Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce părere aveţi despre aparatele de radio româneşti

ctepeo

Postări Recomandate

Ce p?rere ave?i despre aparatele de radio cu (pe) l?mpi (tuburi) fabricate în România.Mie mi s-au p?rut cam toate cu care am avut de-aface cam proaste. ?i din cauza faptului c? erau de clas? 3 (deh, eram o ?ar? s?rac?), dar mai ales din cauza calit??ii execu?iei. Singurul care mi-a pl?cut a fost "Electromagnetica" EM-552 (care îns? era f?cut integral cu piese ungure?ti). Aparate gen Darclee ?i Modern nu am auzit func?ionând, a?a c? nu-mi pot spune p?rerea despre ele.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 92
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• kripton

16

• md_2910

12

• doru3160

7

• Trabant

7

Top autori în acest subiect

Modern cred eu,a fost printre cele mai reusite,si ca receptie si ca final audio,doar ca nu a fost stereo,asta era singurul mare dezavantaj,la marimea lui puteau sa-l echipeze cu final stereo macar, daca decodor nu s-a potrivit...A fost in serviciu cam 17 ani(la mine)timp in care i s-a dus odata traful de iesire,in rest nu-mi aduc aminte de alte defecte,a mers superb pe US,receptiona vestul cu antena exterioara,pe UUS a mers pana aproape in ultimii 2 ani de viata,pt UM si UL a avut antena pe bara din ferita,orientabila din buton exterior. A fost inlocuit de tranzistoare, ca majoritatea lampaselor...Fata de cele din gama Traviata,a fost net superior,si daca nu ma insel a fost printre ultimele tipuri de aparate cu lampi produse de Electronica.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

parerea mea este urmatoarea:cele fabricate intre anii 1948 60 aveau inconvenientul ca faceau parte din clasa inferioara dar ereau mult mai bine lucrate,selectorul de game mult mai bine facut,prefer comutatoarele rorative sau cu translatiedupa de a fost adoptata claviatura au aparut si marile probleme,contacte imperfecte,blocarea tastaturii,rupere butoanelor de plasticurasc modelele ieftine gen Carmen,Select de ce ? pentru ca au bobinele de la oscilator si acord montate pe comutator,am intilnit multe rupte sau cu firele ruptedupa mine cel mai bun aparat a fost Modern,am in colectie doua si functioneaza impecabil ,dupa ce au fost reparate,totusi si la aceste aparate sunt inconveniente ale schemei,in special la registrul de ton,multe componente sunt montate in reactie negativa sau care influenteaza negativarea lampilor din preamplificatorul corector de ton,daca comutatorul nu mai functioneaza corect apar pacanituri,nu mai reda bine toata banda audio ,etctotusi este bine ca am fabricat si noi ceva

Link spre comentariu

Carmen (1961) si Select (1962) erau de clasa a IV-a, Darclee (1962) era de clasa a III-a spre a II-a, iar Enescu (1960) si Electromagnetica-552 de clasa a II-a. Modern (1962) era singurul pe lampi care a fost de clasa a II-a spre clasa I. Aparate pe lampi s-au fabricat pana spre 1976. Ultimele modele cred ca au fost Eforie, Traviata ?i Traviata Combin?.Din experienta, se reflecta cumva clasa receptorului si asupra calitatii partilor mecanice si electrice?

Link spre comentariu

Traviata combina am acum in lucru si sincer nu sunt prea incantat de felul cum se prezinta ca aparat de radio...ma chinui sa fac blocul de UUS sa mearga,si apoi sa trec in norma CCIR,acordul se face cu cond.variabil si am zis ca e mai comod de lucrat decat cu cele la care acordul e inductiv,iar receptia pe UM e si asta destul de slaba,nu are antena din ferita,si se bazeaza doar pe semnal exterior,altfel se comporta ca un radio auto,adica nu face mai nimic fara antena exterioara,si nici ca amplificator nu exceleaza,puterea e data de un EL 84,dar domeniul de frecventa e destul de ingust...cu alte cuvinte un radio modest,cu toate ca a fost de fabricatie mai recenta decat Modern...conectica e destul de buna,la cat au fost de chinuite inainte de a ajunge la mine,contactele erau inca functionale,la fel si potentiometrii,numai ca pe astia i-am desfacut si curatat,cat priveste pick-up-ul,e un suprafon pe care nu as risca un disc bun,dar un Gica Petrescu ar merge dupa ce il scot din rugina-mai stie cineva de unde se pot procura ceva doze mai modeste pt asa ceva?

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Carmen (1961) si Select (1962) erau de clasa a IV-a, Darclee (1962) era de clasa a III-a spre a II-a, iar Enescu (1960) si Electromagnetica-552 de clasa a II-a. Modern (1962) era singurul pe lampi care a fost de clasa a II-a spre clasa I. Aparate pe lampi s-au fabricat pana spre 1976. Ultimele modele cred ca au fost Eforie, Traviata ?i Traviata Combin?.Din experienta, se reflecta cumva clasa receptorului si asupra calitatii partilor mecanice si electrice?

pina in 1979!
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator Motreanu Sorin

Fiti va rog amabili....stie cineva de aparatul de radio romanesc "Moldova" cu tranzistori?A existat asa ceva ?In ce perioada s-a fabricat?Poate are cineva o poza.Multumesc pentru atentie!

Link spre comentariu

@Motreanu Sorin , Buna, Radioreceptorul ''Moldova " a fost fabricat la noi in tara ,stationar,de dimensiuni destul de mici .caseta din lemn ( cu exceptia penoului frontal ). A fost suficient de rar incat sa fie omis din "cartea albastra" .cred ca pastreaza claviatura "Gloria" si final de "Bucium" ( un ''Pacific"fara pik-up ) dar nu cred ca are UUS.Destul de fiabil,stiu un exemplar care cred ca functioneaza.Datorita intrebarii dvs.ma voi intresa si daca nu pot intra in posesia lui,cel putin poze voi face o data cu prima deplasare in loc.posesorului.Schema a fost publicata in colectia "Tehnium"si in unul din"Almanah Tehnium" , nu stiu in care numere. Va anunt curand.

Link spre comentariu

Buna ziua, Parerea mea despre aparatele de radio romanesti cu tuburi : admirabila,pana la...aparitia componentelor romanesti (da-i,Doamne,romanului, mintea chinezului de pe urma). Nu a fost destul ca nu am avut o fabrica de tuburi ca au aparut (colac peste pupaza),cele mai curioase rezistente (rezistoare) cu terminale prinse in cositor,cei mai interesanti electrolitici care se intrerupeau (culmea) in afara condensatorului, electroliticii din platic si cele mai... Dar am avut totusi radioreceptoare. Excelenta ideea unui catalog complet cu toate aparatele romanesti cu tuburi in care sa fie si poze atasate fiacarui aparat.In zadar pot eu explica functioarea unei scheme de la A la Z daca nu stiu cum arata acel aparat (ex.in cazul meu,"Partizan",vazut doar in poze recente).D-l Feri Visky va trebui sa aiba o rabdare proverbiala pana la finalizarea acestui catalog.Spun asta pentru ca am descoperit intimplator faptul ca receptorul ''Carmen3''se mai fabrica si in anul 1969in caseta de lemn,cand deja aveam ''Darclee2'',''Select3",si "Istria" in acelasi an urmand "carmen4","Aida","Traviata"si"Eforie".Este vorba de "carmen3 "S-632A3. Numai asa pot intelege cum avea indicatorul optic de tip EM 84 (pana atunci toate au avut EM80) precum si data clara a stampilei CTC de pe caseta : 13 MAR.1969.( am poze cu aparatul si cu aceste detalii).Sa fi fost un receptor de ''umplutura"in intervalul in care se instala o noua linie tehnologica? Sunt prea neansemnat sa dau sfaturi dar cred ca in orice istoriografie sunt lucruri ''viceversa''.Pot pune la dispozitie acest aparat daca e nevoie il am de foarte putin timp. Salut pe ,care mi-a facut cea mai mare surpriza,cu o inima cat roata de la Carul Mare. Acst subiect este atat de vast incat nu se poate epuiza aici,radio-ul romanesc a avoluat fiind influentat categoric atat de evenimente politice nationale si internationale de situatia economica si de alti factori care pe mine ma depaseac.Sa ne multumim cu ce avem si sa auzim de bine.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator Motreanu Sorin

Radioreceptorul ''Moldova " a fost fabricat la noi in tara ,stationar,de dimensiuni destul de mici .caseta din lemn ( cu exceptia penoului frontal ). A fost suficient de rar incat sa fie omis din "cartea albastra" .cred ca pastreaza claviatura "Gloria" si final de "Bucium" ( un ''Pacific"fara pik-up ) dar nu cred ca are UUS.Destul de fiabil,stiu un exemplar care cred ca functioneaza.Datorita intrebarii dvs.ma voi intresa si daca nu pot intra in posesia lu

i,cel putin poze voi face o data cu prima deplasare in loc.posesorului.Schema a fost publicata in colectia "Tehnium"si in unul din"Almanah Tehnium" , nu stiu in care numere.

Va anunt curand.

Am primit intre timp aparatul...mi-l gasise cineva la un atelier de depanari si stiind ca imi plac astea mi l-a luat...cand am intrebat pe forum nu stiam inca despre ce este vorba,nu auzisem de el.Aparatul este fabricat in 1974.Voi pune poze cu aparatul pe Proradioantic..probabil maine sau poimaine.Daca totusi are cineva SCHEMA,m-ar interesa pt. orice eventualitate (aparatul functioneaza impecabil deocamdata,toti electroliticii sunt originali).Scz de offtopic!

Ca ca nu fiu total offtopic totusi sa imi spun si eu parerea despre aparatele romanesti.Incep prin a spune ca desigur,nu se compara cu marile brand-uri dar avnd in vedere gradul de dezvoltare de atunci aceste aparate au permis ca fiecare roman sa-si permita un aprat de radio (zic eu decent) si aparatul de radio sa nu mai fie un lux ! Acum suntem in era Internetului si observam de exemplu cum aceasta tehnologie de varf ajunge pe zi ce trece tot mai accesibila.La fel si pe atunci,aparatele de radio romanesti au fost accesibile si multumitoare pentru omul de rand si cel cu pretentii medii.

Pe langa faptul ca aparatul de radio a devenit o prezenta in casa fiecarui roman e de laudat ca industria noastra (intr-o tara mica si necajita) a avut forta de a produce o gama variata de aparate de radio..si ce nu produceam noi pe atunci?Se facea cam totul prin tara asta chiar daca nu la nivelul celor din tarile cu pretentii dar totusi de o calitate optima.Din pacate ca tot ce parea a fi frumos la inceput calitatea produselor radio de larg consum a scazut in ultimii ani ai productiei,probabil ca efect a exagerarilor comunismului.

In vremurile noastre nu mai conteaza cat de hi-fi au fost intrucat am ajuns sa ne fie dor sa scrie ceva in limba romana pe vreun aparat asa ca pentru istoria noastra,ca dovada ca am avut o industrie romneasca aceste produse trebuie salvate si sper ca pe langa aparatele de radio colectionarii cu posibilitati sa se axeze si pe salvarea televizoarelor romanesti care din pacate devin pe zi ce trece piese rare (chiar si cele cu CI din cate am observat incercand sa caut asa ceva)

Link spre comentariu

Buna, Schema acestui aparat o puteti gasi in reviista ''Tehnium'' Nr. 1 din 1976 la pag.24 ( coperta ). Rog pe cei care dispun de scanner si de acest numar al revistei sa posteze schema ( nu am scanner).Va pot trimite pe mess poza cu aceasta schema.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări