SHONELU Postat Ianuarie 11, 2011 Partajează Postat Ianuarie 11, 2011 Modificarea blocului UUS cu tranzistoare a mai fost dezbatuta in forum.Citez din ce sau spus :Eu as proceda asa: as descarca atasamentul de mai jos, as studia cu deamanuntul si as intelege tot ce scrie acolo .Cu ocazia aceasta, as observa mici erori de tipar in tabelele finale - deci as confrunta cu textul articolului .Abia apoi as trece efectiv la practica. As masura orice piesa pe care urmeaza sa o montez. As masura tensiunile de polarizare a tranzistorilor.M-as feri sa modific doar spirele, sa scap mai repede. Trebuie mariti condensatorii pader in serie cu condensatorul variabil, pentru receptia intregii benzi (cam toti colegii care au modificat blocul UUS se plang ca obtin doar jumatate din banda...). Adica trebuie ajustat factorul de acoperire, dependent de raportul intre capacitatea minima si capacitatea maxima a sectiunilor condensatorului variabil in serie cu aceste padere.Daca tensiunile continue sunt normale (conform schemei) si totusi oscilatiile se intrerup, se poate actiona in mai multe feluri: pozitia prizei pe bobina de oscilator, polarizarea tranzistorului, marirea condensatorului de reactie colector-emitor la tranzistorul T2, adica C112=2,2pF ( se lasa acolo, dar se lipesc la bornele lui doi conductori izolati cu lungimea 2-3 cm care se apropie treptat unul de altul).Pentru incurajare, spun ca mie mi-a reusit operatiunea si ca am urmat intocmai ce scrie in articol. Link spre comentariu
Vizitator aioan Postat Ianuarie 11, 2011 Partajează Postat Ianuarie 11, 2011 Nu este vorba despre tragerea in banda, modificarea frecventei, asta a fost discutata de sute de ori. Este vorba despre compactarea benzii de 20MHz vest in cea de 10MHz est. Trebuie modificati si condensatorii de "padding" inafara de bobine sau reactia oascilatorului. Nu zic ca nu s-a mai facut, zic doar ca am avut si eu o solutie. N-am sa mai scriu despre asta, porbabil ca se va gasi mereu cineva care sa critice, asa sunt forumurile... Interesant ca este prima data cind scriu si eu ceva si imediat am fost pus inapoi la cutie...Totusi, pentru cine merita eu am facut urmatoarele modificari la un bloc UUS de Gloria:L102: se scot 2 spire;L105: se scoate 1 spira;Pina aici DOAR S-A MODIFICAT FRECVENTA, dar banda vest NU INCAPE pe scala; In continuare:C105: de la 27pF se mareste la 47pF;C114: de la 33pF se mareste la 68pF;In acest fel se mareste plaja de variatie a condensatorului variabi, in asa fel incit banda vest incape toata pe scala, ba chiar putin mai mult;Desigur ca toate modificarile LE-AM CALCULAT mai intii matematic si apoi am experimantat cu valori standardizate cit mai apropiate, pentru ca in practica apar diferente;In final se regleaza bobinele si trimerii ca la orice superheterodina, adica bobina pentru partea inferioara a benzii si trimerul pentru cea superioara, se revine de 2-3 ori pe rind folosind posturile marginale si apoi totul functioneaza ca industrial. Link spre comentariu
Vizitator aioan Postat Ianuarie 11, 2011 Partajează Postat Ianuarie 11, 2011 Si inca ceva: nu e nevoie de schemele altora si nici nu trebuie sa fiti ingineri electronisti ca sa faceti singuri calculele; e fizica de liceu. de altfel am observat ca majoritatea cartilor si revistelor nu fac decit sa copie schemele din alta parte sau de pe internet (uneori fara a le testa !!) fara nici o contributie proprie... Link spre comentariu
Vizitator aioan Postat Ianuarie 11, 2011 Partajează Postat Ianuarie 11, 2011 Pentru cei pasionati de tuburi recomand link-ul: http://cool386.tripod.com/12at7/12at7.html Am realizat o varianta putin modificata de receptor reflex cu superreactie cu ECC81 dupa schemele propuse pe site, dar pe cablaj de conceptie proprie dublu placat si merge uimitor. Desi eram foarte sceptic initial, stiind bubele receptoarelor cu superreactie, am ramas uimit de performante! E foarte sensibil (in Iasi merge si fara antena, complet ecranat) si stabil, sigur, are sunet de calitate, nu radiaza in antena, practic nu este nici o diferenta fata de o superheterodina cu zeci de bobine acordate. Link spre comentariu
Vizitator coric66 Postat Ianuarie 22, 2011 Partajează Postat Ianuarie 22, 2011 Avand in vedere ca am ramas impresionat de modul cum merge tunerul Electronica (foto mai jos) , va intreb pe dvs. daca exista posibilitatea extinderii FM West de la 104 Mhz la 108 Mhz. Si daca da , cum. Inca n-am lucrat cu acest model de bloc UUS si mi-ar parea rau sa-l fac praf. Multumesc anticipat. Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 22, 2011 Partajează Postat Ianuarie 22, 2011 Fiind acordul cu varicap,e bine de incercat in prima faza modificarea plajei de tensiune aplicata pt acord,cam in acelasi mod am rezolvat-o la Delia,modelul asta inca nu am reusit sa prind,desi am fost odata destul de aproape in a achizitiona un exemplar...poate pe viitor :rade:PS-nu e cazul de intervenit asupra blocului de UUS,e deja in norma vest,la Delia e alta poveste,si nu e chiar asa lesne ca aici. Link spre comentariu
Vizitator coric66 Postat Ianuarie 22, 2011 Partajează Postat Ianuarie 22, 2011 Multumesc d-le Doru. Aveti dreptate. Inclusiv trecerea de la FM est la FM vest aici se face prin modificarea plajei de tensiuni. O sa experimentez , poate iese ceva. Link spre comentariu
Vizitator coric66 Postat Ianuarie 24, 2011 Partajează Postat Ianuarie 24, 2011 E atat de simplu ca acum mi se pare stupida intrebarea de mai sus. Cu butonul de "manual" si cel de "UUS 2" cuplate , cu butonul de acord la capatul superior al benzii , se mareste din semireglabilul R612 tensiunea pe diodele varicap de la 9,5 V (initial) la 10,9 V , tensiune care mi-a adus capatul benzii la 107,6 MHz unde se receptioneaza (aici) Pro FM. Evident , fura ceva din capatul inferior al benzii dar aici nu am nimic interesant, deci nu ma deranjeaza. UUS 1 s-a deranjat si el , adevarat , dar nici aici nu prindeam decat un post , care s-a mutat putin mai sus pe scala. Link spre comentariu
augustin87r Postat Aprilie 30, 2011 Partajează Postat Aprilie 30, 2011 Un prieten , andreidaniel87, a descoperit un articol in Tehnium care prezinta o varianta noua de bloc UUS pt receptoarele romanesti. E facut la aceleasi dimensiuni ca vechiul bloc. E descris totul acolo, mai putin datele transformatorului MF1. Filtru ceramic sper sa gasim in radiourile chinezesti... Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Link spre comentariu
andreidaniel Postat Mai 8, 2011 Partajează Postat Mai 8, 2011 Am realizat blocul de care v-a pomenit Augustin si e de toata jena..ma rog,filtru ceramic nu am gasit si am incercat sa-l inlocuiesc cu cativa condensatori si o inductanta pt ca altfel nu prindea absolut nimic..nu merge inlocuit doar cu un simplu condensator de 30pF serie cu antena cum zicea un autor intr-un tehnium...Modul de demultiplicare e jalnic pt ca incape cam maxim jumate din banda vest(poate filtrul o facea,nu bag mana in foc),dar teoretic trebuia sa existe asa ceva..plus ca bobina L2 unpic daca o atingi fugeau posturile..si nu e normal pt ca ar fi trebuit asta sa se intample cand modificai L1 si L3..da ma rog..plus,nu mai ai caf,nici nu ai cum s-o fixezi placuta in locul existent..daca voiam sa zicem sa reglez transformatorul MF-1 nu prea puteam ca iar,fugea unpic postu..oricum MF-1 nu ridica probleme..E o bobina portocalie..face doar un cuplaj..in primar are undeva in juru a 10 spire si in secundar cam 2 spire (trebuie dat jos condensatorul din paralel cu primarul)..Am pus blocul vechi de UUS fabricat de tehnoton si vreau sa spun ca executat corect ca in revista Tehnium Nr. 7/2000, la pag. 17,conversia merge 100%.Am refacut putin L104 ca crapase carcasa,si am inlocuit L105cu una buna tot la fel din alt Gloria pt ca a mea se cam stricase miezu..asa l-am primit,si merge si caf si acopera toata banda de la 87,5 la 108..109.Am pus in loc de paderii 27 si 33 ,56pF,nu 68 cum a pus domnul,am lasat L104 fara miez,L102 am pus un miez de metal(putin insurubat un surub regland astfel receptia in centrul benzii pe un post slab (RFI Iasi 97,9) si merge foarte bine.Este si sensibil aproape ca un radio de medii dimensiuni contemporan cu cautare digitala (cu display,nu de-ala la 3,8lei).Tot mai bun e cu mixer autooscilant,se depana mai usor,se modifica mai usor etc.Plus ca e bine sa ai tranzistorii in capsula de metal cu legatura la masa cum au facut cei de la Tehnoton pt ca nu oscileaza aiurea(am incercat BF240 ca are putere mai mare ca BF214,215 si fT mai mare,dar oscila incontrolabil.trebuia sa tin mana undeva p e bloc,in zona lui T2..).De aici concluzia ca acel bloc,in cazul in care se gaseste vreun amator si dispune si de acel filtru e sa nu foloseasca PNP-uri in capsula de plastic,sa puna un PNP BF272 ca e in capsula de metal cu legatura la masa.Nu degeaba Neptun 1 folosea AF126 si 125 la UUS si mergea bine.Nu degeaba alt bloc UUS dintr-un tehnium folosea varicap si tranzistori in capsula metalica (fie ei cu germaniu). http://img31.imageshack.us/i/00071m.jpg http://img196.imageshack.us/i/00072t.jpg http://img706.imageshack.us/i/00073.jpg http://img233.imageshack.us/i/00074i.jpg La gloria situatia se prezenta asa pt domeniul OIRT: C101= 47pF C102= 39pF C103= 33pF C pading 105= 27pF L102= 6,75 spire+1,75spire=8,5 spire C pading 114= 33pF L104= 1,5+4,25=5,75 spire pt domeniul CCIR,revista spune asa: C101= 20pF C102= 18pF C103= 15pF C pading 105= 68pF L102= 5,25 spire+1,25 spire=6,5 spire C pading 114= 68pF L104= 1,25 spire+3,25spre=4,5 spire personal am modificat asa: C101= 20pF C102= 18pF C103= 15pF C pading 105= 56pF L102= 4,75 spire+1,75 spire=6,5 spire C pading 114= 56pF L104= 1,5 spire+3,25spre=4,75 spire Concluzia:din motive tehnice nu se pot scoate 0,25 spire sau 0,5 asa ca pana la priza raman acele 1,5 pt L104 la fel si 1,75 pt L102 identice.La L104 se va da jos o spira (de la 4,25 la 3,25) si scoate complet miezul, la L102 se vor da jos fix 2 spire (de la 6,75 la 4,75) si se va introduce un surub,pana cand auditia se va intari in centrul benzii pe un post mai slab.Trimerii recomand sa fie schimbati cu cei contemporani,de plastic cu mica,verzi deoarece practica mi-a dovedic ca cei ceramici cu surub nu dau rezultate bune cand ii duci la capacitate minima -cade surubul sau daca-l scoti,iar nu e bine,iar acestia de plasic cu mica ii lasi sa fie complet deschisi 2,2pF.Bobina L 104 va fi intinsa pe aproximativ toata lungimea carcasei. Link spre comentariu
Selena Postat Mai 8, 2011 Partajează Postat Mai 8, 2011 Felicitari pentru perseverenta si reusita. Spor la lucru in continuare! Link spre comentariu
andreidaniel Postat Mai 8, 2011 Partajează Postat Mai 8, 2011 Multumesc.Selena,lasa si d-ta un email la mine pe private,vad ca esti din iasi ca si mine.Merci. Link spre comentariu
andreidaniel Postat Mai 8, 2011 Partajează Postat Mai 8, 2011 Dovada: Locatia: IASI Link spre comentariu
Selena Postat Mai 8, 2011 Partajează Postat Mai 8, 2011 Excelent lucrat! Penultimul post este Europa FM 106,50 MHz, iar ultimul 107.0 MHz si mai ai loc la capete. Sensibilitatea este uniforma, CAF-ul lucreaza. Link spre comentariu
andreidaniel Postat Mai 8, 2011 Partajează Postat Mai 8, 2011 Aparatul acesta GLORIA4 e unul de suflet pot spune.Il am din 2008 de la matusa prietenei mele.Cam uitase de el,nu il mai folosea..zacea saracul pe undeva.Am zis sa incerc sa-l fac.Cand l-am pus prima oara in priza a barait ceva,apoi s-a intrerupt.Nu facea niste contacte bine.Ajuns acasa aveam o schema de la un Gloria..care avea finalul pe Ge,dar in rest era identic..m-am uitat,am refacut lipiturile de la placa mare de FI la AAF si a mers..am mai pus pe cablaj pt o vreme o rezistenta care alimenta partea de MA,ca mergea doar pe MF..avea bobina L102 desirata rau..de la cine umblase prin el..un mester de la Barlad se pare..ca de acolo provine aparatul..capacul de UUS nu il mai avea..Am mesterit putin blocul,am ordonat spirele de la L102,am scos miezurile prin tatonari,am scos la fel din spire,apoi am scos din L104 si l-am putut aduce sa prinda undeva intre sub 90MHz (cam un 89,4MHz..dupa un emitator FM home-made,verificat si cu un radio digital)pana la 105,4 (la fel..dupa radio Guerrilla).Bobina L105 era cam ametita,o reglasem eu atunci catde cat,dar miezul era infundat..capatul superior al gulerului cam topit.noroc ca aveam de la alt Gloria o carcasa de bloc UUS si i-am pus capacel.Dupa ce l-am facut in 2008 in iulie-august l-am luat la mare,la Navodari prindeam cu el National FM,Radio vacanta,Magic FM si altele.Pe medii prindea Constanta,Romania Cultural si Actualitati.Pe lungi Antena satelor parca.In septembrie 2008 l-am luat si la Viena...n-a prins neam de neamu lui unde vieneze prindea si acolo vreo 4 programe..5..Prindea chiar si pe medii seara iasu cu fedding (cred ca asa se scrie) si Antena satelor pe lungi.In 2010 am avut "surpriza"de a se busi difuzorul..brusc n-a ma icantat,avea cred,o intrerupere..si a cedat.Odata cu aceasta i-am schimbat toate piesele din AAF mai putin cativa condensatori cu stiroflex,cred din aia transparenti prin care se vede un staniol..Alimentarea am facut-o unica cu un 7909 ca la baterii si asa 9V avea si am zis ca poate e mai bine sa fie mereu o tensiune stabila..cat am la baterii tot atat sa am si la retea,iar apoi Augustin mi-a dat un difuzor si recent m-am ocupat de acel bloc"faimos"care a fost o mare dezamagire pt mine..asa ca am revenit la blocul initial si l-am aranjat bine de tot,am pus carcase noi la bobine,picioruse noi,le-am indreptat si..am schimbat trimerii ceramici ca si asa mi s-au dus cei originali,cu doi contemporani,de plastic,ce dovedesc rezultate mult mai bune 2,2-22pF si au ramas pe capacitate minima.Se potrivesc mecanic,doar unpic trebuie atinse lamelele,fara a le deforma pt a intra in vechile gauri.Momentan,dupa cum vedeti prinde toata banda si dupa niste reglaje si la L105 si a filtrului de intrare modificat functioneaza corespunzator si CAF-ul,ori inainte CAF-ul mergea doar inaintea unei statii,par example..daca era 99,2 postul Info PRO,daca era pe 99,2 si apasam caf sau dupa 99,2..99,3 deregla postul si il acorda doar cand era pe 99,1..acum merge in ambele sensuri,desigur daca postul se prinde naspa rau,CAF actioneaza cat poate,mai bine sau mai putin bine.Carcasa in interior are ceva crapatura pe coloana din mijloc..dar nu e prea grav..asa am mostenit-o.Imi place designul ca are imitatie din lemn,ori alte radiouri GLORIA4 sunt negre,d e plastic in fata si arata cam nasol.As vrea un GLORIA NOVA ca are ambele benzi si un Mamaia ca am auzit ca se poate trage in banda doar eliminand 2 condensatori (acolo e cuplaj paralel doar,nu mixt ca la Gloria) Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum