Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

LAMPI MERCUR LUMINA MIXTA(AUTOAPRINDERE) Probleme,solutii

Postări Recomandate

Buna ziua,sunt nou la scris pe forum :speriat ,de citit va citesc de mai demult,dar nu scriu ca nu sunt eu mare electronist si nu imi place sa incurc.Acum m-am lovit de o problema si m-am gandit sa va intreb si pe voi.Deci..am un bec d-asta,ca in titlu,de 250W,dar face fite,se aprinde,se stinge,uneori se aprinde dupa o saptamana.Problema ar fi ca am curentul slab pe retea,adica tensiunea :d e de 200v,eu ma gandesc ca de acolo se trage.Ar fi fost solutia cu schimbatul fazei la stalp,dar cade pentru ca i-am chemat deja pe alde nenea renel si asta e cea mai buna faza.Ok,m-am gandit eu sa il fac sa mearga in curent continuu,adica sa pun o punte si un condensator(ma gandesc ca ar mai creste tensiunea asa).Voi ce ziceti,risc ceva?Ce anume?Alte solutii va vin in minte?P.S. Becu asta e neon d-ala mare oval,fara droser,iar buba nu e becu meu

Link spre comentariu

deci si cand il bagi normal la priza se aprinde roz?pai in cazul asta,as zice ca becul e defect...incearca sa-l probezi si undeva unde ai 220v calumea si daca nici acolo nu merge,e dusca sectiune,mergea postat la diverse

Link spre comentariu
  • Administratori

pai intai,ai postat unde nu trebuie,ca ala nu e un led

si nu merge sa-l alimentezi in cc,ca el functioneaza in ca...asa e el facut

A postat exact unde trebuie, nu induceti nou venitii in eroare :bataie

Lampa respectiva e dusa, am aruncat o groaza care aveau aceeasi simptome

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

pai nu,v-am zis,in alta parte merge,doar la mine nu si de aia ma gandeam s-o smecheresc cumva,dar pana acum nu mi-a mai venit nici o idee mareata :nas:

Nu are nicio problema becul tau. Problema consta in pozitia de functionare care nu trebuie sa depaseasca +-15grd de la verticala. Cum il pui mai aproape de orizontala se stinge mereu.
Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

n-am mai intrat demult pe aici si acum am observat..becu il mai am si tot asa face,e pus perpendicular cu pamantul,am mai facut niste experiente intre timp,incarcam un condensator de c.a. de vreo 20micro si apoi il inseriam cu becu si se aprindea.Merge la vreo 10 aprinderi fara condensator apoi pa-pa,iar rosu

Link spre comentariu

Buna ziua,sunt nou la scris pe forum :speriat ,de citit va citesc de mai demult,dar nu scriu ca nu sunt eu mare electronist si nu imi place sa incurc.Acum m-am lovit de o problema si m-am gandit sa va intreb si pe voi.Deci..am un bec d-asta,ca in titlu,de 250W,dar face fite,se aprinde,se stinge,uneori se aprinde dupa o saptamana.Problema ar fi ca am curentul slab pe retea,adica tensiunea :d e de 200v,eu ma gandesc ca de acolo se trage.Ar fi fost solutia cu schimbatul fazei la stalp,dar cade pentru ca i-am chemat deja pe alde nenea renel si asta e cea mai buna faza.Ok,m-am gandit eu sa il fac sa mearga in curent continuu,adica sa pun o punte si un condensator(ma gandesc ca ar mai creste tensiunea asa).Voi ce ziceti,risc ceva?Ce anume?Alte solutii va vin in minte?P.S. Becu asta e neon d-ala mare oval,fara droser,iar buba nu e becu meu

Da se intampla asta la becurile cu VAPORI de SODIU cu balast incorporat deoarece sunt balasturi pentru 230 Vac calculate si daca tensiunea de retea e mica nu indeplinesc conditia de amorsare a gazului lumina rosiatica fiind data de filamentul balastului (care este un filament banal ca la orice bec cu incandescenta)In cazul tau solutia ar fi un autotransformator ridicator de tensiune daca insisti sa utilizezi becuri de tipul respectiv.La puteri sub 250 de W intradevar conteaza mult pozitia becului dar la cele de la 250 W in sus pozitia de lucru este indiferenta(pot lucra vertical ,orizontal ,la 45,la 15 )
Link spre comentariu

Ai constant 200V sau mai creste peste aceasta valoare? Cateva variante : stabilizator de tensiune,ups - solutii scumpe dar eficiente.Un transformator care sa ridice tensiunea de la 200 la 220 volti,in cazul in care tensiunea se mentine constant scazuta altfel arzi filamentul din bec.Daca ai bec de 250W la 230V atunci trebuie 30 de volti in plus.Faci rost de un traf la 230V/35V la care primarul il legi normal la retea iar secundarul il legi in serie cu becul dar fazat cu reteaua de alimentare ca sa ai 200V (retea) + 35V (secundar traf) = 235V.Puterea trafului e de aproximativ 45-50W (prin secundarul traf-ului trece curentul becului).Daca ai si cresteri de tensiune atunci incearca cu tensiuni incepand de la 10V in secundar(de preferat un traf cu prize din 5 in 5 sau din 10 in 10 V).Prin metoda asta eviti un autotansformator mare,avand posibilitatea sa "ascunzi" traful in carcasa lampii.Pentru cei care au tensiuni mai mari de 230V in retea si reciproca e valabila schimband fazarea in antifaza si atunci tensiunea scade la iesire.

Link spre comentariu

Da se intampla asta la becurile cu VAPORI de SODIU cu balast incorporat deoarece sunt balasturi pentru 230 Vac calculate si daca tensiunea de retea e mica nu indeplinesc conditia de amorsare a gazului lumina rosiatica fiind data de filamentul balastului (care este un filament banal ca la orice bec cu incandescenta)In cazul tau solutia ar fi un autotransformator ridicator de tensiune daca insisti sa utilizezi becuri de tipul respectiv.La puteri sub 250 de W intradevar conteaza mult pozitia becului dar la cele de la 250 W in sus pozitia de lucru este indiferenta(pot lucra vertical ,orizontal ,la 45,la 15 )

Omul a spus clar ca are un bec cu vapori de mercur, nu cu sodiu, si e cu autoaprindere, cu lumina mixta. Iar "becurile cu VAPORI de SODIU cu balast incorporat" nu au fost inventate inca. :ras: Ma intreb unde ar baga producatorul un balast in bec??? :nas: Si cum zici? De la 250W in sus pozitita de lucru e indiferenta? Tu revolutionezi luminotehnica, domnule!
Link spre comentariu

Gheorghe Dracu Ar fi mai bine sa te informezi ce mediu gazos au acele becuri inainte sa debitezi perle (mercur au toate becurile,tuburile cu descarcare in gaze de tip fluorescent inclusiv cele la care multi le zic impropriu "Neoane")Si sunt ani buni de cand sa renuntat la sistemul cu drosel bobinat in afara practic balastul este constituit dintr-un filament si un varistor incorporat in balonul extern al becului tubul intern avand aceeiasi constructie si mediu de descarcare ca si la cele clasice cu drosel.Si daca esti atat de in urma cu documentatia nu ar strica sa pui mana serios pe carte

Link spre comentariu

Serios??? Aflam lucruri noi de la tine. Deci si cele cu descarcare in vapori de sodiu la joasa presiune au mercur?Si cum zici? "Sunt ani buni de cand sa (sic!) renuntat la sistemul cu drosel bobinat in afara"??? Sa inteleg ca de "ani buni" droselul este "inauntru" la toate becurile cu descarcare in gaze? Sa iti explic: inca exista becurile cu descarcare in vapori de mercur la inalta presiune cu balast electromagnetic EXTERIOR. Doar ca un compromis producatorii au produs aceasta strutocamila de bec (cu lumina mixta) care este tot cu descarcare in vapori de mercur la inalta presiune (spre deosebire de "neoanele" la care faci referire si care au descarcare in vapori de mercur la joasa presiune) dar care mai un filament (nicidecum drosell!!!) intre incinta (nu mediu!!!) de descarcare si balonul exterior. Acel filament are din calitatile unui drosel doar limitarea curentului (becul cu mercur avand caracteristica unei rezistente negative). In ceea ce priveste amorsarea, ea nu se realizeaza prin autoinductie ca in cazul droselului, ci prin incalzirea gazului din incinta de descarcare, cresterea presiunii in gaz si ionizarea acestuia. Filamentul mai are rolul de a cobori temperatura de culoare a becului si de incrementare a indicelui de redare a culorilor. Ca sa nu mai vorbim ca aceste becuri sunt pe cale de disparitie ele fiind cunoscute ce becuri extrem de proaste (durata mica de functionare, limitari in privinta pozitiei de functionare, si eficacitatii luminoase foarte scazute (25-30lm/W). Sper ca am adus lumina in necunoasterea ta!PS Eu chiar citesc cartile, nu pun mana serios pe ele. Eu cred ca tu faci cornete.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări