Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

LAMPI MERCUR LUMINA MIXTA(AUTOAPRINDERE) Probleme,solutii

Postări Recomandate

Ai dreptate la caracteristica de culoare a lampilor cu xenon dar, datorita complexitatii sursei de alimentare, nu se folosesc decat la aplicatii specifice asemenea celor descrise de tine. De asemenea si costul lampii si al sursei de alimentare versus durata de viata face sistemul evitabil la iluminat general. Lampile cu sodiu, intr-adevar, au cea mai scazuta redare a culorii datorita monocromaticitatii luminii dar au cea mai mare eficienta pe watt consumat. De aceea se folosesc acolo unde este nevoie de iluminare generala de siguranta si nu de iluminare a spatiului de lucru.

Link spre comentariu
Vizitator Rockeru

Da asa este.Legat de Xenoane, tot pun eu mana pe un XBO o data si o data... Imi iau componentele pe rand. Doar am 17 ani, am timp. La vara merg la lucru in UK, De unde sper sa vin cu asa ceva...

Deasemenea si costul lampii si al sursei de alimentare versus durata de viata face sistemul evitabil la iluminat general.

Da dar cine vrea neaparat (si) asa ceva... :jytuiyu
Link spre comentariu
Vizitator Rockeru

Gasesti pe ebay incepand de la power supply special pt XBO pana la lampa tot ce vrei... doar ca cu power supply-ul si lampa iesi undeva la 1000 euro.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu
Vizitator Rockeru

Aha. Mii de scuze pentru acel "............."Am vrut sa mofic ceva in posatrea anterioara si i-am dat din gresala "citeaza". nu am observat si am postat asa. Pe urma am dat "modifica" si am pus punctele, cu intentia sa scriu infomariile despre xenoane. Dar pana am scris probabil a expirat timpul si au armas punctele :d. mare incurcatura....Ai ceva lampi de vanzare?

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Am mers si eu ,acu' ceva ani,pe iluminatul cu HID...dar au aparut ledurile de putere.Problema cu ledurile e ca necesita racire,dar intr-o 1000EUR incap leduri de ~50000 lumeni,+driver,radiator;CRI 80,1KW.Dintr-o trecere sumara peste HIDuri,tin minte ca au ramas acceleasi ca acum 80 de ani(cu inovatiile aferente),evolutia lor a ajuns intr-un punct mort.Ledurile in schimb ,tot evolueaza.Ce a aparul acu 4 ani,azi la chinez(conceptie proprie) e invechit.Lampile HID au eficienta ridicata deoarece au spectrul ingust; componenta UV cum se rezolva in cazul lor?

Link spre comentariu
Vizitator Rockeru

Asta e ca si cu sculele audio vintage. Pentru mine HID-urile au farmecul lor, orice alte surse de lumina artificiala ar aparea. (Sunt convins ca LED-urile vor prelua controlul)

Link spre comentariu

Filtre din sticla specialaOri sticla care inveleste becul blocheaza UV-ul,ori sticla proiectorului in care sunt montate,ori ambele

Link spre comentariu
Vizitator Rockeru

Filtre din sticla specialaOri sticla care inveleste becul blocheaza UV-ul,ori sticla proiectorului in care sunt montate,ori ambele

Exact. Si repet, pentru mine lampile cu descarcare, vor avea un loc special in casa.
Link spre comentariu

Sticla de geam tras de 3-4 mm ar trebui sa fie suficienta pentru eliminarea UV, un geam obisnuit privit pe cant are o culoare verzuie, ceea ce denota prezenta ionilor de fier.LED-urile albastre/albe nu au cum sa produca UV, lucreaza pe o banda ingusta de cca. 50 nm, centrata in general pe 465 nm.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Ledurile albe sant leduri cu emisie in spectrul invizibil,acoperiti cu luminofor...UV e clasificat avand lungimea de unda sub 405nm.Ceva UV au,chiar daca nu oficial.Daca solutia e un filtru,am sa ma pun pe experimentat care e cea mai potrivita sticla.Pe de alta parte,albul e un amestec de culori avand diverse lungimi de unda,culoarea predominanta find cu lamda 465.

Link spre comentariu
Vizitator Rockeru

Nu ma prea pricep la leduri, dar ce stiu e ca inca tehnologia e cam scumpa (led-urile de mare putere) ... si ce-i drept nu am vazut la multa lume. In schimb HID-uri am mai vazut la unu altu.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Ai dreptate ,power led e o tehnologie scumpa,deocamdata.Ca ai vazut HID mai mult,asta din cauza ca led e o tehnologie noua,nu se stiu multe despre ea(mai ales pe la noi) si suprataxata.Oameni prefera ceva verificat in timp(pana si banalul bec cu filament e preferat unui led).Totusi ,cat are HIDul la care nazuiesti?Ca pretul am inteles cat e.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări