gica70 Postat Martie 1, 2010 Partajează Postat Martie 1, 2010 Sunt baterii cu Pb ,acidul folosit are densitate 1,22 fata de 1,28 cat stie toata lumea,elementii sunt construiti in jurul unei bare de Pb (arata de parca ai insira pe un surub o succesiune de saibe plate de doua dimensiuni la exterior ).In spatiul dintre aceste [saibe] se gaseste acea pasta care se gseste si pe placile acumulatorilor cu Pb.Tot acest baton este invelit intr-o tesatura de fibra de sticla destul de fina.Ambele tipuri de elemente (+si- ) par identice,ca constructie, si sunt prinse mai multe pe o traversa de Pb.O baterie cu dimensiunea de 15 x 15 cm(sectiune) si 20cm inaltime debiteaza 2,2V -100A.Bacurile sunt independente,din sticla,iar batoanele de Pb sunt ,practic alaturate unele de altele.La descarcare totala datorita[ciorapului] din fibra de sticla pasta nu cade de pe element ,ca in cazul acumulatorilor auto-de ex.,ci numai se sulfateaza.Desulfatarea se face prin schimbarea acidului cu apa distilata si incarcare pana cand se degaja intens bule (H si O).Se repeta operatia cu apa distilata pana cand concentratia acidukui rezultat din desulfatare nu mai creste.(practic se pune apa si se scoate acid de 2,3 ori)Se completeaza cu acid si se reincarca bateria.Asa cum am mentionat sunt in functiune din 1980 si cele care au fost desulfatate periodic isi pastreaza peste 50% din capacitate..De mentionat ca instructiunea de intretinere era in franceza.Am lucrat efectiv in statii de IT si este f. adevarat ce-ai scris. Aceasta baterie este folosita ca tensiune operativa la caderi de tensiune (pentru protectii, semnalizari, iluminat in locurile periculoase si la cele cu echipamente; aveam si un motor electric in c.c. care antrena un generator de c.a.-un fel de UPS pt. o instalatie mai deosebita) necesita o incapere mai mare, bine aerisita si cu inalta protectie impotriva exploziilor tinand cont ca la incarcare se degaja hidrogen.Din pacate nu stiu cine mai face asa ceva astazi. Am sa caut dupa "baterii stationare"- parca asa se numeau. Link spre comentariu
gcom61 Postat Martie 1, 2010 Partajează Postat Martie 1, 2010 In sfarsit cineva care confirma cele spuse de mine. Nici eu nu am fost prea departe de o asemenea statie,insa am vizitat-o de multe ori;deh meseria. Link spre comentariu
MifTy Postat Martie 9, 2010 Partajează Postat Martie 9, 2010 gcom61 te rog să scanezi cărţulia. chiar dacă nu avem asemenea acumulatori, tot mai e ceva în plus de aflat de-acolo! eu, personal n-am avut de-a face decât cu bateriile "clasice" cu plăci de plumb, dar am un respect nemaipomenit pentru bateriile pb-acid: corect întreţinute sunt funcţionale decenii întregi! (am lucrat câţiva ani la TTR... de-acolo le ştiu...) Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum