Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa in comutatie cu SG3525

moro

Postări Recomandate

pt ainceput felicitari sursa functioneaza dar mai trebuiesc facute si masuratori fara resou :nebunrau: asta dupa ce va asigurati ca totul este in regula .de exemplu resoul ala de 1kw e ca o rezistenta de shoc pt sursa dvs si se poate ca sa nu fi nimerit nr de spire pe volt iar conectarea la retea fara resou sa iasa cu artificii si alte chestii :consum randament etc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 27
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• moro

16

• CATA2003

6

• GooD of BaSS

3

• EmyRulz

2

Top autori în acest subiect

In noaptea asta iau cana de cafea cu mine si ma pun pe masurat si dibacit. O sa revin si cu alte oscilograme...Momentan sursa merge fara nici-o reactie cu tensiunile de iesire sau vreo protectie. Alea la urma, ma intereseaza sa imi lucreze partea de "forta" corect si apoi ma ocup si de protectii. Chiar vreau sa o fac, si pe viitor de ce nu un prototip, chiar astazi ma gandeam la un proiect half-bridge ATX pentru pc-uri :)...dar sa nu-mi iau lumea in cap deocamdata

Link spre comentariu

Am revenit, din pacate am niste probleme cu calculatorul (mi-a bubuit sursa PC). Am alimentat intr-un final sursa direct la 220, merge bine in sensul ca nu a puscat nimic sau sa se incalzeasca ceva. Am masurat curentul de mers in gol al sursei cu un ampermetru inseriat pe bara + imediat dupa condensatoarele de filtraj si inainte de puntea IRFP-urilor, consuma ok in gol ( 0.02 A).Insa era prea frumos sa mearga totul din prima, ce am observat eu dupa alimentarea sursei este ca in gol imi scoate 67-70V, fara reactie mi se pare normal sa varieze tensiunea cat de cat , nefiind stabilizata cu reactia.Am incercat sa pun o sarcina de 1amper pentru inceput, si mi-a scazut destul de mult tensiunea in secundar, a ajuns la 54Volti, in acelasi timp se aude un tiuit slab de prin sursa. Am zis ca nu fortez nota si revin aici cu detalii, mai jos sunt niste oscilograme facute in primarul transformatorului la 20V pe diviziune si 10us.Am observat cu sarcina cuplata semnalul nu mai este simetric.. Acum stau si ma gandesc care sa fie baiu.Transformatorul are o sectiune de 682mmp, 40khz, 22 de spire cu 4 fire CuEm 0.5-0.6, iar in secundar am 5 spire cu cablu masiv de cupru de 2,5mm folosit in instalatiile electrice. Sa fii gresit undeva?Inca ceva ce ma bantuie sa zic asa, pe schema am observat acel punct pe bobinaje, eu nu mai stiu exact daca este inceputul sau sfarsitul infasurarii, am incercat sa fac legaturile de la traf comanda si finali, sa fie asta o cauza? sau inversarea infasurarii transformatorului?

Link spre comentariu

pai consumul ala in gol mi se pare f mic cred ca ar trebui sa fie ceva mai mare. Se poate ca numarul de spire din primar sa fie prea mare. Totusi ar trebui si in secundar sa folosesti mai multe fire pt ca pierzi mult cu efectul pelicular.punctul de la fiecare infasurare reprezinta inceputul acesteia. Mare noroc ai ca merge fara sa fi tinut cont de punct, inseamna ca ai pus bine la nimerealaIn rest spor la treaba ps: pune-mi si mie pe privat schema pe care ai fofosit-o ca am vazut ca aici nu ai voie merci

Link spre comentariu

Buna dimineata!

Totusi ar trebui si in secundar sa folosesti mai multe fire pt ca pierzi mult cu efectul pelicular.

M-am gandit si la asta, asa ca am desfacut din nou secundarul si am bobinat din nou 5 spire, dar am mers cu 4 fire de cupru cu diametrul 0.6-0.7. Am observat o schimbare in tensiunea secundarului, acum in gol imi scoate cam 77-78 de Volti.

Cand pun sarcina, acelasi lucru se intampla, la un curent de 1.5A imi scade tensiunea pe la 68Volti.

Eu initial aveam in primar 22 de spire, de data asta am mers pe 19 spire. De unde 19 spire? Am folosit calculatorul de pe site-ul acesta : http://schmidt-walter.eit.h-da.de/smps_ ... mps_e.html si am incercat sa stabilesc o medie pentru miezul E70, am pus 19 spire, si la fel, exact acelasi lucru in secundar mi se intampla.

Ma gandeam sa "ingrop" secundarul in primar, adica prima infasurare primar, a doua secundar, a treia primar...

ps: pune-mi si mie pe privat schema pe care ai fofosit-o ca am vazut ca aici nu ai voie

Uite mai jos schema pe care am facut'o pentru experiment, m-am inspirat din sursa K6 si aplicatia de baza a lui sg3525 din datasheet-ul acestuia. Momentan nu are nici-o reactie pe ea, doar protectia aceea la curent

Schema este aici: http://www.webpix.ro/imagini/schema.gif

Mare noroc ai ca merge fara sa fi tinut cont de punct, inseamna ca ai pus bine la nimereala

In rest spor la treaba

:ras: eu banuiam ca este sfarsitul si le-am legat asa, in puntea aceea H singura chestie pe care sa nu o gresesti ii sa nu legi gresit tranzistorii, trebuie sa-ti cumute perechile Q1-Q3 apoi Q2-Q4, ca altfel se duce dracu` tot. Transformatorul diriver il facusem dupa specificatiile lui DjLeco de pe aici pe forum, respectiv 12 spire in primar si 14 spire in fiecare secundar folosind sarma dintr-un cablu de retea. Miezul meu dupa ce gasisem pe net ca dimensiuni pare a fi un R25, incercasem si cu un E+E din sursele ATX si se incalzea SG-ul de zicea`i ca are febra

Link spre comentariu

Tot eu :PS-ar putea sa nu fie baiul tocmai de la transformatorul choper, chiar acel transformator de comanta (driver) sa fie baiul, am incercat sa masor semnalul cu osciloscopul, e destul de ok tinant cont ca pentru irfp-uri am nevoie de 10V ca sa le deschid, dar forma semnalului mi-a atras atentia, am incercat sa folosesc un miez folosit in sursele atx pentru comanda tranzistoarelor si situatia sta cu totul altfel intr-un sens bun al cuvantului desigur. Revin cu rezultate dupa ce termin de bobinat transformatorul driver.

Link spre comentariu

si am revenit, putin dezamagit. Nu reusesc sa scot din traful driver un semnal suficient de dreptunghiular, am acele ringuri sau curburi, cu naiba le zice. Si cum nu am nici miezuri la care sa le stiu proprietatile prefer sa fac cu ceva sigur care stiu ca imi comanda tranzistoarele ok, sunt prea multe probleme cu comanda acelui traf driver, printre care si inductanta din primar la pinii lui sg si multe altele... am tot rascolit net-ul dar n-am gasit nimic lamuritor in design-ul transformatorului driver.Ma gandeam sa fac un full-bridge cu IR2110 am vazut ca incepe sa fie tot mai popular integratul asta. Pana atunci voi lua o mica pauza cu proiectul sa zic asa

Link spre comentariu

si am revenit, putin dezamagit. Nu reusesc sa scot din traful driver un semnal suficient de dreptunghiular, am acele ringuri sau curburi, cu naiba le zice. Si cum nu am nici miezuri la care sa le stiu proprietatile prefer sa fac cu ceva sigur care stiu ca imi comanda tranzistoarele ok, sunt prea multe probleme cu comanda acelui traf driver, printre care si inductanta din primar la pinii lui sg si multe altele... am tot rascolit net-ul dar n-am gasit nimic lamuritor in design-ul transformatorului driver.Ma gandeam sa fac un full-bridge cu IR2110 am vazut ca incepe sa fie tot mai popular integratul asta. Pana atunci voi lua o mica pauza cu proiectul sa zic asa

Hey ,ai pus un buffer ininte de traf ? sg nu are curent destul pt a desschide cum trebuie irf-urile....pune doi mosi dupa sg si ataca cu ei trafu, ce miez ai folosit ?ma refer la dimensiuni.
Link spre comentariu

Asta sunt dimensiunile torului pe care l-am folosit, legat de acel buffer... eu m-am inspirat mult din sursa K6 care vad ca nu folosea buffer inainte de traf

Link spre comentariu

Lasa sursa k6 ca acea abia functiona si ea cu capacitatiile alea la irf-uri ...si parca ea mergea cu irfp450 su 460 ,, care sunt mai mici , baga un bufer si vezi cum e atuunci , pune si o poza cu trafu dew comanda sa vedem cum e bobinat

Link spre comentariu

M-a enervasem aseara, si l-am bobinat cu sarma ceva mai subtire decat cea din cablurile de retea, apoi am vazut ca este tot asa semnalul. Tin sa precizez ca am pus 12 spire in primar si 14 in secundare. O sa caut o schema de buffer ceva (can you help?)

Apropo, trebuie musai mos-uri pentru drive la transformator? Am vazut ceva cu npn, pnp, chiar aici http://sound.westhost.com/project89.htm

Ma gandeam sa folosesc acel montaj cu tranzistoare si rezistentele alea de 6,8 ohmi. Cum ti se pare?

Link spre comentariu

M-a enervasem aseara, si l-am bobinat cu sarma ceva mai subtire decat cea din cablurile de retea, apoi am vazut ca este tot asa semnalul. Tin sa precizez ca am pus 12 spire in primar si 14 in secundare. O sa caut o schema de buffer ceva (can you help?)Apropo, trebuie musai mos-uri pentru drive la transformator? Am vazut ceva cu npn, pnp, chiar aici http://sound.westhost.com/project89.htmMa gandeam sa folosesc acel montaj cu tranzistoare si rezistentele alea de 6,8 ohmi. Cum ti se pare?

uite aici
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări