Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

incinte acustice cu EMINENCE DELTA 15 LFA

corneillus

Postări Recomandate

Parerea mea este ca schema de filtru aleasa este total nepotrivita - alegerea frecventelor de taiere la acel filtru nu are nimic comun cu ceea ce ar avea nevoie Delta 15 LFA !

Voi nu vedeti cum arata raspunsul acestuia ?

Ce sens are sa tai la 2800Hz (chiar si cu 18dB/oct.) un difuzor care oricum cade natural la 2,5 - 3KHz ?! :bataie

Schema postata pe pagina anterioara merge pt difuzoare de 10' si poate la unele de 12".

In general sunt rare [si scumpe] filtrarile cu 18dB/oct la dif. de 15".

In plus, Zobelul din schema nu se prea potriveste la Delta 15 LFA, si, (am mai scris asta de cateva ori), la un dif. de 15" si 500-1000W este o solutie costisitoare atat ca componente cat si ca putere pierduta pe rezistentele de putere ...

La acel Eminence se potriveste o taiere cu 12dB/oct. la 1000-1200Hz urmata de filtrarea PAD-ului tot cu 12dB pe la 2600-2800Hz. Evident, cu atenuator (L-pad) si compensarea caderii acestuia in frecventa.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 75
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• corneillus

29

• Shambala

18

• Dj_david

8

• hpavictor

7

Top autori în acest subiect

as putea renunta la zobel fara probleme si filtrul pt bass pot sa il pun cu 12 db /octava dar as prefera ca pt inalte un filtru de ordinul 3 pt o mai buna protectie a driverului, dar nu tin neaparat.daca ar fi sa tai bassul la 1khz cum spuneti si inaltele la 2800 (sau cat ati spus dvs ca nu am retinut exact) nu ramane o portiune neacoperita,(am specificat ca vreau sa incerc varianta pe 2 cai full range) chiar daca panta filtrului nu e chiar asa abrupta ?v-as fi recunoscator daca m-ati putea ajuta cu o schema pt filtrul cu specificatiile mentionate mai sus, cvu atenuator si as mai prefera o protectie pt driver?schema de pe pag anterioara are o protectie cu becuri si polyswich, componenta care nu stiu de unde am sa o procur dar nici nu am aprofundat prea mult problema.

Link spre comentariu

Nu ramane nici o gaura chiar cu o octava intreaga lasata intre cele 2 frecv. de taiere. Uite ce cocoasa imensa are D15LFA-ul la 2khz ! Daca cobori acel punct cu 12dB - ce rezulta ? O impreunare destul de reusita cu un driver taiat cu 12db la 2800Hz.Toate schemele in care driverul este taiat la 2-3 sau chiar 4kHz le propun cu protectie - fara discutie.Cu un L-pad corect si cu un bec de 12V/35W driverul va fi suficient protejat - nu trebuie sa te temi.Iar daca se da cu distorsiuni [mari] in el, nici o protectie din lume nu il poate salva.Trebuie inteles ca protectia nu este ceva absolut, si ca trebuie gasit un echilibru intre o protectie prea abrupta /drastica /devreme si o protectie prea slaba. In plus trebuie inteles ca o protectie prea drastica duce la pierderea de dinamica pe driver, si in consecinta la tendinta continua a dj-ului de a accentua inaltele pana la +++ distorsiuni. (Deci din rau in mai rau.)

Link spre comentariu

Renuntarea la Zobel nu se face ca o concesie ci implica calcularea filtrului pentru impedanta prezentata de woofer la Ft-ul ales.

O sa pun si o varainta de schema putin mai tarziu.

Dar esti sigur ce driver vei folosi ?

Imi vine sa subliniez intrebarea caci de prea multe ori mi s-au solicitat scheme, le-am proiectat, si apoi mi s-a spus: "Dar pt driverul X sau Y cum ar fi schema ? " .

Mai mult, dupa ce am oferit schemele - cate 2 sau 3, mi s-a spus cu [imbecila] ingamfare " Aaa, n-am avut piesele exacte asa ca am pus altele (cam cu 50-100% diferite ca valori) dar vreau sa iti spun ca suuunaaa FOARTEEEE BINEEEE" ...

ps - Polyswitch-urile sunt de cele mai multe ori niste porcarii care se blocheaza mereu - ba chiar se si ard prea usor, asa ca pot fi eliminate cam fara drept de apel.

Link spre comentariu

raman la driverul care l-am specificat mai devreme http://www.discopro.ro/?p=productsMore& ... me=pa-d52s

as mai lua in calcul varianta cu mag112 http://www.soundstil.ro/boxe/difuzoare- ... m-112.html

ca are un prieten o bucata si mi-a promis ca mi-l da si as mai achizitiona eu unul poate dar probabilitatea e mult mai mica pt cel din urma ca e un pic mai scump si are un sistem de prindere altfel decat goarnele care le am eu si ar trebui sa fac niste adaptari.

Link spre comentariu

Ce spuneam eu ... :ras: In acest caz la schimbarea driverului (din punct de vedere al schemei filtrului) nu sunt diferente mari - poti sa te joci cu mai multe drivere.

Link spre comentariu

sunt hotarat si raman pt varianta cu pad52s.as dori sa fac filtrele mai inainte, sa imim procur componentele pt ele, sa confectionez bobinele, carcasele pt ele pe strung... deci e un pic de migala asa ca mi-ati fi de mare folos daca mi-ati da mai devreme o schema, ca in final sa ramana de montat doar driverle...

Link spre comentariu

Schema:

Posted Image

R* regleaza putin atenuarea driverului - poate lua valori de la 0 - 2,2/10W - 4,7/17W - 6,8/20W ohmi

Marind C-ul de 6,8uF/200V de pe woofer se vor reduce mediile

Link spre comentariu

ramai la pad52s pentru ca este mult mai rezistent la abuzuri. pe langa acest fapt suna si bine. legat de filtru asculta ce spune shambala, ca stie ce spune , nu vorbeste prostii :da PS: ma bucur ca ai stat si analizat situatia si nu te-ai apucat sa faci un dulap de incinta :da

Link spre comentariu

Daca o sa doresti sa tai PAD-ul putin mai sus poti pune bobina de 1,2mH iar C-ul de 0,22uF din paralel cu cel de 2,2uF dispare. Caz in care 2,2uF ar fi bine sa fie MKP.

Link spre comentariu

Am uitat sa spun ceva: - oricine doreste sa isi construiasca singur bobinele si nu se descurca cu calculatoarele pt nr. de spire poate sa imi trimita un mp sau sa ma contacteze pe mess si il ajut imediat sa le calculeze in functie de sarma pe care o are si de mosoarele disponibile.La astfel de calcule intrebarile pot fi si pt 3-4 tipuri de sarme sau dimensiuni de mosoare - nu dureaza mai mult de 5 secunde ...

Link spre comentariu

SIGUR e bun cel de la Lalena. Poti compara singur - faci cateva exercitii.De altfel sunt f multe programe, si pt calculat filtre si pt bobine. Marea majoritate sunt corecte.Cu placere, sper sa fie de folos. Si - aa ... nu cred ca e nevoie sa ne domnim :). Suntem cu totii colegi pe forum

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări