Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Eq 9 Benzi cu 12AX7/ECC83/6N2P

Vizitator Kaboom

Postări Recomandate

Vizitator Kaboom

De ceva vreme am gasit schema pe net, dar nu prea imi convine sa o realizez deoarece am cateva "probleme de constiinta" in legatura cu cateva mici probleme ce pot aparea pe parcursul realizarii, cum ar fi brumul si zgomotul de fond. Un vechi amic m-a cam speriat cu sintagma "la lampi, cu cat mai multe componente, cu atat mai multe probleme"modificarile pe care vreau sa le aduc schemei sunt:- folosirea unei surse in comutatie in loc de transformator (o am deja realizata, mai trebuie doar un pic reglata)- folosirea lampilor 6n2p in loc de 12ax7/ecc83- alimentarea filamentelor cu 6,3V de la un traf toroidal separat- eliminarea circuitului pentru reglarea frecventelor inalte (10240Hz) (r55-r41-c37-r47-c27-c26)Eq-ul nu il voi folosi intr-un lant hi-fi (din acest motiv scot circuitul pentru 10kHz) ci in lantul pentru amplificarea unui instrument muzical...As vrea sa imi spuneti, va rog, cam cum ar trebui sa fac layout-ul in carcasa? lampile cat mai departe de transformator? circuitul realizat pe rail-uri sau pe cablaj si ecranat? este ok o sursa in comutatie pentru genul acesta de aplicatie (nu dispun de foarte mult loc in carcasa) ce modificari ar trebui sa ii fac astfel incat dupa acest circuit sa inseriez partea finala a unui preamplificator pe tranzistori? (daca este nevoie, atasez si schema preamplificatorului)La fel, daca este nevoie, o sa incerc sa postez si schema la dimensiunea originala...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• remus68

5

• +_Florin_+

4

• overdrive

1

• zal

1

Top autori în acest subiect

1. Nu recomand surse in comutatie la astfel de montaje. Sursa clasica e cea mai buna optiune, daca vrei o faci cu 2 trafuri mai mici unul pt filamente unul pt anodica ca sa iasa mai compact.

2. Ca sa vezi cum poate fi inlocuit cel mai bine 12AX7 (ECC83) descarca aici:

http://frank.pocnet.net/index.html

3. Atata timp cat montajul este realizat corect din punct de vedere al traseului de masa, pozitionare a componentelor si ecranajul este corespunzator nu apare nici brum, nici zgomot de fond sau alte neplaceri. Teoria aia " cu cat mai multe componente cu atat mai multe probleme" este un basm daca folosesti piese de calitate (atentie la rezistente);

Transformatoarele trebuie ecranate cu tabla de fier de cel putin 1mm montate cat mai departe de montaj;

Conexiunile de masa trebuie ar trebui facute intr-un singur punct, in cazul variantei cu cablaj eu as face o "insula" mare de forma dreptunghiulara in centrul cablajului (masa) si in jurul ei as desfasura montajul;

Alimentarea filamentelor ar trebui facuta in cc in cazul acesta;

Lampile le-as ecrana de asemenea cu tubulete de aluminiu ca acelea din selectoarele vechi ale tv-urilor cu tuburi;

Ar fi multe de spus, cele de mai sus sunt doar la modul general

Link spre comentariu

Sursele in comutatie devin o problema la alimentarea montajelor audio daca frecventa lor de lucru este in banda utila AF; de aceea am intrebat mai sus la ce frecventa lucreaza sursa. Rejectarea frecventei de lucru a sursei poate compromite raportul semnal /zgomot cit si banda reprodusa de etajele audio.

Link spre comentariu

De asta-mi era si mie teama...Am facut surse care lucreaza la aproximativ 30KHz, dar nu merita efortul (inclusiv financiar), in acest caz fiind mult mai buna alimentarea clasica de la retea cu transformator, redresor si filtraj capacitiv.

Link spre comentariu

Dupa parerea mea este o complicatie inutila in cazul acesta (cum ai spus si tu), se poate face pe la 30kHz dar ce rost are? Mai bine foloseste 2 trafuri mai mici cu punti redresoare - inclusiv pt filamente - cond de filtraj mici ca cei din sursele de calculator 470uF/380V pt anodica si 10...20mii de micro la 25V pt filamente. Iese destul de compact si a terminat povestea. Oricum eu consider ca orice compromis de dragul miniaturizarii nu-si are rostul la montajele cu tuburi pt ca strica performantele si atunci de ce ne mai chinuim sa folosim tuburi?

Link spre comentariu
Vizitator Kaboom

sursa este cu frecventa de lucru de 45kHz si trebuie sa ii rebobinez secundarul pentru ca era facuta pentru 290V si acum vreau sa o aduc la 330... si daca ar fi sa folosesc transformatoare o sa folosesc toroidale pentru ca ma intereseaza sa intre intr-o carcasa care are doar 2.5 cm pe inaltime

Link spre comentariu
Vizitator Kaboom

dar... eq-ul asta nu s-ar putea face cumva pe module? ma refer pe o placuta de cablaj puse compunentele unui singur canal si apoi cu conexiuni la lampa care sa fie montata pe un soclu ce nu este montat pe cablaj...

Link spre comentariu

dar... eq-ul asta nu s-ar putea face cumva pe module? ma refer pe o placuta de cablaj puse compunentele unui singur canal si apoi cu conexiuni la lampa care sa fie montata pe un soclu ce nu este montat pe cablaj...

Se poate si asa dar mult mai comod e sa fie lipite piesele direct pe terminalele soclului ; asa vor fi conexiuni mult mai scurte si in acest caz se poate ecrana mult mai usor (cu efect benefic al raportului semnal/zgomot mai ales daca vei alimenta filamentele in Vcc).
Link spre comentariu

Remus are dreptate, realizarea pe module complica lucrurile. Montajul trebuie realizat cat mai compact pe 1 cablaj ca sa poata fi mai usor de ecranat cu totul iar traseul de masa sa fie o insula mare in centrul cablajului, dupa cum am spus mai sus. Avand in vedere ca aparatul este destul de complex proiectarea cablajului trebuie bine gandita ca sa se evite eventualele neplaceri ulterioare. Te-ai hotarat ce tuburi folosesti?

Link spre comentariu
Vizitator Kaboom

@skaarj: eu o sa il foloses pentru chitara bass... deci ma astept sa aud numai de bine cu el... problema e ca vreau sa il inghesui intr-o cutie de rack de 19" de o unitate inaltime... dar deja ma gandesc serios sa il fac intr-o carcasa de 2 unitati... nu sunt foarte sigur ca o sa il fac cu sursa in comutatie pt ca nu prea am timp sa experimentez... dar e un upgrade pe care o sa il fac pe drum... se apropie perioada concertelor si nu prea am timp sa il fac ca lumea...@+_Florin_+: o sa folosesc 6n2p pana la urma pt ca le gasesc mai repede...

Link spre comentariu
Vizitator Kaboom

Ca sa stabilim ceva mai bine datele problemei...1 la mana... frecventele sunt 40/80/160/320/640/1280/2560/5120/10240...2... eu o sa scot circuitul pentru frecventele de 10k pentru ca nu ma intereseaza...3... basul meu are pe el un eq activ (baxandall) in clasa a, cu frecventele de lucru 32 si 8000sper ca asta mai lamureste un pic datele problemei... desi eu nu tintesc catre un amplificator final pe lampi deoarece am deja o statie pentru asa ceva care are preamp pe ea, dar este pe tranzistori si am nevoie de un pic mai multa caldura din intrument... eq-ul pe lampi va fi mixat cu sunetul din preampul statiei (are 2 functii de care nu ma pot lipsi - compresor si filtru "shape") si in plus, sunetul preampului din statie este mai "punchy" (cu ceva mai mult atac si parca mai rapid decat o lampa si un pic metalic) dar ii cam lipseste "grasimea" adica frecventele intre 25 si 40 Hz... si asta nu este de la instrument sigur...Pentru stilul de muzica pe care il cant in momentul actual, un amplificator solid state si preamp full valve este cea mai buna solutie...Sper ca s-au mai lamurit cateva probleme acum...offtopic: uneori la o chitara sunetul pe lampi nu este cel mai bun... in general, din experienta mea, chitaristii care tin la sunetul lor foarte mult (si ma refer la cei din sfera de "metale" moderne) intai isi cumpara o chitara si apoi un amplificator care sa sune cum vor ei... si cei mai multi ajung sa isi faca amplificatoarele pe tranzistori deoarece pentru chitara respectiva suna cel mai bine... eu am "in dotare" 3 basi diferiti, fiecare cu amplificatorul si cabinetul sau, cam pentru fiecare stil de muzica pe care l-am cantat pana acum...Sper ca nu v-am plictisit prea tare cu povestile astea... :) Numai de bine sa auzim!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări