Vizitator MihaiR Postat Iulie 11, 2009 Partajează Postat Iulie 11, 2009 Salutare.am si eu nevoie de un sfat,mi-am facut un circuit astabil,uzualul circuit cu cele 2 tranzistoare, 2 condensatoare etc, dar as vrea sa folosesc 10 led (5 cu 5) la iesire in locul celor 2Leduri.El functioneaza perfect cu 2, dar daca pun alte 5, nu mai ofera aceeasi intensitate(vroiam pt semnalizare la bicicleta)...problema e ca nu stiu ce R sa schimb si cam ce valoare sa-i pun...sau cum sa aplic legea lui Ohm ca sa aiba aceeasi intensitate ledurile.Bafta Link spre comentariu
vio2007 Postat Iulie 12, 2009 Partajează Postat Iulie 12, 2009 Salut,posteaza schema sau linkul daca schema este luata de pe net.Rezistenta a carei valoare trebuie schimbata este in colectorul tranzistoarelor ,in serie cu fiecare led.Valoarea rezistentei se alege in functie de tensiunea de alimentare si tipul ledului . Link spre comentariu
Vizitator MihaiR Postat Iulie 12, 2009 Partajează Postat Iulie 12, 2009 Un prim pas l-am lamurit, ca tb schimbate valorile R din colectoarele tranzistoarelor...http://www.talkingelectronics.com/FreeP ... P-FLOP.gif Vreau sa-l fac sa functioneze cu leduri galbene la 9 Vcc(il montez pe bicicleta),Cred ca au consum de 10-15mA,asa imi aduc aminte...Doar ca nu stiu cum ar avea intensitatea mai buna in serie sau paralel..Mi-ar fi de ajutor cum sa aplic vestita lege a lui Ohm..Ms mult si sper sa-l fac sa functioneze...A good day Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Iulie 19, 2009 Partajează Postat Iulie 19, 2009 Led verde/rosu/galben,au aceeasi tensiune,nu tre sa modifici nimic cand treci de la unul la altu;culorile astea au 2V & 15mA;daca le pui in paralel,aduni curenti(15mA * n leduri) tensiunea ramane aceasi,daca le legi in serie insumezi tensiunile(2V*n leduri),luminozitatea e numai in functie de curentul care le strabate,in cazul de fata de R de pe leduri. Legea lui Ohm,e numai una,restul formulelor sant derivate din ea:R=U/I.In manualul de fizica de gimnaziu(parca pe a 6-sea') scrie asa:rezistorii se pot lega si in serie,iar rezistenta echivalenta e:R=R1+R2+...Rn.La legarea in paralel rezistenta echivalenta e: 1/R=1/R1+1/R2+....1/Rn.La legarea mixta,se calculeaza intii Rparalel si se inseriaza.Pe cand meream cu bicicleta,aveam 3 leduri de 5mm pe directie,ca oricum bicicleta degeaba semnalizeaza...tot aialalti au prioritate.Un semalizator bun pleaca de la 10W,pe bicicleta n-ai de unde sa-i scoti,numa daca mai iei un pasager-acumulatorul. Link spre comentariu
Vizitator MihaiR Postat Iulie 19, 2009 Partajează Postat Iulie 19, 2009 Ms fain man:D o sa incerc sa ma joc cu valorile pana cand iese ceva...pana o iesi cred o sa dureze destul,ca vreau sa iasa ceva multumitor...O seara buna Link spre comentariu
Dr.L Postat Iulie 19, 2009 Partajează Postat Iulie 19, 2009 ledul verde are tensiune ceva mai mare decat cel rosusi vorbesc de verdele ala normal,ca ala misto(superbright-face si mai multa lumina pt aceelasi consum) merge pe la 3v,ca si ledurile albastre Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum