Vlad Mihai Postat Aprilie 19, 2012 Partajează Postat Aprilie 19, 2012 am bagat acum sonda si am in jur de 28-29 grade(dupa mai bine de o ora de functionare cu volum 35%) pe radiatorul din primar, celelalte se incalzesc mai greu nici nu am pus sonda pe ele. Deci in final cred ca e bine.Pot sa te citez zicand "Experiment reusit" Link spre comentariu
Dr.L Postat Aprilie 19, 2012 Partajează Postat Aprilie 19, 2012 Intr-adevar e foarte bine! Felicitari! Link spre comentariu
Vlad Mihai Postat Mai 16, 2012 Partajează Postat Mai 16, 2012 Fiind in echipa de supraveghere saptamana asta a echipei de la Cernauti din cadrul concursului Hard&Soft organizat de Universitatea Stefan Cel Mare din Suceava si plictisindu-ma am decis sa ma joc cu o sursa de pc atx cu tl494 pentru a o modifica sa imi alimenteze cu succes un modul 2.1 constituit din 5xtda7294(pe care urmeaza sa il fac). Bineinteles am facut toate modificarile cu reactie si alte chestii care se povestesc de n ori pe topicurile(Deci cititi de cel putin 2 ori topicurile cu modificari atx pentru cei ce vor sa mai modifice surse), Am facut un modul separat de redresare bialternanta cu 3x diode rapide duble(200v 12A) filtraj in jur de 2000uF/200v si 2x filtre PI, iar in primar am pus 2x 470uF/200 inseria+ 220uF/400v pe + si - al puntii redresoare deasemnea puntea redresoare am folosit una de 10A/1000V, cea de 4A care era initial a pocnit din cauza ca se supraincalzise datorita contactului cu radiatorul tranzistorilor forta(deci aveti grija!). Bineinteles am modificat sursa auxiliara sa imi scoata 12V pentru a alimenta tl-ul si ventilatoarele (ideea lui Dr.L). In gol am+- 31V. Atasez mai jos imagini cu testele pe care le-am efectuat. Prima fotografie este maximul pe care l-am putut trage 18A/+-16V, nu am lasat mai mult de 1m si 24s toate se incingeau in draci(trafo forta, fire, tranzistori forta, diodele redresoare care in normal maximul este de 12A la ele).Puteti vedea curentul pe mA(scara de gradata pana la 150mA) care e pus in paralel cu sunt de 30A, deci ce indica aparatul inmultiti cu 2.Consider ca e bine pentru varfurile de tensiune care apar cand e bassul puternic. image hosting adult In urmatorul test am masurat un curent de 10A care trece prin reostat si o tensiune de +-23V(46v) timp de 40 de minute. Mentionez ca sursa rezista dar ventilatoarele trebuie pozitionate bine pentru ca abia fac fata(radiatoarele frig tare, mai ales cel pe care sunt puse diodele rapide!). Cred ca trebuie confectionat un tunel de racire pentru fiecare radiator in parte. hosting images In al 3-lea test am tras un curent continuu timp de 1h30min de 6A si tensiunea la bornele a ramas de 48V(+-24V). Aici am folosit ventilatoarele alimentate la 5v(se invarteau incet) si rezista bine radiatoarele. gif hosting Mentionez ca nu am prajit nici o pereche de tranzistori doar puntea redresoare si vreo 4-5 rezistente. Apropo de asta in sursa mea folosesc mje13009 in capsula TO-247 pentru o disipare mai buna a caldurii. Mai atasez niste imagini cu suntul si miliampermetrul ca sa se inteleaga ce indica. upload images free image hosting image host Singurul regret este ca am uitat sa fotografiez oscilogramele. Consider ca acest protip dupa ce il voi aranja frumos va face fata cu brio celor 5xtda7294. O sa ma gandesc la racire, poate voi incerca sa modific niste radiatoare de procesor nu stiu exact voi vedea cum si ce voi face ca sa fie o racire eficienta. PS: Am vrut doar sa va arat la ce am muncit astazi si poate este cineva care v-a invata ceva! Voi folosi cel mai probabil 4x 4700uF/63v ca filtraj pentrul modulul audio.Protectia la supracurent nu am mai facut-o dar am lasat protectia la scurtcircuit, desi daca o voi aranja calumea nu va fi nevoie nici de aia ca voi implementa niste sigurante pe iesire. O seara Buna! Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Mai 16, 2012 Partajează Postat Mai 16, 2012 Felicitari pentru realizare. Cateva precizari din partea mea:Cu 13009 in capsula TO-247 scoti 650W in regim permanent, fiind necesar pt racire un singur ventilator de 80mm daca ai eficienta peste 80%. Ca sa obtii aceasta eficienta insa ai nevoie de niste diode tepene. Si radiatorul la primar ar trebui sa fie mai mare, in sursa mea este de dimensiunea celui pe care il ai tu pentru diode. Eu folosesc diode ultrarapide de 8A 200v (adica 16A in total), sincer nu mai tin minte de care, BYW-ceva si cu 200 la coada, ca nu am gasit cu anod comun si atunci am pus 4 diode normale si le'am legat ca atare. Se incalzesc foarte putin. Suficient de putin cat sa pun senzor de temperatura doar pe radiatorul din primar.As fi mers pe o tensiune un pic mai mare de alimentare, +/-30v macar. Eu am +/-35v nestabilizat in sursa mea pt TDA'uri, scade la +/-30 in sarcina (mai mult din cauza conzilor din primar decat din orice altceva). Link spre comentariu
Vlad Mihai Postat Mai 17, 2012 Partajează Postat Mai 17, 2012 din ce am calculat eu la 550w trasi din retea sursa dadea la iesire 483w, deci ar fi un randament de 87%. Daca maresc filtrajul atat pe partea redresarea forta cat si pe cea din secundar ar trebui sa mai creasca un pic tensiunea. M-am gandit si eu la radiatoare mai mari un pic dar sa vad exact cat va fi de inalta carcasa. Miezul pe care l-am folosit e un EI 33 nebobinat. Acestea erau cele mai puternice diode pe care le aveam recuperate din surse. La magazinul din orasul meu am gasit un soi de diode in TO-247 200v pe vreo 30A parca la10lei bucata dar nu as da 30 de lei pe 3 bucati . M-ai pot pune un rand de diode de astea in paralel daca va fi nevoie. Numai bine. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 17, 2012 Partajează Postat Mai 17, 2012 E normal sa incep cu felicitari pt ca esti singurul cu realizari palpabileCa un batran cusurgiu trebuie sa fac mici observatiiNu suport firele lungi la sursele in comutatiePe un sunt de masura nu se pune un ampermetru ci un voltmetru,nu am inteles cum ai facut transformarileCum faceti distinctia intre protectie la scurt si limitarea de curent,sant putin in ceataDe ce creste tensiunea daca maresti condensatorii pe iesire Link spre comentariu
Dr.L Postat Mai 17, 2012 Partajează Postat Mai 17, 2012 Felcirati si succes in continuare!Si foloseste fire mai adecvate pt curenti mari (de 0,75-1,5mm^2,de ex cele pt alimentarea veiozelor) Link spre comentariu
Vlad Mihai Postat Mai 17, 2012 Partajează Postat Mai 17, 2012 Buna ziua!Am luat in calcul rezistenta firelor, dar imi era oarecum sa le tai, asa ca le-am lasat in pace. Calculul is facusem pe o foaie cu regula de 3 simpla. Se observa din imagine sunturile in carcasa si puteti vedea ca e cuplat pe 30A. Scara gradata a mA este pana 150. Daca la 30A indicatorul este pe 150(div) atunci cati A sunt daca indicatorul este pe 90(div). Prin limitare de curent inteleg stabilirea unui curent fix pe iesire indifent de sarcina, iar prin protectie la scurtcircuit curentul tinde la maxim instant si sursa ar trebui sa se opreasca(smps) sau se poate disipa puterea in scurt pe niste tranzistori intr-un montaj de protectie. Condensatorii pe care il vedeti cu fire i-am adaugat pe rand si am observat cresterea tensiuni in sarcina cu 0.5-0.7v. Nu stiu cat de bine m-am facut inteles, dar accept orice critica. PS: Dr.L nu stiu daca se vede, dar te asigur ca am folosit fire duble pe iesire. Link spre comentariu
Dr.L Postat Mai 17, 2012 Partajează Postat Mai 17, 2012 Si duble...sunt prea subtiri!Eu la sursa mea (cea din subiectul celalat) am folosit fire de 1-1,5mm^2 sectiune. Adica sectiunea era de cateva ori mai mare ca cea a firelor tale.Din moment ce sursa e fara reactie (sau daca tensiunea de la iesire scade sub cea setata din reactie) e normal ca tensiunea in sarcina sa creasca cu adaugarea de condesnatori (practic la iesire,condensatorii tot 100Hz trebuie sa filtreze = exact variatia de tensiune pe conzii din primar). Indiferent ca adaugi condensatorii in primar sau in secundar (daca-i adaugi in secundar,trebuie sa fie de n ori mai mari,decat daca i-ai adauga in primar. N e raportul infasurarilor)De la placa cu traful,vii cu fire la placa cu redresate? Aici trebuie sa folosesti fire separate in paralel (exact cum e bobinat si traful,din cauza aceluiasi efect pelicular!) Link spre comentariu
Vlad Mihai Postat Mai 17, 2012 Partajează Postat Mai 17, 2012 Am inteles ideea ta, oricum cand o voi implementa in carcasa o voi aranja calumea, fire groase sigurante si alte minunatii. Initial ma gandeam sa scot schema si sa o fac din nou pe un cablaj, dar cred ca va ramane asa ca merge bine. Multumesc de precizari. Link spre comentariu
Vlad Mihai Postat Mai 21, 2012 Partajează Postat Mai 21, 2012 Buna dimineata, sambata am reusit sa o pun intr-o carcasa. atasez niste fotografii. Folosesc 2 coolere unul mare care baga aer si ala mic lateral il scoate. E bine asa? sau sa le inversez sensul? Chiar daca se duce aerul pe cablaj, celalalt asigura curentul de orizontal de aer si il da afara. Asa arata in interior.. am incercat sa pun cat mai frumos dar eram limitat de spatiu, firele astea care se vad deasupra cand am pus capacul le-am legat de capac ca sa fie loc liber pentru radiatoare. image host Si exterior: image hosting adult free picture hosting Am pus aceasta sursa pe 2 module stereo cu tda7294 si nu am nici cel mai mic brum. Link spre comentariu
Dr.L Postat Mai 21, 2012 Partajează Postat Mai 21, 2012 Aerul ar trebui sa intre prin peretele opus ventilatorului de evacuare. Variantele de racire cu 120mm sunt proaste deobicei. Dar avand in vedere ca e un amplif, adica nu consuma permanent prea mult,ar trebui sa fie in regula.Firele alea cu izolier si led impiedica aerul sa ajunga la traf. Dar,ca si in cazul de mai sus,poate nici nu e nevoieIn rest,mi se pare bine Link spre comentariu
Vlad Mihai Postat Mai 21, 2012 Partajează Postat Mai 21, 2012 multumesc de raspuns. Firele cu scoci leam legat de capac pe langa ventilatorul mare ca sa nu incurce circulatia aerului. Link spre comentariu
Vlad Mihai Postat Iunie 13, 2012 Partajează Postat Iunie 13, 2012 desigur, dar half brigde duce 1000w. Eu sunt de parere ca ar merge cu ceva modificari majore, eventual un miez mai mare. voi incerca o astfel de modificare. Asta cred eu. Deja sunt off topic. Mie mi se pare ieftin, deoarece acasa multe componente recuperate din smps. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 13, 2012 Partajează Postat Iunie 13, 2012 sant nevoit sa mentin off-ul pt ca numai asa se pot pune niste lucruri la punctuna este sa modifici o sursa atx,adica pe o constructie data sa incerci sa obtii o alta configuratie a tensiunilor de iesire,sa pui bucla numai pe o iesire,sa faci o limitare de curent locala(cum ar fi modificarea pt un incarcator baterii auto)si altceva este sa construiesti o sursa de o anumita putere si cu tensiuni de iesire oarecare folosind o sursa atx numai ca inspiratie,pt ca ti-a convenit schemaiar puterea de 1000w la semipunte este tot ceva orientativ,valoare folosita pt a putea face o comparatie grosiera intre diferitele topologii de sursedin nou,nu este suficient sa modifici numai traful de forta pt o putere mai maretraful driver se supune acelorasi reguli,daca el este intr-o sursa de 300w nu va mai face fata intr-o sursa de 1000wse adauga apoi tranz forta,diodele,radiatoareledeci cum spunea si Dr.L,nu se poate numi simplu o modificare de atx Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum