Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa PC (AT / ATX) modificata pentru alimentare Etaj Final

Postări Recomandate

toate infasurarile le-am facut in sensul invers acelor de ceasornic
Este irelevant, atata timp cat faci fazarea corecta dupa bobinare.

am incercat sa-i dau TL-ului si tensiune externa pe pinul 1

de la 3-15V nu face nimic altceva decat sa licare becul si sa incalzeasca

trz

Nici nu are cum sa mearga cu tensiune externa pe pinul 1. Acolo trebuie aplicata numai tensiunea provenita de la iesire, ca sa fie bucla de reactie inchisa. Acolo ai un integrator si cea mai mica eroare iti duce rapid factorul de umplere la maxim sau la minim, asta daca nu ai alte probleme pe acolo. Nu ai cum sa reglezi factorul de umplere "manual", din pinul 1 si exista si pericolul sa busesti integratul.

Parerea mea este ca trebuia sa citesti un pic si sa intelegi cum merg SMPSurile, altfel pierzi timpul si iti faci nervi cu o gramada de combinatii sterile.

Bafta!

Cirip

Corect !

Baiatul asta a ramas blocat pe traf !

Cand problemele lui sunt in alta parte !

Si traful e cea mai simpla chestie dintr-un smps ....... parerea mea !

..greu cand nu citesti , intelegi si visezi noaptea datasheetul unui integrat cu care lucrezi ....

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 360
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Uite cum fac eu si cum iti propun sa faci. Sugestiile sunt pe baza schemei date de tine. Daca schema difera, adaptezi.*Deconecteaza R25 si R26 astfel incat pinul 1 sa fie tras la masa de grupul R20||R21.*Verifica sa ai cam 2.5V pe pinul 2. Manevrele de mai sus iti garanteaza ca amplificatorul de eroare va impinge factorul de umplere la maxim.*Deconecteaza toate componentele de la pinul 4. Conecteaza extremele unui potentiometru de 5-10K intre pinul 14 si masa, iar cursorul il conectezi la pinul 4. In felul asta vei avea control precis asupra factorului de umplere. Alimenteaza TL494 la tensiune mica si verifica faptul ca poti controla factorul de umplere. Nu baga tensiune mare. Dupa ce confirmi ca merge, dupa aia poti baga in joc si finalii.*Ai grija ca daca bagi direct in priza, dupa puntea redresoare, nu mai exista punct de nul. Exista pericolul fie sa te curentezi, fie sa bubuie, daca pui un osciloscop cu sasiul impamantat.Mi se pare ca factorul de umplere este minim cand tensiunea pe pinul 4 este maxima, adica cursorul potului este spre pinul 14. Mareste usor factorul de umplere si masoara forme de unda si tensiuni prin schema. Daca ceva pare suspect, poti sa verifici fara sa te chinui. Factorul de umplere va sta beton la cat il potrivesti.Fara osciloscop nu faci nimic.Eliminand componente din schema ptr ca nu le intelegi rolul nu ajungi nicaieri.Asa cum zicea si danzup, trebuie sa visezi functionarea lui TL494.Bafta!Cirip

Link spre comentariu

tensiune pin 2 2,48Vam dezlipit rez de pe feedback de pe 5 si 12Vam scos din circuit pin 4 si l-am legat la cursor pot de 10Kcelelalte terminale la masa respectiv pin 14 se regleaza cevaadica daca-l dau la maxim catre masa creste frecventa bazaitului de se aude si becul e aprins la maxim.spre 14 scadela maxim spre 14 am pe pin 4 5Vdar becul tot se aprinde(licare), trz tot se inalzesccand am 0,12V pe pin 4 becul e la maximsi incepe sa se auda un scartaitcam atat am obtinutnu am osciloscop

Link spre comentariu

Comportarea descrisa in legatura cu potul si pinul 4 e corecta, dar asta e numai un artificiu ca sa poti tine TL-ul sub control. Neinspirata faza cu datul la maxim ... Nu asta era scopul. Scopul era sa tii fact. de umplere mic si sa incepi sa vezi forme de unda, ca sa te ginesti de ce se incing filnalii. Dar fara oscilo esti pierdut in spatiu.Cirip

Link spre comentariu

In primul rand fara osciloscop iti vei manca multi nervi, apoi cum zicea cirip de aceea tensiune care merge la traful driver, masoara cat ai pe mediana transformatorului driver (undeva pe la 20-25v e ok).Becul acela mai mult ca sigur ti se aprinde din cauza unei probleme cu deadtime-ul asa ca sfatul meu este sa deconectezi primarul transformatorului, din circuit sa alimentezi sursa inseriata cu un bec desigur si sa vezi daca ti se mai aprinde la fel de tare becul.Tiuitul pe care il auzi tu ar trebui sa iti dea de gandit, acela indica o cadere de frecventa si sunt doua variante:- nu sunt saturati suficient tranzistorii- miezul transformatorului sa fie in zona de saturatie si atunci e naspa Verifica ce tensiune ai pe transformatorul driver...Stiu ca e nasol, dar fara osciloscop mai bine o lasi balta decat sa bubui piese la nesfarsit

Link spre comentariu

Vezi ce tensiune de alimentare ai pe transformatorul de comanda, acolo in primar pe mediana bobinei, trebuie sa fie 3 picioruse, cele din extremitati duc la niste tranzistoare gen bc547 sau C945, vezi pe pinul din mijloc. E posibil sa nu iti deschizi tranzistoarele suficient. Vezi daca se mai incalzesc finalii fara traf cuplat

Link spre comentariu

De ce nu incerci sa folosesti Sg3525 si pe partea de atac la finali sa montezi un IR2110? Cauta pe google ca sunt atatea scheme...

Uite una care sa te ajute sa-ti faci o idee asupra unei scheme

http://webpix.ro/imagini/sursa.jpg

Insa eu zic sa nu te incapatanezi si sa faci rost de un osciloscop altfel va fi greu, zic sa iei in considerare si ce spun colegii. Eu unul nici nu m-as baga sa fac o sursa de la 0 fara un osciloscop la indemana, chiar lucrez la un half bridge si cum aveam osciloscop imprumutat de la un vecin... omului si l-a vrut inapoi ca ii trebuie. Am deja o saptamana buna de cand n-am mai pus unghia pe sursa, sta frumos intr-o cutie de carton si isi asteapta osciloscopul. Ideea e ca tu lucrezi cu impulsuri la tensiuni mari, trebuie inevitabil sa vezi ce forma au impulsurile acelea, sa vezi deadtime-ul, varfurile de curent care iti pot trosni mosii, si apoi te intrebi dece ti se incalzesc si inevitabil se duc dracu`. Eu cel putin nu am vazut pe aici pe cineva care sa fi facut un smps FUNCTIONAL fara un astfel de aparat.

Si eu am vrut sa fac ca tine, sa-mi iau lumea in cap cum s-ar zice cu vorbe de genu "Pentru ce imi trebuie mie osciloscop, ca masor tensiunile cu aparatul" foarte gresit. Nici aparatul ala nu iti masoara corect la frecventa aia (30-50khz).

Si ca sa vezi de ce ii asa bun osciloscopul, acum 2-3 ani venise un vecin cu un televizor sa il repar, avea un defect in sursa unde ii crapa tranzistorul choper, l-am schimbat de doua ori si asta dupa ce m-am asigurat ca toate piesele sunt bune, APARENT BUNE... Si stii care a fost baiul? Transformatorul choper care defapt este un inductor inseriat si un tranzistor ce il pune la masa, principiul pe care merge si PFC-ul. Aveam o cadere de frecventa, si clar era dubios (nici macar atunci nu eram sigur ca e ala baiul) transformatorul choper, l-am schimbat si in ziua de astazi merge boboc televizorul. Tin sa zic ca aceea cadere de frecventa doar cu osciloscopul am reusit sa vad.

Si de ce iti recomand IR2110, te scapa de multe probleme legate de realizarea unui transformator driver, la nivel de amator este destul de greu de realizat asta, iti trebuie ceva experienta si niste cunostinte solide in domeniu. Eu sincer nu le am, dar aleg calea mai buna. Ai sa zici ca n-are izolare gavalnica intre mase, asta se poate realiza cu niste optocuploare rapide gen: 6n137 puse intre iesirile lui SG3525 si IR2110. Mie mi-a mers brici comanda la finali, dovada este chiar aici: viewtopic.php?f=41&t=34816&start=525 la oscilograma 1. Cu transformator nu cred ca realizam performanta aia sa zic asa. De aia este important sa cunosti si sa poti vedea semnalul. Si o chestie personala : eu niciodata nu as aplica 220V intr-o sursa pana nu ii pun la punct comanda tranzistoarelor, se leaga intre ele toate sa stii. Asa ca inainte sa te apuci sa bubui piese, care la o`adica le bubui pe buzunarul tau ( nici mie nu-mi convine sa ard un igbt de 12 euro cand ma gandesc ca de el mi-as putea lua o naveta de bere :d ) fa rost de un osciloscop. Cred ca ti-am dat destule motive :P

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări