cineva spunea si ce gandeam noi si nu indrazneam sa spunem...ne facea sa gandim,gest pe care multi care au beneficiat de acele vremuri au renuntat sa-l faca.Stabilitate buna aveau VEF-urile,si faptul ca aveau US pe mai multe subgame,acordul se facea mai usor ca la Gloria,unde pt US era bun un acord fin,acum ca merg mai mult pe UUS,nu mai are importanta acordul fin.Una peste alta,m-am descurcat onorabil cu Gloria de electronica,si o vreme erau chiar ravnite ca aparate de radio,aveau disign modern la vremea aia,ca sa nu mai vorbim ca aveau corectii de ton joase-inalte,mufa alimentare si comutator pt auto,le faceau mai versatile,chit ca nu toti au profitat de toate posibilitatile de lucru ale aparatului-are la baza schema aparatelor stationare,cu mici "stilizari" ,si cum spuneam,cel putin pt mine a fost un aparat fiabil. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat August 29, 2009 Partajează Postat August 29, 2009 Prin anii 86...89 ai mei ascultau Europa Libera cu un aparat sovietic "Ceaika". Avea 5 tuburi, pick-up si toate lungimile de unda inclusiv UUS. Receptia era destul de buna, cu mici probleme de fading. Era , ce-i drept, ajutat de un preamplificator pt antena cu un tranzistor din cate tin minte (copil fiind). Aparatul a fost "defrisat" de mine cativa ani mai tarziu - mare pacat - iar carcasa aruncata la gunoi impreuna cu un TV "Opera" hibrid, caruia i-a luat locul un "Telecolor 3007". Asa e omul, isi da seama de lucrurile importante cand nu mai sunt! Acum, abia am reusit sa gasesc un "Grigorescu", un "Modern" si un "Temp" la capitolul TV-uri. Link spre comentariu
lorik199 Postat Februarie 18, 2010 Partajează Postat Februarie 18, 2010 post gresit Link spre comentariu
iulidan2 Postat Februarie 19, 2010 Partajează Postat Februarie 19, 2010 Asa cum spune viobio, chiar daca nu cele mai performante, se fabrica ceva in Romania.Eu am cateva aparate romanesti, dintre care un Enescu care functioneaza zilnic; faptul ca e fabricat in Romania, suplineste alte calitati. Link spre comentariu
Trabant Postat Februarie 19, 2010 Partajează Postat Februarie 19, 2010 Dintre aparatele romanesti de calitate singurele mi s-au parut:-Amplificatoarele A350 si tunerul T350 ale I.E.I.B. Baicului. Dar si alte produse ale lor.-Amplitunerul Delia ( de fapt a fost AWS303 care s-a facut in multe tari)-Bucur , varianta cu tranzistoare cu siliciu in etajul final.-Maestro ( pana la prima problema, dupa care depanarea era crima)-Roial ( al tehnoton).-Pacificurile .Mai sus am enumerat ceea ce mi-a placut mie. Din pacate, desi schemele aparatelor romanesti erau foarte bune, si foarte performante, calitatea proasta a executiei si componentele proaste "a la IPRS",le facea sa nu aiba o functionare corecta. Altfel, daca erau lucrate cu componente de import de calitate, atunci chiar erau bune. Cu toate regretele insa, aparatele portabile romanesti au fost de o calitate mizerabila, includ aici radiocasetofonul STEREO SPATIAL. Lucratura mai proasta nu stiu daca exista. In schimb tastaturile romanesti ( claviaturile cum le zic unii) erau......de rahat....ca sa nu zic ceva mai urat. Link spre comentariu
kripton Postat Februarie 20, 2010 Partajează Postat Februarie 20, 2010 Necazul la receptoarele "Royal" este aproape intotdeauna la potentiometre .( rectilinii ) Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum