Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

S-au fabricat in Romania tuburi electronice?

feri.visky

Postări Recomandate

OFF TOPIC : Ca si procesoarele Z80 facute de microelectronica. Un domn profesor de la UPB zicea ca era cipul rusesc, si la doi doar erau "trase in plastic" - erau incapsulate si inscriptionate.

Interesant! ...Tot un domn profesor de la UPB care a facut practica la Microelectronica mi-a spus ca rominii l-au clonat, sco?înd cite un strat de siliciu dupa un Z-80 autentic, si facind masca dupa el. Si ca noua ne ieseau mai bine decit rusilor, carora li se incalzeau ca naiba.
Link spre comentariu

@ctepeo, exista o referinta intr-o scrisoare al consilului de administratie catre actionari despre punerea in functie a unei sectii de fabricat tuburi electronice... Dar este vorba, probabil de o intentie si de o informare foarte optimista pentru ca in rapoartele ulterioare numai apare sectia de tuburi.Ba mai mult la nationalizare nu este mentionata sectia de tuburi... Cu toate acestea exista sutinatorii ideii fara a avea o cat de mica documentatie in acest sens.Ba mai mult cineva mi-a aratat un tub cu o banda de hartie infasurata in jurul soclului cu inscrisul Radio Popular... eu i-am explicat ca aceea hartie reprezinta doar un sigiliu cum ca tubul electronic (rusesc de altfel) din radio este original si poate fi schimbat in caz de garantie... etc.

Link spre comentariu

asa am gasit si eu intr-un aparat Radio Popular, un tub UBL21 parca, cu banda de hartie inscriptionata Radio polpular in jurul soclului metalic, dar in capul balonului de sticla scria modelul tubului si marca Tungsram.

Link spre comentariu
Vizitator PL509

Din ce tin si eu minte , s-au produs cinescoape cu diagonala de 31 , 51 , 61. Nu stiu daca s-au produs la noi si 47 cm ,59 cm si giganticul 65 cm de pe LUX. Nu tin minte insa ca in romania sa se fi facut tuburi cu deflexie mica ,ci doar cu 110 . Am fost surprins sa vad pe un TV Dacia de prin 1967 tub cinescop TELEFUNKEN! La fel si pe E47C .Eu inca mai am un TEMP 7M din 1966, care merge. E la casa de vacanta,merge un fel de a zice, l-am pus in functiune ultima oara in 2003. Si tubul, 59LK3b , inca avea contrast bun. Pot sa zic ca cinescoapele rusesti ( cele alb negru ma refer) erau bune. Bine, cel putin cele facute in anii 50(sfarsit) - 60 -70. Dupa anii 80 erau cam slabe. Cel putin am fost surprins sa vad cum cinescoape sovietice din anii 60-70 dupa utilizari indelungate inca testau bine spre deosebire de cele din anii 80 care testau mai slab.Tin minte ca pe un televizor DIAMANT 253 la un amic, dupa vreo 2 ani i s-a dus tubul. Asta prin 1981. Si , mama mama ce greu era de gasit un cinescop pe atunci. Gasisem undeva un televizor pe lampi ce avea cinescop sovietic ,de aceeasi diagonala ,si am facut schimbarea. Si a mers asa pana a aruncat TVul. Adica prin 1997.

Link spre comentariu

Primele cinescope române?ti s-au produs în 1970. Televizoarele române?ti produse între 1961 ?i 1970 aveau exclusiv cinescoape str?ine. Instala?ia de fabricat tunuri electronice era vest-german?.Apropos, a v?zut cineva tv gen Na?ional, Luchian, Grigorescu care s? aib? cinescop japonez? :confuz1

Link spre comentariu
Vizitator PL509

Stiam asta, oricum TV Romanesti pana in '70 cum ai zis si tu STEREO, aveau tuburi straine. DACIA avea tub cinescop fie Valvo, fie Telefunken, ba chiar am vazut si un tub ITT pe un DACIA 3, insa am vazut tot pe TV Dacia tuburi cinescop UNITRA, Sovietice (inscriptia OTK), . E47C avea Telefunken Valvo sau TESLA. Jegoasa familie de TV VENUS-MIRAJ-CLASIC-OLIMP-LUX, aveau la inceput tuburi Sovietice, Unitra, Tesla, si parca si RFT. Dupa anii 70 stiu ca au bagat si romanesti. Tub Romanesc aveau unele din seria hibrida Astronaut-Opera si apoi solid-state-urile ( nu zic ca nu am vazut SIRIUS 208 sau DIAMANT 210 cu tub Unitra, Tesla (parca era un Diamant ce purta si semnul TESLA) ,RFT si rusesti .Bag aici si TVul sport). Din 3 sporturi cu carcasa de plastic de dupa 1990 am 2 cinescoape bune ( un UNITRA si unul rusesc). Celalalt s-a facut bucatele.Referitor la TV romanesti cu tub japonez, da am vazut:Grigorescu - cu tub cinescop TOSHIBANational si GRIGORESCU - Tub cinescop MATSUSHITA. Astea doua chiar erau sub licenta MATSUSHITA.E drept ca am vazut o singura data NATIONAL cu tub rusesc 43LK5B. Insa asta cred ca era o adaptare ulterioara, nu tin minte sa se fi folosit la aceasta serie tuburi cinescop "a la CCCP".

Link spre comentariu

Au existat tv Sport cu carcasa de lemn ?i tuburi de 29cm Toshiba, eticheta cu scris ro?u.

Si aveau un final linii de tot rahatul,parca un AUY,ca la multe schimbam driverul AC cu BD si finalul cu BU407D,mai venea ceva modificare,la traf driver,se inversa o infasurare,abia acum imi dau seama ce mult timp a trecut... ca aproape am uitat :rade:
Link spre comentariu

Au existat tv Sport cu carcasa de lemn ?i tuburi de 29cm Toshiba, eticheta cu scris ro?u.

Si aveau un final linii de tot rahatul,parca un AUY,ca la multe schimbam driverul AC cu BD si finalul cu BU407D,mai venea ceva modificare,la traf driver,se inversa o infasurare,abia acum imi dau seama ce mult timp a trecut... ca aproape am uitat :rade:
Da puntea redresoare care ceda constant :sparge: hmmm nu va mai amintiti?!( la tv sport)
Link spre comentariu

Da puntea redresoare care ceda constant :sparge: hmmm nu va mai amintiti?!( la tv sport)Ba da,numai ca puntea(3PM05) a plesnit in continuare la toate tipurile de sport,ala cu AUY era caracteristic la sasiele cu cutie din lemn,cu un sincro si final linii bun de facut cadou la dusmani :ras:

Link spre comentariu

Daca stiam ca sunteti asa de multi cu tuburile cinescop trebuia sa lansez separt intrebarea pentru acest gen de ... tun electronic.Oricum este foarte interesant ceea ce se discuta...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări