Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stabilizator de tensiune 1A/12V

Vizitator MaLaChI

Postări Recomandate

• Răspunsuri 27
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Vizitator MaLaChI

Stai ca ma vazut acum Trasformatore la comanda! :d Cat ma costa 220V/ 12V 1A (2buc). Imi poti arata cum arata ? adica au carcasa/suport sa poata fi prinse pe o placa?

Link spre comentariu
Vizitator MaLaChI

Da m-am uitat stiu cum atata! Ar trebui sa calculez puterea disipata ca sa determin suprafata radiatorului, dar pt 1A ce fel de radiator as putea folosi?

Link spre comentariu
Vizitator MaLaChI

Vad ca te pricepi, folosesc un transformator 220V/ 2x10V /1A, la redresare tensiune creste la12 si ceva cam asa da? si o stabilizez cu fiecare din 7812 sau 7912 pt + si -!

Link spre comentariu

Vad ca te pricepi, folosesc un transformator 220V/ 2x10V /1A, la redresare tensiune creste la12 si ceva cam asa da? si o stabilizez cu fiecare din 7812 sau 7912 pt + si -!

e mica tensiunea din secundarul trafului, dupa filtrare o sa ai aproape 14V dar trebuie sa tii cont ca va scadea in sarcina mai ales daca ai filtraj mic. iar pe 7812 ai vreo 1.5V-2V cadere de tensiune deci trebuie sa ai minim 14V ca sa poata sa-ti scoata 12V. insa tensiunea asta minima de 14V trebuie sa o ai la sarcina maxima, deci iti trebuie un transformator cu tensiune mai mare in secundar.cred ca un traf de 2x14V ar fi ideal, in gol o sa ai cam 19VDC dar in sarcina nu o sa-ti scada sub 14V. pui niste condensatoare de filtraj de 2200uF/25V pe fiecare ramura sau mai mult, depinde de aplicatie.tensiunea la intrarea lui 7812 poate sa fie de maxim 35V dar cu cat este mai mare si puterea disipata va fi mai mare: P=(Uin-Uout)*Ideci nu are rost sa pui un traf cu tensiune prea mare.PS: schema de mai sus nu are cum sa functioneze cu traful ala, 2x9VAC e prea putin, abia ies 12VDC dupa redresare si filtrare.
Link spre comentariu
Vizitator MaLaChI

Am facut o simulare si 9, chiar 8 pe intrare si se obtine 12.3/ 12.5 (la fel si pe minus)! Am pus o rezistenta ca sarcina... nu scade tensiunea, f putin.

Link spre comentariu

Am facut o simulare si 9, chiar 8 pe intrare si se obtine 12.3/ 12.5 (la fel si pe minus)! Am pus o rezistenta ca sarcina... nu scade tensiunea, f putin.

nu stiu exact ce vrei sa zici...

ce simulare ai facut? cu software? ce rezistenta de sarcina ai pus acolo?

presupun ca ai simulat traful ala cu secundarul de 9V si dupa redresare si filtrare ai obtinut 12.3V, asta e normal. problema e ca pe 7812 ai cadere de tensiune de 1.5-2V (sa consideram 2V pentru siguranta) deci nu iti va stabiliza nimic cu schema postata de yo9hnf.

ti-am zis de care traf iti trebuie, merge si un traf 2x12V dar sa fie facut bine, in gol sa aiba mai mult de 2x12V ca sa compenseze caderea de tensiune de pe infasurare cand ai sarcina.

daca iei o chinezarie de traf care are 2x12V in gol nu o sa mearga montajul pentru ca o sa scada tensiunea mult in sarcina, astfel o sa ajunga mai mica decat tensiunea minima de intrare pentru 7812, aceasta tensiune minima e de 14VDC.

cu traful ala care scoate 2x10V (in gol, probabil) nu merge montajul. in gol o sa ai 14V (tensiunea minima pentru 7812) dar in sarcina scade considerabil.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări