+_Florin_+ Postat Iulie 6, 2009 Partajează Postat Iulie 6, 2009 Mersi Gabrielle, simpla si frumoasa schema. Dar tubul 12AU7 are vreun echivalent sovietic?Si nu scrie ce sensibilitate are la intrare si impedanta de sarcina. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 6, 2009 Partajează Postat Iulie 6, 2009 Mersi Gabrielle, simpla si frumoasa schema. Dar tubul 12AU7 are vreun echivalent sovietic?Si nu scrie ce sensibilitate are la intrare si impedanta de sarcina.Sfatul meu e totusi un 12AU7....de ex..de la jj nu ca nu as avea incredere in lampile nos din URSS.......iar sensibilitatea e mai buna de 1v/100K si 50w/8 ohm............. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 6, 2009 Partajează Postat Iulie 6, 2009 M-ar interesa daca se poate o adaptare a schemei Williamson la un final cu mosfeti pt o putere de iesire in jurul a 100W.Pentru tot felul de teste si eu folosesc un etaj cu feturi de tip repetor cuplez periodic la el diferite preuri cu lampi pe care le testez acustic Link spre comentariu
mișa Postat Iulie 7, 2009 Partajează Postat Iulie 7, 2009 Referitor la amplificatorul hibrid propid de Gabriele as avea citeva intrebari:1. Prin incalzirea lampilor, scade tensiunea de +-120V (are rezistente de 2K in serie) fapt care duce la scaderea curentului prin tranzistori. Deci "la rece" curentul prin final va fi mai mare decit la cald.E OK? Mie nu mi se pare.2. De ce tensiunile de +-120V sunt obtinute prin redresare monoalternanta? Nu era mai bine sa fie obtinute prin redresare tot cu punte ca si tensiunile de +-33V si bobinarea corespunzatoare a transformatorului?3. De ce conexiunea de masa a filamentelor (cea care pleaca dintre cele 2 rezistente de 75 de ohmi) e legata in punctul ala cacacios de unde se alimenteaza ledul? Nu era mai bine sa fie legat la masa, iar daca e cazul sa fie tatonate valorile rezistentelor de 75 ohmi, eventual pus un potentiometru? Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 7, 2009 Partajează Postat Iulie 7, 2009 Referitor la amplificatorul hibrid propid de Gabriele as avea citeva intrebari:1. Prin incalzirea lampilor, scade tensiunea de +-120V (are rezistente de 2K in serie) fapt care duce la scaderea curentului prin tranzistori. Deci "la rece" curentul prin final va fi mai mare decit la cald.E OK? Mie nu mi se pare.2. De ce tensiunile de +-120V sunt obtinute prin redresare monoalternanta? Nu era mai bine sa fie obtinute prin redresare tot cu punte ca si tensiunile de +-33V si bobinarea corespunzatoare a transformatorului?3. De ce conexiunea de masa a filamentelor (cea care pleaca dintre cele 2 rezistente de 75 de ohmi) e legata in punctul ala cacacios de unde se alimenteaza ledul? Nu era mai bine sa fie legat la masa, iar daca e cazul sa fie tatonate valorile rezistentelor de 75 ohmi, eventual pus un potentiometru?La +/-120v sunt 2 celule de filtraj iar curentu sa fim seriosi e de ordinul a citiva miliamperi...pt un driver e suficient ........iar punctul de cuplaj al filamentului e lejer negativ pt o cit mai mica dif. de potential intre catozi si filamente.....sigur cine doreste poate aduce si anumite schimbari (ameliorari) dar pt a nu complica schema inutil si deci implicit costuri in plus eu cred ca e optima asa cum e......la rece pt 10-20 secunde curentul prin tranzistori e mai mare...corect dar si f util ...zic eu chiar genial dupa care se reduce la o valoare optima ,sunt tari japonezi astia dar si tu... pt. ca ai remarcat acest amanunt ....asfel trece prin mai multe clase de functionare .........cu acest artificiu. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 7, 2009 Partajează Postat Iulie 7, 2009 Pentru orice preamplificator cu lampa aproape indiferent de impedanta de iesire a acestuia recomand acest model de repetor, el a fost gindit de mine sa aiva o impedanta mare de intrare astfel incit sa se adapteze corect aproape in toate conditiile,ineditul acestui repetor fiind constituit din modul de polarizare a portilor prin rezistentele de 470k.Realizarea fizica se vede in img. de mai sus.Caracteristica lui de baza este ca nu atenuaza tensiunea cu care este atacat datorita faptului ca dispune de impedanta mare de intrare !.Poate repeta o tensiune alternativa de audio-fregventa de cca 55Vvv-60Vvv aprox 20Vef .Din semireglabilul de 2k5 se regleaza pe iesire 0V in repaos si din cel de 4k7 se regleaza 8-9V intre porti pt curentul de repaos ce traverseaza feturile(in functie de curentul dorit si modelul de tranzistori,recomand masurarea tensiuni intre porti inainte de a conecta feturile o valoare a acestei tensiuni de10-11v sau mai mult poate fi periculoasa canalele conducind prea mult in repaos).La el se poate cupla chiar etajul descris de mine aici : viewtopic.php?f=28&t=42674&st=0&sk=t&sd=a&start=15 pt a auzi montajul din link chiar pe boxe am facuto prin intermediul acestui repetor.Si cred ca aceasta varianta il satisface si pe "misa" ?.PS.Precizez ca toate etajele cu tub de audio care nu sint etaje finale le probez intii prin intermediul acestui repetor direct pe boxe de orice impedanta !.(de regula 4_16 ohmi). Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 7, 2009 Partajează Postat Iulie 7, 2009 Scuze pt postul succesiv !, dar trebuia sa introduc o erata la pozitionarea valorilor la superdioda si as mai adauga cu aceasta ocazie urmatoarele personal am folost ca mos-fet IRF540 si IRF9540.Sar mai putea spune ca atit in cazul schemei postata de gabriele cit si in cazul scemei postate de mine diferenta de potential de la o poarta la alta a mos-fet_turilor este caracteristica mos-fet_turilor prezentate in fiecare schema in parte,adica daca la mine este vorba de 8-9V poarta-poarta la gabriele este vorba de 2,5-2,6V poarta-poarta pt fixarea curentilor de mers in gol.De aici se deduce urmatorul fapt ca acesta tensiune de polarizare a mos-fet_turilor finale este diferita de la tip de mos-fet la altul. In situatia in care vreti sa folositi alte modele de mos-fet nu strica sa consultati foaia de catalog a acestora pt a vedea care este tensiunea Gate-Source Cutoff si in functie de aceasta sa redimensionati valorile rezistentelor poarta-poarta(360 ohmi) in cazul schemei prezentata de gabriele( sau valoarea rez de 18k in schema prezentata de mine).Ca si exemplu as spune urmatoarele daca in cadrul schemei prezentata de gabriele veti folosi alte tipuri de mos-fet decit 2SK134 si 2SJ49(Gate-Source Cutoff tip= 1,1-1,2v) pe motiv ca sint scumpe sar putea sa aveti surpriza sa nu se polarizeze corect portile ceea ce va duce la un semnal distorsionat la nivele mici de putere,NU inseamna ca schema nu este buna !,trebuiesc revizuite valorile rez poarta-poarta pt o polarizare corecta.Si ca sa merg mai departe cu exemplul sa zicem ca in loc de 2SK134 si 2SJ49(din motive lezne de inteles,pretul lor)dorim sa folosim comunele IRF9540 cu IRF540 vom constata ca in locul rezistentelor de 360 ohmi va fi necesar rezistente de peste 1k mai probabil 1k2 sau chiar ceva mai mult(pt a obtine 8,5-9V poarta-poarta). Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 8, 2009 Partajează Postat Iulie 8, 2009 O ALTA SCHEMA INTERESANTA ...DE HIBRID TUB+ MOS-URI bine studiata.............. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 8, 2009 Partajează Postat Iulie 8, 2009 O ALTA SCHEMA INTERESANTA ...DE HIBRID TUB+ MOS-URI bine studiata.............. interesant delay-ul ..........schema seamana intrucitva cu cea propusa de valderama....... Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Iulie 8, 2009 Partajează Postat Iulie 8, 2009 Sa vedem ce mosfeturi gasesc zilele astea prin oras si daca pot sa fac rost sau nu de 12AU7 sau 6N6P si in functie de asta o sa decid varianta. Ce curent de mers in gol este recomandat sa am pt IRF 540/IRF9540 ? Dar pt 2SK134/2SJ49? Sunt cam "paralel" cu mosfeturile, le-am evitat intotdeauna fara un motiv intemeiat.@valderama: la ce tensiune trebuie sa fie diodele zener din repetorul tau? Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 8, 2009 Partajează Postat Iulie 8, 2009 avind ca motivatie dimensiunile radiatorului(lor) eu recomand min. 180mA ...........pt amindoua ,asadar fiind vorba de un hi-fi de casa e de preferat radiatoare f generoase pt a evita ventilatia fortata ce produce zgomot... si pt protectie un intrerupator termic montat pe radiator(e) ce intrerupe alimentarea de retea la peste 80 grade....la acest gen de amp radiatoarele constituie chiar cele 2 laturi externe a cutiei acestuia.. Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Iulie 8, 2009 Partajează Postat Iulie 8, 2009 M-am gandit sa montez finalii pe panoul din spate al aparatului (in interior) iar pe exteriorul panoului niste radiatoare de procesoare ventilate cu coolerul lor. Avand in vedere ca tabla va fi Al de 3mm grosime si ventilatoarele sunt in exterior sper ca nu vor induce brum. In caz contrar, renunt la ele. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 8, 2009 Partajează Postat Iulie 8, 2009 ...@valderama: la ce tensiune trebuie sa fie diodele zener din repetorul tau?12-18V cite doua cap in cap(inseriate in anti sens),poate sa fie si cite una singura la o adica tot 12-18V.Atentie la feturi daca sint capsula TO-220AB(gen IRF540 si IRF9540) au talpa de cupru mica si nu prea merg puse cu izolator este preferabil sa fie in contact direct cu radiatorul numai asa pot transfera usor puteri mari suprafata lor ca si contact termic fiind foarte mica cca 1cm2 (daca te uiti mai bine in img prez de mine vei observa ca radiatoarele sint sectionate mecanic in acest scop).Nu stiu la ce brum te referi probabil generat ve ventilatoare (nu exista!)?Repetorul ala care e facut cu HEX-fet_uri adunate asa... de prin cutii...merge excelent n_am intilnit pina acum vreo situatie in care adaptarea vre unui preu cu lampi sa nu se faca corect.O gramada de cunoscuti cunoscatori in ale sunetului ramin mai mult decit impresionati nu vreau sa folosesc alti termeni,un simplu 6n1 sau 6n6(un singur tub doua canale) creeaza senzatie... !. Link spre comentariu
mișa Postat Ianuarie 30, 2010 Partajează Postat Ianuarie 30, 2010 Iata realizarea practica in varianta mea a defazorului prezentat de Valderama in primul post. Am recalculat totul pentru E83CC la intrare si ECC802 la iesire.Eu am echipat cablajul cu lampile pe o parte si celelalte piese pe partea cealalta ca in prima poza, dar poate fi echipat si totul pe o parte ca in poza a doua.Pun si schema dupa care am lucrat, cu valorile rezistentelor puse de Valderama pentru 6N1P. Link spre comentariu
hpavictor Postat Ianuarie 30, 2010 Partajează Postat Ianuarie 30, 2010 Arata exceptional ! Probabil ca daca nu mentionai ca este manufacturata de tine , as fi crezut ca este o piesa de schimb de la un amplificator de marca celebra , superaudiofila , la care se cunoaste calitatea din lucratura ingrijita , placuta ochilor si din atentia pe care o acorda detaliilor ! Componente de calitate , schema de principiu clasica , supertestata , probabil reteta succesului garantat ce o sa-ti ofere satisfactii totale ! Continua tot asa ! Va urez auditii placute si succes in constructii de calitate ! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum