Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa PC (AT / ATX) modificata pentru alimentare Etaj Final

Postări Recomandate

• Răspunsuri 360
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

• 2 săptămâni mai târziu...
  • 10 luni mai târziu...

Si de ce iti recomand IR2110, te scapa de multe probleme legate de realizarea unui transformator driver, la nivel de amator este destul de greu de realizat asta, iti trebuie ceva experienta si niste cunostinte solide in domeniu.

Cine a zis ca trebuie sa faca trafo driver? Il fura din aceeasi sursa de calculator din care a luat si miezul principal. Daca da cu 15v in el merge sa comande si mosfeti, testat de mine pana la 100kHz, merge brici. :da Sfatul meu e sa scapi de MJE13007 aia si sa faci pe mosfeti. Bipolarii sunt lenti, si o sa iti bubuie in prostie pt ca se opresc greu, fara snubber calculat bine apare o suprapunere de curent mare si tensiune mare la oprirea tranzistorilor, iar asta ii prajeste cat ai zice peste. Eu am pocnit vreo 8 perechi intr'o saptamana (bine ca ii aveam prin casa deci au fost moca), dupa care am incercat cu 2 mosfeti vai steaua lor (parca doar 4A duc) si surpriza, merge sursa.
Link spre comentariu

Am modificat si eu o sursa ATX si am reusit sa trag cu niste MJE13009 originali de la ST, 560W consum cu nichelina, la +-45V, traf un EI40, se incalzea radiatorul in draci, si pana la urma a cedat izolatia dintre tranzistor si radiator, care cei drept era cam mic, cel original din sursa. Acum am mai scazut puterea consumata la vreo 300W, si merg binisor si MJE13007, astea- niste no namuri penale dar merg. Acum cred ca am ceva spikuri deoarece se incalzesc binisor finalii chiar si la mers in gol, defapt cred ca asta e si motivul. Acum intrebarea mea este se pot pune mosfeti direct in locul lor fara nici o modificare la trafo driver sau la comanda din bazele tranzistoarelor?Si a doua intrebare, e daca ma poate indruma si pe mine cineva la un site sau sa-mi dea o carte sau sa ma ajute sa calculez snuberele in functie de traf, tensiune curent etc, fiindca am inteles ca astea nu se pun dupa ureche. Multumesc! O sa revvin si cu poze!

Link spre comentariu

am reusit sa fac o sursa auto de aproximativ 600W destul de buna.am sa incerc sa fac si pentru aceasta un circuit de comanda cu sg3525.si semnalul sa il introduc direct in traf. montaj comanda alimentat separat de la 12V.ar merge fara reactie la fel ca la auto?ce mosfeti ar fi buni ?

Link spre comentariu

Am reusit sa termin si eu sursa. Cu o pereche de tranzistoare H13007, ceva no name ce am gasit si eu prin surse, traf EI33, primar 36 de spire cu 2x0,43 spart in doua si intre ele am pus secundarul de 2x12 spire cu 5x0,43. P_artea de primar am pastrat-o intacta, inclusiv snuberul de 50Ohmi cu condensator de 2,2nF la 2KV, in secundar am pus snubere de 15Ohmi cu condensator de 10nF, asta e mai mult ochiometric pt ca inca nu am aflat cum se calculeaza snuberul, desii am intrebat chiar cateva posturi mai sus..Am facut si o mica protectie cu 2 tranzistoare inspirata din protectia unei surse a arei scheme e cea mai des utilizata si e si aici in topicul acesta, Am reglat protectia sa se activeze la un consum maxim de aprox 400W, din greseala, (ca de obicei, pt ca asa am ars niste MJE13009 originali, da asta e) am facut scurt pt ffff putin timp si protectia s-a activat imediat, si desii crdeam ca mi-au zburat iar finalii, am avut noroc si au rezistat si inca mai rezista. Am tras in siguranta 333W(+-43V la un curent de 3,98A) timp de mai bine de o ora avand ca sarcina o rezistenta de nichelina de 600W taiata ca sa aibe 20Ohmi. De la priza, la un consum pe secundar de 333W, am masurat un consum de 362,5W, si mie mi-a iesit o eficienta de 91%, ceeea ce mie mi se pare super ptr o sursa no name, pe care eu o numesc de regula pocnitoare( am mai multe pocnitori pe acasa).Acum ceea ce am observat eu ciudat, e ca sursa initial a fost facuta cu un traf EI40, bobinat la fel ca mai sus, si scotea cam +-50V, dar la un consum mai mare de 3,5A din secundar sursa devenea instyabila ca si cum protectia intra pt ffffff scurt timp si iesea, ciudat am zis eu, si pana la urma am ajuns la concluzia ca sursa asta modificata de mine, are o limitare a curentului prin finalii, realizata de trafu driver, care e destul de micut sau poate a fost bobinat in acest scop. Din motivele mai sus mentionate am bobina un traf EI33 si am schimbat tranzistorii cu H13007, pt ca sursa merge lejer la un consum de aprox 300W si cu modificarile astea, o sa caut pe viitor o alta sursa cu un traf driver mai serios construit pe care sa o modific si poate obtin o puetre mai mare. Putere mare am obtinut si cu sursa aceasta, aprox 460W si putea si mai mult dar exista limitarea aia din trafo driver si mi-a fost frica pt tranzistorii mei MJE13009, originali, pt ca mai am doar o singura pereche. Am probat sursa pe un etaj final FET100, si am un mic brum, pe care l-am identificat cu osciloscopul ca venind din sursa asta deoarece am ca si filtraj dor cate 1000micro la 63V, deci total insuficient, dar pentru teste au fost buni, pe viitor o sa pun cam 5-6000de micro pe fiecare ramura. Acum poate ma ajuta totusi si pe mine cinva cu o metoda de calcul a snuberelor, deoarece am observat ca sursa se incalzeste binisor, tranzistorii finali, chiar si la un consum minim de 5W, iar in putere maxima se incalzeste in continuare, dar cu coolerul original al sursei , sursa functioneaza si respira chiar si la un connsum sustinut de 350W asta in secundar.Vreau totusi sa invat mai multe despre snubere ca pe viitor sa remediez total si problema aceasta. Deasemenea poate ma poate ajuta cineva cu calculare bobinei de filtraj de pe iesire, cu calculul ei! O sa revin pesteceva timp si cu poze!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări