Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Decuplare boxe la depasirea puterii

tatae666

Postări Recomandate

Vreau sa fac acest modul de decuplare a boxelor la depasirea puterii din atasament dar am citeva nelamuriri ,ce releu sa folosesc ,semireglabilulu ce valoare sa fie,mentionez ca am o pereche de boxe JVC 60w nominal 80wmuzicalCa amplificator folosesc p3a de la Elliot alimentat cu +-45v ccVa multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• coxule

8

• remus68

7

• tatae666

3

• zal

2

Top autori în acest subiect

Din p?cate e cam simplist? schema, e aproape identic? cu cea folosit? în boxele RFT de 50W. R?mîne de v?zut cum ac?ioneaz? la diferite game de frecven??, în special difurile de medii ?i înalte sînt sensibile la dep??irea puterii. Cu releul ?i semireglabilul trebuie s? experimentezi. Ai nevoie de un releu de 12V cu rez bobinei cît mai mare. Nu ai nevoie de rez de putere ptr situa?ia cînd ac?ioneaz? releul, e o mo?tenire de pe vremea amplifurilor cu ie?ire prin condensator.Chiar dac? schema r?spunde la tensiune alternativ? ?i continu? pozitiv?, nu va r?spunde la tensiune continu? negativ?, cazul cînd se str?pung trz finali.

Link spre comentariu

Intr-adevar schema e simpla dar functioneaza si la tensiune continua negativa. Bornele de intrare ale montajului sint X1-1 care se conecteaza la iesirea PA si X1-2 care se conecteaza la masa. Daca pe iesire apare tensiune negativa fata de masa atunci D4 va conduce aceasta polaritate la minusul C1 iar masa (X1-2) fiind mai pozitiva decit iesirea va trece prin D1 la plusul C1. Pentru polaritate pozitiva la iesire vor conduce D3 respectiv D2. Puntea D1-4 face ca montajul sa fie alimentat corect indiferent de polaritatea de la bornele de intrare, inclusiv in curent alternativ. Are functionare identica cu "dispozitivul antiprost" (la bornele de alimentare a unui montaj care se testeaza se pune o punte redresoare cu pinii + respectiv - asa cum dicteaza alimentarea sa ;alimentarea de la sursa se face pe cele doua borne ~ si indiferent cum se vor cupla firele de la sursa montajul va fi alimentat corect).

Link spre comentariu

Banuiesc ca amplificatorul e stereo. Chiar daca boxele ar fi pe 8 ohmi tot ar fi cam firave pentru P3A alimentat cu +/-45V. Oricum, releul ar fi bun unul de 24V cu rezistenta bobinei cit mai mare (acest lucru va face ca R1 din schema sa disipe o putere cit mai mica). Tensiunea de anclansare a unui releu e mai mica decit tensiunea nominala de functionare a lui si difera substantial de la model la model, de aceea e binevenit in montaj semireglabilul R1. Dupa ce cunosti Ri a releului (eventual il poti incerca pe un alimentator cu tensiune reglabila la ce tensiune pe bobina va fi ferm anclansat) se poate spune ce valoare sa aiba R1. De exemplu daca releul are 1K atunci semireglabilul R1 il poti lua de 0,5...1Kohm, dar dupa ce vei regla pragul de anclansare ar fi bine sa-l inlocuiesti pe cablaj cu o rezistenta de minim 1/2W cu acea valoare.

Link spre comentariu

Mutumesc pt ajutor dar daca este cam firav aceasta protectie unul mai bun ce i-mi recomandati Vreau ca sa decupleze boxele la depasirea puterii si mai vreau sa fac si o protectie la curent continu dar daca aveti o schema combinata si un cablaj v-as fii recunoscatorVa multumesc

Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...

Am postat aici ca sa numai deschid alt topic pentru acelasi subiect.Am realizat urmatoarea schema, dar nustiu cum sa leg releul din poza, tot am incercat diferite variante, semireglabilul este de la 0>5K ohm, iar releul are 1110 ohmi.Releul desenat este "pe pozitia" decuplat.

Link spre comentariu

Schema este desenata cu releul neanclansat, cu boxele cuplate si ca sa fie mai usor de inteles, ai scris clar pe schema : X1-from PA, X2-to speaker. In rest, detaliile de legare au fost spuse de Zal. Deci?

Link spre comentariu

Credca si in pozitia urmatoare l-am legat dar nu s-a cuplat cu toate ca era pe 10 ohmi(masurat) reglat semireglabilul. Mai incerc :freaza: .Edit: L-am legat ca in poza si nu cupleaza :sparge:. Daca il apas cu degetu se decupleaza boxa, semireglabilul este pe 3ohmi.Oare sa fie stricat releul?.. cealalta parte n-am mai desenat-o pt ca este stricata(s-au lipit piciorusele care cupleaza dupa ce s-au ars finalii in amplif si le-am rupt)

Link spre comentariu

Alimenteaza bobina releului de la o sursa de tensiune si vezi daca basculeaza contactele releului (sa nu fie contactul ND lipit). Daca ai releul nemontat pe placa si faci un strap in locul contactului NI, se transmite semnalul util de la intrare spre iesire??

Link spre comentariu

Daca ai releul nemontat pe placa si faci un strap in locul contactului NI, se transmite semnalul util de la intrare spre iesire?

Sunt mai incepator si nustiu ce inseamna strap in locul Ni, sau ce inseamna ND. :jytuiyuDiodele sunt luate dintr-o sursa si scrie 4A05 pe ele , sunt mai groase.Piesele sunt montate provizoriu pe o placa de test.
Link spre comentariu

Daca bobina releului este nealimentata, NI reprezinta contactul normal inchis (face contact) iar ND reprezinta contactul normal deschis (contact intrerupt). Prin contactul NI semnalul ajunge de la conectorul X1 de intrare, la conectorul X2 de iesire. Cind releul va actiona la depasirea puterii (pragul de basculare se regleaza din semireglabil) contactul NI se intrerupe si ND se va inchide, ceea ce va face ca semnalul de la X1 sa se inchida la masa prin rezistenta de 15 ohmi.STRAP este o punte facuta cu ajutorul unei bucati de sirma (scurt circuit).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări