Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Accesoriu pentru transformatoare

fcon

Postări Recomandate

Daca se vrea realizarea acestor capace ar trebui copiate exact cele originale , nu e o investitie fantastica si doritori cred ca vor fi destui daca pretul va fi corect .

Nu am idee ce inseamna "original". Pune aici desenul cotat.Deocamdata nu stiu cat va fi investitia. Vom vedea.
Daca iti trimit un set de desene pentru marimile de tola cele mai des folosite imi trimiti si mie o pereche de capace din fiecare?Atentie, trebuie sa ai o ambutisare si cel putin o stantare/piesa. Te bagi?
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 50
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• fcon

7

• Depanatoru

5

• THOMAS

5

• mișa

3

Top autori în acest subiect

Daca intr-adevar doresti sa te apuci de produs capace, ar fi bine sa citesti si asta: viewtopic.php?f=180&t=33876&st=0&sk=t&sd=a (pentru dimensiuni, preturi, etc.) Cele comandate de mine sunt pentru E16.Capacele aduse de Kosmin sunt bune, cu precizarea ca nu ar fi fost rau sa fie din tabla mai groasa (macar 0.8-1mm)

Nu doar capace - am mai spus. Pentru amatorii pasionati se cer adesea multe piese stantate si/sau matritatePot sa promit ca am sa incerc sa le fac din tabla de 0,8. Tabla de 1 este deja groasa pentru o presa manuala cu surub (eu sunt persoana fizica - nu societate)Asa cum am spus vreau date. Cat mai multe date numerice. Spre exemplu kosmin227 ar putea sa-mi trimita cu mp o situatie statistica a vanzarilor pe care le-a facut in octombrie anul trecut, defalcata pe tipo-dimensiuni.Intrucat STAS-urile se mai schimba din cand in cand, te-as ruga sa-mi precizezi daca E16 este tola cu bratul central de 16, sau de 32.Acelasi lucru rog pe toata lumea, avand in vedere ca pe o presa manuala, dimensiunea maxima realizabila este limitata, va rog sa precizati (chiar daca pare inutil) ce dimensiune a tolei este reprezentata in simbol.
Link spre comentariu

Da marlowe, asa am spus mai sus. Pana atunci insa cred ca vei avea ceva de asteptat. O matrita cere zeci de ore de munca, mai ales atunci cand o faci artizanal. In plus presa pe care urmeaza sa o pun este inca in lucru, deci alte zeci de ore de munca. Nu trebuie insa sa considerati termenele la calendele grecesti, deoarece pasiunea este mare si greutatile niste provocari facute pentru a fi depasite.

Probabil ca stantarea, am sa o inlocuiesc cu o tundere manuala, iar gaurirea am s-o realizez pe un dispozitiv de gaurit. Orice stanta in plus scumpeste piesa.

Link spre comentariu

...Intrucat STAS-urile se mai schimba din cand in cand, te-as ruga sa-mi precizezi daca E16 este tola cu bratul central de 16, sau de 32...

Iti spun eu limba centrala a E_ului pt E16 , 32mm din totdeauna si pentru totdeauna.a poate avea diverse valori 5-6-8-10-12,5-14-16-etc valorile sint in mm
Link spre comentariu

Pentru cei care stiu sa citeasca, la pagina 124 a lucrarii lui Gh. Stanculescu Cartea Radioamatorului aparuta in editura Sport - Turism in 1981 (supranumita la vremea respectiva si PALEO-RADIOAMATORISM) este dat un tabel cu dimensiunile principalelor tipuri de tole. Aici pe prima coloana este inscrisa codificat tipul tolei Ea, apoi in coloana a doua se da valoarea dimensiunii a. Cu o pagina mai-nainte, este reprezentata o tola unde bratul central este cotat cu 2a, iar bratul lateral cu a.Sunt si dintre cei care se lasa greu convinsi, de aceea recomand si o a doua carte: Stelian Lozneanu & Laczco Arpad - Memoratorul radiotehnicianului, editura Junimea 1985. La pagina 144 a acestei carti se gaseste un tabel de tole E+I, iar cu o pagina inainte o schita cotata simbolic. Aceeasi remarca ca si mai sus: prima coloana - tipul tolei Ea, a doua coloana valoarea lui a.

Link spre comentariu

...Sunt si dintre cei care se lasa greu convinsi,...

Ce vrei sa spui domnule ?, spune clar ca nu se intelege,nu esti de acord cu dimensiunile tolei E16 in raport cu modulul "a",sau ce ?!La toate tolele E+I care sint botezate in acest fel (E10, E12.5, E14 ,E16 ,E20 ETC) se respecta dimensiunile in raport cu modulul "a" asa cum am prezentat mai sus...amin.Cu alte cuvinte cifrele dupa "E" reprezinta valoarea modulului "a" in mm ca unitate de masura ,clar NU ?!.Pe cine vrei sa convingi !? si de ce sa ii convigi ?!Fii domnule mai rezervat ca i_ti prinzi nasu pe unde nu trebuie...
Link spre comentariu

Cred ca este o mica greseala,nu STAS-urile se schimba ca d'aia sunt STAS-uri ca sa nu se schimbe....!!!!! D-voastra ati vrut sa spuneti ca cel ce doreste acele capace pentru trafuri,sa specifice din ce STAS face parte tipul de tole pe care le detine,pentru ca intr-adevar sunt mai multe STAS-uri de tole; rusesti,nemtesti,japoneze,europene,americane....si nu in ultimul rand sa nu uitam chinezariile care nu mai respecta niciun STAS !!!!!! :da Si cel mai bine ar fi sa primiti un desen la scara 1/1 al tolei si/sau al trafului,nu?

Link spre comentariu

Domnule lazaroiu cind am spus "E" urmat de una, doua, cifre trei daca intervine si virgula(prin definitie)...amin,domnul ola_nicolas nu stiu ce vrea de fapt ?!.Ca sint tole cu fereastra largita sau de alt gen...asta e,dar nu mai sint botezate "EXX".Sa ne imaginam ca am face matrite pentru nu_s ce tole atipice...nebunie curata !(ce numar de matrite ar fi necesar ?).

Link spre comentariu

Domnule lazaroiu cind am spus "E" urmat de doua cifre(prin definitie)...amin,domnul ola_nicolas nu stiu ce vrea de fapt ?!.Ca sint tole cu fereastra largita sau de alt gen...asta e,dar nu mai sint botezate "EXX".

:da cred ca stie d-lui ce vrea!!!Corect ati specificat d-voastra,asa cum sunt tole notate cu M (STAS german), tole III (stas rusesc),la care sunt standartizate alte dimensiuni,dar din moment ce ati spus tole Exx,pentru mine situatia este limpede,ca de altfel pentru foarte multi de pe aici.....,dar hai sa vb de lucruri mai serioase (!!!)EX: tolele rusesti care sunt tot E+I nu respecta STAS-ul european,practic: tolele de la trafo retea RUBIN sunt E+I cu E=19mm in schimb limba centrala are 30mm.Rusii noteaza,standartizeaza dreptunghiul (real) in care se incadreaza E-ul +I-ul,adica in exemplul meu aceste tole sunt STAS UIII 91X106 si mai pot da exemple de la diverse trafuri rusesti,cred ca puteti verifica si dv.( III vreau sa insemne litera ruseasca "si",nu am fonturi rusesti!) Oricum aceasta divagatie nu face subiectul postului,pentru cazul in speta dv. aveti dreptate.
Link spre comentariu

Aveti dreptate!...domnul ola_nicolas a intrebat...i sa raspuns...dar nu e multumit...chestiuni de natura "filozofica" deh...PS.Fac urmatoarea precizare pentru a nu se intelege gresit: NU am nimic impotriva filozofilor sau chestiunilor de natura filozofica.Mai ales i_mi cer scuze de rigoare @misa ,a fost numai o figura de stil cu adresa precisa.

Link spre comentariu

Asa cum am spus vreau date. Cat mai multe date numerice. Spre exemplu kosmin227 ar putea sa-mi trimita cu mp o situatie statistica a vanzarilor pe care le-a facut in octombrie anul trecut, defalcata pe tipo-dimensiuni.

Intrucat STAS-urile se mai schimba din cand in cand, te-as ruga sa-mi precizezi daca E16 este tola cu bratul central de 16, sau de 32.

Eu am adus in mare parte pt E14, E16 si cateva de E20. Se pot cumpara online si acum, problema e la transport pt ca e cam scump totusi.

Da intr-adevar "limba" tolei E16 are 32mm, la E14 28mm si tot asa. De unde am luat eu spre ex pe acel site se dadea inaltimea E-ului sau lungimea I-ului(luati-o cum vreti ca e cea mai mare cota la tole tocmai pt a nu fi incurcata) si anume pt E16 cota era de 6*16=96mm pt E14 de 6*14=84mm etc.

Am vazut (tot la nemti) ca exista si alt model de tole tip M sau MD ale caror dimensiuni cred ca se pot vedea si aici http://www.experience-electronics.de/en ... hauben.htm .

Daca intr-adevar doresti sa te apuci de produs capace, ar fi bine sa citesti si asta: viewtopic.php?f=180&t=33876&st=0&sk=t&sd=a (pentru dimensiuni, preturi, etc.) Cele comandate de mine sunt pentru E16.

Capacele aduse de Kosmin sunt bune, cu precizarea ca nu ar fi fost rau sa fie din tabla mai groasa (macar 0.8-1mm)

Ce sa-i faci misa, pe alea le-am gasit disponibile, din tabla mai groasa nu au si nici nu stiu sa fi avut pana acum.

Am pus mai jos o poza cu un model (din tabla mai groasa ce-i drept) care pe langa faptul ca acopera traful cu ajutorul unui cornier taiat la dimensiune permite si montajul trafurilor in pozitie verticala.

Posted Image

Link spre comentariu

Nu stiu ce sa zic. E16 cred ca sunt putin cam mari. Voi vedea cand termin de realizat presa daca am sa le pot pune. Pentru coltare nu este o problema, ele se indoaie cu matrite de tip abcant. Gaurile se realizeaza fie prin poansonare fie (mai firesc pt serii mici) pe dispozitive simple de gaurit.As vrea sa discutam putin despre forma si despre raportul forma - dimensiune - cerere.Ambutisarea nu se poate face decat sub forma pe care am atasat-o eu mai sus intr-un raspuns. In linkul lui kosmin227 vad niste decupari facute pentru a usura trecerea firelor de conexiune. Aceste decupari sunt intr-adevar o problema. Ele nu pot fi facute decat prin stantare. Asta inseamna fie o singura stanta mai complicata, fie 2 stante mai simple in plus - dat fiind forma complexa a decuparii.Problema cererii este inca si mai importanta. O matrita de ambutisat artizanala (pe genunchi) are componente din materiale ieftine, fara tratamente termice, sau cu tratamente simple facute tiganeste. De aceea ea este garantata la o productie limitata de ordinul zecilor, pana la cel mult 300 - 400 buc (maximum 200 perechi) La fel se poate spune despre orice stanta de decupat, perforat, etc. De aceea costul matritei care poate ajunge la 10 - 15% dintr-o matrita profesionala (costand intre 1000 si 2000 euro - dupa complexitate) poate fi undeva intre 100 si 300 euro in functie de sursa de provenienta a materialelor. Aceasta matrita trebuie sa-si scoata integral banii la terminarea celor 200 de perechi. La asta se adauga pretul materialului componentei prelucrate, energia, diferite alte materiale auxiliare necesare la fabricatie (decapanti, vopseluri, etc. - ideal ar fi sa fie zincate sau avand acoperiri metalice similare) Una peste alta aceste cheltuieli se impart la cele 200 de perechi maximum garantate si rezulta pretul unei perechi de capace. Mai trebuie avut in vedere riscul ca anduranta anumitor componente ale matritei sa fie mai mica decat cele 200 perechi prevazute si deci sa trebuiasca facute cheltuieli suplimentare cu refacerea lor. Toate acestea si inca multe altele pe care nu am cum sa le trec aici, duc la concluzia ca in momentul in care ma apuc de constructia matritei, si a stantelor si/sau dispozitivelor auxiliare, aceasta cerere sa fie cunoscuta si sa depaseasca durata previzionata de serviciu a acestora.Mai trebuie tinut cont de faptul ca un alt tip de capac inseamna alte matrite si dispozitive realizate. Este deci de preferat sa incepem cu cele mai solicitate.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări