Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa PC (AT / ATX) modificata pentru alimentare Etaj Final

Postări Recomandate

Vizitator smilex

sa ma ajuti sa stabilizez sursa

Eventual cu o idee, sursa e la tine. Am zis ca banui comanda. Adu-o in stare de instabilitate si vizualizeaza iesirile TL.Apropo, ai inchis operationalele?
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 360
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu ai somn...nici eu :cry: .Bineinteles ca doar cu idei ma poti ajuta, dar aceste idei ma pot ghida inspre directia corecta. :88 .Operationalele sunt inchise iar iesirile de la tl494 sunt corecte si stabile insa situatia se strica deja in primarul trafului driver iar oscilatiile devin haotice.Tranzistorele de comanda pot doar bloca oscilatia si o pot debloca intr-un sens prestabilit dar nu decid efectiv ce se intampla apoi.Traful driver modificat va trebui sa fie capabil de un curent de 2A pentru fiecare bobinaj, deci 1A rms pentru o functionare corecta la puterea ceruta de mine si o saturatie buna a tranzistoarelor, sursa de 600W nominal are unul mare si inalt dar care nu pare sa aiba sarma mai groasa nici in secundar, nici in primar iar diodele din secundar de la baza finaliilor sunt de doar 200mA.

Link spre comentariu

Cele doua secundare de putere as vrea sa le rebobinez dar deocamdata nu stiu ce sa schimb exceptand folosirea uner sarme mai groase sau a mai multor subtiri in paralel, nici nu stiu daca ar incapea noua configuratie.Am incercat sa scad raportul intre nr. de infasurari din bazele tranzistoarelor si numarul de infasurari inseriate cu primarul de putere dar asta a adus mai multa instabilitate doar..Deasemena sursa cealalta a devenit mai instabila doar dupa rebobinarea transformatorul de putere si adaugarea noii inductante fara a schimba nimic altceva, insa mult mai putin ca cea la care lucrez acuma.O sa mai fac experimente zilele astea sa vad daca obtin vreo inbunatatire.Spor la treaba si tie si multumesc pentru raspunsuri. :dsgfds

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Stai asa, ca nu-i atat de simplu. E un pic de lucru, dar am spus ca te ajut.Ce tranzistoare de putere folosesti? Ce sectiune are miezul trafo driver? Ce tranz driveri ai? Care e curentul maxim de functionare prin tranz de putere? Care e temperatura minima de functionare? In baze ai 2xdioda in paralel cu cond + rez2,2?Daca mai trebuie te mai intreb.Iti propun:post-1-139829486756_thumb.png

Link spre comentariu

smilex:Stiu ca nu e simplu, daca erea simplu pentru mine adica aveam destula experienta nu as mai scris in forum..Legat de schema..exact asa este ca in imagine cu precizarea ca rezistenta de 1 ohm este de 0.25W, iar condensatoruii sunt de 10uf in paralel 100 nano smd...Tranzistorii de putere sunt 2sc2625(20A peak,10A in cc si hfe 15 la 125 grade si 8 la 25 grade ambele pt 10A)Tranzistorii driver:2sc945Transformatorul driver este EE19(un E19 are sectiunea 22.6mm^2 iar transformatorul are 2 ).Temperatura minima de funtionare cred ca ar fi 10 grade daca e foarte frig in casa iar cea maxima(pragul unde am setat protectia) este de ~80 de grade.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Am sa iau un curent maxim de 6A in primar, adica prin tranzistoare. Acesta va fi un exemplu, poti modifica corespunzator. Si presupun 0⁰C. PDF-ul 2625 (grafice) zice ca la 6A si 0⁰C ai hFE aprox. 12. Vom lua jumatate pentru siguranta, deci 6. Ceea ce inseamna ca daca ai 6A prin tranzistor, comanda trebuie sa ajunga la 1A. Acea infasurare din trafo driver (il numim secundar dar de fapt ea este primarul) inseriata cu primar trafo, o vom lua ca doua spire, daca vom depasi inductia in trafo driver, revenim. Raportul de transformare este 1/6 la baze. Tot din PDF 2625, Ube este cca 1,5V. Presupun UF4004 cu 1,2V/1A. Daca sunt alte diode, trebuie vazut in PDF-ul lor cat cade pe ele la 1A. Deci avem 1,5+1,2+ 1,2 adica 3,6V pe jonctiuni, deci 4,9V (cu rezistorul de 1Ω) in secundar. Daca infasurarea initiala avea 2 spire, cea dinpre baze are 12 spire (pt. 1A) pe care se vor regasi cei 4,9V. Presupunand impulsul tot de 13us, din formula n=U•t/(B•S) extragem B=U•t/(n•S)=4,9•13/(12•22,6)=0,25T adica cam la limita. Dar ramane asa, daca inductia ar depasi valoarea asta, ar trebui marit nr. spire sau ales un miez mai mare. In primarul trafo driver (care de fapt e secundar) pe partea cu driverii, PDF 945 spune ca 50V/0,1A. Este de interes ca nr. spire aici sa fie mai mare, cu cat e mai mare, cu atat mai corect scurtul deci scoaterea tranzistoarelor de putere din autooscilatie. Trebuie sa ne limitam la 35V de siguranta, deci pentru 4,9V si 12 spire, la 35V vom avea 86 spire din care se extrage o mediana pentru initierea oscilatiei si pentru eventuala citire a curentului. Adica 2x 43 spire. Dar apare o problema. La acel raport de transformare curentul pe care il suporta la scurt driverii este de 0,14A, adica putin peste limita. Recomand schimbarea cu BC337 su ceva asemanator, rapide si de min. 0,3A, cu hFE cat mai mare. Merge cu brio si BD137/25.Adancimea de patrundere este pentru 34kHz de 0,36mm. Un conductor de maxim Ø0,7 s-ar potrivi. Poate si 0,8. Pentru 0,8 la 3A/mm² se poate 1,5A. Daca maxima de curent e rara, pentru 4A/mm² se poate 2A. Deci 3-4 conductoare de 0,8mm formeaza cele doua spire din trafo driver inseriate cu primarul trafo putere. Pentru baze merge cate un conductor de 0,6-0,7 iar pentru driveri 0,2-0,3.Mare, mare atentie la sensurile bazelor cu infasurarea de doua spire. Cea dinspre driveri nu conteaza.Daca vezi vreo eroare, semnalizeaza.

Link spre comentariu

Ok..sa vedem..In formula B=U•t/(n•S) ai luat S=22.6mm^2 insa aceasta sectiune(practic aria utila a miezului) este pentru un singur E iar transformatorul are 2, nu ar trebui inmultita cu 2 sectiunea?In acest caz inductia scade la jumate.In rest calculul mi se pare corect, exceptand aria de patrundre la 34khz care este 0.86mm nu 0.36 dar se vede ca este doar o greseala de scriere.Din pacate in traful EE19 nu prea mai intra sarma in plus iar cea originala e foarte subtire in jur de 0.1 mm la baze si 3 fire de 0.25 la infasurarea de putere. Am si trafuri mai mari dar sunt foarte greu de desfacut intregi(mult mai greu ca cele mici)Mai jos am si eu niste calcule...a numarului de spire din traful original...i1=8uHi2=260uhi3=2630uhn1=2;i1=(n1)^2*c; i2=(n2)^2*c;i3=(n3)^2*c;(n2/n1)^2=i2/i1;(n2/n1)=sqrt(i2/i1)=5.7(n3/n2)^2=i3/i2;(n3/n2)=sqrt(i3/i2)=3.18n2=12n3=38Rezulta ca primul raport este tot 6 cum a iesit din calculul tau de pana acum iar al doilea este 3.18, nitel mai mic ca 3.6. Cum schimbarea raportului dintre infasurarea de putere si cele din baze genereaza instabilitate(deja testat) acesta va ramane tot 6 deocamdata.Practic ar fi nevoie doar sa rebobinez cu sarma mai multa insa pe un miez mai mare, eventual mariind doar numarul spirelor de control.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Sectiunea nu se modifica daca este E+I sau E+E. Nici inductia.3x0,25=0,15mmp. La 5A insemna o densitate de 34 A/mmp. Pistolul de lipit e fix pix fata de asta.Daca nu incape, mareste traful driver, nu pot sa-ti recomand altceva.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări