Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Accesoriu pentru transformatoare

fcon

Postări Recomandate

Deocamdata este dificil sa cumparam in Romania capace pentru ecranarea bobinelor transformatoarelor si, cum nu tin minte sa fi vazut ceva asemanator postat (sau nu am cautat eu la locul potrivit sau in suficient de multe topicuri), iata o schita de fabricatie artizanala a acestora (in imagine).

Dimensiunile se calculeaza dupa nevoi... recomand intai confectionarea din hartie, pentru test, apoi din tabla.

Daca sunt bine calculate si executate, capacele obtinute trebuie numai vopsite, neavand nevoie de lipituri; una dintre laturi poate lipsi, pentru scoaterea firelor (later-edit= sau se dau gauri corespunzatoare).

In functie de sculele de care dispuneti, taierea si indoirea se poate face "pe genunchi" (patent, menghina, foarfece de tabla, pila de metal) sau cu ceva mai avansat... Material: tabla cat mai moale (fier "mort"), de max. 1 mm, ca sa fie usor de taiat/manipulat. Daca doriti material mai gros...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 50
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• fcon

7

• Depanatoru

5

• THOMAS

5

• mișa

3

Top autori în acest subiect

Mie mi se pare simplu:- se taie in ordinea indicata in imagine;- dupa taierea pe diagonala a patratului interior, de indoaie una dintre margini in jos (conform sagetii); astfel, triunghiurile obtinute devin accesibile pentru taierea laturilor, cu foarfeca de tabla. - in final, se continua indoirea laturilor, pana se suprapun orificiile pentru suruburi.Pentru edificare, treceti imaginea pe hartie, luati o foarfeca si veti vedea ca este simplu. Daca aveti niste material lemnos (MDF), ramas de la niste taieri mai vechi, puteti face niste modele, pe care sa indoiti tabla.Cu putina indemanare si experienta, veti putea face si indoiri mai dulci, cu margini mai rotunde (tronconic), daca doriti.O idee de material: tabla de la cutii de surse arse de calculator... Este o tabla destul de usor de prelucrat si deja vopsita...

Link spre comentariu

Am vazut ca se poarta astfel de capace metalice din considerente estetice si de ecranare a infasurarilor, dar ma intreb daca nu cresc pierderile transformatorului in cazul folosirii lor. Montand doua astfel de capace mi se pare ca impreuna cu miezul formeaza o spira uriasa in scurt, daca distanta dintre bobinaj si capace este suficient de mica... :nas:

Link spre comentariu

principala functie e de ecranare.......caracteristicile trafo.nu au de suferit....iar daca vrem ceva de calitate prezoanele care string..trebuiesc inzolate electric cu un tub de plastic + rondele de plastic la piulite.. :dans:

Link spre comentariu

Chiar in aceste momente incerc sa fac doua astfel de capace.Am un transformator de alimentare, intr-un amplificator pentru casti, care, vrand-nevrand (sunt constrans de cutie) este aproape de lampi; ori pun traful pe-o latura si lampile pe cea opusa, ori pastrez simetria si ecranez transformatorul...Izolarea fata de tole se poate face simplu, cu banda dublu-adeziva.

Link spre comentariu

Chiar in aceste momente incerc sa fac doua astfel de capace.Am un transformator de alimentare, intr-un amplificator pentru casti, care, vrand-nevrand (sunt constrans de cutie) este aproape de lampi; ori pun traful pe-o latura si lampile pe cea opusa, ori pastrez simetria si ecranez transformatorul...Izolarea fata de tole se poate face simplu, cu banda dublu-adeziva.

..............................................................................................................................Daca nu e cu suparare ne pui o poza ....cu acest capac home made..? :drac:
Link spre comentariu

Gabrile, orice transformator ar trebuii sa aibe suruburile de strangere izolate fata de tole si tu stii de ce , ca o provocare pt. altii despre ce efect este vorba ?

Link spre comentariu

Gabrile, orice transformator ar trebuii sa aibe suruburile de strangere izolate fata de tole si tu stii de ce , ca o provocare pt. altii despre ce efect este vorba ?

Orice transformator fie alim, soc ,iesire..cu atit mai mult de semnal ..........corect realizati (inzolati) anuleaza (evita) curenti de fuga...... deci pierderi ....(f...o)......
Link spre comentariu

Daca tolele au vopsea izolatoare buna(inclusiv pe "muchie"), nu e necesara izolarea suruburilor.

De unde si vorba aia (inventata de romani.....) lasa ca merge si asa :rade: ............atunci ecranul intre primar si secundar... ce sens mai are ?! da banda aia de cupru pe exterior!? si ar mai fi....... :sparge:Un transformator in realitate nu este un dispozitiv perfect .,din acest motiv prezinta o gramada de pierderi mai mari sau mai mici prin: - efectul Joule (caldura) din pierderile din infasurare datorat curentului ce le traverseaza - inductiei de curenzi paraziti(de care sa discutat mai sus)care si acestea pot disipa energie prin efect Joule .. - pierderi de flux magnetic in afara miezului transformatorului care poate induce curenti in obiectele metalice cele mai apropiate.. - pierderi de histeris adica pierderi in miezul magnetic (datorate propietatilor acestuia...) - si nu in ultimul rind pierderi datorita miscari mecanice a pachetului de tole (biziitul caracteristic)Asadar fiecare detaliu conteaza la realizarea unui traf de calitate...e o intreaga filozofie :limb:
Link spre comentariu

Este vorba de curentii Foucault,sau curenti turbionari.Ace?ti curen?i indu?i iau na?tere în mase metalice (miezurile transformatoarelor), care se afl? în câmpuri magnetice variabile sau se mi?c? în câmpuri magnetice consolate.Sunt curenti de masa sau de volum.Cu cat miezul unui transformator este construit din tole mai groase si de proasta calitate,cu atat acesti curenti sunt mai activi si randamentul transformatorului este mai prost.Acesti curenti produc caldura in miez,modificand in timp proprietatile megnetice ale acestuia. Adevarul este ca la miezurile moderne nu prea se mai poarta izolarea suruburilor de prindere.Tolele sunt foarte subtiri (nu neaparat!),dar sunt si foarte bine lacuite,sau oxidate ionic si atunci masa virtuala a miezului este vazuta ca dimensiunea unei singure tole. Referitor la acele capace: este foarte important din ce material sunt facute.Daca sunt din otel,vom asigura o ecranare atat magnetica cat si electrostatica.Ele nu sunt un scurt circuit magnetic,in niciun caz,pentru ca sunt in afara liniilor de camp utile.Asa dupa cum sunt montate nu fac altceva decat sa limiteze radiatia magnetica din jurul transformatorului.Banda de Aluminiu,sau Cupru dintre primar si secundar este un ecran electrostatic si ea nu este continua si in scurt circuit(!!!).Banda de Cupru care imbraca unele transformatoare peste bobinaj si peste tole,este tot un ecran electrostatic dar si un ecran magnetic "dinamic",un fel de spira in Sc.
Link spre comentariu

Mie mi se pare simplu:- se taie in ordinea indicata in imagine;- dupa taierea pe diagonala a patratului interior, de indoaie una dintre margini in jos (conform sagetii); astfel, triunghiurile obtinute devin accesibile pentru taierea laturilor, cu foarfeca de tabla. - in final, se continua indoirea laturilor, pana se suprapun orificiile pentru suruburi.Pentru edificare, treceti imaginea pe hartie, luati o foarfeca si veti vedea ca este simplu. Daca aveti niste material lemnos (MDF), ramas de la niste taieri mai vechi, puteti face niste modele, pe care sa indoiti tabla.Cu putina indemanare si experienta, veti putea face si indoiri mai dulci, cu margini mai rotunde (tronconic), daca doriti.O idee de material: tabla de la cutii de surse arse de calculator... Este o tabla destul de usor de prelucrat si deja vopsita...

Felicitari pentru sugestie,este o chestie chiar foarte utila!Realizata elegant si vopsita cu un spray auto cred ca o sa arate perfect.
Link spre comentariu

De unde si vorba aia (inventata de romani.....) lasa ca merge si asa :rade: ............atunci ecranul intre primar si secundar... ce sens mai are ?! da banda aia de cupru pe exterior!? si ar mai fi....... :sparge:

Si ma rog, unde am sustinut ca ecranul electrostatic sau banda de cupru nu sunt utile? Si ce treaba au cu izolarea surubrilor de tole? Dupa cum am zis, daca tolele sunt bine izolate electric nu are mare efect, pentru ca aici nu apar potentiale de mii de volti sa zici ca da, trebuie izolatie speciala. E adevarat ca nu e rau sa se puna, e chiar indicat, dar mult mai util ar fi sa nu se puna suruburi de otel(sau orice altceva feromagnetic)!

Este vorba de curentii Foucault,sau curenti turbionari.Ace?ti curen?i indu?i iau na?tere în mase metalice (miezurile transformatoarelor), care se afl? în câmpuri magnetice variabile sau se mi?c? în câmpuri magnetice consolate.Sunt curenti de masa sau de volum.Cu cat miezul unui transformator este construit din tole mai groase si de proasta calitate,cu atat acesti curenti sunt mai activi si randamentul transformatorului este mai prost.Acesti curenti produc caldura in miez,modificand in timp proprietatile megnetice ale acestuia.

Ce inseamna campuri consolate? Rotationale cumva? Oricum, daca conductorul se misca, poate sa fie si camp static si curentii tot se induc, deci constrangerea nu era necesara.Si cum vine treaba cu curentii activi? Exista si curenti pasivi? Si ce treaba are calitatea tolei, atata timp cat e buna conductoare electric, curentul va circula nestingherit indiferent ca e cu graunti orinetati sau nu etc..
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări