Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformatoare de impulsuri pentru x10 ?

Vizitator hay2night

Postări Recomandate

Vizitator hay2night

Salut. Trebuie sa realizez un proiect legat de protocolul x10(transmisterea informatiei pe liniile electrice) folosind 2 placute(emitator si receptor).Emitatorul trebuie sa introduca un semnal sinusoidal de 100khz in reteaua de alimentare a casei pe care il voi filtra la receptie. Am facut placutele insa semnalul este puternic atenuat pentru ca nu folosesc transformatoare corespunzatoare.(am d-alea chinezesti de alimentare) Am inteles ca am nevoie de transformatoare de impulsuri (ridicatoare de 100kHZ) sau ceva de genu asta care sa nu atenueze semnalul de 100KHz.Ma puteti ajuta ? Stiti cumva unde sa gasesc transformatoare de acest tip ?Multumesc mult.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• remus68

2

Zile populare

Top autori în acest subiect

La frecventa de 100KHz ar trebui sa folosesti transformatoare realizate pe miezuri de ferita. Incearca sa recuperezi din becurile economice bobina de soc facuta pe doua miezuri E puse cap in cap - refolosesti miezurile si carcasa, iar bobina o confectionezi singur. Daca vrei bobine mai mari, le poti confectiona pe miezurile de ferita 2U de la transformatoarele de linii ale vechilor televizoare alb-negru cu tuburi sau tranzistorizate.

Link spre comentariu
Vizitator hay2night

Am mai auzit ca in televizoarele vechi se gasesc astfel de transformatoare si ca feritele sunt potrivite pentru aplicatia mea dar io nu prea am habar cum se bobineaza un transformator. N-am mai facut niciodata asa ceva si nu cred ca-mi iese mie Am inteles ca exista transformatoare de implusuri sau ceva de genul asta care ridica sinusoida de 100khz din secundar la 220 v in primar. Stii cumva unde gasesc sa le cumpar gata facute in Bucuresti ? Sau exista cineva pe forum de la care pot sa iau 2 ?Am nevoie de ele pt proiectul de licenta si mai am 1 saptamana.

Link spre comentariu

Daca te-ai duce la un depanator RTV si ti-ar da un transformator de linii de TV-AN ai putea incerca sa-l utilizezi asa cum e : de exemplu cel de la televizoarele cu diagonala de 31...47cm aveau un primar din doua bobine inseriate cu 32+18spire/CuEm0,63mm (cea cu 32spire mai avea de fapt una de 36spire in paralel pe ea, pentru armonica a III-a) iar secundarul avea 3 ansambluri (FIT-ul, o bobina de 12spire/CuEm0,14mm pentru RAA si o succesiune de 4 bobine inseriate cu 150+70+71+46spire/CuEm0,14mm pentru circuitele asociate tubului cinescop). FIT-ul era pe o coloana a miezului iar primarul cu restul secundarelor pe cealalta coloana. Daca ai utiliza ca primar infasurarea de 32spire din primarul transformatorului si ca secundar cele cu 150+70+71spire(total 301spire) ai avea un raport de transformare de aproximativ 9:1 ; daca e prea mic poti incerca utilizarea totala a secundarului (inclusiv bobina cu 46spire, cea de RAA raminind neconectata). Atentie mare la bobina de FIT sa nu-ti dea descarcari nedorite - ar fi bine daca ai elimina-o dar e o operatiune riscanta deoarece se poate sparge miezul de ferita (capetele sint foarte bine lipite sa nu vibreze). Sper sa nu incurce rezistentele mici ale bobinajelor (impedante mici) pentru ca altfel va trebui sa-l rebobinezi cu sirma mai subtire (primar si secundar cu maxim 0,1CuEm) si numar mai mare de spire. Merita incercat !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări