Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Defectare frecventa STK 442-110

Postări Recomandate

Vizitator vasea

Este al 5-lea integrat care il pun in aceasta combina audio, marca Philips, si care se distruge inexplicabil si in mod variabil in timp de 2-6 luni de la inlocuire.Am verificat boxele, cablurile de legatura, am modificat reteaua de reactie in sensul micsorarii puterii maxime livrate de final, dar problema tot persista.Am verificat si electroliticii din sursa, dar aceasta fiind liniara si fara stabilizare, nu cred ca ar avea vreo problema.Totusi, ce e de facut pt ca finalul sa nu se mai distruga ?Multumesc anticipat tuturor celor care-si vor expune parerea.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• misuraelectronic

5

• zal

3

• remus68

2

• BUGHIU

2

Top autori în acest subiect

Vizitator ucenicu

Probabil ca exista o foarte stransa legatura intre calitatea STK-urilor folosite si acest defect.Pretul STK-urilor pentru care este precizat producatorul (Sony,Sanyo,Philips,etc.) ajunge pe la 300-400 lei,in vreme ce pretul celor pentru care producatorul fie nu este precizat,fie are un nume format din doua-trei cuvinte chinezesti,nu depaseste 50-70 lei.Presupunand ca atat condensatorii din schema amplificatorului cat si circuitul de protectie a acestuia sunt ok si ca nu vei avea de gand sa cumperi un final original,avand in vedere pretul acestuia,nu iti ramane decat sa micsorezi tensiunea de alimentare.De obicei,cand proiecteaza amplificatoare bazate pe integrate,producatorii utilizeaza frecvent limita superioara a tensiunii de alimentare suportata de integrat(original) pentru a maximiza puterea amplificatorului.Si cum este clar ca STK-urile pe care le-ai folosit nu au nici o treaba cu cu specificatiile foii de catalog a originalului,este prudent sa micsorezi tensiunea de alimentare si sa folosesti sarcini de minimum 8 ohmi.

Link spre comentariu

Corect tot ce scrie mai sus, cu precizarea c? exist? ?i la 30 lei bucata f?c?turi. Dac? trafo de alimentare are priz? la 240V e bine s? se foloseasc? aceea, mai scade tensiunea cu pu?in, merg ?i trafo ?i STK-ul mai lejer ?i mai reci.

Link spre comentariu

spuneti-ne cit ati dat pe bucata ...la aceste 5 integrate...si o sa va convingeti singur , dupa aceea ca ati achizitionat , mai mult ca sigur...5 pocnitori chinezesti... :rade: mai aveti de cumparat inca exact 5 bucati ...tot tepe , desigur...pina sa ajungeti la valoarea de vinzare a unui integrat original , facut de firma SANYO... :da si care chiar merge...poate nu stiti , dar acest integrat scoate cam 2 x 110w/6 ohmi...asa ca ar trebui sa va dea de gindit atunci cind o astfel de combina costa in rsr peste 900 de ron...!in afara 1-- de numele firmei...preturile mari din componenta unei astfel de scule sint...2-- trafo de alimentare3-- stk-ul4-- partea mecanica5-- carcasasi abia pe locul ultim vine pcb-ul{ adica placa electronica}

Link spre comentariu

pentru domnul ucenicu...stiti dvs destul de multe , dar tot mai aveti cite ceva de invatat... :da deci...numele STK este proprietate intelectuala si marca inregistrata a firmei sanyo din japonia...nimeni din lumea asta mare ....exceptind chinezii , evident....nu fabrica stk-uri , pentru ca nu are licenta...concluzia logica este ca sony si philips NU FABRICA STK-uri , pentru ca 1--nu au licenta2-- nu-i intereseaza absolut deloc treaba asta , pentru ca nu au in portofoliu asa ceva si , dupa cum merge economia mondiala....nici nu intentioneaza asta in viitor...politica firmelor mari , cum sint si sony si philips-ul..este cam asa---SA LASAM croitorul cel mai meserias sa faca haine , iar noi , sony--sau philips , facem ce stim noi mai bine...ca noi nu stim sa facem haine...noi DAM COMANDA la acest croitor sa ne faca haine speciale pentru noi....cu eticheta dorita de noi , adica sony ---sau philips , aplicata la interior...ca sa revin...in cazul nostru...firma philips vrea sa construiasca o combina , dar nu-si bate capul sa proiecteze un final de 2 x110 w/6 ohmi , desi poate..evident...e mult mai simplu sa puna mina pe un telefon si sa comande la sanyo la fabrica un lot de N bucati de stk-uri , aflate in productia curenta , si care le vor marcate suplimentar , eventual si cu cod philips ... desigur ca se pot face si comenzi speciale , care nu sint in portofoliul curent al firmei sanyo...dar astea costa mult mai mult...tot lotul respectiv se testeaza riguros , se ambaleaza in pungute sau cutiute cu etichete furnizate de philips , are o calitate foarte buna si se vinde NUMAI in reteaua distribuitorilor philips...evident la preturi adevarate...concluzia este ca acolo unde ati scris dvs sony...de fapt este un sanyo original imbracat in haine de sony...aceeasi poveste este valabila si la philips...este un sanyo original imbracat in haine de philips... :da

Link spre comentariu
Vizitator ucenicu

Departe de mine gandul de a deschide o polemica pe acest subiect.Eu am vorbit de STK-uri pentru care este sau nu precizat producatorul,nicidecum ca firma respectiva a si produs aceasta componenta,desi nu pot exclude aceasta varianta.Stim cu totii ca Philips,Sony,Matsushita,etc sunt si mari producatori de componente,deci nu vad ce i-ar fi impiedicat sa faca o intelegere cu Sanyo care sa le dea dreptul sa produca un anumit numar si un anumit tip de STK-uri,in functie de necesitatile fiecaruia.Suntem destul de neinsemnati ca sa putem cunoaste acordurile pe care le semneaza acesti giganti,deci ar trebui sa avem rezerve in a afirma ca Sanyo este unicul si absolutul producator al STK-urilor.(Nu intra in discutie neobositii chinezi,pentru care se pare ca nu exista limite atunci cand este vorba de a contraface ceva).Si,avand in vedere numarul urias de aparate audio echipate cu STK-uri vandute de-a lungul timpului de producatorii respectivi(zeci de milioane de bucati,probabil),de ce nu am crede ca era mai simplu pentru acesti sa le produca in "ograda" proprie,cu acordul firmei Sanyo,fireste.De asemenea,nu exclud nici varianta ca Sanyo sa-si fi rezervat de la inceput dreptul de a produce aceste componente,desi ma indoiesc,avand in vedere ca sunt vandute ca fiind produse si de alte branduri importante,iar Sanyo nu a negat niciodata ca le-a vandut acestora acest drept.Deci in acest sens este greu sa avem certitudini. Revenind la subiectul threadului,este limpede ca pretul unui STK precum cel in discutie este prohibitiv(de pilda,Telezimex il vinde cu peste 400 lei),probabil mai mare decat valoarea de piata a combinei in cauza.O solutie ar fi cautarea unei combine identice,cu final original,neinlocuit.Sau rasfoirea a sute de manuale service de combine si amplificatoare pentru a se gasi unele echipate cu acest STK,urmand a fi cautate apoi pe piata second hand.Oricum,este nevoie de timp si munca,pe care acea combina probabil nu le merita decat daca are o mare valoare ...sentimentala.

Link spre comentariu

domnule ucenicu....se vede ca nu prea aveti cunostinte in domeniul fabricarii integratelor...deci...stk-urile audio sint , in general , niste modulase de putere inghesuite in niste capsule standardizate ... :da dumneavoastra aveti impresia ca se fac la dalta , pila si ciocan... ?:rade: pentru realizarea unui stk ---este valabil si pentru alte integrate , nu numai stk-uri --- ESTE NEVOIE DE O LINIE TEHNOLOGICA ULTRA-SPECIALIZATA ...care costa sute de mii , daca nu milioane de dolari...! o asemenea instalatie se amortizeaza dupa milioane de stk-uri fabricate si vindute...in afara de drepturile de autor asupra fabricatiei , care si alea , daca ar fi de vinzare , ar costa fabulos de mult , cit de timpiti credeti ca ar fi cei de la sony , sau de la philips , care ,--- pentru un necesar de citeva mii...hai zeci de mii de stk-uri necesare ca finali pentru un anumit model de combina de-a lor--- ar da milioane de dolari pentru o linie tehnologica de la sanyo....??? :nebun: pai , la un calcul simplu....ar iesi pretul de vinzare de cel putin 10 ori mai mare pentru un stk original decit este acum... :rade: pe de alta parte , chiar daca am presupune prin absurd ca ar avea sony si philips linia tehnologica necesara si tot prin absurd ca sanyo le-ar da acceptul sa-si faca in ograda proprie necesarul de stk-uri.... apar imediat 2 probleme...1-- nu poate fi controlat nicidecum numarul stk-urilor fabricate cu acea linie...situatie in care firma sanyo ar fi prejudiciata...2-- nimeni nu-si asuma responsabilitatea sa puna numele pe un produs facut de o alta firma...adicatelea , mai pe romaneste , ce garantie are firma sanyo ca philips-ul nu a dat chix si i-a rezultat un procent de rebuturi de 60 la suta...? sau carcasele stk-urilor sint strimbe , sau alte traznai....?cineva oarecare ar putea vedea un astfel de rebut , marcat cu codul sanyo si ar putea spune.. MAMAAA , CE RAU A AJUNS FIRMA SANYO ...FAC SI ASTIA POCNITORI CA TOTI CHINEZII...!!!concluzia....?sanyo nu-si compromite numele aiurea , iar philips sau sony nu-si arunca banii pe fereastra...! este mult mai convenabil din punct de vedere al rentabilitatii financiare si al fiabilitatii produsului final sa comande stk-uri la firma sanyo...! :nebun:

Link spre comentariu

UAUUUU! Dar vasea inca nu a raspuns sugestiilor privind rezolvarea problemei.

Interesant ceea ce spui misuraelectronic. Sunt alte subiecte in care se dezbate problema componentelor contrafacute. Daca poti sa-l ajuti cat mai "la obiect" pe vasea te rog s-o faci, altfel aceste analize nu cred ca sunt prea utile pentru initiatorul subiectului, mai ales ca tensioneaza discutiile inutil.

Link spre comentariu
Vizitator ucenicu

Domnule M.....electric,cred ca am fost destul de clar in postul anterior,cand am spus ca nu este cazul sa deschidem o polemica pe aceasta tema.De ce insisti?Chiar crezi ca Philips,Sony si Matsushita isi fabrica componentele cu dalta si ciocanul,intrucat nu poseda linii "ultraspecializate"?Vad ca tratezi o posibila afacere intre giganti ca pe una pur romaneasca,balcanica.Cum adica "nu poate nicidecum fi controlat numarul de STK-uri produse de acea linie"?Chiar crezi ca vreuna din firmele mentionate s-ar preta "sa fure" cateva sute sau mii de STK-uri,producand mai mult decat a fost stabilit cu detinatorul drepturilor legale?Privesti lucrurile ca pe o intelegere intre Gore din Chitila si Fane din Strehaia.Poti sa-mi dovedesti ca STK 442-110,care exista la vanzare pe site-ul Telezimex,la peste 400 lei,nu este produs de Sony?Nu cred.Si asta fiindca aceasta firma are tot ce ii trebuie,(ca si celelalte firme de renume mentionate) pentru a produce,la calitate maxima,acest integrat,inclusiv bunul simt de a o face in mod legal,sub licenta.Iubesc firma Sanyo,nu atat pentru inventia STK-urilor(nu mi-a placut niciodata sunetul lor),cat pentru blocurile optice extraordinare de cd pe care le-au produs si care au echipat multe playere de referinta.Din pacate,aceasta firma este in cadere libera,urmand probabil sa fie achizitionata de chinezi,precum Akai.In epoca amplificatoarelor digitale,divizia de componente electronice a firmei Sanyo merge de multa vreme pe pierderi,daca nu cumva a fost deja inchisa.Singura divizie profitabila,cea de baterii si acumulatori,a fost cumparata recent de Matsushita.Iti spun toate acestea pentru simpla informare,vad ca stirile ajung foarte greu la tine. Ai cale libera,poti posta cat vrei,eu nu-ti mai raspund.Iti propun insa sa-i dai o sugestie si persoanei care a deschis acest thread si care are nevoie de solutii concrete,nu de postari aberante.

Link spre comentariu

domnu ucenicu...1-- va recomand calduros sa va cumparati niste ochelari...electric poate ca sinteti dvs....nick-ul meu este misuraelectronic...e diferenta mare de la electric la electronic...poate nu vreti sa ma luati la misto , totusi...2-- se vede din avion treaba ca mai aveti mult de sapat pina sa ajungeti sa invatati ce-am uitat eu in cei 19 ani de cind sint in bransa comertului cu piese electronice...3-- daca ati avea un minim de cunostinte de drept comercial ati realiza ca tot ce am spus eu mai sus referitor la dreptul de proprietate asupra unei marci comerciale inregistrate este pe deplin justificat...nu se fac piese in lumea asta dupa cum credeti dvs...treaba e mult mai complexa...acesti giganti ai semiconductoarelor sint CONCURENTI , nu lucreaza unul pentru altul...este ca si cum coca-cola ar cere si cumpara drepturile de la pepsi , pentru a face un lot de ---sa zicem ---10000 de sticle de suc pepsi pentru un motiv oarecare...NICIODATA NU SE VA INTIMPLA ASTA PE PLANETA ASTA... :nebun: 4-- pot demonstra concret afirmatiile mele , insa in mod indirect...referindu-ma la un alt stk , vindut de mine...va scriu miine toata povestea

Link spre comentariu

ca sa raspund domnului vasea...ar avea 5 variante mari si late la dispozitie....1-- cumpara stk-uri din alea teapa in continuare pina se plictiseste , sau pina se exfoliaza cablajul si nu mai poate fi refacut nici cu fire...2-- pune ban peste ban deoparte si ia un stk original facut de sanyo...si care costa in jur de 388ron.... il monteaza si ii va merge scula pina la noi ordine...3-- pune mina si isi cumpara un modul inlocuitor facut cu tranzistoare , care sa mearga la tensiunea de alimentare diferentiala din statie de plus/minus nu stiu citi volti ---se pot masura--- il monteaza frumos pe radiator ...si gata...a scapat de toate grijile...aceste module se repara mult mai usor si mai ieftin in caz de defectare decit un stk...!4-- extrage semnalul din preamplificator si ataca o alta putere , externa combinei in discutie...puterea externa o poate avea apriori , o poate construi , daca are experienta , sau o poate cumpara , daca nu are experienta...5-- solutie nerecomandata...dar ea exista...caseaza combina....sau o vinde asa cum e , defecta....scapind in felul acesta de toate durerile de cap...

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator vasea

Nu cred ca aceste STK-uri au fiabilitate atat de scazuta, ci mai degraba e o problema in combina.Consider foarte buna ideea de a reduce tensiunea de alimentare prin utilizarea prizei de 240 din primarul transformatorului. De asemenea, utilizarea unor rezistori de 2 ohmi/min 30 W serie cu boxele, aici e o problema cu spatiul, si cu disipatia termica, evident.Combina e un Philips model FW-C785/34, daca are cineva schema, mii de multumiri.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Personal nu cred ca totul e din cauza tensiunii de alimentare,cel mai simplu ca sa aflam acest lucru e masurarea tensiunii de alimentare a STK-ului,si evident,comparat aceasta tensiune cu ce zice catalogul referitor la acest STK.O posibila cauza pentru care se deterioreaza STK-ul ar putea fi vreun condensator de reactie,si cum stim bine aceste circuite sunt destul de pretentioase,se pot intampla multe.Vreau sa mai intreb fericitul proprietar al acestei combine,daca si celelalte circuite care s-au ars ,au aceeiasi simptome,adica prezinta Vcc pe bornele de iesire sau pur si simplu nu mai ''canta''?

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări