Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

echivalenta tranzistori

Vizitator aurash92

Postări Recomandate

• Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mircea888

2

• nelu57

2

Din câte ?tiu sunt tranzistori banali...uzuali care pot fi înlocui?i u?or cu al?ii cu acea?i parametrii ( echivalen?i specifica?i nu ?tiu...nici nu m-a interesat ).Caut? cu Google ?i vei g?si ce dore?ti.PS. De ce dore?ti un echivalent ? chiar a?a de greu sunt de g?sit ?

Link spre comentariu

nu iti trebuie neaparat echivalent, se potrivesc si alti tranzistori cu parametri cel putin la fel de buni.2n3053 si 2n2905 merg inlocuiti cu BD139 si BD140. sper ca nu conteaza ca au alta capsula.atunci cand intrebi despre inlocuirea unor tranzistori trebuie sa specifici si rolul lor in montaj.

Link spre comentariu
Vizitator aurash92

vreau sa folosesc tranzistorii in montajul urmator , pentru a face un fel de stroboscop cu leduri , si imi trebuiau niste tranzistori de frecventa si amperaj mare. De cate ori am cumparat tranzistori de la mn din oras mi`au dat BD, si ma gandeam ca nu o sa aiba nici d`astia... aici am gresit si eu...am postat inainte sa ma documentez , imi cer scuze.

Vroiam sa mai intreb ceva(pt cei care stiu sau care au folosit 555): frecventa de stingere si aprindere a ledurilor se regleaza din R2?cu cat e mai mica ci atat se aprinde mai lent?

Posted Image

Multumesc.

Link spre comentariu

O sa mearga BD139/140 acolo, ai 10 grupuri de leduri in paralel, pentru un curent de 30mA pentru fiecare led rezulta 300mA prin tranzistor, face fata.ziceai ca trebuie tranzistori de frecventa mare? doar nu crezi ca ala oscileaza cu 100Mhz, acolo oscileaza cu cativa hertzi, deci orice tranzistor merge din punctul asta de vedere.Bafta la punerea in functiune a montajului.

Link spre comentariu
Vizitator aurash92

La valorile componentelor de acolo , zice ca oscileaza cu 4.7Hz, o sa incerc cu bd139 si bd140, si daca merge , pun un semireglabil in loc de R2 si poate pot sa modific frecventa(as vrea maxim 20Hz , cat sa perceapa ochiul).Multumesc pentru informatii.

Link spre comentariu

Stai lini?tit :da ...4,7 Hz vei vedea adic? se va aprinde de 4,7 ori pe secund? ( cam asta este pentru stroboscop )...?i vei putea s? vezi.Cu cât m?re?ti frecven?a oscila?iei ...cu atât nu vei mai putea vedea nimic... ( adic? vezi...ceva ca o lumin? continu? dar nu vei mai putea distinge aprinderea sau stingerea ledului )De ex: po?i vedea cei 50HZ...de la re?eaua de tensiune alternativ? ?... :nas: Poate altceva dore?ti s? faci...?i nu prea am în?eles noi ( sau cel pu?in eu !!! ) :jytuiyuApropo ...s? pui BD-urile pe o tabl? de aluminiu sau radiator ( cu ceva past? siliconic? între tabla ...radiator ?i capsula tranzistorilor )...separate pe câte o tabl? diferit? ori amandou? pe acela?i radiator...dar izolate de radiator...unii ar zice c? nu este nevoie...f? ?i o prob? cu ele f?r? s? fie puse pe radiator ?i vezi cât de tare se înc?lzesc...dac? se men?in c?ldu?e...a?a pu?in mai calde ca temperatuira corpului e bine, dac? se înc?lzesc mai tare......radiator... :dans:

Link spre comentariu
Vizitator aurash92

Cei 50Hz de la reteaua de tensiune nu se vad in primul rand din cauza becurilor , care au inertia de aprindere/stingere foarte mare. Am facut un montaj tot pentru stroboscop cu leduri (pentru ca ledurile au inertia foarte mica-> adica se apind si se sting complet intr-un interval foarte scurt), care nu suporta amperaj prea mare(puneam 7 leduri si clipeau , daca il puneam pe al 8-lea nu se mai aprindea deloc).La 10Hz, cand miscam mana se "vedea miscarea"...eu am zis de aproximativ 20Hz, pentru a ingheta o imagine in miscare , daca ma intelelgeti... In legatura cu incalzirea, cred ca o sa pun tranzistoarele izolate pe un radiator.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări