Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Accesoriu pentru transformatoare

fcon

Postări Recomandate

Sigur aici discutam de detalii care amelioreaza performantele transformatoarelor cu 1-5% sa zicem fata de unul simplu fara aia sau cealalta...deci max. care se poate obtine nu!? asa hai sa punem bobinajul din fir de argint inzolatie intre straturi cu teflon tole de superpemaloy etc totul aranjat perfect simetric etc ....si pretul final de 10-50 ori mai mare ca la unul normal ..........si totusi sunt amatori de asa ceva ..de ce oare ?!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 50
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• fcon

7

• Depanatoru

5

• THOMAS

5

• mișa

3

Top autori în acest subiect

De unde si vorba aia (inventata de romani.....) lasa ca merge si asa :rade: ............atunci ecranul intre primar si secundar... ce sens mai are ?! da banda aia de cupru pe exterior!? si ar mai fi....... :sparge:

Si ma rog, unde am sustinut ca ecranul electrostatic sau banda de cupru nu sunt utile? Si ce treaba au cu izolarea surubrilor de tole? Dupa cum am zis, daca tolele sunt bine izolate electric nu are mare efect, pentru ca aici nu apar potentiale de mii de volti sa zici ca da, trebuie izolatie speciala. E adevarat ca nu e rau sa se puna, e chiar indicat, dar mult mai util ar fi sa nu se puna suruburi de otel(sau orice altceva feromagnetic)!

Este vorba de curentii Foucault,sau curenti turbionari.Ace?ti curen?i indu?i iau na?tere în mase metalice (miezurile transformatoarelor), care se afl? în câmpuri magnetice variabile sau se mi?c? în câmpuri magnetice consolate.Sunt curenti de masa sau de volum.Cu cat miezul unui transformator este construit din tole mai groase si de proasta calitate,cu atat acesti curenti sunt mai activi si randamentul transformatorului este mai prost.Acesti curenti produc caldura in miez,modificand in timp proprietatile megnetice ale acestuia.

Ce inseamna campuri consolate? Rotationale cumva? Oricum, daca conductorul se misca, poate sa fie si camp static si curentii tot se induc, deci constrangerea nu era necesara.

Si cum vine treaba cu curentii activi? Exista si curenti pasivi? Si ce treaba are calitatea tolei, atata timp cat e buna conductoare electric, curentul va circula nestingherit indiferent ca e cu graunti orinetati sau nu etc..

Este o greseala de sintaxa,domnule,te rog sa ma scuzi.Trebuia sa pun activ in "....",adica,mai romantat,isi fac treaba mai activ,mai bine (despre curenti este vb!).Ce-ti spune d-tale tole de FeSi,sau FeNiSi,sau CaFeSi.....sau Fe,in ceea ce priveste conductibilitatea electrica?????......cam la asta m-am referit cand am spus ceva de calitatea tolelor.

Link spre comentariu

Suruburile de stringere pot fi considerate spire in scc daca suprafetele tolelor nu sant izolate, ma refer la prima si ultima tola. Din fericire contactul electric este destul de redus asa ca valoarea curentului indus este mica, de asemenea este bine ca suruburile sa fie izolate cu hartie , astfel nu se scurtcircuiteaza tolele d.p.d.v. electric. Toate aceste recomandari nu sant obligatorii ,vorba lui Gabriele "merge si asa" dar pe langa ecrane magnetice si electrostatice, pot sa imbunatateasca calitatea si randamentul !

Link spre comentariu

are cineva idee unde se pot face matrite pt aceste capace de trafuri??? si cam cat ar costa??intreb pe ca as avea acces la o presa de 20T si vopsitorie electrostatica pentru aceste capace cat si material pt fabricarea lor

Link spre comentariu

La cererea publicului :limb: , postez cateva imagini ale capacelor in cauza, cu cateva amendamente:- capacele au fost facute aseara, realmente pe genunchi, cu o foarfeca de tabla de muzeu, un patent vechi si o pila mult prea fina;- in prima imagine, vedeti capacul proaspat taiat; urmeaza cele doua capace modelate, apoi sunt plasate rapid pe transformator (marca Dj_Dog), fara sa fie inca decupate orificiile pentru fire si fara a fi fixate;- imaginile au fost luate acum 5 minute, in graba (fara regie...), cu un telefon mobil; aparatul foto, intr-o casa cu copii, se afla intotdeauna undeva in camera lor, descarcat, iar alimentatorul nu mai este de gasit...- capacele nu au fost inca finisate, nici gaurite, nici "ajustate" dupa tole;- asa cum se spune, "in realitate arata mult mai bine".In weekend doresc sa le finisez, sa le gauresc si sa le vopsesc. Chiar daca traful va sta in carcasa, trebuie sa arate cumva...Pana atunci, sper sa rezolv problema cu aparatul foto.

Link spre comentariu

Am o propunere, merge mai u?or t?iatul ?i îndoitul tablei, dac? pe la col?uri ?i unde sînt unghiuri drepte la decup?turi se dau g?uri de 3mm, s? zicem.

Link spre comentariu

Am o propunere, merge mai u?or t?iatul ?i îndoitul tablei, dac? pe la col?uri ?i unde sînt unghiuri drepte la decup?turi se dau g?uri de 3mm, s? zicem.

Propunerea mea initiala poate fi adaptata, in functie de nevoile, sculele si priceperea fiecaruia. De exemplu, la un capac am incercat folosirea unui flex mic, obtinand taieri drepte si usoare, cu pretul unei pierderi minore de material. La dimensiuni mai mari ale capacelor, chiar recomand aceasta metoda.De asemenea, latura mica a capacului nu-i musai sa aiba prelungirea aceea perforata; latura poate fi, pur si simplu, petrecuta peste marginea carcasei bobinei, fixarea intregului capac efectuandu-se prin orificiile prelungirii laturei mari; in acest fel, nu vom avea nici prelungiri suprapuse, designul fiind mai fain (ca in imagine) iar prelucrarea/taierea fiind mult mai simpla...Indoirea materialului se face mai usor in falcile unei menghine mici, decat cu patentul.Folosirea unei table mai groase decat cea din exemplu (din cutie de sursa de calculator), va da niste capace cu pereti/laturi mai drepte si mai frumoase...
Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Dom'le, pe mine m-ai nimerit la fix!!Exact asta ma chinuie zilele astea, cum sa fac end-bells ... FELICITARI si multumesc pentru idee. Ma apuc si eu de asta cat de curand.Desi ideea mea era sa fac tot un fel de matrita, si sa "imping" o folie de Al de 0.xx mm prin patratul respectiv, eventual incalzita cumva ... :nas: dar inca n-am intreprins nimic, nu prea stiu cum ...Cred ca idee Dvs. e mai practica, si mult mai usoara! :aplauze

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

are cineva idee unde se pot face matrite pt aceste capace de trafuri??? si cam cat ar costa??intreb pe ca as avea acces la o presa de 20T si vopsitorie electrostatica pentru aceste capace cat si material pt fabricarea lor

Trimite-mi desenul de detaliu pentru un capac cu maximum de cerere pe piata si in cca o saptamana putem discuta despre pretul matritei si conditiile de livrare.
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Readuc discutia pe topic.Iata in atasament cam cum arata (deocamdata virtual) un capac matritat, precum si ordinea de executare a diferitelor operatii (in aceeasi succesiune cu figurile - tocmai de aceea reunite intr-un fisier doc)In concluzie, intentionez sa construiesc pe banii mei o prima matrita pentru aceasta piesa, sau pentru alta in functie de frecventa cu care ele fac trebuinta celor pasionati. Rezultatele le voi face publice in momentul realizarii si chiar intentionez sa expediez contra doar a taxelor postale cate o pereche celor care reanimand acest topic, sau chiar initiind altele vor contribui la tragerea unor concluzii din punctul de vedere al marchetingului (chestiuni de cerere - oferta) Voi trece ulterior la sectiunea vanzari pentru stabilirea preturilor, urmand ca apoi sa livrez celor interesati mici piese din tinichea absolut necesare activitatii paleo-electronicii (cea pe tuburi) In aceasta ordine de idei, as vrea sa vad cat mai multe pareri, spre a-mi face o idee despre caracteristicile tipo-dimensionale ale pieselor de acest gen. Vreau descrieri cat mai complete, insotite de desene de executie cotate si de imagini.

Link spre comentariu

Daca se vrea realizarea acestor capace ar trebui copiate exact cele originale , nu e o investitie fantastica si doritori cred ca vor fi destui daca pretul va fi corect .

Nu am idee ce inseamna "original". Pune aici desenul cotat.Deocamdata nu stiu cat va fi investitia. Vom vedea.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări