Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Putin ajutor(amplificator cu tranzistorii in paralel)

emy_dx

Postări Recomandate

Va salut cu respect.Am doua module de amplificare dintr-un amplituner Grundig cu tranzistorii finali SD2955 si 2N3055 la 40W/4 ohmi.As vrea sa mai pun un rand de tranzistori in paralel cu cei prezenti,si nu prea stiu sigur cum.Mi-e sa nu fac vre-o trasnaie.O sa atasez si schema.Va multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zal

4

• +_Florin_+

4

• emy_dx

3

• remus68

3

Top autori în acest subiect

De ce vrei sa pui finalii in paralel ? Crezi ca scoti putere mai mare ? La 40W nu cred ca se incalzesc atit de tare incit sa fie necesar finali in paralel ! :da

Link spre comentariu

Ca sa obtii putere mai mare (probabil asta vrei) nu este suficient sa mai pui o pereche de tranzistori paralel, dupa cum spune si remus. Asa obtii doar fiabilitate marita. Ca sa maresti puterea trebuie sa faci modificari mai complexe in schema plus marirea tensiunii de alimentare si in cazul tau schema e cu integrat si nu prea ai ce modifica. Ar mai fi o varianta fara modificarea Ua, si anume sa pui amplificatorul sa lucreze pe o sarcina mai mica, atipica, de2ohmi de ex si tranzistori paralel. Dar si in acest caz trebuie modificata sursa deoarece consumul (A) va creste corespunzator...

Link spre comentariu

Ati vazut voi(citit)ca eu vreau sa-i maresc puterea acestui amplificator?Din contra vreau sa aive fiabilitate mai buna,cu toate ca si-a facut treaba excelent pana acum.M-am gandit ca ar fi mai bine cu inca o pereche de tranzistoare,deoarece se incing cam tare la vol.maxim.O sa pun si un radiator mai mare pentru cele 4 perechi de tranzistoare.

Link spre comentariu

In cazul acesta este foarte simplu: legi colector la colector, emitor la emitor dar bazele nu le legi impreuna direct. Pe baza fiecarui final lipesti cate o rezistenta de 1 ohm iar capetele ramase libere ale rez le legi impreuna si le duci la conexiunea "baza" de pe cablaj.

Link spre comentariu

In cazul acesta este foarte simplu: legi colector la colector, emitor la emitor dar bazele nu le legi impreuna direct. Pe baza fiecarui final lipesti cate o rezistenta de 1 ohm iar capetele ramase libere ale rez le legi impreuna si le duci la conexiunea "baza" de pe cablaj.

Multumesc frumos.O seara placuta va doresc.
Link spre comentariu

legi colector la colector, emitor la emitor dar bazele nu le legi impreuna direct

Daca procedezi asa va trebui ca toti cei patru finali sa aibe acelasi factor de amplificare si daca nu ai cu ce sa-i masori pentru a-i imperechea e mai rau pentru factorul de distorsiuni ai amplificatorului, echilibrarea in functionare si repartizarea uniforna a puterii disipate. In particular, la acest tip de schema ar trebui sa procedezi in modul urmator (exemplu pentru o pereche) : legi in bazele tranzistoarelor cite o rezistenta de 1...3 ohmi si in emitoare cite o rezistenta de 0,12 ohmi/min 3W ; colectoarele le vei lega direct. Atentie mare la izolarea electrica a colectoarelor tranzistoarelor si la montarea lor pe radiator foloseste vaselina siliconica/pasta termoconductoare. :da
Link spre comentariu

Eu am presupus ca sunt imperecheati corect, asa se face in mod normal la un amplificator. Daca nu sunt imperecheati sigur ca e mai bine ca fiecare emitor sa aiba cate o rezistenta.

Link spre comentariu

La legarea simpl? în paralel a 2 sau mai mul?i trz, to?i cei cu beta mai mic se vor ''ascunde'' dup? cel cu beta mai mare ?i la m?surarea grupului ?i în lucru, el va munci mai mult. Problema e c? aceia?i trz f?cu?i de firme diferite vor avea unele diferen?e între ei, nu numai de amplificare.Revenind la cazul acesta, va trebui probail s? reglezi din nou ampliful în noua configura?ie.Ar fi mai bine s? folose?ti boxe de 8 Ohmi, presiunea acustic? e aceea?i, dar curentul consumat e la jum?tate.

Link spre comentariu

In cazul in discutie, eu as imperechea toti cei 4 tranzistori. Presupunand ca si la perechea originala sunt mici diferente as cupla tranzistorii incrucisat, adica: tranzistorului cu B mai mic din ramura originala i-as cauta pereche cu B egal cu al celuilalt trz original si viceversa.Paradoxul este ca daca am avea mai multe perechi paralel (4,5,etc) importanta imperecherii scade, legea probabilitatii functioneaza cu efecte pozitive!@zal daca pune incinte de 8 ohm scade puterea.

Link spre comentariu

Atentie cu presiunea acustica... depinde de sensibilitatea difuzoarelor. Daca avem 2 incinte cu aceeasi sensibilitate, una pe 4 ohmi si una pe 8 ohmi, atunci pentru a obtine aceeasi presiune acustica, ne trebuie aceeasi putere, deci curentul este micsorat doar cu radical din 2 nu se injumatateste!

Link spre comentariu

Tensiunea alternativ? debitat? de trz finali e aceea?i, pe ambele sarcini, cu mici abateri datorate sursei de alimentare. Dac? lu?m spre exemplu 20V~ ?i 5A ptr o sarcin? de 4 Ohmi, vom avea:

P=UxI=20Vx5A=100W

P=U2/R=(20x20)V/4Ohmi=400V/4Ohmi=100W -> deci ptr 8Ohmi: 400V/8Ohmi=50W

P=RxI2=4x(5x5)A=4Ohmix25A=100W

De mai sus rezult? curentul ptr 8Ohmi si 50W:

I=U/R=20V/8Ohmi=2,5A

I=P/U=50W/20V=2,5A

I=rad(P/R)=rad(50W/8ohmi)=rad6,25=2,5A

Deci curentul e la jum?tate, puterea consumat? de sarcin? ptr aceea?i amplitudine a semnalului (tensiunea alternativ?), va fi logic la jumate, trz se încing mai pu?in ?i difurile se mi?c? la fel de mult cu distorsiuni mai mici. Asta ar fi cazul ideal ?i explica?ia cea mai simplist?, f?r? mult? teorie, în practic? avem pierderi mai mari pe 4 Ohmi. Personal a? opta ptr difuri de 16Ohmi, am mai avut ?i erau minunate (Axiom 301), acum m? mul?umesc cu cele de 8Ohmi, dar nu a? folosi niciodat? de 4Ohmi. Japonezii au în?eles asta ?i peste 90% din amplifurile lor, cu care au spart pia?a, sînt pe 8Ohmi, de?i mai scriu ?i 4Ohmi pe ele, asta e a?a de reclam?, ptr europeni, s? mai cî?tige cî?iva clien?i.

Link spre comentariu

Si ce avantaj e ala?Un amplif trebuie sa fie cat mai apropiat de o sursa de tensiune. Cu alte cuvinte cu cat merge mai jos cu impedanta minima cu atat mai bine, bineinteles fara sa afecteze alte aspecte.Cu miscatul difului nu ai dreptate. Daca ar misca tot atata la jumatate din putere atunci difuzorul va fi diferit in parametri TS asadar nu le putem compara. Cu toate ca intensitatea curentului este cea care imprima miscarea, difurile se comanda in tensiune, iar puterea se estimeaza in functie de tensiune si impedanta nominala luata ca si sarcina rezistiva.DAca ar fi sa comandam in curent si sa mentinem 5A constant, indiferent de impedanta la frecventa de rezonanta unde impedanta creste de cateva ori vom avea un varf imens in raspuns.

Link spre comentariu

Cred c? nu s-a în?eles bine. E vorba de 2 difuri cu impedan?e diferite, pe acela?i amplif, le putem aproxima ca 2 rezisten?e diferite ptr simplificarea problemei. Iar difurile de 4Ohmi sînt o belea ptr orice amplif, standardul supravie?uie?te numai datorit? reclamei (pare mai capabil un amplif dac? i se trece pe fa?? sau în prospect ?i puterea de care e capabil pe 4, 2, chiar ?i 1Ohm, indiferent c? e sau nu e posibil) ?i sistemelor audio auto (aici e alt? jungl?).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări