Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator in punte


Vizitator dudulescu

Postări Recomandate

Vizitator dudulescu

Salut, am 2 amplificatoare de 10w (de Baneasa) kit-uri cumparate de pe vremea lui Ceashca si as vrea sa mai fac 2 si sa le leg in punte (cu defazor bineinteles). Atasez si schema mai jos, si v-as ruga sami spuneti cam ce modificari ar trebui sa aduc la schema pentru realizare. Ca si traf vreau sa folosesc traf de amplificator de Electromures (2x30v) cu 2 filtre de 10000uF. Multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • remus68

    3

  • miron1947

    2

  • zal

    1

  • scormonel

    1

Top autori în acest subiect

Daca nu vrei sa asculti sfatul lui Zal si insisti sa faci amplificator in punte cu kit-ul de 10W de la IPRS faci defazorul asta (primul) http://niqro.3x.ro/defazor/defazor.htm si din el ataci intrarile de la amplificatoare. Eu am facut asta in '85 (defazorul era in Opperman Katalog '80). Poti alimenta cu 42V aplifurile dar sa ai grija la tensiunile Uec ale tranzistoarelor care le vei monta (evita utilizarea SND-urilor si a SPD-urilor care le mai puneau in pungi) si deasemenea electroliticii de alimentare si iesire sa fie la minim 50V. La iesire utilizeaza 3300...4700uF daca vrei joase in difuzoare. Diodele si semireglabilul de la reglajul curentului de mers in gol trebuie sa le prinzi de radiatorul finalilor dar e mai bine sa utilizezi in locul lor o superdioda cu tranzistor care il prinzi mult mai usor de radiator. In fata defazorului vei utiliza un preamplificator (eventual si cu corectie). La 42V alimentare vei obtine 70W/8 ohmi.

Link spre comentariu

ce modificari ar trebui sa aduc la schema pentru realizare.

Pentru celalalt canal al puntii,luati semnal din linia mediana,unde este cuplat condensatorul de iesire(+),printr-un divizor rezistiv.
Link spre comentariu

Prin finali va curge un curent de 4 ori mai mare in punte, deci r23, r5, r6 le reduci la jumatate, apoi reglezi din nou curentul de repaos si mediana, rezistentele de 0,47 ohmi devin 0,1 ohmi, radiatoare sanatoase. Solutia corecta este cu defazor, nu este bine sa ataci al doilea etaj cu sunetul deja distorsionat de primul. Succes !.

Link spre comentariu
:nas: Alimentat la 40V, un amplificator final (de tipul prezentat) scoate la iesire aproximativ 12Vef ceea ce inseamna 35W pe o sarccina de 4 ohmi, curentul prin sarccina fiind de 3Aef. In punte va scoate 24Vef : pe o sarcina de 8 ohmi va avea o putere de 70W cu un curent de iesire de 24Vef/8ohmi=3Aef adica IDENTIC cu cel in care functiona fara a fi cuplat in punte. Daca ar utiliza o sarccina de 4 ohmi la cuplajul in punte atunci curentul prin sarccina ar fi de 24Vef/4ohmi=6Aef adica DUBLU. In acest caz puterea ar fi dubla (aproape 120W - nu chiar dublu, din mai multe motive!) dar NU se va simti ca o crestere semnificativa de putere, in schimb se pot ambala termic tranzistorii finali. Nu modifici rezistentele de putere decit in limita 0,33...0,47ohmi - i-ti vor proteja tranzistorii finali de cresteri bruste de curent tinind cont si de faptul ca schema nu e atit de performanta. La T1 utilizeaza un BC337.
Link spre comentariu

nu este bine sa ataci al doilea etaj cu sunetul deja distorsionat de primul.

Daca acolo este distorsionat,asa va fi si pe difuzor,acesta avand in acest punct legat un terminal,deci daca primul amplificator functioneaza prost,acesta va fi si rezultatul general.[attachment=0]B 2005.JPG[/attachment]Solutia nu-mi apartine,este prezenta si in foile de catalog.
Link spre comentariu
Vizitator dudulescu

Un sfat prietenesc: caut? altceva mai modern, cu un integrat rezolvi imediat, caut? mai sus la scheme. :da

Salut mersi de sfat dar asta este si ideea sa nu folosesc integrate (pur si simplu nu-mi plac), si chestia e ca vreau sa fac experimentul asta pentru ca momentan am ceva timp in plus. :da
Link spre comentariu
Vizitator dudulescu

Salut, in legatura cu tranzistorii finali ... n-as putea sa folosesc ceva darlinghton, ma gandesc sa mai elimin ambalarea termica a finalilor si decat sa folosesc 4 buc 2N3055 mai bine sa gasesc 2 buc care deja au in componenta lor legatura darlinghton. M-am uitat in mare printre ceva tranazistori si ma gandeam la tip100, bdx65 sau bdx67c, dar am vazut ca in componenta lor au 2 rezistente si o dioda.... intrebarea mea e daca sunt potriviti pentru aceasta aplicatie.

Link spre comentariu

Daca vrei sa folosesti tranzistoare darlington atunci nu mai e necesar sa folosesti nici prefinalii. Astfel, in locul lor (doi prefinali si doi finali) vei folosi pentru fiecare etaj final cite o pereche darlington (un PNP si un NPN). Diodele din capsula realizeaza o protectie la supratensiune in cazul sarccinilor inductive. Ii vei conecta in modul urmator : in locul bazei lui T4 pui baza darlingtonului NPN caruia ii legi colectorul la V+ si emitorul prin R9=0,47 ohmi la linia mediana ; in locul bazei lui T2 legi baza darlingtonului PNP caruia ii pui colectorul la masa si emitorul prin R10=0,47 ohmi (aceasta o repozitionezi) la linia mediana. R7,8 se exclud deoarece exista in capsula darlingtonului. Incearca BDX 66/67 - sint foarte buni in audio ! In locul lui T1 foloseste BC107, 547, 546.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări