Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Williamson schema si realizare

Vizitator

Postări Recomandate

La cererea lui viobio. Acest montaj poate fi folosit pt o gama larga de etaje finale cu tub mod PP ,UL sau nu,negativare fixa sau automata,2-4-6 lampi finale(aproape orice tip,este dedicat in special etajelor finale de putere relativ mare 50-300W,dar se poate folosi cu suces si pentru a proba etaje finale de puteri mai mici 10-40W) etc.Un montaj clasic, precis, sigur,usor de realizat si cu o functionare perfecta.Cablajul raspunde celor mai pretentioase cerinte(cine il va executa nu va regreta).Montajul merita pe deplin cheltuiala si pierderea de timp,poate fi utilizat pentru probat si verificat etaje finale PP intr_o gama foarte larga ,se pot proba chiar si finale SE folosind dupa necesitati o iesire inversata sau neiversata.Pasionati de tub nu stica sa detina un astfel de montaj prin casa sau laborator(atelier).Va deveni o unealta pretioasa la fel ca un versatester sau osciloscop !(pentru investigatiile pe care le veti face asupra etajelor finale sau transformatoarelor de iesire).Pe linga el trebuie sa mai adaugati o sursa doua ... pt anodic si negativare plus citeva trafuri de iesire(sau unul singur mai serios si oarecum universal) si puteti proba cam orice configuratie de etaj final.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 263
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mișa

65

• Depanatoru

14

• blue

13

• sebi_c

9

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Aceasta arhitectura a fost fregvent folosita de senior Williamson inpreuna cu faimoasele trafuri de 300H si peste, arhitectura schemei functioneaza corect de la 10Hz sinus pina la citeva sute de k sinus dar trbuie sa fie insotita de un etaj final cu traf de iesire corespunzator.PS.furnizeaza pe fiecare iesire in parte cca 250Vvv,aprox. 90Vef sinus, practic poate ataca si lampi finale cu panta de 4-5mA/V gen GU50 sau similare(putere mare si puturoase)

Link spre comentariu

E foarte interesanta schema, foloseste piese si tuburi uzuale, ieftin de realizat si se potriveste la orice. De exemplu, daca ataci cu ea cate un final PP cu 4 triode 6C33C (doua in paralel pe ramura) in clasa A, obtii cel mai "tare" amplificator de 100W! :da

Link spre comentariu

... cablajul l-ai realizat dupa reguli clare si corecte

Cablajul este exemplar dupa toate canoanele fizici si sar inscrie intr_un exemplu de urmat(ca de altfel toate cablajele pe care le realizez) .Pt +_florin_+ poti sa ataci aproape orice, exemplul tau este mai mult decit ilustrativ.
Link spre comentariu

Multumesc 89-CEC ,apreciez promtitudinea raspunsului ! P.S Valderama, in materie de tuburi rar apar arhitecturi noi de scheme, dar poate acest conservatorism este pina la urma benefic !

Link spre comentariu

...P.S Valderama, in materie de tuburi rar apar arhitecturi noi de scheme, dar poate acest conservatorism este pina la urma benefic !

Vrei o arhitectura noua nemaiintilnita ? iti fac !(dar nu aici !nu e zona pt astfel de discutii,mergem la bodega !,si trebuie sa mai stii ca munca se plateste !ma contactezi MP).Nu expun arhitecturi NOI asa ....Vrei arhitecturi noi ?,uni mai au inca de invatat si cred ca printre ei te numeri si dumneata !.(Trebuia sa faci totusi un comentariu ca cel de mai sus nu te_a rabdat inima).
Link spre comentariu

, multumim pentru schema si idee.Chiar simteam nevoia unui montaj de preu + driver pentru teste. Pana acum, foloseam o intrare simpla, cu 6N1P, urmat de un SRPP cu 6H8C, care dadea rezultate multumitoare, insa atat...Pe mine, ideea unor montaje modulare ma atrage: cel putin un bloc rezonabil de alimentare, care sa poata duce diverse configuratii si un preamplificator versatil, ca cel expus aici...

Link spre comentariu

Salutari , tot schema asta o folosesc si eu , dar in etajul de intrare-catodina folosesc ECC83 iar cuplajul intre ele se face prin condensator.Se obtin rezultate excelente .

Link spre comentariu

La asta am folosito eu, si o voi folosi din nou. 200W/8 ohmi sinus mod AB sau 80W/8 ohmi mod UL,pe canal.O putere la care uni nici nu viseaza pe tub !(2 x 200W ambele canale)dar care se obtine cu costuri minime(fiind raportul cel mai bun pret-calitate !!!!,vo spun dintr_o experienta indelungata), singurul lucru mai laborios fiind transformatoarele de iesire(care de altfel la sectiunea necesara si nr de spire necesar se pot bobina si la mina).PS.Pe la 50W pe canal distorsiunile "trebuiesc cautate cu lumanarea"Cine se incumeta sa o faca va obtine satisfactie maxima !!!(dar va prapadi ceva difuzoare,atacul pe care il furnizeaza este neasteptat,rupe tot,incintele trebuiesc sa fie tepene ramforsate pe cit posibil si bine "antifonate",tweeterele necesare sa fie de calitate si sa nu porte inscriptii mincinoase,riscati sa se aprinda chiar cu flacara mai ales cele care au calota din asa zis "plastic").

Link spre comentariu

M-ar interesa daca se poate o adaptare a schemei Williamson la un final cu mosfeti pt o putere de iesire in jurul a 100W. Eventual doar partea cu primul tub, adica preamplificatorul si defazorul in caz ca nu este necesara amplificarea introdusa de al doilea tub (precizez aici ca nu am lucrat vreodata cu mosfeti, nu mi-au placut pur si simplu dar este singura solutie sa-mi termin proiectul de 100W ca vine toamna si am nevoie de amp :101 ). Exista un topic mai vechi pe tema hibridelor dar spuneai undeva acolo ca nici o schema din cele postate nu are o configuratie "adevarata" lampa-mosfet...

Link spre comentariu

M-ar interesa daca se poate o adaptare a schemei Williamson la un final cu mosfeti pt o putere de iesire in jurul a 100W. Eventual doar partea cu primul tub, adica preamplificatorul si defazorul in caz ca nu este necesara amplificarea introdusa de al doilea tub (precizez aici ca nu am lucrat vreodata cu mosfeti, nu mi-au placut pur si simplu dar este singura solutie sa-mi termin proiectul de 100W ca vine toamna si am nevoie de amp :101 ). Exista un topic mai vechi pe tema hibridelor dar spuneai undeva acolo ca nici o schema din cele postate nu are o configuratie "adevarata" lampa-mosfet...

uite +_Florin_+ aici un hibrid........pt tine :da

Posted Image

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări