Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Williamson schema si realizare

Vizitator

Postări Recomandate

...Pentru cineva care experimenteaza, este foarte util un transformator de iesire construit cu mare atentie iar secundarul sa aiba un numar suficient de mare de infasurari incit sa poata fi folosit pentru multe valori de impedante. (Nu scoti prize din primar ci doar din secundar si prin asta alegi impedanta de intrare)

As zice mai degraba din primar fata de o infasurare data(ca nr. de spire) -23% si +20% iar din secundar fata de o infasurare data(ca nr. de spire) -20%,-10% si +40% astfel se poate obtine o "multitudine" de rapoarte de transformare prin combinatia prizelor primar/secundar,daca mai modificam un pic si rezistenta de sarcina(pt a determina puterea maxima-echilibrul perfect de transfer) putem determina practic cu super-precizie raportul optim de transformare !!! pt o situatie data...
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 263
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mișa

65

• Depanatoru

14

• blue

13

• sebi_c

9

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Da, poti sa complici cit vrei de mult traful experimental pentru ca sa te apropii de realitate. Eu ma gindesc ca ar fi mai relevante (zic eu) comparatiile pe impedantele recomandate dar pe aceeasi inductanta a primarului. Oricum, eu ma gindesc ca e destul de rara situatia in care la un traf de iesire cu sirma corect dimensionata sa poti baga mult mai multe spire decit ar fi strict necesar. (deci sa ai motiv sa te conectezi la prize cu mai putine spire) Bine, discutam de un traf de test pentru o anumita clasa de puteri, nu de la 0 la 250W out ca nu are sens. De exemplu ne propunem sa facem un traf de test pentru puteri intre 10 si 40W si pentru impedante anod-anod intre 2K si 6-7K.

Link spre comentariu

...pe aceeasi inductanta a primarului...

Se poate spune , ca daca nu mentinem aceasi "inductanta a primarului",nu se intimpla mare brinza intr_o situatie experimentala !(se va modifica eventual raspunsul la joase dar NU semnificativ daca din primar lipsesc 23% sau se adauga 20%).
Link spre comentariu

Nu asi vrea sa trec peste observatiile facute de zal cu privire la greselile afisate anterior... fara sa explic...-cand spun E20 inteleg latimea efectiva a miezului central, (cei drept) in versiunea ruseasca.-mai catre vest se spune EI20 si asta inseamna 1/2 latime efectiva a miezului central (care este egal cu latimea I-ului).De aici diferentele... cred...

Link spre comentariu

Pai si eu numa' am raspuns. Hai sa fiu mai clar: etajul de intrare (cu 2 triode) daca il redesenezi (in electronica se face frecvent pentru a vedea mai bine o schema) vei observa mari diferente in schema, nu numai valorice. Urmatorul etaj, adica defazorul e de asemenea diferit. Iata aici: http://www.bonavolta.ch/hobby/en/audio/split.htm o foarte scurta chestie despre defazoare.

Finalul e un pp-ul absolut clasic, cel mai simplu, si nu pot sa spun cine l-a construit prima oara, oricum nu cred ca Williamson. Cam asta am vrut sa zic doar dintr-o privire, pentru ca o analiza exacta, mai ales a valorilor rezistentelor nu am chef sa fac acum.

Inca ceva, ce mi se pare esential pentru un amplificator care se vrea Williamson, e faptul ca amplificarea in bucla deschisa e foarte mare. Asta, presupune utilizarea reactiei negative sub diverese forme. Aici apar diverse variatiuni, diverse imbunatatiri sau din contra, depinde de cel ce face modificarile.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Da, poti sa complici cit vrei de mult traful experimental pentru ca sa te apropii de realitate. Eu ma gindesc ca ar fi mai relevante (zic eu) comparatiile pe impedantele recomandate dar pe aceeasi inductanta a primarului. Oricum, eu ma gindesc ca e destul de rara situatia in care la un traf de iesire cu sirma corect dimensionata sa poti baga mult mai multe spire decit ar fi strict necesar. (deci sa ai motiv sa te conectezi la prize cu mai putine spire) Bine, discutam de un traf de test pentru o anumita clasa de puteri, nu de la 0 la 250W out ca nu are sens. De exemplu ne propunem sa facem un traf de test pentru puteri intre 10 si 40W si pentru impedante anod-anod intre 2K si 6-7K.

Asa ceva am facut in zilele acestea, un transformator cu posibilitati de alegere a diferitelor impendante ,in plus are disponibile chiar infasurari pt catod
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări