Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Convertor de bandă vest-est

ctepeo

Postări Recomandate

Mai demult se vorbea pe forum de un convertor de band? vest-est, care folose?te partea de R.F. de la un aparat de radio. Acel convertor se g?sea la Conex Electronic (parc?) ?i era pe semiconductoare.Întrebarea mea sun?: eu vreau un asmenea covertor, dar care s? fie pe l?mpi. Cât de greu ar fi de realizat a?a ceva; eventual ar cineva o schem? (convertorul nu vreau s?-l construiesc prin for?e propii, dar chiar dac? nu-l construiesc eu vreau s? ?tiu la ce m? bag); cu un asmenea convertor se poate folosi ochiul magic al aparatului?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 63
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• andreidaniel

9

• ctepeo

6

• +_Florin_+

5

• mirceacra

4

Top autori în acest subiect

In principiu, asta e posibil, nu trebuie decat o dubla trioda, de ex. ECC85, una din triode ca oscilator, a doua ca mixer, dar, la ce bun?! Ca sa maresti consumul unui aparat cu vreo 10W, sa"te joci" cu tensiuni periculoase, si oricum nu vei receptiona decat juma` de banda, fiindca 65-73 MHz=8 MHz, iar 88-108 MHz=20 MHz. Plus ca lampile intrau uneori, inexplicabil, "in greva" la frecvente atat de ridicate...

Link spre comentariu

Era vorba de un convertor care avea ?i tuner sau ceva de genul.Oricum, eu am avut împrumutat un convertor care înghesuia cei 20 M.Hz. ai benzii vest în cei 8 ai benzii est! (din p?cate cine l-a avut, l-a pierdut).

Link spre comentariu
Vizitator PL509

Golem, sunt si tuburi care merg in frecvente mari, adica ECF80/82 sau chiar in UIF PCF801,PC86.Stereo:Inteleg ca ai aparat pe tuburi.Merge facut un convertor dar:Banda integral nu o poti transfera. Daca ai 64-74 la radio, vei putea baga doar 88-98 sau 98-108. Sunt astefl de convertoare cu un selector al sectiunii de banda dorite. Inainte , eu imi facusem pentru scula Technics de acasa ( din1976) un convertor care imi baga 64-74 in bucata 90-100.Daca totusi iti baga 88-108 in 64-74, selectivitatea e prastie. Adica scala de 88-108 o bagi in 64-74 sau ,intr-un lighean de 10 l vrei sa bagi 20 l.Legat de tub: Oricare din tuburile enuntate pot fi folosite: ECC85, 6N3P, 6F1P, ECF80, ECF82. Iei unul si da-i bataie. Mai greu e cu realizarea bobinelor, dar te descurci tu.Mai este solutia modificarii circuitelor oscilante din aparat. Osciloscop, trasator de semnal, munca de-ti vine boala, reacordare circuite, etc etc. in 64-74 in CCIR, mai mult de 88-100 in cel mai bun caz 104 nu poti sa scoti. E drept ca au fost si radiouri pe lampi cu banda pana in 108, dar astea sunt raritati.Daca aparatul e romanesc, uita , nu au avut variante CCIR.Daca aparatul e sovietic, RDGist sau cehoslovac, sau polonez, sau unguresc vezi ca acestea au avut , pentru export si banda vest. Cu convertor extern , acordul il faci din convertor, radio-ul fiind acordat pe frecventa fixa ( de ex 70 MHz).Cu translator, ( varianta pe doua sectiuni de FM) merge acordat din aparat.Mai bine faci cu tranzistor sau integrat specializat. Cel putin nu te mai curentezi, ca tot vad ca ti-e frica.

Link spre comentariu

Dac? am alimentare cu traf la convertor, nu am cum s? m? electrocutez :ciuda: Dac? fac cu convertor extern, cu acordare din convertor voi avea toat? banda F.M. f?r? s? mai comut 88-98; 99-108?Am avut un radio "Grundig" f?cut pentru export S.U.A. care avea toat? banda vest, dar l-am dat ca un prost (nu se auzea bine - probabil ceva piese îmb?trânite, apoi se se stricase)... deh, mai g?sesc eu la pre? decent un asemenea aparat. D?dusem un bulion pe el prin 2005 sau 2006, ?i cred c? cu înc? un bulion îl aduceam în stare bun?... dar dac? nu am avut cap atunci.

Link spre comentariu
Vizitator PL509

Dac? fac cu convertor extern, cu acordare din convertor voi avea toat? banda F.M. f?r? s? mai comut 88-98; 99-108?

Da. E ca la televizoare , cand conectai video-ul la TV prin RF , adica acordai TVul pe un canal ( de regula 3, 4, 5 sau un canal din UIF - depinde de marca) si puteai atat sa urmaresti caseta video cat si sa utilizezi tunerul videoului ( care in unele cazuri avea mai multe canale decat TVul de atunci) , canalul la TV ramanand neschimbat , acesta devenind un monitor. Tin minte ca pana in 1997 am avut un Telecolor 3007, care nu avea decat 6 canale si videoul, un National Panasonic HI-FI stereo, care avea 70 canale si telecomanda , si tin minte ca in 1994 mi-am pus cablu si foloseam tunerul Videoului deoarece aveam si mai multe canale si telecomanda , dar Telecolorul nu avea intrare AV cum au avut cele aparute mai tarziu ( 4106 ,4325 ( parca asa se numea) si 5602) si trebuia sa merg pe modulatie RF. Asa vei merge si cu convertorul tau , acordul se face din convertor.Sncer, mai bine cumperi un convertor pe semiconductoare, ca nu e diferenta fata de unul cu tuburi, basca ca unul cu semiconductoare gata facut costa vreo 30 ron. Si consuma si putin, cativa mA alimentat la 3 - 12 v, fata de unul cu tub care consuma cel putin 10-15 W. Referitor lla ochi magic , daca utilizezi modulator d-asta cum am descris aici, ochiul magic va sta pe pozitia acordat ( distanta minima intre sectiuni) cat timp se afla pe frecventa convertorului deoarece il recunoaste ca pe un post ( cum ti-am zis, daca frecventa de iesire a convertorului e 70 MHz, acordezi pe 70 MHz va recunoaste modulatorul fie ca receptioneaza sau nu un post FM), distanta dintre segmente nu va varia la rotirea butonului de acord din convertor.Daca folosesti translator de banda , acordul facandu-l din butonul aparatului, atunci da , ochiul magic va actiona. Ar fi interesant un astfel de convertor pe tub, dar intereseaza-te pe la radioprogres/reparatii radio-tv daca pentru radioul tau nu cumva gasesti din intamplare, bloc acord MF CCIR gata realizat ,rezultat din casari sau dezmembrari !
Link spre comentariu

Golem, sunt si tuburi care merg in frecvente mari, adica ECF80/82 sau chiar in UIF PCF801,PC86.

Sunt, sunt si clistroane care merg in 20GHz, si magnetroane in 100 GHz, vorba e: unde mai gaseste omul in 2009 un ECC85, de exemplu? Doar in talcioc, si ala e deja epuizat...plus constructia unui convertor cu tubul acela, care pune mici probleme:acord, reglare mixer...Cred ca ctepeo vrea sa upgradeze radio-ul sau "Capri", care e oricum "Gossuper", dar numai pe lampi nu se poate...convertorul ala de pe Maica Domnului costa 19 lei, si e gata de montat, o si mai ieftina solutie ar fi utilizarea unui radio cu autoscan, de cel la 3,8 RON, pe post de "tuner".
Link spre comentariu

Pentru Capri nu cred c? se g?sesc. Am v?zut o dat? un Capri cu band? vest, dar doar pân? la 100 M.Hz. Poate am s?-mi fac un modulator pe tranzistori, dar unul care s? aib? ?i afi?are digital? a frecven?ei. Vreau s? folosesc Capriul ?i pe post de radio (eventual s?-i pun ?i decodorul stereo). Oricum, acel modulator de care ai pomenit tu PL509, vreau s? fie unul de calitate, care s?-mi permit? o recep?ie audio de calitate ?i s? nu m? trezesc c? posturile se bruiaz? unul pe altul.

Link spre comentariu
Vizitator PL509

Aha, deci de Capri Grossuper era vorba.....pai a avut si banda vest , asa cum ai zis deci cauta blocul de acord gata facut il inlocuiesti si aia e ! Probabil ca se mai gaseste pe la vreun radioprogres. Tuburi noi din stocuri vechi se gasesc. Bine, aparatul de fata are ECC83 si EL84 pe amplificatorul audio, deci pentru audio se fabrica tuburi. Pentru partea de RF......nu se mai fabrica, dar un EBF89 sau EF89 sau ECH81 ( 6i1P) tot mai gasesti. Eh Golem, am gresit cu 10 lei acolo. :jytuiyu :limb: ce sa fac?

Decodorul stereo din Capri , ca din multe radiouri cu tuburi erau tranzistorizate . E drept ca au fost si decodoare stereo pe tuburi , doar ca aceste aparate sunt chiar rare. In lus de asta, daca tin bine minte, CAPRIul , avea si diode detectoare cu germaniu pe langa cele din EBF89. Tin minte OA91.

Asa daca vrei sa il ''modernizezi " pe tuburi, pune-i si o redresare cu EZ81 si un traf aditional pt filamentul lui EZ81 deoarece are 1 A la filament si nu stiu daca mai duce sectiunea de filamente inca un tub. Aaaa apropo: ElectroHarmonix fabrica inca ECC85 http://www.ehx.com/browse/vacuum-tubes . Deci aparatul are viitor dar numai pe partea de audio. Plus ca se aude bine, putere 2 x 3 sau 4 W si banda 40-16000 Hz. E OK.

Mai bine foloseste ori un modulator solid-state , ori iei un tuner deck separat ( de calitate cu decodor sterei incorporat) il pui pe una din intrari si ai impuscat 2 iepuri dintr-un foc. Cat despre montarea decodorului in Capri.....mai mare daraua decat ocaua.

Link spre comentariu

Probabil o s? folosesc un modulator extern. Îmi convine cu modulator extern, c? a?a ?in o intrare liber? (acum am ambele intr?ri ocupate: pe una e b?gat computerul, iar pe celalat? un deck casetofon, prin care uneori mai bag tractorul de arat discuri (tractor de prin 1990) sau un radio mono).S? în?eleg c? se poate monta un decodor stereo în modulatorP.S. Atunci caut o schem? pentru un modulator de genul care a zis PL 509 (vreau s? aib? selectivitate bun? ?i afi?are digital? a frecven?ei).

Link spre comentariu
Vizitator PL509

Stereo:Nu poti monta decodor stereo in modulator.Sunt modulatoare cu emisie stereo , pt masina , dar nu merg decat in 88-108 si au emisie radio , adica acordezi radioul pe frecventa , sa zicem 88,5 si emite pe acea frecventa la radioul masinii ! Bagi un stic USB sau o alta sursa de semnal in el si emite muzica pe acea frecventa radio ,de regula emisia e stereo (modulatorul asta e mai mult pentru masinile care au radiocasetofon integrat in bord). Daca nu ai decodor semnal stereo, vei auzi bifonic. Decodorul stereo se poate monta in radio, dar cam e de munca. Solutia e cu tunerul deck.Modulatorul de la CONEX parca se leaga pe conectorul de antena de FM. Citesti instructiunile. Cred ca e ceva de genul care se conecteaza le bornele de antena FM, acordezi radioul pe o frecventa mentionata in hartia care vine cu montajul si acordezi din butonul modulatorului. Modulatorul va necesita o alimentare probabil cuprinsa intre 3-12 V. tensiunea o poti prelua de la filamente, o redresezi cu 1 dioda, pui un condensator de cateva zeci de uF , (20 uF cred ca ajung) si basta!

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Vreau sa intreb de ce toate statele din blocul comunist aveau alta banda pe UUS? De ce era in neregula folosirea benzii 88-108? Chiar daca nu erau posturi care sa emita in UUS nu ar fi stricat latimea de 20Mhz, nu costa mai mult ca sa fie si aici un standard international. Pacat ca la noi cel putin nu erau posturi care sa emita pe UUS. Eu am prins prin 1996-1998 (cred ca 1998 si nu 1997) R3 Romania Tineret.....de la care stiu niste povestiri despr eextraterestrii :aplauze :freaza: .....Stiu ca radiourile Selena erau facute in doua variante la care diferea doar blocul UUS.

Link spre comentariu

Vreau sa intreb de ce toate statele din blocul comunist aveau alta banda pe UUS? De ce era in neregula folosirea benzii 88-108?

OIRT(Organizatia Internationala de Radio si Televiziune) a decis asta, deoarece se considera ca va fi foarte dificil sa se fabrice componente electronice(lampi)care sa oscileze cu randament la cca. 100MHz, deaceea au propus o fereastra inferioara.CCIR(Comitetul consultativ International De Radio) existent in statele din vest, nu s-a temut de acest aspect, avand exeprienta indelungata(de circa 2 decenii)in FM.http://en.wikipedia.org/wiki/Edwin_Howard_ArmstrongPt tine augustin87:http://www.flickr.com/photos/transistor_radios/
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Ba se poate face un bloc UUS-CCIR cu tuburi, si chiar unul performant, avand ca piese de baza un selector de la un tv autohton dezafectat si doua tuburi noi (cine are) sau cat mai bune: PCC189 si PCC801. Selectorul contine un amplificator RF cascoda, mult mai performant decat o trioda chioara din ECC85. Mai contine 1 oscilator local si 1mixer, varianta de asemenea superioara mixerului autooscilator cu cealalta trioda ECC85. Toata "tehnologia" consta in confectionarea a 4 bobine din care doua variabile si sincronizate (L1-L4) care se lipesc direct pe contactele pe care lucra rotactorul (acesta evident se demonteaza din selector). Circuitul de intrare ramane intact, L1 se dimensioneaza pt 88...108MHz, L4 (oscilatorul) pt 98.7...118.7MHz, pt ca permanent diferenta dintre f.semnal si f.oscilator sa fie 10.7MHz. Esta frecventa intermediara ceruta de orice receptor MF. La iesire se adapteaza la tub filtrul de 10.7 care se ia din blocul UUS-OIRT al receptorului.In prezent lucrez la un astfel de bloc, daca mai este de actualitate revin cu amanunte.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări