Sorin2015 Postat Mai 16, 2016 Partajează Postat Mai 16, 2016 Au iesit cu aceeasi valoare in calculele autorului, dar nu este obligatoriu, depinde de situatia concreta (capacitati parazite, starea pieselor). Pentru inceput, lipeste in paralel cu paderul din oscilator C114 un condensator mic (5... 12 pF) si vezi ce efect are asupra capatului de scala, daca este o cale corecta de abordat (se poate invata si din greseli). Daca marirea capacitatii paderului nu este calea corecta, experimenteaza in sens opus: micsoreaza putin capacitatea. Solutia corecta este una singura, eu m-am exprimat ca si cum as fi in situatia ta, adica nu-ti ramane decat sa inveti in mod empiric (experimentand). Abia dupa aceea mai vezi ce-i cu circuitul de acord, cresterea sensibilitatii. Trimerii aceia cu surub sunt de groaza, tot frecandu-i si lipindu-i terminalele lor nu mai fac contact cu corpul piesei. Link spre comentariu
mirceacra Postat Mai 22, 2016 Partajează Postat Mai 22, 2016 Se pare ca pana la urma v-a ramane asa, acum receptionez in conditii bune se sensibilitate si selectivitate de la 90Mhz pana la 106.5 Mhz, am incercat toate variantele, am mai scos si o spira din L104 dara nu pot sa extind gama mai mult de atat....Radioreceptorul este acum montat si functioneaza si arata foarte bine ...Multumesc tuturor colegilor pentru sfaturi ! Link spre comentariu
angolanu Postat Decembrie 15, 2021 Partajează Postat Decembrie 15, 2021 La 08.05.2011 la 21:21, andreidaniel a spus: Dovada: Locatia: IASI Buna ziua andreidaniel am un Gloria si pt mine e un aparat de radio de suflet,vad ca esti din Iasi la fel ca si mine ,poti sa ma ajuti si pe mine contracost sa trag in banda acest aparat de radio ? [email protected] sau 0744165225 multumesc Link spre comentariu
andreidaniel Postat Ianuarie 26, 2022 Partajează Postat Ianuarie 26, 2022 In principiu da. Ala e aparatul meu insa am fost nevoit sa il desfac iar si iar sa sap pe la el. Initial am taiat din bobine cate o spira si am refacut nitel reglajele dar nu a incaput toata banda ci un interval de cca 13MHz.. de pe la 90 spre 103 MHz daca retin eu bine minte. Cativa ani l-am folosit asa si a mers bine. Il am de prin 2008. Dupa cativa ani am folosit o schema din Tehnium care a pus bazele exacte referitor la taierea spirelor si modificarii prizelor, uneori critice. Faza naspa e ca acele sferturi de spira nu le poti scoate datorita constructiei cablajului, insa diferenta e minora. Aparatul a prins apoi toata banda efectiv, insa faza naspa e ca au aparut niste probleme: la desfacerea bobinelor crapa deseori carcasele. Sarma e prea stransa, sau incleiata, uneori fiind CuAg mai face scurt intre spire. Trimerii sunt cu dichis. Uneori am mai patit sa crape la baza unde e legata sarma de la CV. Iar ferita din bobine nu prea face treaba buna cu frecventele inalte, de ex in unele Selena aveau miez la oscilator si chiar la vhf de aluminiu, ca fapt divers. Deci in locul miezului de ferita ideal e sa fie pus un surub. Deci am avut ceva bataie de cap. Al meu era un 4 pe siliciu. Faza cea mai naspa e ca desi am pus condensatori ca la carte, in cativa ani in care aparatul a stat in camera dar mai putin folosit uneori s-au dat peste cap paderii pusi si ce mai era pe la circuitul de intrare cu antena cred ca s-au devalorizat masiv ca banda deja se latise cam cu mult, iar posturile de la extreme se auzeau naspa, capetele de banda nu le mai prindea si receptia per ansamblu era proasta. M-am enervat l-am desfacut m-am tot uitat. Eu am mai vazut tipare de blocuri FI si la alte aparate romanesti gen cele cu ceas si bobinele in linii mari sunt la fel. Nu prea au stabilitate, sunt pierderi mari caci unele au si a 3a infasurare ca sa mai scoata o reactie pt o posibila amplificare. Am testat blocul folosind un integrat TA2003P era deja alta viata. Sensibilitate la intrare in bloc mult mai buna.. faza e cu masa, unul o are la plus, celalalt la minus, trebuie tensiune redusa, zennerul nu da randament bun si acum sta proiectul pe tusa. Am la inaintare un inter. Va pot ajuta, dar, ca sfat personal cum am procedat ulterior am facut si un convertor cu CI si quartz. Prima data inainte de orice modificare ce o aduci unui aparat tb sa te asiguri ca el in prezent asa cum e, e capabil, altfel e riscant si rezultatele pot fi nasoale. Iar in banda est nu e decat un post atat in iasi cat si in botosani de pe la edinet pe 69.53MHz e in iasi 3h/zi 18-21 de regula. Ala are semnal clar si de nivel mediu sa zicem un 3 linii din 5. Cu convertorul ma pot ajuta sa verific cum a fost intinsa latimea initiala de banda de producator, caci imi aduna la frecventa actuala 20..25..27..30..32 sau 36 MHz in functie de ce valori gasesc la quartz si ce domeniu doresc sa prind. 65-74 ar insemna de ex la +25 sa fie 90-99MHz. Evident nu ma limitez doar la asta. Am si un emitator auto care il folosesc si acasa, alaturi de un radio cu scala digitala sau in lipsa radioul de pe mobil tocmai ca sa vad capetele de banda si daca aparatul are indicator de acord sa vad daca e uniforma receptia. Din experienta am mai facut cuiva niste Glorii, unui vecin, unor amici etc. Fiecare cu pretentiile lui. Receptia in noua gama tine f mult de calitatea aparatului. In plus am incercat si un bloc tranzistorizat dat in Tehnium pt Gloria dar a fost migala la el, proiectat din start pt banda vest. Receptia era ceva mai buna dar avea si ala unele minusuri. De ex luati in calcul cum schemele erau similare de ex inter si bucium aparate stationare pt FM banda veche au sensibilitatea de 30uV, foarte slaba pt un aparat bun, iar daca un post e slabut nu il va prinde prea usor sau daca e intre 2 mai puternice va fi acoperit partial cand de unul, cand de altul depinde de orientarea antenei. In principiu un aparat bun pe FM ar trebui sa aiba sensibilitatea de sub 10uV ca sa ia si posturile mai slabe iar cu restul etajelor FI sa functioneze cu adevarat ca o superhet, amplificand ce e mai slab si plafonand ce e mai puternic, altfel nu am facut nici o afacere. Depinde de dvs ce doriti: tras in banda efectiv ori un convertor cu 2 pozitii pus in interior iar locul mufei de antena auto sa poata fi apasat un comutator..gen sa fie interval 90-99 si 97-106. Mai sunt japonezii cu FM diferit 76-90MHz. In comert veti gasi des aparate portabile cu 76-108MHz, iar mai rar 64-108MHz. Japonezii la masini au aparate 76-90MHz drept pt care masinile exportate in alte tari au nevoie pt radio de un convertor. Ipod-ul de la Apple gen 5 de ex te lasa sa alegi regiunea. Daca alegi Japonia iti va da scala 76-90, daca alegi anumite zone din europa vei avea frecventele din 0,1 in 0,1, daca alegi alte zone gen sua vei avea frecventele impare din 0,2 in 0,2. Iar primul FM al americanilor a fost 42-50MHz insa capii vremii au vrut sa il reduca la tacere pe Armstrong si au negat prezentarea si calitatea aparatelor in FM. Banda nu a fost mult timp populata de multe statii asta pp echipamente noi si pt consumatori si pt radio si au alungat inapoi pe unde medii pana in anii 70 toate posturile. Rare erau cele care au fost dupa anii 50 in FM-ul actual. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum