Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa PC (AT / ATX) modificata pentru alimentare Etaj Final

Postări Recomandate

Vizitator pisica matache

Vlad Mihai,Si eu cred ca este realizabil ce spui tu;as zice ca nu e musai un miez mai mare,ar fi poate mai simplu de conectat mai multe trafuri identice,serie/paralel.Primarele in paralel,secundarele in serie,de exemplu,functie de tensiunea dorita.In felul asta poate nici n-ar fi nevoie de rebobinarea acestora...Poate ar merge incercat pe principiul asta,chiar un full bridge,folosindu-se de exemplu,doua trafuri identice,recuperate din surse banale half bridge,inseriind primarele.S-ar obtine o putere dubla,fara a folosi tranzistori mai scumpi.Este drept ca se complica putin driverul,pentru a comanda patru tranzistori,in loc de doi,dar cred ca si asta se poate rezolvaEu zic ca merita incercat;este relativ simplu sa copii o sursa,e ceva mai dificil sa modifici radical una;dar poate tocmai dintr-o astfel de experienta,inveti mai mult.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 360
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

@miticamy a subliniat destul de bine punctele sensibile in ceea ce priveste modificarea de ATX-uri care desi par simple, de fapt nu este deloc asa, prea multi parametrii trebuiesc modificati pentru o buna functionare pe termen lung a sursei ca sa merite efortul, lipsa experientei contribuie substantial la colectia de tranzistori busiti in procesul de modificare si cand un ATX face bau, face urat de-a binelea, si intr-un final ajungi sa regreti ca te-ai apucat de ea, daca era asa simplu sa faci din ATX-uri ieftine surse fiabile pentru amplificatoare de puteri relativ mari atunci nu credeti ca toate amplificatoarele erau alimentate cu asa ceva? ca pana la urma orice producator este atras de ideea de costuri reduse de productie.

Link spre comentariu

Mihai,acesti 900w sant reali si nu cred ca o sursa atx sa-i poata livrasi nu este suficient sa bobinezi cu sarma mai groasa un traf ca sa obtii putere mai marefirmele care fac surse mai bune folosesc forward la frecvente mai mari(70-120khz) decat clasica schema semipunte cu 494,2005(33-40khz) si trafuri mai mari(vorbesc despre ce am avut eu la reparat)nu i-a spus nimeni ca nu se poate ci numai ca nu o putem numi modificare atxera vorba numai de niste conventii de folosire a termenilor/expresiilor iar varianta cu folosirea unor trafuri atx gata bobinate am sustinut-o in mai multe interventii din 3 motive:sant lenes/am zeci de trafuri/nu trebuie sa am grija de izolatia primar-secundar cum este cazul la rebobinaremulti pot spune ca se pastreaza vechea izolatie dar trebuie sa luati in calcul si nepriceperea unui potential amator ce ar putea scoate firele pe langa pinii primarului,etc

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Si cum as vedea eu modificarea unei semipunti,in punte...De la linia punctata,in dreapta,componentele ce ar trebui adaugate;doua finale identice cu cele initiale,un traf driver,identic cu cel existent,doi tranzistori comandati de acelasi 494.Cu traful de forta existent,se inseriaza inca unul identic...Se elimina C1,ce cupla primarul la 150V,la semipunte...@miticamy,de ce n-o putem numi modificare ATX?In fond se foloseste in mare parte,sursa existenta.Intradevar,despre inserierea trafurilor,am aflat prima data citind postarile dvs.Apoi am intalnit aceasta configuratie,la incarcatorul pe care l-am modificat.Eu zic ca nu dauneaza nimanui,daca se discuta ceva modificari mai...extravagante;chiar daca poate,va ramane doar discutia...

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Salut, m-am apucat de o modificare serioasă a unei atx(deşi nu cred că o pot numi modificare, dar folosesc componentele din atx). M-am gândit la un full bridge rezonant care să atace 4 trafuri recuperate din atx EI-33 care sunt puse cu primarul câte 2 în paralel iar grupările în serie, astfel teoretic mi-ar oferi la ieşire circa +-50v la un curent de aproape 20A (mă gândesc că ar duce fiecare traf 10A). Schema e insipirată din documentaţia dată cât şi din o schemă propusă de Domnul pisica matache. Iniţial am gândit un half bridge rezonant cu 2 perechi de tranzistori puşi în paralel dar am renunţat şi încerc această variantă. Nu ştiu încă cu ce să le comand tl494 sau Sg3525, sunt diferite ele, unul comandă comanda off altul on, unul are Ic=250mA altul are Ic=500mA.....Ca bobină din circuitul rezonant aş putea folosi o bobină de PFC pasiv recuperată dintr-o sursă atx? citisem undeva că ar merge varianta asta.

Dacă mă descurc cu aceast proiect mi-l bag la licenţă....

Posted Image

photo upload

Dacă iese ceva din asta, va alimenta nişte etaje finale cu mosfet-uri. Nu am postat la teorie ca să nu încurc ideile mele cu ideile ce se discută acolo.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Daca punctul A exista (de ce oare?) rezonanta are efect asupra transformatoarelor din dreapta. Cele din stanga functioneaza in comutatie banala. Interesanta si originala solutie de licenta...

Link spre comentariu

M-am gândit că punctul A(şi eu şi pisica matache) are legătura cu tensiunea de pe fiecare traf, ele fiind recuperate din half-bridge care de regulă funcţionează cu jumătate din tensiunea de alimentare. Ca să funcţioneze rezonanţa asupra celor 4 transformatoare ce ar trebui să fac? în afara faptului să folosesc 2 circuite rezonante? De regulă circuitul rezonant are o eficienţă mult mai bună şi pierderi mici, mai este necesar să mă gândesc şi la un modul de PFC? Cu ce integrat credeţi că ar merge comandat mai bine această topologie(eu mă gândesc că tl494 ar fi potrivit pentru asta-mai ales că e şi răspândit peste tot)? Rog dacă greşesc undeva la proiectare să fiu înştiinţat. Mă aştept să greşesc pentru că e prima dată când studiez acestă topologie.

LE: mă gândesc să înlocuiesc bipolarii cu nişte mosfet-uri, ar fi relevant? Ştiu că mosfet-urile sunt mai bune, ele practic sunt făcute pentru a comuta. Dar bipolari din surse atx Mje13009 şi mje13007 cred că am peste 10 perechi funţionale(ar merge bine la teste). :sparge:

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

]Pentru confuzia ta,o parte din vina imi apartine;pe schema postata,cu o linie serpuita,am aratat ca se intrerupe circuitul,ce cupla primarul la 150V.Desi textul specifia acest lucru...

'De la linia punctata,in dreapta,componentele ce ar trebui adaugate;doua finale identice cu cele initiale,un traf driver,identic cu cel existent,doi tranzistori comandati de acelasi 494.Cu traful de forta existent,se inseriaza inca unul identic...Se elimina C1,ce cupla primarul la 150V,la semipunte...'

Pe de alta parte,eu am desenat simplificat comanda celor patru finali,ceea ce probabil te-a dus cu gandul la rezonanta;iarasi e vina mea,nu m-am gandit la un full bridge rezonant,ci la unul clasic. La full bridge,clasic sau rezonant nu mai ai treaba cu cei 150V.De aceea am si sugerat inserierea a doua trafuri folosite la half-bridge,deoarece tensiunea de alimentare la full bridge,e dubla,300V.As zice a e riscant sa faci din prima un full bridge,rezonant;in primul rand nu ai o schema concreta,testata.Pentru inceput poti face sursa,full bridge,dupa aceea poti incerca si rezonanta.Trebuie sa te hotarasti ce finali vrei sa folosesti,ce putere vrei sa obtii;in functie de astea,ar trebui gandita partea de comanda.Comanda cred ca o poti face cu 494,sau 3525,indiferent de finalii folositi,bipolari sau mosfeturi.
Link spre comentariu

gândit un half bridge rezonant cu 2 perechi de tranzistori puşi în paralel dar am renunţat şi încerc această variantă. Nu ştiu încă cu ce să le comand tl494 sau Sg3525, sunt diferite ele, unul comandă comanda off altul on, unul are Ic=250mA altul are Ic=500mA.....Ca bobină din circuitul rezonant aş putea folosi o bobină de PFC pasiv recuperată dintr-o sursă atx? citisem undeva că ar merge varianta asta.Dacă mă descurc cu aceast proiect mi-l bag la licenţă....

@Mihai:te referi la bobina aceea mare pe miez din tole ce se gaseste in unele surse ATX?2)tl494 si sg3525:ce intelegi prin "unul comanda off altul on"?
Link spre comentariu

Nu aveam eu destule probleme,acum am si cu operatia asta care ma doare dupa 8 luniSi mi-e greu sa raspund mereu cu trimiteri la teorie,atata cat s-a scris pe forumLa atx primarul este format din 2 sectiuni pt un cuplaj mai bun cu secundarul;cele 2 sectiuni sant in serie si au tens max aplicata jumatate din reteaua redresataP. MATACHE a sesizat corect:la punte plina trebuiesc 2 primare identice in serie@doctor:de unde concluzia ca fiecare bobina din primar merge la 150v?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări