razvan_n Postat Iulie 5, 2009 Partajează Postat Iulie 5, 2009 Vreau sa construiesc un dimmer care sa comande 16 module x 3 leduri Piranha (16 x 25 mA la 12 V) astfel incat lumina sa scada treptat pe o durata de aprox. 10-15 minute, astfel incat sa simuleze un amurg, dar sa ramana totusi aprinse la final (dar slab). Are cineva o schema cat mai simpla pentru asa ceva? De preferat fara microcontrolere... Link spre comentariu
remus68 Postat Iulie 17, 2009 Partajează Postat Iulie 17, 2009 Incearca sa utilizezi doua-trei tranzistoare NPN conectate in conexiune darlington care sa formeze un tranzistor compus, led-urile conectate in colector si intre emitor si baza un condensator electrolitic de 1000uF/16V (plusul la baza si minusul la emitor. Emitorul il legi la minusul sursei iar plusul la led-uri. De la plusul sursei legi o rezistenta de 1k pina la plusul condensatorului , printr-un intrerupator; cind il vei intrerupe , baza va fi alimentata din condensator pina la descarcarea lui. Pentru a mentine o usoara aprindere a led-urilor la blocarea tranzistoarelor, vei utiliza o rezistenta in paralel cu jonctiunea EC (1...10k - poate mai mult, poate mai putin , dupa dorinta !). Valoarea condensatorului si a rezistentei se vor tatona experimental. Link spre comentariu
razvan_n Postat Iulie 18, 2009 Autor Partajează Postat Iulie 18, 2009 Am mai facut o data ceva similar (2 tranzistori) pentru farul de la bicicleta, cu ani in urma, dar acolo aveam doar 5-6 secunde.Ma gandeam sa intreb inainte de a incerca o durata atat de mare pe aceeasi schema, nu eram sigur ca se poate; ma bucur ca imi confirma cineva.Multumesc! Link spre comentariu
remus68 Postat Iulie 18, 2009 Partajează Postat Iulie 18, 2009 Urmeaza sa tatonezi valoarea condensatorului pentru timpul de descarcare si a rezistentei montata in paralel cu jonctiunea EC pentru mentinerea minimului iluminarii led-urilor. Rezistenta o poti tatona inainte de a o monta in circuit , legind-o direct in serie cu led-urile (atentie cum legi serie-paralel led-urile si la faptul ca va trebui sa ai in serie cu ele o rezistenta aditionala care sa limiteze curentul prin ele in functie de tensiunea de alimentare a circuitului !). Am indicat utilizarea unui triplet de tranzistoare pentru a absorbi un curent cit mai mic din condensator si a obtine un timp cit mai mare cu un condensator cit mai mic (poate fi necesar chiar unul de 10000uF - nu stiu, trebuie experimentat ). S-ar putea sa-ti trebuiasca un condensator de 220pF...2,2nF din baza primului tranzistor in colector, sa nu autooscileze cumva. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum