Felis Postat Decembrie 13, 2009 Partajează Postat Decembrie 13, 2009 Serios??? Aflam lucruri noi de la tine. Deci si cele cu descarcare in vapori de sodiu la joasa presiune au mercur?Si cum zici? "Sunt ani buni de cand sa (sic!) renuntat la sistemul cu drosel bobinat in afara"??? Sa inteleg ca de "ani buni" droselul este "inauntru" la toate becurile cu descarcare in gaze? Sa iti explic: inca exista becurile cu descarcare in vapori de mercur la inalta presiune cu balast electromagnetic EXTERIOR. Doar ca un compromis producatorii au produs aceasta strutocamila de bec (cu lumina mixta) care este tot cu descarcare in vapori de mercur la inalta presiune (spre deosebire de "neoanele" la care faci referire si care au descarcare in vapori de mercur la joasa presiune) dar care mai un filament (nicidecum drosell!!!) intre incinta (nu mediu!!!) de descarcare si balonul exterior. Acel filament are din calitatile unui drosel doar limitarea curentului (becul cu mercur avand caracteristica unei rezistente negative). In ceea ce priveste amorsarea, ea nu se realizeaza prin autoinductie ca in cazul droselului, ci prin incalzirea gazului din incinta de descarcare, cresterea presiunii in gaz si ionizarea acestuia. Filamentul mai are rolul de a cobori temperatura de culoare a becului si de incrementare a indicelui de redare a culorilor. Ca sa nu mai vorbim ca aceste becuri sunt pe cale de disparitie ele fiind cunoscute ce becuri extrem de proaste (durata mica de functionare, limitari in privinta pozitiei de functionare, si eficacitatii luminoase foarte scazute (25-30lm/W). Sper ca am adus lumina in necunoasterea ta!PS Eu chiar citesc cartile, nu pun mana serios pe ele. Eu cred ca tu faci cornete.te las in ignoranta ta despre structura gazoasa introdusa in corpurile de iluminat pentru ca nu are rost sa intru in polemica cu cineva care citeste doar fragmentat documentatia.De ex numai codul acestei lampi contine deja informatia mediului gazos continut ML 160W E27 225-235V Soft Glass SLV(si este lampa cu drosel rezistiv incorporat) Link spre comentariu
Gheorghe Dracu Postat Decembrie 13, 2009 Partajează Postat Decembrie 13, 2009 Cine e ignorant??? Citesti ceea ce scrii? Cum sa scrii despre "structura gazoasa introdusa in corpurile de iluminat"? Faci confuzie intre surse de lumina si corpuri de iluminat si ma faci pe mine ignorant?Si ce anume din codul asta iti da informatia mediului gazos??? ML? Care vine de la mengen licht? Sau SLV care e abrevierea de la sleeve?Continua cu cornetele! Link spre comentariu
Felis Postat Decembrie 14, 2009 Partajează Postat Decembrie 14, 2009 oricum demonstrezi cat de paralel esti cu ceea ce tine de mediile utilizate in corpurile de iluminat cu descarcare in gaz care sunt din clasa halogenilor cu descarcare in gaz copile. Deja vad ca o tii pe acea panta a romanasului coltos si prost de gura jignind gratuit si bazandu-se doar pe informatii de multe ori eronate aflate pe preamaritul google(Ai acelasi comportament cum il aveau acum 25 de ani unii cand le ziceam de Apa plata si grau dur)becurile cu mercur au obligatoriu marcat in cod Hg din cauza toxicitatii metalului respectiv cele care nu au acel marcaj sunt cu sodiu si peste 90% din corpurile respective sunt cele cu sodiu deoarece si lumina produsa e cu "densitate" mai mare decat cea produsa de cele cu mercur Link spre comentariu
Gheorghe Dracu Postat Decembrie 14, 2009 Partajează Postat Decembrie 14, 2009 Te mai intreb odata: ce sunt alea corpuri de iluminat cu descarcari in gaze, iar apoi vedem cine e paralel. Faci confuzie din nou intre corp de iluminat si sursa de lumina. Pe de alta parte imi spui ca gazele de acolo sunt halogeni cu descarcari in gaze (sic!!!)... Doamne, Sfinte! Vaporii despre care vorbesti (vorbim de vapori, nu de gaze) sunt vapori de halogenuri metalice. De la halogen la halogenura mai e ceva. Link spre comentariu
Vizitator marius_vfp Postat Ianuarie 14, 2010 Partajează Postat Ianuarie 14, 2010 Ba GHEORGHE ba FELIS cea veti vi sa unflat orezu in voi sau nu prea va ducetzi pe la biserica omu ala deo pus intrebarea ca sa mai priceapa , domnilor aici pe forum NU NE DAM DESTEPTZI scriem pareri si sfaturi eu zic sa terminatzi cu galceava ca suntezti mai naspa ca 2 muieri plouate , suntetzi mai rai ca , copiii mei din clasa1 . ideea cu traful legat secundarul nu am mai auzito chiar am so incerc e buna de incercat la becul tau dar cred ca ar fi mai bun un regulator de tensiune ca doar nu folosesti doar becul il pui si la frigider si alte aparate sensibile , si asta se alimenteaza de pe la 170v ac stiam eu pana pe la 240v . Link spre comentariu
Vizitator Rockeru Postat Mai 28, 2010 Partajează Postat Mai 28, 2010 Oameni buni!!!! ce-i cu nebunia asta aici? Uite eu sunt un pasionat al lampilor cu descarcare, iar din cate cunosc, cred ca pot sa imi dau cu parerea. Ceea ce voi scrie mai jos e parerea mea, nu incerc sa critic pe nimeni, nu am treaba cu nimeni. Buna ziua,sunt nou la scris pe forum ,de citit va citesc de mai demult,dar nu scriu ca nu sunt eu mare electronist si nu imi place sa incurc.Acum m-am lovit de o problema si m-am gandit sa va intreb si pe voi.Deci..am un bec d-asta,ca in titlu,de 250W,dar face fite,se aprinde,se stinge,uneori se aprinde dupa o saptamana.Problema ar fi ca am curentul slab pe retea,adica tensiunea e de 200v,eu ma gandesc ca de acolo se trage.Ar fi fost solutia cu schimbatul fazei la stalp,dar cade pentru ca i-am chemat deja pe alde nenea renel si asta e cea mai buna faza.Ok,m-am gandit eu sa il fac sa mearga in curent continuu,adica sa pun o punte si un condensator(ma gandesc ca ar mai creste tensiunea asa).Voi ce ziceti,risc ceva?Ce anume?Alte solutii va vin in minte?P.S. Becu asta e neon d-ala mare oval,fara droser,iar buba nu e becu meu Da se intampla asta la becurile cu VAPORI de SODIU cu balast incorporat deoarece sunt balasturi pentru 230 Vac calculate si daca tensiunea de retea e mica nu indeplinesc conditia de amorsare a gazului lumina rosiatica fiind data de filamentul balastului (care este un filament banal ca la orice bec cu incandescenta)In cazul tau solutia ar fi un autotransformator ridicator de tensiune daca insisti sa utilizezi becuri de tipul respectiv. La puteri sub 250 de W intradevar conteaza mult pozitia becului dar la cele de la 250 W in sus pozitia de lucru este indiferenta(pot lucra vertical ,orizontal ,la 45,la 15 ) Felis, fara suparare dar becuri cu descarcare in vapori de sodiu cu lumina mixta nu exista. Lampile cu lumina mixta combina eficienta tuburilor de descarcare in vapori de mercur la presiune inalta (si atat), cu o redare imbunatatita a culorilor , datoirta filamentului de wolfram. Ele ating fluxul luminos maxim instantaneu, si au o durata de viata de aproximativ 10.000 ore. Sunt fabricate cu tensiuni de arc de la 220 la 250v, ceea ce e un dezavantaj avand in vedere ca cele cu o tensiune de arc crescuta au curenti mai mici(0,77-2,2A in functie de putere) ceea ce inseamna flux luminos mai mic. Legat de lumina rosiatica, dimpotriva ea este data de tubul de descarcare. Amorsarea gazului din el consta in cresterea presiunii si ionizarea lui. Lampile cu vapori de mercur produc radiatii infrarosii, de unde vine si lumina rosiatica in cazul amorsarii necorespunzatoare, care poate fi din cauza alimentarii necorespunzatoare, ca in cazul nostru. Amorsarea (dupa cum a zis si Gheorghe) la aceste becuri se face pe baza de caldura. In momentul in care filamentul devine incandescent produce caldura si incalzeste tubul de descarcare , gazul din el se dilata , presiunea creste , samd. Sunt fabricate deoarece sunt mai ieftine decat celelalte becuri cu descarcare, montajul este simplu fiind interschimbabile cu cele cu incandescenta (lumea le mai numeste neoane pe direct). Sincer dupa mine sunt cele mai proaste becuri cu descarcare, deoarece performantele sunt mici. Gheorghe Dracu Ar fi mai bine sa te informezi ce mediu gazos au acele becuri inainte sa debitezi perle (mercur au toate becurile,tuburile cu descarcare in gaze de tip fluorescent inclusiv cele la care multi le zic impropriu "Neoane")Si sunt ani buni de cand sa renuntat la sistemul cu drosel bobinat in afara practic balastul este constituit dintr-un filament si un varistor incorporat in balonul extern al becului tubul intern avand aceeiasi constructie si mediu de descarcare ca si la cele clasice cu drosel.Si daca esti atat de in urma cu documentatia nu ar strica sa pui mana serios pe carte Lampile fluorescente sunt doar cele cu descarcare in vapori de mercur la presiune scazuta. Nu s-a renuntat la sistemul cu balast, deoarece este cel mai eficient (desi e cel mai scump). Da se intampla asta la becurile cu VAPORI de SODIU cu balast incorporat deoarece sunt balasturi pentru 230 Vac calculate si daca tensiunea de retea e mica nu indeplinesc conditia de amorsare a gazului lumina rosiatica fiind data de filamentul balastului (care este un filament banal ca la orice bec cu incandescenta)In cazul tau solutia ar fi un autotransformator ridicator de tensiune daca insisti sa utilizezi becuri de tipul respectiv. La puteri sub 250 de W intradevar conteaza mult pozitia becului dar la cele de la 250 W in sus pozitia de lucru este indiferenta(pot lucra vertical ,orizontal ,la 45,la 15 ) Omul a spus clar ca are un bec cu vapori de mercur, nu cu sodiu, si e cu autoaprindere, cu lumina mixta. Iar "becurile cu VAPORI de SODIU cu balast incorporat" nu au fost inventate inca. Ma intreb unde ar baga producatorul un balast in bec??? Si cum zici? De la 250W in sus pozitita de lucru e indiferenta? Tu revolutionezi luminotehnica, domnule! Da este adevarat, in cazul lampilor cu descarcare cu lumina mixta de la 250w in sus pozitia de functionare este indiferenta. Standard nu exista decat 3 puteri. 160, 250 si 500 W. Doar cele de 160w nu au voie sa functioneze cu un decalaj mai mare de 15 grade deoarece se proudce ruperea arcului electric. te las in ignoranta ta despre structura gazoasa introdusa in corpurile de iluminat pentru ca nu are rost sa intru in polemica cu cineva care citeste doar fragmentat documentatia. De ex numai codul acestei lampi contine deja informatia mediului gazos continut ML 160W E27 225-235V Soft Glass SLV(si este lampa cu drosel rezistiv incorporat) Nu exista o structura gazoasa introdusa in corpurile de iluminat. Atmosfera din jurul lampii este produsa chiar de emisiile ei de gaze, din timpul functionarii. Cine e ignorant??? Citesti ceea ce scrii? Cum sa scrii despre "structura gazoasa introdusa in corpurile de iluminat"? Faci confuzie intre surse de lumina si corpuri de iluminat si ma faci pe mine ignorant? Si ce anume din codul asta iti da informatia mediului gazos??? ML? Care vine de la mengen licht? Sau SLV care e abrevierea de la sleeve? Continua cu cornetele! ML, LVMI si asa mai departe sunt coduri de fabricatie. ML e la Philips, LVMI la Luxten, HWL la osram, samd. oricum demonstrezi cat de paralel esti cu ceea ce tine de mediile utilizate in corpurile de iluminat cu descarcare in gaz care sunt din clasa halogenilor cu descarcare in gaz copile. Deja vad ca o tii pe acea panta a romanasului coltos si prost de gura jignind gratuit si bazandu-se doar pe informatii de multe ori eronate aflate pe preamaritul google(Ai acelasi comportament cum il aveau acum 25 de ani unii cand le ziceam de Apa plata si grau dur)becurile cu mercur au obligatoriu marcat in cod Hg din cauza toxicitatii metalului respectiv cele care nu au acel marcaj sunt cu sodiu si peste 90% din corpurile respective sunt cele cu sodiu deoarece si lumina produsa e cu "densitate" mai mare decat cea produsa de cele cu mercur Halogeni cu descarcare in gaze? Exista lampile cu descarcare in halogenuri metalice dar nu am mai auzit de asa ceva... "Medii" poate insemna multe. Vroiai sa zici directionarea luminii? Legat de "densitatea luminii" nu am auzit de asa ceva. Lumina din punct de vedere fizic e o radiatie electromagnetica. Fiind o radiatie nu un corp, are o intensitate, ea fiind puterea transportata de radiatie, care este fluxul luminos. Lampile cu sodiu sunt cele mai eficiente deoarece au o temperatura de culoare de 2000K, o tenta aurie. Temperatura de culoare mai mica insemna flux luminos mai mare. De ex sodiu normal de 250W poate avea un flux de 27500-28000 lumeni in functie de combiantia de gaze. Dar un sodiu ambiental de 250W, are undeva la 22000 lumeni flux datoirta temperaturii de culoare de 2300K... Buna ziua,sunt nou la scris pe forum ,de citit va citesc de mai demult,dar nu scriu ca nu sunt eu mare electronist si nu imi place sa incurc.Acum m-am lovit de o problema si m-am gandit sa va intreb si pe voi.Deci..am un bec d-asta,ca in titlu,de 250W,dar face fite,se aprinde,se stinge,uneori se aprinde dupa o saptamana.Problema ar fi ca am curentul slab pe retea,adica tensiunea e de 200v,eu ma gandesc ca de acolo se trage.Ar fi fost solutia cu schimbatul fazei la stalp,dar cade pentru ca i-am chemat deja pe alde nenea renel si asta e cea mai buna faza.Ok,m-am gandit eu sa il fac sa mearga in curent continuu,adica sa pun o punte si un condensator(ma gandesc ca ar mai creste tensiunea asa).Voi ce ziceti,risc ceva?Ce anume?Alte solutii va vin in minte?P.S. Becu asta e neon d-ala mare oval,fara droser,iar buba nu e becu meu Becurile cu lumina mixta nu sunt fabricate sa lucreze in curet continuu. Problema ta este tensiunea de alimentare, care a distrus becul. Deci si becul e dus. Adica, un HID Mercury, adica bec cu descarcare in vapori de mercur la presiune inalta, functioneaza pe principiul descarcarii electrice. Deci, aceste becuri au in interiorul balonului un tub de descaracre, care are in fiecare capat 2 electrozi principali si unul secundar de aprindere asezat langa unul principal. Tubul este construit din Quartz, in interiorul caruia se afla mercur sub forma de vapori. In momentul in care avem tensiune la electrozi se formeaza in arc electric intre ei, fenomenul este identic cu fulgerul. Dar, pentru realizarea arcului in vaporii de mercur, fluidul trebuie amorsat. Amorsarea consta in ionizarea lui care il face conductor, si cresterea presiunii. Electrodul de aprindere este legat cu electordul principal opus celui alaturat lui care ajuta la aprindere creand un mic arc intre el si cel principal, de la care se creeaza cel mare. Ei bine, pentru functionarea sa e nevoie de un balast (drosel) electronic inductiv, care realizeaza amorsarea prin autoinductie. El mai asigura functionarea lampii prin reglarea curentului. Ei bine in becul tau, aprinderea se face altfel. Becul tau are in interiorul balonului exterior tubul de descaracre in vapori de mercur, si un filament pe post de balast. Filamentul ce face; el se aprinde si produce caldura, caldura incalzeste tubul de descarcare, gazul din el se dilata, si in momentul in care se ionizeaza, se produce aprinderea. Ei bine, tensiunea necorespinzatoare destabilizeaza arcul, si duce la pierderea presiunii gazului, si la toate figurile. Aceste tuburi emit infrarosii, la o presiune scazuta vezi lumina rosiatica. Dar asta deterioreaza becul. Daca vrei neaparat sa continui sa folosesti astfel de beuri desi nu sunt tare bune, poti face cum a zis the stressmaker. Dar ar trebui sa mergi tu frumusel la electrica sa vina sa vada cei cu tensiunea de 200v, cand ea ar trebui sa fie de 220-230v. Recomandarea mea ar fi in loc sa schimbi becul cu altul asemanator, sa iti iei un balast pentru becuri cu vapori de mercur de 250w, (pe care daca vrei poti lega si becuri de 125w) si un bec HID mercury de 250W si le pui in corp. Ai performante mult mai mari, Flux mult mai mare in comparatie cu cele cu lumina mixta. Chiar si un bec HID merury de 80W iti intrece becul cu lumina mixta de 160w deoarece are 3600 lumeni flux pe cand cel cu lumina mixta are 3200 (la 250v are 3100). La un HID mercury de 250 ai flux 14200 pe cand la un mixt ai 6000. Mai e si durata de viata de aprox 24000 de ore care pe langa mixt care are aprox 10000 e ceva... Uite eu nu am corp in tavan in camera, am un sodiu de 250W atarnat in tavan Poate ca o fi prea tarziu ca scriu acum, vad ca discutia e veche, dar am vrut sa imi spun si eu parerea... Link spre comentariu
Dr.L Postat Mai 28, 2010 Partajează Postat Mai 28, 2010 La primul punct: intensitatea maxima nu e atinsa nicidecum imediat . Doar cine n-a vazut cum functioneaza (adica sa aiba becul in mana!) ar zice asa cevaCum se baga in priza,ilamentul de wolfram lumineaza. Dar dureaza pana se aprinde si becul cu mercur... Lampile cu vapori de mercur produc radiatii infrarosiiNu cumva e vorba de lumina ultravioleta? Si lumiforul ala o transorma in lumina alba sau chiar cu tente rosiatice?Ai incercat sa luminezi un astfel de bec cu lumina UV,sa vezi cum lumiforul se vede rozaliu?Oricum,cine vrea informatii serioase cu privire la multe tipuri de lampi (istorie+caracteristici) sa se uite aici: http://lamptech.co.uk/ Link spre comentariu
Vizitator Rockeru Postat Mai 28, 2010 Partajează Postat Mai 28, 2010 La primul punct: intensitatea maxima nu e atinsa nicidecum imediat . Doar cine n-a vazut cum functioneaza (adica sa aiba becul in mana!) ar zice asa cevaCum se baga in priza,ilamentul de wolfram lumineaza. Dar dureaza pana se aprinde si becul cu mercur... Filamentul scade in intensitatea fluxului dupa ce se aprinde tubul de descarcare, schimbarea spectrului de culoare iti da impresia ca ai flux mai mare. Puterea becului se ia dupa cea a filamentului, tubul de descarcare fiind pus special pentru a "prelua controlul" si a schimba spectrul de culoare, de a micsora consumul samd. Am vazut arzand tot ce insemna bec cu decarcare. Nu cumva e vorba de lumina ultravioleta? Si lumiforul ala o transorma in lumina alba sau chiar cu tente rosiatice?Ai incercat sa luminezi un astfel de bec cu lumina UV,sa vezi cum lumiforul se vede rozaliu? Tuburile de descarcare in vapori de mercur sunt o sursa de radiatii policromatice INCLUSIV infrarosii (care sunt in cantitati atat de mici incat lampile clare nu se pot folosi in iluminatul interior unde se cere distingerea culorilor) Ai vazut vreodata un tub de descarcare in vapori de mercur arzand in aer liber? ia incearca, deconecteaz-l de la retea si reconecteaza-l asteapta reformarea arcului si vezi lumina(atunci apare IR). Sau destabilizeaza arcul prin scaderea tensiunii. Arcul devine din ce in ce mai luminos in functie de presiune care poate ajunge la 10 atmosfere (depinde deputeri). Stratul de fluogermanat de magneziu se pulverizeaza pe interiorul balonului exterior pentru a raspunde la UVA si a emite radiatii infrarosii pentru completarea spectrului policromatic. Oricum,cine vrea informatii serioase cu privire la multe tipuri de lampi (istorie+caracteristici) sa se uite aici: http://lamptech.co.uk/ Daca vrei informatii seriaose fa practic. Link spre comentariu
Vizitator Rockeru Postat Mai 28, 2010 Partajează Postat Mai 28, 2010 Eu zic ca nu mai are rost sa discutam pe tema asta ca omul si-a rezolvat mai mult ca sigur problema. Am filmat cu web-ul la mine in camera unde se vede ce am in tavan. Eu am deocamdata sodiul de 250w ce e in tavan, un mercur de 125, 2 de 250 (din care unul in proiector) si unul de 400. Ar trebui sa imi iau si un metal halid, dar nu prea am bani acum... am vrut sa imi bag asa ceva in tavan. Sodiul ma enerveaza cu lumina lui aurie... asta e bun in spatii deschise.mNCj0Umg7kk&hl=en_US Link spre comentariu
Vizitator Rockeru Postat Mai 28, 2010 Partajează Postat Mai 28, 2010 Pe la un minut si 17 sec se vede. Link spre comentariu
Dr.L Postat Mai 28, 2010 Partajează Postat Mai 28, 2010 Tu ai auzit de un post continuu si nu 3 consecutive?Printre altele am si mercur cu autoaprindere,si mercur cu droser si metal-halide asa ca stiu despre ce e vorba Daca tu crezi ca filamentul ala se stinge,sau ca scade prea mult in intensitate... Pune o fotorezistenta sa vezi daca variazaSi radiatii infrarosii inseamna caldura,sau?Si vezi ca astea cu mercur dau si multe ultraviolete si-ti strica ochii. Eu le tin doar de curiozitate,pt iluminare merg in curti nu caseAcum nu mai discutam problema omului,ci alte subiecte legate,ca d-aia e forum,sa aflam informatii noiSi nu prea stiu cum iei tu parametrii din practica,sau faci masuratorile singur,pentru fiecare lampa? Link spre comentariu
Vizitator Rockeru Postat Mai 29, 2010 Partajează Postat Mai 29, 2010 Tu ai auzit de un post continuu si nu 3 consecutive?Printre altele am si mercur cu autoaprindere,si mercur cu droser si metal-halide asa ca stiu despre ce e vorba Daca tu crezi ca filamentul ala se stinge,sau ca scade prea mult in intensitate... Pune o fotorezistenta sa vezi daca variazaSi radiatii infrarosii inseamna caldura,sau?Si vezi ca astea cu mercur dau si multe ultraviolete si-ti strica ochii. Eu le tin doar de curiozitate,pt iluminare merg in curti nu caseAcum nu mai discutam problema omului,ci alte subiecte legate,ca d-aia e forum,sa aflam informatii noiSi nu prea stiu cum iei tu parametrii din practica,sau faci masuratorile singur,pentru fiecare lampa?Cum sa se stinga filamentul? atunci cum crezi ca are indicele de redare a culorii atat de mare? Uite hai sa iti dau un exemplu concret.(am nevoie daor de informatiile acumulate, si de comparatiile pe care le-am facut de-a lungul timpului) Deci un bec cu lumnina mixta de 250W pe 230-240v Are fluxul undeva la 5700-5800 lumeni. Dupa cum spuneam, puterea becului se ia dupa cea a filamnetului. Uita-te de ex la un halogen linair cu incandescenta, (ca alea au filament asemanator cu cele mixte) , ca are cam 5600 de lumeni la 230W(deci pe la 250w e cam acelasi flux). Bun. acum un mercur HID cu balast, de 250w are 14200 lumeni flux, deci mai mult decat dublu. Tuburile de descarcare se pun in acele becuri sunt speciale, au flux asemenator filamentului . Ti-am spus, schimbarea spectrului de culori iti da impresia ca ai flux mai mare desi nu-i asa. Nu le prea aprind nici eu pe alea cu mercur.Nu iau paramentrii din practica, am o gramada de cataloage, calsificari si informatii primite de la luxten si osram (intr-o vreme am pimit cadou de la luxten o plasa de becuri cu incandescenta, toate felurile ). Trebuie doar sa fii atent la observatii, in momentul in care faci comparatii. Le-am studiat destul de mult, si acum am informatiile de care am nevoie. Urmatorul hid care mi-l iau va fi metal halid, pe urma uite ce vreau(desi nu stiu cat e de posibil la banii mei):cI78UlPGw_4&hl=en_US Short arc High intensity Discharge Xenon... becele mele preferate. Astea sunt din categoria display/optic, lucreaza in cc si au nevoie de racire.qf5LFl7Lqqg&hl=en_US Ce metal halid ai? Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Mai 29, 2010 Partajează Postat Mai 29, 2010 Hai sa lamurim un lucru despre lampile cu descarcari in gaze/vapori. Exista lampi de descarcare, care se folosesc in mod uzual, cu mercur, sodiu si halogenuri metalice.Lampile cu mercur de joasa tensiune, "neoanele" si "becurile economice" folosesc luminoforul pentru a converti radiatia ultravioleta in radiatie vizibila deoarece aceste lampi descarcarea electrica emite in ultraviolet. Amorsarea se face intre cei 2 electrozi/filament prin aplicarea unui puls de aproximativ 1200 V pe tub la deschiderea starterului ("neon") in cazul balastului electomagnetic sau aplicarea unei tensiuni alternative de frecventa mare ("bec economic") cu filamentele incalzite.Lampile cu descarcare in mercur de medie si inalta tensiune folosesc alt principiu. Arzatorul, care este tubul din interiorul "becului" este construit din sticla de cuart permeabila la radiatii ultraviolete, contine 3 electrozi. 2 electrozi principali si unul auxiliar de amorsare si in functionare, tubul de cuart (arzatorul) atinge 1100 grade celsius. Amorsarea se face aplicand o tensiune intre un electrod principal si cel auxiliar printr-o rezistenta. In momentul in care amorsarea a evaporat o cantitate suficienta de mercur, se amorseaza arcul electric principal. Datorita faptului ca presiunea in arzator creste se modifica si culoarea emisa (spectrul de emisie pentru cei exigenti), tinzand de la ultraviolet catre culoarea verde-albastru. Luminoforul in cazul acesta este folosit pentru a corecta redarea culorilor. Balastul electromagnetic este folosit pentru limitarea curentului electric in arzator (arcul electric in tubul de descarcare are o caracteristica rezistiva negativa). Balastul rezistiv, acel filament in interiorul tubului, are 2 roluri : limitator de curent, datorita caracteristicii rezistive pozitive a filamentului, ca si la balastul electromagnetic si corector de culoare ajutator la luminofor (adaugand un plus de culoare rosie luminii emise). Folosirea filamentului este de natura economica, eliminandu-se balastul electromagnetic si se reduce spatiul fizic necesar in detrimentul randamentului electric. Pe scurt, este mai putin eficient decat o lampa cu aceeasi putere dar cu balast electromagnetic.Lampile cu descarcare in vapori de sodiu sunt construite pe acelasi principiu constructiv ca si lampile cu vapori de mercur mai putin metoda de amorsare. La lampile cu vapori de sodiu de inalta presiune amorsarea se face prin aplicarea unui impuls de cativa kilovolti pe electrozii tubului (aici nu exista electrod de amorsare) cu ajutorul unui "igniter". Datorita coroziunii sodiului asupra sticlei, arzatorul la lampile cu vapori de sodiu de inalta presiune, se confectioneaza din oxid de aluminiu semitransparent. La lampile cu vapori de sodiu de joasa presiune spectrul luminos emis este monocromatic (o singura culoare). Redarea culorilor este foarte scazuta (rosu, albastru de ex. se vad negre). La lampile cu vapori de sodiu de inalta tensiune spectrul emis este mai larg permitand intr-o anumita masura redarea culorilor. Balastul este electromagnetic sau electronic. Balastul cu filament incorporat nu se foloseste datorita caracteristicii aprinderii.Lampile cu descarcare in halogenuri metalice sunt formate din substante la care spectrul de culoare al unei substante se suprapune cu al celorlalte rezultand o lumina aparent alba. Functionarea electrica se aseamana cu cea de la lampile cu vapori de sodiu de inalta presiune. Au cea mai mare capacitate de redare corecta a culorii. In aceasta categorie intra si unele "xenoane auto".Pozitia de functionare este specifica modelului lampii. Parametrii, pentru cei care sunt interesati, se gasesc pe internet sau in cataloage. Nu am discutat de lampile cu incandescenta (cu filament) normale sau cu halogen nefiind discutia despre ele. Acea "roseata" care se vede in lampile cu sodiu sau mercur se datoreaza inrosirii electrozilor si/sau a arzatorului in functionarea defectuoasa, fiind vizibila cu lampa alimentata sau este vizibila imediat dupa oprirea din functionare normala a lampii, in timpul racirii arzatorului.Toate aceste lampi contin o cantitate mica de argon necesara scaderii tensiunii de amorsare la o valoare rezonabila, fara a afecta spectrul de culoare emis.Aceasta caracteristica se vede la lampile stradale cu vapori de sodiu de inalta presiune imediat dupa aprindere (culoare alb-albastrui de la argon spre portocaliu, pe masura ce se evapora sodiul).Scuze pentru postul lung, dar am vrut sa corectez cateva erori aparute in discutie, mai ales la rolul acelui filament in tuburile cu descarcare in vapori de mercur de inalta presiune. Link spre comentariu
Vizitator Rockeru Postat Mai 29, 2010 Partajează Postat Mai 29, 2010 Foarte corect(legat de cele cu mercur, eu am incercat sa explic mai pe intelesul tuturor), doar ca te-ai incurcat putin in legatura cu lampile cu halogenuri metalice. Nu ele redau cel mai bine culaorea, ci cele cu descarcare in xenon cu arc scurt, desre care vorbeam eu mai sus. De asta ai sa le vezi in tot ce inseamna sistem optic de iluminat, sau videoproiector inclusiv IMAX. Si acu ca veni vorba de toate lampile cu descarcare folosite frecvent, parerea mea e ca cele cu halogenuri metalice dau cea mai buna lumina, avem o zona iluminata cu halogenuri metalice aici in zalau, si e mult mai placuta la ochi decat sodiul... ar fi ceva sa le schimbe, dar nu se va face din cauza costului ridicat. Parca vad ca si zona aia au facut-o asa crezand ca sunt sodiu. Link spre comentariu
Vizitator Rockeru Postat Mai 29, 2010 Partajează Postat Mai 29, 2010 M-am gandit sa adaug cateva delatii si despre Xenoanele cu arc scurt.Au fost inevntate de Osram, in mijlocul secolului 20. la inceput, erau surse de lumina in redarea cinematografica, si au inlocuit imediat lampile cu carbon. Au devenit populare in jurul anilor 70 cand au putut fi fabricate sa lucreze si in alte pozitii inafara de cea verticala cum or fi orizontala. Asta a putut mari luminoiztatea ecranului cu peste 30 la aceeasi putere. In ultimii 40 de ani, durata de viata a acestor lampi a fost mult imbunatatita, datorita reconceperii componentelor lampii si metodelor de fabricatie. Astazi, se porduc cu puteri de la 70 la 12000W impartite in multe categorii de puteri si tipuri.Ele fac parte din familia lampilor cu descarcare. Sunt lampi care functioneaza in curent continuu. In aceste lampi lumina este generata de un arc de descarcare arznad liber in xenon pur, intre cei 2 electrozi anodul si catodul. Lungimea arcului este foarte scurta, de doar cativa milimetrii, ceea ce insemana ca aceste lampi se apropie extrem de mult de sursa de lumina ideala. Ele lucfreaza in curent continuu, de la 15 la la 60 v, dar cu curenti foarte mari, pana la 200A, ceea ce necesita o sursa de alimentare speciala. Temperatura de culoare, este de 6200K, ele fiind lapile care redau lumina cea mai apropiata de cea a soarelui. Aceasta temperatura de culopare nu este schimbata, indiferent de puteri , tip sau durata de viata. O foarte buna facilitate e posibila reaprindere indiferent de cat de calda este lampa.Balonul este conceput din sticla quartz, care contine sistemul de electrozi si e umplut cu xenon. Electrodul mai mic este catodul, iar cel mare anodul. Electrozii sunt montati pe tije. Ambii sunt inchisi ermetic in balon. Bazele sunt folosite pentru efectuarea conexiunilor electrice si fixarea lampii. Balonul este facut doar din quartz, deoarece este singurul care rezista la acea presiune si la temperatura de suprafata de peste 700 grade. Acel bulk de pe balon este pu sa absoarba radiatiile ultraviolete. Catodul, asigura emisia de electroni, iar anodul, ii receptioneaza. Forma catodului de3asemenea faciliteaza o baza de arc stabila. Electronii care ies din catod, patrund in anod si il pernetreaza cu o viteza foarte mare. Ei raman in anod iar energia generata se transforma in caldura. Anodul este cat mai mare posibil pentru a mentine temperatura cat mai scazuta si durata de viata cat mai mare. Anodul este de asemenea tratat pentru a imbunatati emiterea de radiatii infrarosii. Un alt factor crucial in rezistarea anodului la bombardamentul cu electroni este structira si compozitia materialului precum si forma partii anteriaore a sa. Feicare lampa are cate 2 sigilii care etanseaza gazul. Firul de aprindere, este conceput din fier si nichel,si are 2 roluri: face amprinderea mai usoara, mai ales atunci cand redresorul si igniterul isi pierd idn eficienta o data cu trecerea timpului, iar in al doilea rand, au loc descarcari partiale pe el, care pot disloca electronii din catod prin efectul fotoelectric, producand astfel aprnderea.Concentrratia de aer din balon este foarte mica, 0.00001%. In functie de lampa, ele sunt umplute cu xenon la o presiune de la 5 la 15 bari. Presiunea din timpul functionarii se ridica pana la 60 de bari din cauza temperaturii. Ca surse de lumina punctiforme, aceste lampi sunt desea utilizate in sistemele optice de inalta calitate. Aproape 80% din energia electrica din aceste lampi este transformatat in radiatii. Doar 60% din energia furnizata lampii este utilizata de arc iar 20% de electrozi in special anod. Eficacitatea este de la 15 la 50 lumeni per watt, in functie de lampa. Cea mai importanta caracteristica a acestor lampi este stralucirea lor. La pozitia de ardere verticala arcul este de forma conica dar baza de pe anod este putin mai mica in diamentru decat arcul in sine. Deci la o distanta extrem de mica de anod, arcul capata o forma curbata inspre exterior. Varful acelei curbe, este zona cea mai starlucitoare a arcului. Avand temperatura de culaore de 6200K si indicele de redare a culorii mult mai mare decat lampile cu Halogenuri metalice adica 98, ele redau ce mai alba lumina artificiala posibila. Aceste lampi, fiind cu balonul de quartz dopat, se folosesc acolo unde radiatiile UV sunt o problema. Dar aceste se pot reduce in mod eficient pana la 240nm, deoarece nu este generat ozon in aer in timpul functionarii. Dezvoltarea conceptiei de "ozone free" a dus la scaderea costurilor asigurarii functionarii lampilor.Toate lampile de acest gen functioneaza in CC deoarece toate incercarile de a le dezvolta in CA au esuat din cauza instabilitatii arcului. Motiv pentru care aceste lampi sunt de mare intensitate, 30 A chiar si in gama low power sub 500W. Catodul trebuie sa furnizeze o cantitate mare de electroni iar anodul trebuie sa ii primeasca. Daca lampa este legata in polaritate inversa, se va autodistruge in cateva secunde (aici se poate vedea in slow motion...) :H3-Ksa2anhE&hl=en_US Aplicarea unei tensiuni la borne nu va avea efect. Tensiunea de aprindere este in mod normal generata sub forma de impulsuri intr-o succesiune de 300Hz. Cel mai bine este sa se foloseasca ignitoarele Single pulse, dar ele necesita o tensiune cu 20% mai mare pentru o functionare buna. Pentru celelalte, aprinderea ar trebui sa dureze intre 0,3 si 0,5 secunde. Tensiunea de alimentare si curentul trebuie respectat in functie de lampa.Aceste lampi sunt surse mari de radiatii UV spectru C si infrarosii, de care trebuie sa ne protejam.Se poate vedea intr-un clip mai sus cum functioneaza practic aceste lampi. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum