Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

UN DINAM

0000

Postări Recomandate

Am acasa 2 dinamuri (sau ce or fi ele) din niste telefoane de campanie..masurat la bornele telefonului, cand rotesc din manivel da cam 35v..daca pun mana pe borne se simte destul curentul..dar daca leg la borne un bec de 0.3A, de la un far de bicicleta, acesta nici macar nu se aprinde si manivela merge mult mai greu si in suturi..banuiesc ca da o intensitate mica..ce bec as putea sa leg la acel dinam sau ce trebuie sa fac mai exact?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• 0000

5

• ovidiu grigore

2

• bogdan_

1

• CATA2003

1

Top autori în acest subiect

Cea ce aveti dv sint inductoare de telefon BL (baterie locala)Acestea erau folosite la transmisiuni la armata si la calea ferata Inductorul produce o tensiune de pina la 75v folosita la trimiterea apelului Pt a se aprinde folositi un bec de 36v sau 60v 0.05A tot din acelea folosite in telefonie (bec baioneta) Se invirte mai greu inductorul cind la borne este legat un consumator deoarece curentul generat se opune miscarii

Link spre comentariu

Se pot pune leduri in serie tinind cont de polaritatea lor numarul este in functie de tensiunea produsa de inductor, pt un led se ia 2v.sau in paralel inseriate toate cu o rezistenta aceasta depinde de numarul ledurilor unul consumind 20mA La ambele legaturi se monteaza si o dioda pt redresare se va tine cont de polaritate oricum daca se inverseaza nu se aprind. Eu va recomand un bec cu descarcare in gaze cum sint acelea la creionul de tensiune se gasesc si mai mari aceasta pt a pune in evidenta curentul produs ,se pote monta si o sonerie de telefon din aceea cu clopotei,la acestea nu mai e necesara dioda.

Link spre comentariu

poti lega oricate leduri vrei tu, numai sa nu ai tensiunea lor totala mai mare de cat ai masurat tu, adica 35V.

poti de exemplu, sa faci 2 grupari serie identice, pe care sa le conectezi antiparalel, apoi cu o rezistenta in serie de limitare a curentului. in felul asta te poti folosi de ambele alternante ale tensiunii. rezistenta serie o alegi functie de numarul de led-uri, eventual prin incercari sa vezi cam pe la ce curentu devine dificila rotirea de manivela.

uite, de exemplu mai jos cum ziceam de led-uri:

http://www.discovercircuits.com/PDF-FIL ... teleds.pdf

numai ca in cazul tau nu mai e nevoie de condensator.

Link spre comentariu

Vreau sa folosesc aceste inductoare la constructia unei mici eoliene..ar fi mai bine sa folosesc un numar mai mic de led-uri, dar care sa se aprinda mai repede la o turatie mai joasa a elicei, si sa folosesc o rezistenta mai mare?..si ca o paranteza..ce as putea sa folosesc (o schema), care sa imi aprinda un numar de led-uri pana la o anumita tensiune, apoi dupa depasirea tensiunii, sa aprinda alte cateva led-uri, si tot asa pana la atingerea tensiunii maxime posibile..

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

cred ca ai mai putea sa folosesti si un stabilizator de curent pentru ledurile alea...chiar daca aprinzi doar cateva..dar macar stii ca se aprind constant, indiferent de "viteza vantului"....

Link spre comentariu

Am sa incerc sa vad cate led-uri reusesc sa aprind cu un inductor (am 3 inductoare)..cred ca am sa le leg in paralel pentru mai multa putere..daca pun mana pe fire si dau la manivela ma curenteaza destul..curentul masurat, la o rotire mai puternica, ajunge pana la 80V, dar in medie cam 50V.

Link spre comentariu
Vizitator malevdoi

Am sa incerc sa vad cate led-uri reusesc sa aprind cu un inductor (am 3 inductoare)..cred ca am sa le leg in paralel pentru mai multa putere..daca pun mana pe fire si dau la manivela ma curenteaza destul..curentul masurat, la o rotire mai puternica, ajunge pana la 80V, dar in medie cam 50V.

Aceeasi eroare pe care o intalnesc la multi incepatori ! Incercati sa faceti diferenta intre curent si tensiune .[curentul se masoara in amperi iar tensiunea in volti ]
Link spre comentariu

de ce nu incerci sa faci sa se incarce un acumulator, sau mai multe inseriate, pui un limitator de incarcare adik at cand acumulatorul e incarcat sa se opreasca incarcarea chiar daca elicea sau ce vrei tu sa acrioneze ''generatoarele'' tale inca se mai invarte. astfel nu iti mai trebuie stabilizator o sa ai tensiunea stabila in functie de numarul de acumulatori si numarul ledurilor il calculezi in functie de acea tensiune

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări