Vizitator 3Nigma Postat Iunie 18, 2009 Partajează Postat Iunie 18, 2009 He he, frumos forumul baieti! Ceva ce intretine lumea electronicii/electrotehnici la orice nivel este ceva demn de apreciat. Bravo... Sa trec direct la subiect...Dupa o scurta incursiune in butonul de cautare mi-am dat seama ca nu ma satisfac raspunsurile si am hotarat ca un topic fresh va fi mai util. Intrebarea la care caut [nu lenea m-a impiedicat sa imi gasesc raspunsu cat, probabil, lipsa posibilitatii de a intelege] de ceva vreme raspuns este : "Cum functioneaza ansamblul electornic de emitator/receptor de unde radio? Ma refer la fenomenele fizice si ceea ce le face posibile...cum se explica?" Inteleg fenomene legate de aceasta problema precum unde electromagnetice, oscialtii/oscilatori, inductie, etc. Dar nu-mi pot explica cum reuseste sa genereze o "tija de metal" [aka antena] undele radio si sa le disperseze ca mai apoi sa fie purtate prin aer si eventual receptate. Daca curentul electric sau tensiunea electromotoare reprezinta o trecere de electroni datorata unei lipse de potential intre 2 puncte, mi-am dat seama ca electricitatea nu poate explica generarea de unde radio prin simplu motiv ca nu exista o diferenta de potential, sau daca ar exista ... ar fi intre cine si ce ? Cum poate ca o oscilatie a energiei din oscilator sa genereze astfel de unde purtate in aer? Spun aer deoarece notiunea de eter a fost, dupa cum bine stim, abolita de einstein in teoria relativitatii restranse,ceea ce mi se pare mai confuz intrucat aerul, ca orice element ... nu ar trebui sa actioneze ca un absorbant,iar undele radio sa le scada puterea exponential cu distanta [nu ca in cazul real]. Sper ca m-am facut inteles ... nu stiu, poate reusesc sa pricep ceva aici. Rabdarea e o virtute, nu-i asa ? Link spre comentariu
EmyRulz Postat Iunie 18, 2009 Partajează Postat Iunie 18, 2009 Eu zic sa te mai documentezi.... cam incurci notiunile. Ce intelegi prin "lipsa de potential"? Un curent electric este datorat unei diferente de potential, nu unei "lipse". Sau in cazul mai general(cum este aici) este generat de un camp electric(de orice fel) si un camp magnetic variabil(care induce un camp electric rotational) Ec generala pt o sarcina intr-un camp electromagnetic este expresia fortei Lorentz: F = q(E+vXB) Unde literele ingrosate reprezinta vectori si "X" reprezinta produsul vectorial. v este viteza particulei incarcate. Asta este cea mai generala lege a electrodinamicii clasice(mai generala decat ec lui Maxwell!!!). Daca e sa o scriem in functie de potentiale avem: F = q(-gradV - dA/dt + vXrotA) unde V este potentialul scalar si A este potentialul vector. Deci de aici este evident ca o diferenta de potential scalar(adica gradV <>0), in lipsa unui camp magnetic, duce la o forta diferita de 0 F = qE(forta lui Coulomb) deci la curent(intr-un mediu anume). Aceelasi lucru se intampla si pentru un camp magnetic variabil(fara camp electric initial). B = rotA. Deci daca dA/dt <>0 rezulta din legea lui Faraday: rotE = -dB/dt <=> rotE = -d(rotA)/dt = -rot(dA/dt) <=> E = -dA/dt care este diferit de 0. Deci avem curent electric. Mai mult decat atat, am demonstrat si faptul ca un camp magnetic variabil, creeaza un camp electric, care(f important!!!) este rotational! adica rotE <>0. Asta inseamna ca acest camp va creea la randul sau un camp magnetic rotational si astfel propagarea undelor este posibila si in afara conductorilor(asta deoarece campurile ale caror rotori sunt <>0 reperzinta o solutie a ecuatiei undelor). A se observa cu cata usurinta se poate ajunge la acesta concluzie folosind definitia potentialelor(care in multe feluri sunt marimi mai fundamentale decat E si B). Link spre comentariu
yo9hnf Postat Iunie 18, 2009 Partajează Postat Iunie 18, 2009 Un emitator gandeste-te ca este intr-un fel un oscilator care are ca sarcina un condensator [condensatorul are doua armaturi], o armatura este antena, una pamantul, iar aerul este dielectricul. Un receptor, are tot "condensatorul" mai sus amintit la intrare, doar ca acest "condensator" poate oferi o tensiune de sa zic 1uV a semnalului de radiofrecventa, pe care o transforma o data sau de cateva ori pana obtine o frecventa mica, audio frecventa. O amplifica si pe asta si pe urma o asculti in difuzor. Imagineaza-ti ca un receptor amplifica cam de cateva milioane de ori tensiune de la intrare ! LE : unda nu e batuta de vant...ea se indreapta intr-o directie functie de antena si de frecventa ei (undele de ordinul cm sau mm- lungime de unda incep sa se comporte ca lumina). Undele lungi scurte etc, se duc in ionosfera si de acolo se reflecta inapoi pe pamant. Link spre comentariu
remus68 Postat Iunie 18, 2009 Partajează Postat Iunie 18, 2009 He he, frumos forumul baieti! Ceva ce intretine lumea electronicii/electrotehnici la orice nivel este ceva demn de apreciat. Bravo... Sa trec direct la subiect...Dupa o scurta incursiune in butonul de cautare mi-am dat seama ca nu ma satisfac raspunsurile si am hotarat ca un topic fresh va fi mai util. Intrebarea la care caut [nu lenea m-a impiedicat sa imi gasesc raspunsu cat, probabil, lipsa posibilitatii de a intelege] de ceva vreme raspuns este : "Cum functioneaza ansamblul electornic de emitator/receptor de unde radio? Ma refer la fenomenele fizice si ceea ce le face posibile...cum se explica?" Inteleg fenomene legate de aceasta problema precum unde electromagnetice, oscialtii/oscilatori, inductie, etc. Dar nu-mi pot explica cum reuseste sa genereze o "tija de metal" [aka antena] undele radio si sa le disperseze ca mai apoi sa fie purtate prin aer si eventual receptate. Daca curentul electric sau tensiunea electromotoare reprezinta o trecere de electroni datorata unei lipse de potential intre 2 puncte, mi-am dat seama ca electricitatea nu poate explica generarea de unde radio prin simplu motiv ca nu exista o diferenta de potential, sau daca ar exista ... ar fi intre cine si ce ? Cum poate ca o oscilatie a energiei din oscilator sa genereze astfel de unde purtate in aer? Spun aer deoarece notiunea de eter a fost, dupa cum bine stim, abolita de einstein in teoria relativitatii restranse,ceea ce mi se pare mai confuz intrucat aerul, ca orice element ... nu ar trebui sa actioneze ca un absorbant,iar undele radio sa le scada puterea exponential cu distanta [nu ca in cazul real]. Sper ca m-am facut inteles ... nu stiu, poate reusesc sa pricep ceva aici. Rabdarea e o virtute, nu-i asa ? Magindesc si eu ...asa...retoric : Marconi nu a stiut ca nu se poate !? Link spre comentariu
Vizitator 3Nigma Postat Iunie 18, 2009 Partajează Postat Iunie 18, 2009 @ EmyRulz : ai dreptate, "diferenta de potential" trebuia sa scriu. Cat despre ecuatii, voi rumega si eventual voi reveni@ yo9hnf : nu ma refeream la notiunile de emitator/receptor cat despre fenomenul care face totul posibil : modul de transmitere,propagare cat si modul de receptare a undelor radio [care fac utilizarea posibila]@ remus68 : De ce ii dai credit lui Marconi pentru descoperirea aplicativa a undelor radio ? In opinia mea, Tesla e cel ce merita toti laurii... pacat ca nu a stiut sa-si apere inventiile.Multumesc tuturor Link spre comentariu
remus68 Postat Iunie 18, 2009 Partajează Postat Iunie 18, 2009 Rusii sovietici il aveau pe Popov... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum