Vizitator Daimy Postat Iunie 22, 2009 Partajează Postat Iunie 22, 2009 va salut!abia am venit pe forum.sant mecanic de locomotiva dar acum sant liber si pot sa mai fac si altceva !puteti sa-mi spuneti cum se calculeaza rezistentele d-alea pentru resou .am nichelina de 0.6 si vreau sa fac o rezistenta de vreo 1000w.cum sa calculez lungimea sarmei??????????????????? Link spre comentariu
remus68 Postat Iunie 23, 2009 Partajează Postat Iunie 23, 2009 In functie de materialul din care e realizata sirma ea are o anumita rezistivitate de unde va rezulta o anumita rezistenta pe metru. Necunoscind natura materialului mi-e greu sa-ti spun exact valoarea, dar e in jur de 6...8 ohmi/metru. La nichelina acest parametru variaza cu temperatura rezistentei. Pentru 1000W rezistenta ar trebui sa aibe 55 ohmi (am dat o valoare putin mai mare pentru a avea de unde sa tai daca va fi necesr) deci ti-ar trebui 7...9metri de sirma (eu folosesc in alte scopuri sirma de nichelina de 0,5mm care are 8,37 ohmi/metru). La capete indoi 10...15cm de sirma si o rasucesti pentru a rezista mai bine in zona contactului cu alimentarea. E dificil de masurat cit mai precis valoarea rezistentei unui metru de sirma cu ohmmetrul, de aceea daca ai vrea sa cunosti lungimea necesara cit mai exact ai putea apela la un vecin electronist care are o sursa de tensiune (5...10V/1A) : ia o bucata de 1m, o alimenteaza si masoara cu voltmetrul tensiunea la bornele rezistentei apoi la aceeasi tensiune va inseria un ampermetru cu sirma si masoara curentul in circuit ; cu ajutorul formulei R=U/I va afla citi ohmi/metru are sirma ta. Link spre comentariu
Liviu M Postat Iunie 23, 2009 Partajează Postat Iunie 23, 2009 Sau mai bine se duce la vecinul care are sursa cu limitare de curent, voltmetru si ampermetru, alege limitarea de curent in mod adecvat, alimenteaza si citeste tensiunea la care se limiteaza sursa. Aplica aceeasi lege a lui ohm (il ohmeneste pe vecinul) si...Cum? Daca avea vecin de-ala se ducea intai la el, nu venea pe forum? Link spre comentariu
remus68 Postat Iunie 26, 2009 Partajează Postat Iunie 26, 2009 In Tehnium 5/1971 , la pagina 4 sint date lungimile necesare pentru confectionarea rezistentelor de putere din sirma de nichelina. Pentru sirma de 0,6 sint necesari 9,5 metri pentru o putere de 1000W. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum