Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

help - schema tehnium cu 3055

__farad__

Postări Recomandate

Alimentata la 75V, cu o sursa foarte buna care sa nu aiba o cadere mai mare de 3...4V in sarccina ar scoate 110...120W pe o sarccina de 4 ohmi, dar nu cu 2N3055 in final (care are Uce=60V). Pina in '90 am lucrat cu acest etaj final pe o sarccina de 3 ohmi, alimentat la 75V dar cu trei finali in paralel pe ramura (6buc x KD503) si scotea 150W. Sarccina era formata din doua boxe a cite 4 difuzoare RFT de 12" 50W/6 ohmi puse in paralel la iesirea etajului final.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 28
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• remus68

5

• lucione_cip

5

• zal

4

• Jimmy

3

Top autori în acest subiect

Vizitator ionut100

Tin sa precizez ca finali sunt 2n3055(care are Uce=100V masurati),si tensiunea pe sursa la putere maxima(2 canale) nu scade mai jos de 70V.

Link spre comentariu

Tin sa precizez ca finali sunt 2n3055(care are Uce=100V masurati),si tensiunea pe sursa la putere maxima(2 canale) nu scade mai jos de 70V.

I-a testat cineva pe caracterograf? Cum au fost m?sura?i la 100V? :nas:
Link spre comentariu
Vizitator ionut100

I-am masurat cu un montaj realizat din revista tehnium ,nu mai retin cum se numea montajul ,dar era pentru masurat diodele zener si tranzistoarele[tensiunea maxima suportata intre C si E].Daca sunteti interesati am sa incerc sa caut schema.

Link spre comentariu

Nu e nevoie, o ?tiu. :rade: Faptul c? 2N3055 are Ub-c 100V poate l?sa falsa impresie c? rezist? la tensiuni peste 60V cît are Uc-e (unele magazine de piese dau datele eronat, f?r? detalii, gen ''npn, 100V, 15A, 115W''). Ies din discu?ie modelele cu diverse cifre în coad? care au Uc-e la 25, 40, 50V. Sîngurele variante care rezistau la peste 100Vc-e, erau cele f?cute ptr sursele de tv alb-negru: 2N3055W, S, H.

Link spre comentariu

Am facut si eu acest etaj final dupa cablajul de la adresa asta http://www.niqro.3x.ro/100wt/aaf_clasic_100W.htm si l-am alimentat la 85 v ,ca finali am pus kd606 si mere foarte bine dar cu radiator mare si ventilat fortat

Am masurat tensiunea bc pe finali si era 42v pe fiecare tranzistor final deci mere si cu 2n3055 si pt a castiga un plus de putere inlocuiesti rezistenta de 39ohmi cu una de 22ohmi

Link spre comentariu

NU stiu daca postez bine dar am urmarit acest subiect si am o intrebare:Am facut si eu acest amp acum cativa ani si acum as vrea sa ii schimb corectorul de ton cu unul cu tda1524 si nu stiu nu stiu cum sa il alimentez. MAgandesc sa pun un lm7812 dar nu stiu daca suporta 63V.Merge sa alimentez tda-ul fara sa modific traful?

Link spre comentariu

...Am masurat tensiunea bc pe finali si era 42v pe fiecare tranzistor final deci mere si cu 2n3055 si pt a castiga un plus de putere inlocuiesti rezistenta de 39ohmi cu una de 22ohmi

Nu ?tiu ce e a?a greu de în?eles aici, cînd se deschine unul din trz, corespunz?tor semialternan?ei pe care lucreaz?, trz opus trebuie s? ?in? întreaga tensiune de alimentare (cu unele minusuri care nu le discut?m aici). Nu mai da?i sfaturi dup? ureche. :nas: Dac? la fabric?, la testare (dac? exist?), un trz rezist? la 70Vc-e, de?i în catalog are garantat 60Vc-e, se cheam? c? îndepline?te specifica?iile minime garantate (cel pu?in la tensiunea c-e) ?i ajunge la marcare. Cînd îl cump?r?m, dup? denumire, ?tin numai c? rezist? garantat la 60Vc-e, deci cine face experien?e o face pe punga lui sau cump?r? al?i trz cu Uc-e mai mare din specifica?iile de fabrica?ie.

...MAgandesc sa pun un lm7812 dar nu stiu daca suporta 63V.Merge sa alimentez tda-ul fara sa modific traful?

Nu merge, e diferen?a prea mare de tensiune, nici cu o rez baban? pe intrare la 7812 nu ai garan?ia c? rezist?.Pune un traf mic cu o redresare care s? dea minim 17Vcc.
Link spre comentariu

nu merge 7812 alimentat la 63V, dar poti folosi un stabilizator liniar serie, cu dioda zenner, adica un tranzistor NPN la care legi +63V pe colector, din baza legi un zenner de 12V la masa, iar pe emitor culegi 12V. eventual mai adaugi dupa tranzistor un cond de filtraj pt 12V de vreo 100-470u in paralel cu un cond de 100nF.alta varianta ar fi sa folosesti un 7812 doar ca pe intrare trebuie sa inseriezi un zenner de 40-45V si 2-3W, in functie de ce curent cere corectorul.

Link spre comentariu

pt a castiga un plus de putere inlocuiesti rezistenta de 39ohmi cu una de 22ohmi

Daca o inlocuiesti cu una de 1k sau cu una de 1 ohm (!!!) amplificatorul tot puterea aia o sa o scoata :smt100 Ceea ce se modifica e sensibilitatea intrarii ; daca original avea sensibilitatea de 1Vef la intrare cu 39 ohmi, atunci cu 22 ohmi va fi de 0,57Vef.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări