Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Deschidere centralizata

Vizitator Bodo

Postări Recomandate

Vizitator Bodo

Salutare tuturor si bine v-am gasit !Am o problema si nu stiu sa o rezolv. Am mai cautat pe aici pe forum insa ori nu este ori nu am cautat destul de bine..La masina mea nu am posibilitatea ca la oprirea motorului sa se deblocheze automat usile ci trebuie sa o fac eu manual, din buton. Partea deranjanta este ca la fosta masina se deblocau automat si m-am obisnuit astfel iar acum am vanatai pe umarul stang pt ca usile raman blocate iar eu incerc sa cobor.Asadar as avea nevoie de un sfat pentru un circuit cu ceva releu sau orice altceva usor de realizat (sunt mai putin experimentat in electronica- de fapt sunt aproape nul) care sa faca asta.Datele problemei mele sunt urmatoarele:am un fir pe care am 12V permanent, am un fir pe care am 12V doar cand am contactul pus si mai am un fir care comanda deschiderea usilor din buton dar care da numai un impuls iar apoi revine in pozitie neutra.Mi-ar trebui ceva care la intreruperea celor 12V de pe contact sa trimita un impuls catre deschidere si atat.Initial m-am gandit la un releu insa nu stiu cum sa fac sa revina in pozitie neutra dupa transmiterea impulsului.Putin ajutor in problema asta, va rog? eventual o mica schema ar fi ideala.Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dr.L

2

Top autori în acest subiect

• 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator Bodo

Va deranjez din nou..am cautat piese si scheme si am facut mai multe incercari insa de fiecare data am aceasi problema:Am folosit un NE555, un condensator de 47micro si o rezistenta de 4.7k iar pe pinul 3 (de iesire) am legat un LED.Problema este ca circuitul se redeclanseaza automat atat timp cat pinul 2 este legat la masa. Exista vreo posibilitate ca circuitul sa declanseze o singura data si gata, cu toate ca pinul 2 ramane conectat la masa, iar daca da, indraznesc prea mult daca intreb care?Multumesc!

Link spre comentariu

din pacate nu am lucrat asa de mult cu 555 ca sa pot sa-ti dau o schemainsa iti pot zice cam din ce ar trebui sa fie facut montajul:pui un tranzistor sa-ti dea tensiune cand opresti contactul si folosesti un 555 ca temporizator,ca dupa un timp sa opreasca tensiuna data de trz. tranzistorul va lucra pe post de inversor(cand nu mai are tensiune de la contact,sa conduca)cred ca ar merge asa

Link spre comentariu
Vizitator Bodo

Multumesc !eu am facut cum se vede in fisierul atasat, adica schema clasica de monostabil insa daca dupa terminarea pulsului, la declansator simte in continuare -12V (pt ca se declanseaza cu masa) se declanseaza automat din nou.Eu vreau ca dupa primul puls sa nu mai declanseze chair daca pe pin 2 are in continuare -12V.Am gasit pe un site frantzuzesc ca asta ar face 74LS122 insa din datasheet-ul lui nu imi prea dau seama cum sau ce ar trebui sa adaug la NE555:(

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări