Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Coil gun? - pusca electromagnetica?

lorik199

Postări Recomandate

am dat pe youtube de:

si am incercat si eu sa fac ceva

am luat un electromagnet dintr-ul majak205 i-am scos bobina, care lucra pe la 30 v parca

am luat un pai de unica folosinta, si l-am trecut prin bobina

ca proiectil am folosit o bucata de vre0 15 mm de cui de 6

condensator 3 bucati de 2x100 uf + 47uF /350 V IPRS din 1975 :ras: incarcati la 150 V

am reusi sa trag cam 1,5-2 metri

sugestii de imbunatatire?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 45
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dj Alex

16

• lorik199

6

• radhoo

5

• bogdan_

2

Top autori în acest subiect

acum vorbind de chestii mai practice:Probabil iti trebuie mai putine spire in bobina, eventual sarma mai groasa. Condensatori noi, sa aiba ESR cat mai mic. Element de comutare cu rezistenta serie echivalenta cat mai mica...Desigur, poate si tensiune mai mare... condensatori mai multi. Ai cam 2J acolo in ce ai facut tu, si luand in calcul ca nu ai o eficienta neaparat foarte mare de transfer...Ce folosesti pentru comutarea bobinei?

Link spre comentariu

@bogdan_ - multumesc de sfaturio sa-ncerc cu niste condensatori mai buni, cu o capacitate si tensiune mai marebobina o s-o fac pe carcasa bobinei electromagnetului, cu sarma de 1mm cat o sa-ncapa :dpt a alimenta bobina folosec un simplu fir care il ating de capatul bobinei :rade:

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

salut vreu sa fac si eu un coil gun , iar pt asta am 2 condesatori la 400V si 6800uf cum ar fi mai bine sai ii leg ( in serie sau in paralel ) si cum as putea sa calculez puterea unui coil gun ? MULTUMESC :nebunrau:

Link spre comentariu

Sunt foarte mari condensatorii tai. Impreuna au mai bine de 1KJ incarcati la 400V. Probabil vei vrea sa ii incarci mai putin, dar tot e o energie mare. Gandeste-te ca in cazul unui proiectil de 1g, sa zicem ar trebui sa iasa cam cu Mach3 din coil gun. Desigur presupunand transferul ideal. Dar eficienta e mult mai mica. Eu zic sa ai grija mare, ai energie multa acolo. Eventual coboara tensiunea. la 100V vei avea doar 68J pe ambii condensatori ceea ce e mai rezonabil. Oricum, eu as merge pe legarea in paralel, se reduce rezistenta echivalenta serie. Succes si ai grija!

Link spre comentariu

vreau sa construiesc un ridicator de tensiune de la 3-4,5V la 380(in gen ca cel de la aparatul foto ) dar mai puternic ,dar nu am tranzstori 2SD879 sau 2SD965 , as putea folosi BD243C ? sau alt echivalent

Link spre comentariu

am facut ridicatorul de tensiune cu un minitransformator , functiona , dar dupa 2 incarcari la condesatori si-a dat duhul :rade: sa ars secundarul trafului , precizez ca inainte de condesatori am legat o rezistenta de 1Kohm 3W intrebarea ar fi urmatoarea : as utea sa construiesc un ridicator de tensiune numai din piese 350-380V ,(fara trafuri ) si sa fie destul de puternic ca sa pot incarca 2 condesatori de 400V si 6800uf , :rade:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări