Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Williamson schema si realizare

Vizitator

Postări Recomandate

Nu are nici o legatura...Uite intrerupatorul de aici il consider ideal

Mai... nu stiu ce sa mai zic... uite vin cu un exemplu iau o baterie pun un itrerupator fara retinere si il actionez periodic (intervale egale de timp si pauze egale poftim) trimitind potentialul bateriei pe o sarcina rezistiva(generez astfel semnal dreptunghiular pe sarcina data) undei seria fourier ?!...

Poftim si daca nu e ideal voi avea la inceput de palier "anomalii" dupa care palierul va sta "teapan" pe tot restul duratei actionari sau neactionari(numai la inchidere sau deschidere pot aparea anomalii daca nu este ideal intrerupatorul , dupa care palierele vor fi calme pe tot restul duratei lor !,si nu vor contine "seriii fourier" fizice ! ,matematic=ca interpretare da-teoretic da-fizic NU).

Diferenta e urmatoarea : din serii fourier(sinus) pot sa constitui un asa zis semnal dreptunghiular ! dar reciproca NU_i valabila ! un semnal sqw fizic nu are la baza serii fourier !.Seriile fourier sint un aparat matematic de "tratare" a semnalului dreptunghiular !

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 263
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mișa

65

• Depanatoru

14

• blue

13

• sebi_c

9

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Amindoi sunteti penibili...habar nu aveti de electronica, in scimb stiti sa va certati exact ca femeile,,,Am editat postul pentru ca nu am vazut vreo tentativa de impcacare. Eu cred ca sunteti niste femei mascate cu adevarat! Depanaroteasa si Valdemeroteasa!Sa-mi fie iertata gluma, dar de la mine, din CLUJ, asa se vede!

Link spre comentariu

...PS. Intradevar, in capitolul II face analiza amplificatorului Williamson. El il gaseste putin instabil desi si atunci, in 1956, era destul de laudat.

Care_i paragraful ala cu " El il gaseste putin instabil" ca nu l_am gasit ?!(sau ma rog ceva referitor la "putin instabil" ! cum pretinzi ca il gaseste "El"-Norman Crowhurst , sau ai adaugato asa... de la tine ? pentru "impresie" !).__Ma faci de inping doua finale asa...de "chichi" , sa vedem cum arata un sqw(square wave=unda dreptunghiulara ca forma=semnal dreptunghiular) de 10Khz cu palier perfect "neted"(decit cu o usoara curbura la inceput de palier) cum se "vede" mai rar in cazul care implica tub si traf de iesire...
Dupa ce se straduie omu' (Crowhurst) sa trateze fiecare etaj in detaliu obtine o margine de faza de 20grade. Adica ceva sub 30grade, valoarea minima pentru stabilitate.Altfel, orice semnal poate fi descompus intr-o serie Furier (armonice) sau orice semnal se poate compune prin termenii unei serii Furier. Nu e numai matematic, este si fizic!PS. Ce impresie, domnule?PS1. Nu am urmarit tot subiectul. A-ti dotata schema cu etaj final? Semnalele sunt excelente.Probleme de stabilitate poate avea orice amplificator, dar care se rezolva, asa cum spune si autorul. Perfect e numai Dumnezeu!
Link spre comentariu

Urmeaza sa pun GU50 pe acest defazor si sa refac masuratorile. Si mie mi se par excelente semnalele, mai bune decit ma asteptam.Nu am construit niciodata un traf cu mai mult de 2 galeti. Merita complicatiile constructive pentru 4? Practic, se observa vreo diferenta?Si inca ceva: Am vazut o gramada de trafuri cu sectiunile bobinate in sensuri diferite. Care e smecheria? Eu nu-mi dau seama de efect.Inca odata, valderama si depanatoru' sa nu se supere pe mine si pe glumele mele ca uneori nu ma pot abtine de la comentarii. :ras: Oricum, eu discut cu zimbetul pe buze...mai ales ca desi cunosc matematica, uneori chiar trebuie sa recitesc unele chestii pe care daca nu le-am folosit prea des le-am uitat. Nu sunt singurul...Respect.

Link spre comentariu

Urmeaza sa pun GU50 pe acest defazor si sa refac masuratorile. Si mie mi se par excelente semnalele, mai bune decit ma asteptam.Nu am construit niciodata un traf cu mai mult de 2 galeti. Merita complicatiile constructive pentru 4? Practic, se observa vreo diferenta?Si inca ceva: Am vazut o gramada de trafuri cu sectiunile bobinate in sensuri diferite. Care e smecheria? Eu nu-mi dau seama de efect.Inca odata, valderama si depanatoru' sa nu se supere pe mine si pe glumele mele ca uneori nu ma pot abtine de la comentarii. :ras: Oricum, eu discut cu zimbetul pe buze...mai ales ca desi cunosc matematica, uneori chiar trebuie sa recitesc unele chestii pe care daca nu le-am folosit prea des le-am uitat. Nu sunt singurul...Respect.

Si eu ma distrez cand vad replicile din ultimile pagini! :ras: Ca mai recitesc si eu ceea ce mi se pare dubios, recunosc ca asa e! Pana la urma realitatea autoregleaza lucrurile. Nu sunt nici alfa, nici omega!Cartea asta a lui Crowhorst mi se pare excelenta la tratarea stabilitatii amplificatoarelor, in fapt o chestiune pe care unii o ignora. Dupa ce am citit-o, parca designul de amplificatoare a mai capatat ceva culoare.
Link spre comentariu

1_Domniloor sa fie foarte clar !, un astabil NU genereaza seriii(sinus-fizice) fourier ! care astfel "compun" semnalul sqw generat la iesirile lui !

2_Chestia cu "usor instabil" nu rezulta din citatul dat nicicum(in urma lecturi sublinieri cu ros-urmata de sublinierea cu verde) !.

"dar noi am focuto fara a lua in calcul toleranta capacitiva a transformatorului de iesire si cum orice asumare a capacitati poate fi in eroare +_25% sau mai mult , trebuie sa nu fim prea critici."(din cauza a +_25% sau mai mult !,sa admitem ca putem fi in eroare-asa ar veni pe romaneste),parca asa scrie acolo cu verde in citat ?!.

__Orice cumul de reactii negative locale mai pronuntate produce "deraj" minim de faza ,idea este sa introducem in grilele finale semnalul cu "deranj" minim de faza astfel sa ne ramina mai mult "deranjul" de faza determinat de transformatotul de iesire,daca reusim sa facem acest lucru palierul sqw chiar la 10khz va fi foarte curat ,ca atunci cind nu avem reactie negativa globala.

Link spre comentariu

1. Un astabil ar trebui teoretic să genereze un semnal pur dreptunghiular. În realitate forma e cel mult trapezoidală. Ceea ce spune valderama e corect: astabilul generează semnalul direct, nu serii de sinusuri pe care apoi le compune pentru a rezulta un semnal dreptunghiular. La fel e valabil şi pentru un amărît de întrerupător care nu poate face altceva decît să deshidă sau să închidă un circuit. Noi descopunem semnalele în serii de sinusoide pentru a putea face FFT.2. Chiar dacă teoretic o margine de fază de 1 grad e suficientă ca amplificatorul să fie stabil, în realitate lucrurile nu stau deloc aşa. Eu unul nu m-aş risca la mai puţin de 45 de grade pentru că sarcinile amplificatoarelor nu sînt pur rezistive.

Link spre comentariu

1. Un astabil ar trebui teoretic să genereze un semnal pur dreptunghiular. În realitate forma e cel mult trapezoidală. Ceea ce spune valderama e corect: astabilul generează semnalul direct, nu serii de sinusuri pe care apoi le compune pentru a rezulta un semnal dreptunghiular. La fel e valabil şi pentru un amărît de întrerupător care nu poate face altceva decît să deshidă sau să închidă un circuit. Noi descopunem semnalele în serii de sinusoide pentru a putea face FFT.

2. Chiar dacă teoretic o margine de fază de 1 grad e suficientă ca amplificatorul să fie stabil, în realitate lucrurile nu stau deloc aşa. Eu unul nu m-aş risca la mai puţin de 45 de grade pentru că sarcinile amplificatoarelor nu sînt pur rezistive.

Daca faci un astabil cu o poarta logica sa zic CDB 400 vei avea semnal "foarte" dreptunghiular,la doi tranzistori "amariti" e asa cum sustii...

folosim un "aparat matematic de calcul" asociat.

Intr_o singura situatie fizica poate fi adevarat numai atunci cind compun semnale sinus de tip serii fourier pt a obtine sqw !,acest sqw va contine fizic serii fourier si numai atunci !(numai in aceasta situatie!).

Link spre comentariu

D-le esti putin cam radical! Eu nu am zis ca chestiunile sunt insurmontabile. Altfel si autorul zice sa fim intelegatori, adica nici el nu da dovada de radicalism, pentru ca sunt si chestiuni cunoscute incomplet. El remarca ca treaba e putin pe muchie pt. amplificatorul in discutie. El are o schema intreaga, nu numai partea de atac. Etajul final are si el contributia sa in ce priveste stabilitatea si depinde de proiectanti ce pun acolo. +/-25% se refera la gradele fazei, care pot fi influientate de un transformator, altul decat cel imaginat de autor (nu cunoaste exact trafo, deci presupune si el un traf real).Ca un semnal dreptunghiular se produce mai usor cu o baterie si un comutator, decat sa amesteci dozat toate armonicile sa obtii acelasi efect, este perfect adevarat! Dar asta nu exclude ca poate fi obtinut si prin insumarea termenilor unei serii Furier. De cand cu DSP-urile, se poate obtine si asa ca sa nu mai vorbim de filtrari, diferentieri... Adica o relatie matematica devine un semnal, procesare, etc... Un astabil urmat de filtre pe armonicile sale poate arta cata pondere are fiecare.

Link spre comentariu

...

Ca un semnal dreptunghiular se produce mai usor cu o baterie si un comutator, decat sa amesteci dozat toate armonicile sa obtii acelasi efect, este perfect adevarat! Dar asta nu exclude ca poate fi obtinut si prin insumarea termenilor unei serii Furier. De cand cu DSP-urile, se poate obtine si asa ca sa nu mai vorbim de filtrari, diferentieri... Adica o relatie matematica devine un semnal, procesare, etc... Un astabil urmat de filtre pe armonicile sale poate arta cata pondere are fiecare.

Citeste domnule ce am scris

Intr_o singura situatie fizica poate fi adevarat numai atunci cind compun semnale sinus de tip serii fourier pt a obtine sqw !,acest sqw va contine fizic serii fourier si numai atunci !(numai in aceasta situatie!) .

Astabilul sau intrerupator/comutator(asociat sursa/sarcina)-nu va genera in veci ! serii fourier !(sinus-fizic),care se compun sqw !. :da :101
Link spre comentariu

2. Chiar dacă teoretic o margine de fază de 1 grad e suficientă ca amplificatorul să fie stabil, în realitate lucrurile nu stau deloc aşa. Eu unul nu m-aş risca la mai puţin de 45 de grade pentru că sarcinile amplificatoarelor nu sînt pur rezistive.

Ai dreptate, 45grade este marginea de faza pentru stabilitate la toate sistemele cu reactie. Totusi la amplificatoarele de JF, ca un caz particular, se considera ca o margine de faza de 30grade este suficienta cu un difuzor ca sarcina. Difuzorul nu afecteaza caracteristica de faza decat in cazuri extreme (inductanta pura). Eu am incercat sa simulez un amplificator luand reactia negativa dupa filtrul de crossover pe doua cai (una pe inalte si alta pe joase). Rezultatul e ca se imbunatateste caracteristica de faza, dar in jurul frecventei de crossover tot mai sunt variatii bruste de faza. In fine, n-am vazut pe nimeni sa faca asta, asa ca o consider si eu inutila, dar am fost curios!
Link spre comentariu

Williamson asta... a facut un amplificator atit de "instabil" ca se lucreaza si astazi cu el ?!,dar ce sa mai zic de trafurile de iesire care coborau la citiva hertzi , astazi NU prea stim sa le facem ,punem un traf de retea pe iesire si ne mai miram unde_i "faza" joasa sau inalta ?!.(uneori ce e prea bun "pute",so fi alterat in atita amar de timp :rade: ).Williamson a fost printre primi ,daca nu chiar primul, care a adus conceptul Hi-Fi FIZIC in AUDIO !.(este un concept simplu accesibil si aproape perfect).

Link spre comentariu

... nu e atat de stabil pe cat ar trebui .

Cit ar trebui ?! (Ce aprecieri "relative" se pot face !).L_ai facut vreodata pe "Williamson" asta ! sau discutam pur teoretic ?! si dupa cum ni se pare la fiecare ?!.

__Ma indoiesc ca l_au facut multi de "aici" ca sa poata emite aprecieri asupra stabilitatii acestui "model" de amplificator !?(Oameni ...,de regula ..., impartasesc opinii in "NE-cunostinta fizica" de cauza !).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări