Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

amplificator 2n3055


nnnnnn

Postări Recomandate

Salut! primul meu amplif de putere arata cam asa [attachment=0]60w 2n3055.rar[/attachment] pe net scria ca rezista la 50v cu o putere de iesire de 60w 8r eu am marit alimentarea la 60v filtrat 4700uf 45v din traf montajul rezista eroic si la aceasta tensiune, tranzistoarele folosite de mine nu sunt ca in shema Q4 este bc...(de mica putere) urmatorul bd139 prefinalii bd139 bd140 si finalii 2n3055.problema este la 2n uri se incalzesc prea tare aproape de 70c in doar 5 minute de functionare(la maxim), radiatorul este destul de mare facut din tabla 2-3mm aluminiu (fara aripioare) si formeaza peretii spate fata jos 2nurile sunt pe spate in exterior izolare cu mica fara pasta siliconica (ajuta cu ceva?) intrebarea mea este daca este normal sa se incalzeasca asa la 60v? (stiu ca 2n3055 rezista lejer si la 100v).trebuie sa refac sistemul de racire (radiatoare mai mari) sau este o grasala in schema ?ce rol are VR200k? si de ce sunt doar 2 diode 1n400_ am vazut scheme asemanatoare cu 3 a treia fiind in locul rezistentei 20r.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • nnnnnn

    8

  • remus68

    5

  • zal

    4

  • kappy

    1

Top autori în acest subiect

condensatorii nu cred ca o sa fie eroi, la tensiune asta, pentru mult timp...pune condensatori sa reziste la cel putin 63vradiatorul cred ca e prea mic ...pune unul cu suprafata mai mare si cu aripioare de racire VR200k este rezistor variabil din care sa regleaza curentul de mers in gol, valoarea rezistentei pe care o reglezi din el decide clasa de functionare a amplificatorului A ; AB (rog colegii mai experimentati sa ma corecteze daca am gresit)la prima vedere tind sa cred ca amplif-ul tau functioneaza in clasa A (randament redus ->consum mare->se incalzesc tranzistorii excesiv) si nu in clasa AB cum ar fii normal asteapta si alte pareri...numai bine!

Link spre comentariu

VR200k este rezistor variabil din care sa regleaza curentul de mers in gol, valoarea rezistentei pe care o reglezi din el decide clasa de functionare a amplificatorului A ; AB (rog colegii mai experimentati sa ma corecteze daca am gresit)la prima vedere tind sa cred ca amplif-ul tau functioneaza in clasa A (randament redus ->consum mare->se incalzesc tranzistorii excesiv) si nu in clasa AB cum ar fii normal

:inger ...si iarta-i ca nu stiu ce spun !-VR200k efectueaza polarizarea etajului de comanda si in acest fel regleaza tensiunea mediana, astfel incit pe plusul condensatorului de iesire sa fie 1/2 din tensiunea de alimentare. Fara acest reglaj amplificatorul merge dezechilibrat.-cele doua diode in serie cu rezistenta de 20 ohmi fixeaza curentul de mers in gol si se regleaza prin ajustarea valorii rezistentei. In mod normal diodele ar trebui sa fie in contact termic cu radiatorul finalilor pentru a modifica tensiunea de prepolarizare al dubletilor finali in functie de temperatura acestora. Daca nu sint in contact termic, etajul final se va incalzi petrecindu-se fenomenul de ambalare termica. I-ti recomand sa-l inlocuiesti cu o superdioda formata dintr-un tranzistor si doua rezistente (una fixa si una semireglabila) , tranzistorul fiind montat pe radiatorul finalilor. Din semireglabil vei regla curentul de mers in gol. Atentie mare : Uec la 2N3055 este de max.60V; in cazul ca sint fabricati de IPRS si au o cifra imprimata pe capsula, dupa denumire, aceasta arata tensiunea la care rezista . Aici viewtopic.php?f=66&t=42426&st=0&sk=t&sd=a&start=0 vei vedea semnificatia acestor cifre (sau litere).
Link spre comentariu

ok deci ce trebuie sa inlocuiesc ,rezistenta de 20r...cu o superdioda?o superdioda nu arata asa? [attachment=0]screenshot.jpg[/attachment] rezistenta fixa unde mai vine? 2n urile sunt luate din adelaida scrie 2n3055 ,nu sunt fabicate iprs.

Link spre comentariu

Vei inlocui cele doua diode inseriate cu rezistenta (toate trei !) cu superdioda. In baza-colector montezi o rezistenta de 2k7 si in baza-emitor un semireglabil (preferabil multitura pentru reglaj mai precis) de 2k. Dupa efectuarea reglajului poti inlocui semireglabilul cu o rezistenta fixa de acea valoare (o masori cu ohmmetrul) sau poti lasa si semireglabilul, dar mai bine e cu rezistenta. Vei incepe reglajul cu semireglabilul conectat la rezistenta maxima.

Link spre comentariu

2nurile sunt pe spate in exterior izolare cu mica fara pasta siliconica (ajuta cu ceva?)

Pune vaselina siliconica sau pasta termoconductoare pe amindoua fetele foitei de mica ; ea va umple toate porozitatile (chiar micronice) dupa suprafata radiatorului si a tranzistorului marind astfel suprafata de contact si imbunatatind transferul de caldura.
Link spre comentariu

mda superdioda nu prea a rezolvat cine stie ce 2n urile tot se incalzeau, am folosit pasta termoconductoare si parca merge mai bine adica de incalzit tot se incalzesc dar acum macar temperatura este constanta si radiatoarele se incalzesc mai tare. momentan cred ca va ramane asa. desigur ma gandesc sa fac alta mai puternica si mai performanta :freaza: bafta si realizari cu satisfactii

Link spre comentariu

:cry: dezastru am mai facut odata superdioda si din gresala am scapat placa circuitului pe radiator a facut scurt si nu-mi dau seama ce s-a ars. toate tranzistoarele sunt verificate, cand pun muzica se aude in difuzor dar incet de tot si daca scot 2n urile din circuit muzica inca se aude.nu mai stiu la ce curent am reglat superdioda ,tocmai deasta am facut-o din nou, temperatura 2n urilor cred ca e maxim 40C adica pot sa tin mana pe ele fara sa ma figa iar radiatorul este caldut cam 30C (fara pasta nu se incalzea mai deloc).am marcat pe schema cateva tensiuni din circuit [attachment=0]circuit-power-amplifier-otl-50w.rar[/attachment].e prima data cand repar aceasta statie si nu prea stiu ce si cum, astept indicatii.multumesc.

Link spre comentariu

Din ce ai scris tu pe schema rezulta scurt BE la Q5,Q8,Q9. Masoara tensiunea BE la Q5,6,7,8,9 si comunica rezultatul (incearca sa scrii in milivolti !). Inainte de a masura, inseriaza cu alimentarea o rezistenta bobinata de putere cu rezistenta de 10...22 ohmi.

Link spre comentariu

varianta ta zal am aplicat-o si nu e nimic ars. as avea o intrebare inainte sa ma apuc de masurat tensiuni si anume cum recunosc un condensator electrolitic (polarizat) ars. pe placa am condensatoare cu tensiunea de 40v iar eu alimentez la 60v par bune asa cand te uiti la ele adica nu se incalzesc sau alte deastea.

Link spre comentariu

Îi verifici brut cu multimetrul, dac? are capacimetru e bine ?i cu acela, dar mai precis numai cu multimetru cu ac ptr pierderi ?i ca s? vezi pîn? la cît rezist?, îi încarci printr-o rez la tensiunea nominal?.

Link spre comentariu

hmmm nu stiu exact care era defectiunea cred ca vr pus de mine era cam obosit asa ca l-am schimbat cu unul nou plus condensatoarele de 40v schimbate cu unele pe 100v si merge.o intrebare: cand reglez din vr 200k ce urmaresc, ca cei doi finali sa se incalzeasca in mod egal sau ca in punctul marcat pe schema sa am 30v (1/2 din tensiunea de alimentare)?[attachment=0]super dioda.rar[/attachment]superdioda este bine plasata? pot sa folosesc bd139?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări