Vizitator Dima Iuliana Postat Iulie 12, 2009 Partajează Postat Iulie 12, 2009 Schema atasata reprezinta un dispozitiv de masurare a sunetului. Este functionala deoarece este facuta si practic. Problema este ca nush ce face fiecare componenta. Care este roul lor in aceasta schema?As avea nevoie de ajutor. Va rog frumos cine stie sa imi spuna si mie. Link spre comentariu
Mindware Postat Iulie 12, 2009 Partajează Postat Iulie 12, 2009 toate?fiecare?tu vorbesti serios? :dbun,hai ca incep eu,in speranta ca ma vor corecta ceailalti cand voi gresi si deasemenea sper sa ma completeze ei,ptr ca aici e de munca.....garla... D1>dioda anti-prostiC2,C4>filtraj alimentareR1>stabileste un potential fata de care poate varia tensiunea de pe microfonul capacitiv(un fel de prepolarizare cred)lucru necesar deoarece,spre deosebire de microfoanele tip electomagnetic sau piezoelectric,cel capacitiv nu poate genera tensiune electrica.C1>culege semnalul de pe microfon.R3>impreuna cu C1 formeaza un filtru trece-sus,pentru separarea componentei de curent continuu de pe microfon.R2 si R5 > stabliesc un potential de referinta pentru intrarea neinversoare a integratului,lucru necesar deoarece nu se foloseste alimentarea simetrica.(nu am timp sa explic acum implicatiile.il intrebi repede pe gogu despre amplificatoare operationale si gaseshti tone de material)C3 si R4> nu am nici cea mai mica idee...LM 324>amplifica..bineinteles....R10>potentiometru(probabil semireglabil) din care se regleaza reactia negativa(amplificarea etajului respectiv)C5> in primul rand filtreaza componenta continua de pe iesirea operationalului si apoi separa etajul de amplificare de urmatorul etaj,constituit din cateva filtre selectabile.>>primul filtru(filtru trece-sus)>C10,C9 si rezistorul ala nedescifrabil.>>al doilea(filtru trece banda)>C3,R8,R7 si cundensatorul nedescifrabil.>>al treilea filtru(trece-jos)>nu mai pot descifra...sper ca te prinzi tu care componente...pentru moment atat...trebuie sa schimb domiciliul si revin..in speranta ca nu fac un lucru futil..... Link spre comentariu
remus68 Postat Iulie 12, 2009 Partajează Postat Iulie 12, 2009 Nu se vad prea bine pe schema notatiile componentelor, asa ca sper sa nu gresesc ca "antevorbitorul" meu care a cam dat cu bolovanul prin apa ! Deci :-R1 face alimentarea cu tensiune a preamplificatorului din capsula unui microfon electret (phantom power) - nu e necesara in cazul utilizarii unui microfon dinamic.-R2,R5 un divizor de tensiune pentru polarizarea primului OP , C3 filtrind aceasta tensiune - asigura masa flotanta (adica 1/2 din Ua).-C1,C5,C11,C12 separa componenta continua de semnalul util.-R4 asigura polarizarea intrarii neinversoare a primului OP fiind conectata la masa flotanta.-R3,R10 reactia negativa a primului OP : R3 fixeaza impedanta de intrare iar R10 regleaza amplificarea (sensibilitatea la intrare).-dupa primul OP urmeaza trei filtre (trece jos, trece banda si trece sus) selectabile individual cu ajutorul comutatorului.-al doilea OP e un sumator integrator.-ultimul OP amplificator de instrumentatie (amplificator de curent continuu cu amplificare unitara de tensiune) - adapteaza impedanta redusa a instrumentului analogic de masura la iesirea montajului. Link spre comentariu
Mindware Postat Iulie 12, 2009 Partajează Postat Iulie 12, 2009 macar am incercat si eu... Link spre comentariu
Vizitator Dima Iuliana Postat Iulie 12, 2009 Partajează Postat Iulie 12, 2009 Asa sper ca e mai bine . Link spre comentariu
remus68 Postat Iulie 12, 2009 Partajează Postat Iulie 12, 2009 Deci, cu scuzele de rigoare daca voi repeta anumite notiuni :-C1,C5,C11,C12 separa componenta continua de semnalul util.-R1 alimenteaza preamplificatorul din capsula microfonului electret (phantom power).-R2,R5 este un divizor de tensiune ; intre ele se obtine masa flotanta reprezentind 1/2 din Ua, necesara pentru fixarea punctului de functionare al OP-urilor alimentate de la o sursa asimetrica; C3 filtreaza aceasta tensiune.-R3,R10 formeaza bucla de reactie negativa a operationalului U1A : R3 fixeaza impedanta de intrare iar R10 regleaza amplificarea etajului, deci sensibilitatea la intrare.-R4 polarizeaza intrarea neinversoare a U1A de la masa flotanta.-C10,C9,R6 formeaza un filtru trece sus care lasa sa treaca frecventele inalte.-C6,R8,R7,C7 formeaza un filtru trece banda care atenueaza frecventele joase si inalte favorizindu-le pe cele medii.-R9,C8,R11 formeaza un filtru trece jos care atenueaza frecventele peste o anumita valoare.-SW1 alege banda de frecventa analizata.-R12 fixeaza impedanta de iesire a filtrului.-R13,R15 formeaza bucla de reactie negativa a operationalului U1B, R15 reglind amplificarea etajului.-R14 polarizeaza intrarea neinversoare a lui U1B de la masa flotanta.-R16 este rezistenta de sarccina a lui U1B.-D2 redreseaza semnalul alternativ de la iesirea lui U1B, R17 si C13 formind un filtru pentru semnalul redresat.-U2B are o amplificare unitara in tensiune dar amplifica curentul necesar instrumentului analogic de masura.-R18 regleaza capatul de scala al instrumentului de masura.-D1 protejeaza montajul la inversarea accidentala a polaritatii alimentarii.-C2,C4 filtreaza tensiunea de alimentare.-U1A amplificator al semnalului de intrare.-U1B amplificator al semnalului de analizat trecut prin filtrul selectiv.-U2B amplificator de curent continuu pentru instrumentul analogic de masura. Link spre comentariu
Vizitator Dima Iuliana Postat Iulie 12, 2009 Partajează Postat Iulie 12, 2009 Multumesc frumos pentru ajutor Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum